IN FERNEM LAND

MATTHIAS GOERNE I JOSEP PONS INTERPRETEN MAHLER I BERIO


berio-mahler-pons-goerne

Harmonia Mundi acaba de llençar un CD luxosament presentat que reuneix al gran baríton alemany Matthias Goerne, la BBC Symphony Orchestra, The Synergy Vocals i el director Josep Pons, per oferir-nos els Frühe Lieder (Lieder de joventut) de Gustav  Mahler orquestrats per Luciano Berio i la simfonia que Berio va escriure l’any 1968 per a la New York Philharmonic Orchestra i els Swingle Singers, dedicada a Leonard Bernstein.

El CD és preciós. S’inicia amb els 10 lieder de joventut que Berio va orquestrar amb una extrema cura i delicadesa, un treball d’una finor deliciosa i en el que la portentosa veu del grandiós Goerne sembla no tenir límits expressius amb un domini de l’emissió sorprenent, que desplega una àmplia tessitura que l’aproxima al tenor en la zona més aguda (track núm 9) i s’endinsa en les cavernoses tonalitats més genuïnes dels baixos (track núm 3), en la zona més baixa de la partitura.

Sabem que les interpretacions de Goerne sempre tenen un afegitó d’excepcionalitat, de puresa i veritat, que s’allunyen de l’artificiositat per oferir amb els recursos imprescindibles, el màxim rendiment. No hi ha concessions gratuïtes, tot està en el seu lloc i tot està servit amb la intensitat i emotivitat adequada, la bellesa de l’essència orquestrada de manera fidel per Berio, que no traeix mai a Mahler i dota a les cançons d’una personalitat pròpia, una sonoritat fresca i transparent, una delicatessen que s’assaboreix amb delit i que ens prepara per la Simfonia de Luciano Berio, una obra que beu de Mahler i cita a altres clàssics a Monteverdi, Beethoven, Brahms, Berlioz, Schönberg, Ravel, Strauss, Berg  o Stockhausen en cinc moviments que té en el segon, King, un homenatge a Martin Luther King i la lluita pels drets civils, mentre que en el tercer “In ruhig filesender Bewegung”, Berio cita i desenvolupa la segona simfonia de Mahler. i és en quest moment on els dos móns conflueixen de manera natural en un collage sensorial molt atractiu, en el que els sensacionals The Synergy Vocals agafen el relleu als Swingle Singers en una obra tan inclassificable com torbadora i esclatant.

El CD esdevindrà una referència per aquesta genial combinació dels Lieder de joventut amb una interpretació esplèndida de Goerne i per aquesta simfonia de Berio que té en Mahler un puntal que el propulsa.

Josep Pons i la BBC Symphony Orchestra fan que l’experiència sigui fascinant i que el disc esdevingui altament recomanable tot i sabent que d’entrada en el Mahler tots hi trobareu un refugi plaent i acomodat, mentre que en la simfonia de Berio els més intransigents l’obviaran i malauradament  es deixaran perdre una explosió sensorial gratificant. Una obra del segle XX que cal conèixer.

Els lieder van ser gravats l’any 2015, el 26 i 27 de setembre al Maida Vale BBC Studios, mentre que la simfonia prové d’un concert en directe al Barbican Center de Londres gravat el 7 de desembre de 2012.

Us deixo l’enllaç a Spotify per a poder escoltar aquest CD que s’allunya del de sempre i us garantirà emocions

Un CD a tenir molt en compte.

 

5 comments

 1. jordifosal

  M’hauràs de perdonar però mentre a Mahler el necessito a Berio no.
  Els lieder m’han semblat, amb el permís de la incordiant publicitat dels comptes de no pagament a spotify, impressionants.

  M'agrada

 2. MERITXELL

  Moltes gràcies, Joaquim. No et negaré que em disposo a capbusar-m’hi per la meva veneració per Goerne malgrat Berio, però estic disposada a intentar-ho. Com molt bé dius, el gran secret de Matthias és que canta amb veritat, amb ell mai no tens la impressió de lluïment gratuït. Una vegada vaig escoltar un altre referent del lied ben dit, Thomas Quatshoff, en una master class dient-li a un alumne: “Ja sé que cantes bé. Si ets aquí, és que cantes bé. No cal que m’impressionis, ja sé que saps cantar. Ara digue’m coses”. Goerne ve amb aquesta lliçó ben apresa de casa.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: