IN FERNEM LAND

DER RING DES NIBELUNGEN DIRIGIT PER LETONJA A ESTOCOLM 2017


A mig Ring de Viena avui us porto el Ring que ha tingut lloc durant el mes de maig a Estocolm, sota la direcció del director eslovac Marko Letonja.i amb un planter de cantants “locals” que encapçala la gran Nina Stemme com a Brünnhilde i amb un únic invitat no suec, el gran Falk Struckmann que sense ser un baix rotund s’imposa com a  Hagen a Götterdämmerung.

Que un país com Suècia pugui nodrir tot un Ring amb cantants locals diu molt del país nòrdic, amb una històrica i memorable contribució a la gran història de l’òpera. La llista seria llarguíssima i ens acabaríem deixant a algú, però el que és més estimulant és que en aquest il·lustre elenc no hi són tots, i tots admirem altres cantants suecs amb Theorin al capdavant, que també podrien nodrir un altre Ring. Admirable!

La solidesa vocal és excepcional en noms tan habituals com la radiant Stemme, l’imponent Wotan de Ludgren, el encara resistent Siegfried de Cleveman, Dalayman retornant als seus orígens (Fricka i Waltraute excel·lents) després dels intens reeixits d’esdevenir una soprano dramàtica wagneriana  o la veu heroica d’accents wagnerians de Weinius, però ja podem començar a anotar un nou nom a la llista de sopranos a considerar, Cornelia Beskow que canta una Sieglinde esplèndida amb una veu important. També l’Erda de Katarina Leoson és magnífica i quins baixos! i el Mime i l’Alberich, i en definitiva Suècia ella soleta li passa la ma per la cara a Bayreuth sense despentinar-se.

 

Richard Wagner
DER RING DES NIBELUNGEN

Kungliga operans kör
Kungliga hovkapellet.

Director musical: Marko Letonja.

Das Rheingold

Wotan – John Lundgren
Donner – Kristian Flor
Froh – Joel Annmo
Loge – Jonas Degerfeldt
Alberich – Johan Edholm
Mime – Niklas Björling Rygert
Fasolt – Lennart Forsén
Fafner – Rasmus Bodén
Fricka – Katarina Dalayman
Freia – Susanna Stern
Erda – Katarina Leoson
Woglinde – Vivianne Holmberg
Wellgunde – Susann Végh
Flosshilde – Johanna Rudström

Estocolm 24 de maig del 2017

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/897421?programid=2359

Die Walküre

Brünnhilde – Nina Stemme.
Wotan – John Lundgren.
Hunding – Lennart Forsén.
Sieglinde – Cornelia Beskow.
Fricka – Katarina Dalayman.
Siegmund – Michael Weinius.
Helmwige – Sara Olsson.
Gerhilde – Susanna Stern.
Orthilde – Angela Rotondo.
Waltraute – Marie-Louise Granström.
Siegrune – Monika Mannerström Skog.
Rossweisse – Johanna Rudström.
Grimgerde – Kristina Martling.
Schwertleite – Katarina Leoson.

Estocolm 25 de maig del 2017

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/897427?programid=2359

Siegfried

Siegfried – Lars Cleveman.
Brünnhilde – Nina Stemme.
Mime – Niklas Björling Rygert.
Wotan – John Lundgren.
Alberich – Johan Edholm.
Fafner – Lennart Forsén.
Skogsfågeln – Marianne Hellgren Staykov.
Erda – Katarina Leoson.

Estocolm, 27 de maig del 2017

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/897443?programid=2359

Götterdämmerung

Siegfried – Lars Cleveman
Brünnhilde – Nina Stemme
Waltraute – Katarina Dalayman
Hagen – Falk Struckmann
Gunter – Ola Eliasson
Gutrune – Sara Olsson
Alberich – Johan Edholm
Första nornan – Katarina Leoson
Andra nornan – Susann Végh
Tredje nornan – Angela Rotondo
Woglinde – Vivianne Holmberg
Wellgunde – Susann Végh
Flosshilde – Johanna Rudström

Estocolm, 29 de maig del 2017

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/900334?programid=2359 

M’agradaria parlar-vos amb profunditat d’aquest Ring però encara no ho he pogut escoltar-lo amb deteniment, el que he fet és escoltar-lo “en diagonal”fer, espero en aquest cap de setmana llarg dedicar-hi el temps necessari però com que també he pensat que a molts de vosaltres també us aniria bé aquest cap de setmana per dedicar-hi el temps necessari, he cregut convenient anunciar-ho aquí i anar per feina.

Bon cap de setmana

15 comments

  • Exagerat no, si te’l recorda, te’l recorda i ambdues son veus líriques i lluminoses, consistents i al costat d’escolanies diverses, absolutament adients. Tota la Valquiria és esplèndida i aquest primer acte que esmentes és molt engrescador.
   Enveja total

   M'agrada

 1. Victor

  Pot ser perque no estic massa al tanto del que es fa avui en dia i que quasi nomes escolto les tipiques grabacions pero m’ha paregut en general un dels Rings mes rematats vocalment que es puguen fer ara mateix. Per exemple el Helle Wehr de Cleveman m’ha paregut millor que el de Vinke uli per supost que el de Lance Ryan. Molt millor que els Bayreuth de estos anys.

  M'agrada

  • A Cleveman li sobren anys, però l’experiència assolida en aquest rol el fa molt més segur, adient i musical que la majoria de tenors que ens martiritzen cantant Siegfried. Es dosifica molt i molt poques vegades deixa les seves latituds per cantar més al sud. Una mica a Alemanya i poca cosa més. Es dosifica i per això resisteix, està a punt de fer 59 anys i encara canta Siegfried de manera convincent. Bravo!

   M'agrada

 2. Jordi Medallo Muñiz

  Un teatre que presenta un “Ring” amb cantants “locals” demostra el potencial cultural del mateix i la defensa que fa dels “seus”. Quina enveja.

  M'agrada

  • També cal dir que hi deu haver alguna cosa fisiològica per fer que les veus del nord siguin tan sòlides. Potser ells no poden fer una Fille du Régiment amb cara i ulls, però si, poder fer un Ring bo o molt bo només amb cantants de casa és quelcom que ni tan sols a Alemanya es deu poder fer tan bé.

   M'agrada

 3. Retroenllaç: Noticias de junio 2017 | Beckmesser

 4. toni

  Un cop mès moltes gràcies Joaquim. Un Ring maravellós. Feia molt temps que no gaudía tant del Siegmund. Tot un descubriment el Sr. Michael Weinius. Esperém un futur DVD d’aquest maravellós Ring suec.

  M'agrada

  • No són molt amants de deixar constància videogràfica. Jo crecc que en tinc un en alguna memòria externa antiga, que no sé si és la mateixa producció (és molt similar) amb Dalayman de Brünnhilde, l’hauré de recuperar.
   Pel que fa a Weinius no baixa de Berlín, Leipzig o Manheim, al 2013 va cantar a Munich, però ja té 46 anys

   M'agrada

 5. toni

  Moltes gràcies Joaquim. El Sr. Lars Cleveman es un cas digne d’estudi. Com bé dius a punt de fer els 59 anys, i un llarg recorregut com a tenor líric principalment al paissos nórdics-escandinaus. A més compagina el rock underground a un grup suec desde jà fà uns anys. La Sra. Nina Stemme jà se li nota las Brunis i Isolde’s que porta cantadas al llarg dels anys, pero s’ensurt molt dignament de aquestas Brunis d’Stockholm. Com molt bé escrius, la Die Walküre és esplèndida, i aquest Ring en conjunt, és molt bó.

  M'agrada

 6. Niklaus Vogel

  Com és lògic he tardat una mica en escoltar tot el cicle però, un cop fet, no puc més que donar-te les gràcies per compartir-ho. Ha estat una experiència molt gratificant amb una formació que m’ha sorprès molt favorablement. I quan al cast no afegiré res perquè estic d’acord amb el que comentes prèviament, solament cel·lebrar la retrobada amb Stemme com Brünnhilde i del Wotan de Lundgren. Molt interessant la recuperació de Struckman i molt content de tornar a escoltar a Weinius. L’havia escoltat al 2013 cantant un Parsifal i li vaig perdre la pista.Comparteixo totalment la reflexió final: quin goig tenir un teatre amb una cantera així, capaç de muntar un anell més que digne i amb cantants amb més solvència que als temples més ortodoxos.
  Una abraçada

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: