IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE MARTA B.


Fa molt temps que Marta B ens visita i comenta. El primer comentari va ser llarg i molt interessant arran de La Bayadère que la companyia d’Angel Corella va fer al Liceu, estic parlant del mes de juliol del 2009, després d’aquell i si el comptador de wordpress no se n’ha descuidat cap, n’ha escrit 416 mes, per tant d’entrada moltes gràcies per fer-ne tants i és clar, per participar en aquest qüestionari que ha esdevingut un clàssic dominical a IFL.

La Marta s’ha de traslladar a Barcelona per gaudir d’una de les coses que més li agraden, a vegades quan la veig entre setmana al Liceu a l’Auditori o al Plau penso que té molt mèrit viure a 100 quilòmetres de la capital i participar tan activament en les ofertes musicals, amb el que això representa d’inversió de temps amb les anades i sobretot tornades quan l’endemà és laborable i s’ha de matinar. Els barcelonins no som prou conscients del que tenim o dit d’una altra manera, no som conscients que extramurs hi ha moltes persones que com nosaltres no ho tenen tan fàcil per gaudir de l’oferta cultural.

Us deixo el seu qüestionari, que ofereix alguna variant interessant al que hem llegit fins ara i em té molt intrigat amb l’òpera que detesta perquè no la tinc catalogada.

  1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? Pels voltants de 1970, no ho recordo exactament.
  2. A quin teatre? Liceu
  3. Quina òpera vas veure? L’Elisir d’amore
  4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? Si
  5. Quin compositor operístic t’estimes més? Wagner
  6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? La part musical
  7. Quin és el teu tenor predilecte? Jonas Kaufmann
  8. Quina és la teva soprano predilecta? Iréne Theorin
  9. Quin és ell teu baríton predilecte? Bryn Terfel
  10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Cecilia Bartoli
  11. Quin és el teu baix predilecte? Matti Salminen
  12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? La Bastille
  13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? Si, però a prop d’una que en tingués
  14. Quina és la teva òpera predilecte? Le Nozze di Figaro
  15. Quina òpera detestes? Fortuny in Venice
  16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística 5
  17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? Londres
  18. Quin és el llibretista operístic preferit?  Hugo Von Hofmannsthal
  19. Quin és el teu heroi de ficció operística? Figaro
  20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Susanna
  21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? Le Nozze di Figaro (Te Kanawa, Popp, Allen, Ramey, amb Solti a la direcció)
  22. El director d’orquestra operístic preferit?  Antonio Pappano
  23. El director d’escena preferit? Laurent Pelly
  24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? A unes Noces de Figaro que van fer al MET, amb Bartoli, Terfel, Fleming i Croft, no se l’any
  25. L’òpera barroca que més t’agrada? Giulio Cesare
  26. L’òpera clàssica que més t’agrada?Le Nozze di Figaro
  27. L’òpera romàtica que més t’agrada? Die Walküre
  28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? Jenufa
  29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada?  N/C
  30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? mezzosoprano

No podia deixar cap altre tast musical que no fos de Le Nozze di Figaro, oi? Doncs els fragments proposats seran d’aquella representació que Marta ens ha dit que hagués volgut veure en el teatre, corresponents a la representació del MET de l’any 1999 amb Fleming, Terfel, Bartoli, Mentzer, Croft i Levine dirigint i que també ens permetràn escoltar a alguns dels cantants més estimats.

 

Gràcies Marta B per engrandir IFL amb les teves aportacions i la tevaassiduïtat

La setmana vinent tindrem l’honor de comptar amb el qüestionari de Gianguido Mussomeli, una veu experta, crítica i lúcida que no deixarà indiferent a ningú.

Un comentari

  1. Willy

    Bravo Marta por contestar el cuestionario. Partimos en la ópera por los mismos años, Algunas coincidencias: como corista del teatro Municipal de Santiago mi primera ópera fue L’Elisir d’Amore y canté con Matti Salminen en La Flauta Mágica

    M'agrada

  2. OLYMPIA

    Jo vaig començar el 80 i no m’hagués pensat mai que l’òpera m’arribés tant i ja es quedés amb mi per sempre.
    És molt interessant el qüestionari de la Marta. Quin plaer seria parlar amb ella!

    M'agrada

  3. Eduardo

    Gracias Marta B, tu cuestionario es de una persona siempre positiva. Leo a siempre tus comentarios y me encanta tu capacidad síntesis, pero al dar tus opiniones y son largas, poco importa, hay que leerte con mucha atención.
    En cuanto tú opera detestada, nuestro amigo Xavier C. ha dejado un link interesante, deberé estudiarlo.
    Te cuento algo a esas “Bodas” del MET, he tenido la fortuna de estar presente, fueron muy atacadas por el hecho que Bartoli, era amplificada, no lo creo, solo un movimiento escénico, la acercaba al oyente y fueron magníficos todos.

    M'agrada

  4. Abans que res moltes gràcies a tú, Joaquim per aquest blog i moltes gràcies per aquests fragments de les Nozze, acabo de disfrutar moltíssim veient-los.
    No recordava que el meu primer comentari a IFL fos a propòsit de la Bayadère, del Corella ni sabia que durant tots aquests anys hagués comentat més de 400 vegades, glups….
    Fortuny in Venice la van estrenar al Teatre Fortuny, de Reus i vaig tenir l’oportunitat d’assistir-hi, en aquell moment la vaig trobar ridícula i pretenciosa, ara bé, no sé què en pensaria si ara la tornés a escoltar. Hi ha estils de música que de primer costen molt, però a mesura que els vas escoltant vas trobant-hi l’entrellat.

    A mí m’agrada molt escoltar la música en directe per això les meves respostes fan referència a artistes actuals que estan en actiu i que he pogut escoltar en un teatre.
    Això no vol dir que no m’agradin artistes del passat. Aquí va el meu record per Elena Obratzova que va ser la primera cantant que em va emocionar, per la meva primera Mimí: Ileana Cotrubas, per Victòria dels Àngels, una de les sopranos preferides del meu estimat avi Josep que va ser la primera persona que em va introduïr al món de l’òpera; les meves primeres Nozze i el meu primer Don Giovanni van ser regals seus, aquests discs encara els deso com un tresor.

    I moltes gràcies a tots els que heu comentat. Qui m’hauria de dir quan amb tota la il·lusió del món vaig anar al Liceu per primera vegada que al cap d’unes quantes dècades existiria una eina anomenada Internet que em permetria compartir la meva aficció amb persones d’arreu del món!

    Gràcies Joaquim per fer-ho possible!

    M'agrada

  5. colbran

    Comprendo tu decisión por atenerte a los cantantes actuales que has visto, pero en mi caso si los que comparten mi época actual no están, según mi opinión, a la altura de los que he visto y escuchado antes, en vivo o en grabación, no puedo evitar seleccionarlos porque me han dado muchas satisfacciones a lo largo de mi vida y si los obviara me traicionaría a mí mismo. Con todo compartimos ocho respuestas y hasta el momento eres quien más coincide conmigo y otras de tus preferencias también son compartidas por mí, pero el hecho de tener que elegir una única respuesta es así.

    Enhorabuena por tu serenidad en tus comentarios, siempre tan acertados y exentos de intransigencia. Y por tu buen gusto. Y que sea por muchos años.

    M'agrada

Deixa un comentari