IN FERNEM LAND

LA PRIMERA APROXIMACIÓ A SIEGLINDE DE ANJA HARTEROS


Anja Harteros, Donald Runnicles i Peter Seiffert a Berlín, primer acte de Die Walküre © Bettina Stoess

Anja Harteros, Donald Runnicles i Peter Seiffert a Berlín, primer acte de Die Walküre © Bettina Stoess

A principis del proper any (2017) la soprano Anja Harteros debutarà com a Sieglinde al Hessisches Staatstheater de Wiesbaden al costat de Richard Furman (Siegmund), Gerd Grochowski (Wotan) i Evelyn Herlitzius (Brünnhilde) sota la direcció de Alexander Joel. Aquestes representacions són com l’assaig general de les representacions de la mateixa òpera, molt més glamuroses, que tindran lloc al Festival de Pasqua de Salzburg sota la direcció de Thielemann i la Staasstskapelle de Dresden on la soprano muniquesa cantarà la Sieglinde acompanyada de Anja Kampe (Brünnhilde), Peter Seiffert (Siegmund), Georg Zeppenfeld (Hunding) i un Wotan encara per decidir.

Doncs bé, avui us porto el que podríem anomenar un pre-general, amb Harteros, Seiffert i Zeppenfeld cantant el primer acte, en versió de concert a Berlín, amb l’Orchester der Deutschen Oper Berlin sota la direcció de Donald Runnicles.

El concert va tenir lloc el passat 7 de setembre a la sala Philarmonie en el marc de la Musikfest de la capital alemanya.

Harteros cantarà una Sieglinde magnífica, expressiva i radiant, noi en tinc cap dubte. Ja sabeu que en segons quins rols del repertori italià tinc certes objeccions, però en el repertori alemany, cantant Strauss o Wagner l’admiro molt.

Certament aquesta primera aproximació és molt esperançadora ja que el color, el fraseig, la intenció i l’emoció hi són, si bé encara ha d’agafar confiança i seguretat, se l’ha de fer més seu i quan això passi la Sieglinde d’Harteros serà una absoluta meravella, perquè ja ara amb un excés de prudència i sense l’exaltació passional que aquest primer acte conté, és gaudeix intensament la veu càlida i el seu cant elegant.

Lamentablement a Peter Seiffert li queda poc d’aquella veu lluminosa que va fer furor quan es va endinsar de ple en el repertori wagnerià més heroic i els seus primers Siegmund romandran com inoblidables (també al Liceu), però avui allò ja forma part d’un record perquè la veu ha perdut tota seducció i només viu dels redits que dóna la sapiència dels anys, però no hi ha joventut, ni passió, ni alè heroic, ja que la veu sona cansada i els aguts allargats fins i tot en excés aprofitant encara el que el generós legato encara li permet, són sonoritats tremoloses, sense color i esgotades.

En canvi, el baix del moment, Georg Zeppenfeld és tot un luxe com a Hunding, com ja va quedar ben palès a Bayreuth aquest estiu i de fet després d’escoltar el primer acte et quedes amb moltes ganes de que el rol no sigui molt més llarg.

Richard Wagner
DIE WALKÜRE

Acte 1er
Anja Harteros (Sieglinde)
Peter Seiffert (Siegmund)
Georg Zeppenfeld (Hunding)

Orchester der Deutschen Oper Berlin
Director: Donald Runnicles

Berliner Philharmonie, 7 de setembre de 2016

Aquest apunt és com “respir” a les maldats macbethianes, però no us he deixat a mitges, en poques hores tindreu aquí mateix la tercera part i última dels preparatoris.

14 comments

 1. SANTI

  Tot va molt lent, hi falta vida.
  Ella està bé però si vol ser Sieglinde crec que ha de canviar el xip.
  Seiffert hauria de plegar i en Zeppenfeld està molt bé, tot i que en aquest cas una veu més lletja s’escau millor al personatge, però això no és un defecte, el que passa és que em costa veure’l fent de dolent

  M'agrada

 2. Eduardo

  Es verdad que la Señora Harteros canta muy bien, pero no creo que llegue a ser nunca una Sieglinde de fuste. Creo que le falta emoción, intensidad y emotividad. A lo mejor el fruto esta verde para sacarlo del árbol, eso espero.

  M'agrada

 3. scriabin

  Harteros es una de les cantants wagnerianes del futur. Vaig tenir el luxe de sentir-la en directe fa dos anys en un Lohengrin amb Runnicles, i junt amb la Waltraud Meier van ser les dues estrelles de la funcio.

  A diferencia d’en jordifosal, espero que no canti massa amb en Thielemann (un director que com a director wagneria no m’agrada gens). Esperem que treballi amb directors com Petrenko o Barenboim (esperem que trigui molt en deixar-nos!).

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: