IN FERNEM LAND

EL CONCURS DE L’AGOST DEL 2017: ALTE NATIONALGALERIE BERLIN


Quan vaig començar a preparar el concurs de l’agost del 2017, vaig pensar que seria una edició complicada. Vaig intentar que les proves gràfiques degudament retocades fossin de recerca impossible o si més no, molt difícil de buscar.

Vaig intentar que les proves d’àudio provinguessin de gravacions no comercialitzades per tal de que per als buscadors musicals fos difícil la recerca i en definitiva la intenció era que la recerca del museu fos complicada fins el darrer dia a la darrera hora.

Vaig publicar l’apunt inicial el dia 1 d’agost a les oo:o1, 9 hores i 12 minuts més tard, és a dir a les 09:13 del mateix 1 d’agost vaig rebre un e-mail “odiós” que em deia, entre altres coses que ara no venen al cas:

El cuadro lo he reconocido rápido, por los tonos de verde azulado tan característicos, aunque creo que los has oscurecido un poco para complicar el juego. Es “In the Conservatory” (En el invernadero), un Manet no muy conocido que me encanta y que ya he comentado en el blog de El cuadro del día. Está en la Alte Nationalgalerie de Berlín. 

La opera es Romeo y Julieta de Gounoud y el cantante, aunque para reconocer voces soy muy mala y me la voy a jugar un poco, creo que es Franco Corelli
Jo, com us podeu imaginar, ja hagués plegat, perquè no estava previst que fos tan “fàcil”, ni tan sols per a una persona entesa en pintura, com és el cas, per tant va quedar clar, que si era capaç de contestar amb encert la tanda de paranys que havia preparat en els altres quatre apunts, seria la guanyadora com ha estat, perquè si saps de quin quadre estem parlant i la ciutat, les dues línies d’investigació que jo us havia proposat eren molt més fàcils de deduir i fins i tot intuir.
Les sorpreses, en realitat molt positives, no acaben aquí, ja que atenent als resultats i en comparació amb els anys anteriors, aquest deu haver estat el concurs més fàcil de tots, doncs hi han hagut 13 concursants que han obtingut els 75 punts vs els 75 possibles, és a dir un multi empat, que com ja deia en l’apunt del dia 1, de produir-se (qui s’ho hagés imaginat que d’aquestes proporcions) el guanyador seria el que més aviat m’hagués dit el nom del museu.
Abans de fer públic el guanyador/a cal que faci la narració cronològica dels enllaços entre pistes i de totes les rebudes que són correctes, potser la més senzilla i clarificadora és aquesta:
El museu és l’Alte Nationalgalerie de Berlín,  i  ara l’explicació.

Primer  les imatges:

Són fragments del quadre “Dans la serre”  (A l’hivernacle) d’Edouard Manet

Edouard Manet va pintar aquest quadre

Va pintar aquest quadre al 1879 a l’estudi que li havia llogat el pintor suec Otto Rosen a la Rue Amsterdam nº 70 de Paris


O sigui en aquesta escala.*

* De fet escala escala exactament no és, perquè aquest edifici és posterior, però el carrer i el número sí.

Al quadre apareix el matrimoni Guillemet,  madame Guillemet també va posar per altres quadres de Manet com “La parisienne”.

El quadre “Dans la serre” de Manet s’exposa a l’Alte Nationalgalerie de Berlín que va ser dissenyada per l’arquitecte Friedrich August Stüler, mes que no la va arribar a construir perquè va morir abans.

E dopo la música:

Al primer fragment sonor el tenor Franco Corelli canta “Ah, jour de deuil” de Romeo et Juliette de Gounod i està gravat al Met de Nova York el  19 de setembre de 1967.

Aquest dia debutà al Metropolitan el director Paul Emile Deiber, qui és el rapsode  que recita l’Automme de Lamartine al segon fragment sonor.

ara la poesia complerta

Paul Emile Deiber va estar casat amb la cantant Christa Ludwig qui va néixer a Berlín i interpreta a Fricka de la Valkiria de Wagner al tercer fragment sonor.

Aquest fragment correspon a la darrera representació que va cantar Christa Ludwig al MET l’any 1993, representació sota la direcció de James Levine.

L’última música és el cor “Give me your tired, your poor” del musical “Miss Liberty” compost per Irving Berlin.

i aquest és el número sencer

El lloc de naixement de la cantant del tercer fragment I el cognom del compositor del quart ens porten ala ciutat de Berlín on està  el museu buscat o sigui l’Alte Nationalgalerie

Doncs així no es veu tan difícil, tot lliga i tot té lògica, res sembla agafat amb pinces. Per tant que 13 dels 32 concursants que m’han arribat a escriure contestant totes o una de les pistes setmanals ha encertat el resultat. Un èxit sense precedents.

LA GUANYADORA

L’amiga Marga va ser qui em va enviar l’email a les 09:13 del mateix 1 d’agost i després ha anat responent setmana rere setmana amb encert cadascuna de les respostes, només si ella hagués fallat una resposta l’Antoni Sans hagués estat el guanyador, perquè ell va ser el segon en dir-me el nom del museu, i després en Toni Garcés completaria el podi, tot seguiy:  Eva, Carmen Barres, Manel Benazet, Atticus, Pepa Marin, Xavier C, Jordi Pera, Maria Teresa Masip, Jesus Giralt i Remei. Moltes gràcies perquè vosaltres també sou uns cracks.

Tot i que en aquesta ocasió només era important ser el primer en dir el Museu, vull fer constar que els primers en respondre cada setmana van ser:

Primera setmana: Leonor
Segona setmana: Atticus
Tercera setmana: Carmen Barres
Quarta setmana: Eva
Cinquena setmana: Antoni Sans

I vull agrair i encoratjar a tots els que s’han quedat a les portes o a una mica més de distància dels 75 punts possibles, per ordre són: Xavi Elias, Vicens Serra, Fernando de león, Elio, Mercè Pardo, Santi, Maria Teresa Dordal, Tom Tom, Jordifosal, Pere, Rafael Aragonès, Simone Plaza, Leonor, Fede, Salvador, Jordi Colomer, Marc Busquet, Angel Díaz, Patricia, Carles i José Ignacio.

En total 34 participants i 13 empats, vol dir que el 38,24% dels participants han guanyat el concurs, i un ha quedat el primer en contestar de manera sorprenent, al cap de nou hores de la primera publicació.

L’enhorabona Marga, rebràs un e-mail amb les instruccions per rebre el premi.

A tots els que heu participat, que m’heu escrit, que setmana rere setmana anàveu a la recerca del Museu, amb encert o no, a tots els que us heu embolicat de mala manera, a tots els que heu trobat més lligams dels previstos, els que us heu arronsat abans d’hora, els que malgrat tot heu seguit fins al final, a tots, infinites gràcies. I si tots us heu divertit com m’heu dit, em feu feliç, perquè l’objectiu primer del concurs d’estiu és la diversió i si a m´ñes a més descobriu coses que no sabíeu, millor que millor.

Jo m’he sentit molt acompanyat i us ho agraeixo.

L’agost vinent, un altre.

42 comments

 1. JordiP

  Refotut Joaquim! Com ens has fet ballar el cap! Pero per a mi ja fa tres anys que aquest s’ha convertit en un dels passatemps mes entretinguts de l’estiu!! I per contra del que semblen indicar els resultats, ceec que aquest ha estat el mes complicat dels tres, pero era el que tenia un sistema de puntuacio mes “amable”. Tot just s’ha acabat i encara patim calor, i tot i que la detesto, ja friso per que arribi el proper agost. Gracies per l’esforç!

  M'agrada

  • Quin sentit tindria no fer-nos ballar el cap?
   Jo sempre us he dit que els meus concursos no seria mai capaç de guanyar-los.
   Gràcies per prendre-t’ho tan seriosament, tot i així algunes de les teves delirants respostes eren per publicar, m’has fet riure molt. i ho has fet de conya, en algunes respostes massa i tot perquè has lligat coses que ni jo demanava. Hahahahaha

   M'agrada

 2. Fernando de León

  ¡Muchas gracias, Joaquím! Un verano más enfebrecido buscando aquí y allá. No creas, no era tan fácil. Y más cuando no disponía del tiempo que hubiera deseado (empecé el 15 de agosto), pero en fin, de nuevo gracias por procurarnos una diversión tan sana e interesante. Felicidades a los ganadores (envidia me dan los que completaron la totalidad de los puntos). Y sobre todo a Marga por su rapidez e intuición. Esperando el verano próximo.

  M'agrada

 3. María Teresa

  Enhorabona Marga! A mí no em va resultar gens fàcil, quan creia que ja no sabia on buscar, trovava un nou camí per avançar. Moltes gràcies per fer-nos passar aquestes bones estones i per contestar cada mail que t’enviem. Aixó també es una feinada! Encantada d’haver participat un cop mes!

  M'agrada

 4. pepa MG

  en fin un concurso de una crueldad exquisita, el nivel de dificultad ya está bien, yo abría las pruebas y el primer impulso era anar a plorar a un racó!, tuve un problema conceptual en la segunda entrada con esta frase : “Per arribar-hi també us pot servir d’ajuda, esbrinar que va succeir fa 138 anys a l’escala del carrer que encapçala l’apunt.”, yo eso lo entendí como que algo había pasado en la escalera de una calle de parís en 1879!, y por supuesto sin saber que calle era. Esa pista apuntaba al futuro, a la semana siguiente. Me he enterado de muchas cosas, eso sí, he visto páginas y libros alucinantes, y he oído “miles” de fragmentos de la walkiria (incluida una antigua tria de fricka de esta pagina), i com sempre quan trobes les coses tot encaixa. Moltes gracies per aquest mes.

  M'agrada

  • Crueldad exquisida!!! M’encanta.
   Ho hauria estat si només hi hagués hagut un nombre de encertants totals molt baix, però la sensació que m’ha quedat és que l’any vinent si hi ha blog i concurs, aquest serà més deliciosament cruel.
   Gràcies Pepa

   M'agrada

 5. Xavi

  Certament, de fàcil tampoc ho era tant. Tot i que n’estava bastant segur fins que em vaig immolar l’últim dilluns haha. Com bé han dit, és un dels millors passatemps de l’estiu. Moltes gràcies i una forta abraçada!

  Xavi

  M'agrada

 6. Muchas gracias por el premio, me hace mucha ilusión haber sido la primera, pero no tanta como haber participado y que me hayas tenido entretenida unas buenas horas del mes de agosto. Porque la verdad es que de fácil no tenía NADA. Las hojitas del cuadro que pusiste el primer día me resultaban familiares y, aunque tuve que devanarme los sesos un buen rato, acabé por identificarlo (es uno de mis pintores favoritos). Pero aún así, sabiendo la respuesta final, el resto de las pistas me parecieron bastante complicadas y me costó muchísimo dar con varias de ellas, sobre todo el ojo de la señora, la puerta del infierno y la frente de Manet. Esta última es como para llevarte a los juzgados, de malo malísimo que eres. Se me metió en la cabeza que era Baudelaire y me pasé medio día mirando fotos suyas, analizando mechones de pelo, venas y arrugas, hasta que caí en la cuenta de que era el pintor. Si no hubiese sabido cual era el cuadro desde el principio, creo que me habría resultado imposible dar con estas tres pistas.
  Así que me gustaría que cortases el premio en trocitos y lo repartieses entre todos esos hachas que lograron identificar a Manet, a madame Guillemet y la puerta, sin saber previamente cual era el cuadro. Son ellas y ellos los que se merecen el premio 🙂 Y otro premio bien grande para ti, que eres un genio montando concursos (deberían contratarte en algún programa de la tele).
  ¡¡¡Abrazos a todos!!!

  M'agrada

  • Pepa MG

   ja, ja, jaaa, en “un millón para el mejor” cómo mínimo, ha bajado mucho el nivel de los concursos tv actualmente (da vergüenza ajena el nivelón del personal). En algunos momentos me he sentido cómo en “un, dos, tres….” : por 25 pesetas cada respuesta : calles de París con al menos una puerta azul!

   M'agrada

  • He de decirte que muchos fueron muy rápidos en decirme el nombre del cuadro y el museo, pero no tanto como tu, es que tu me dejaste descolocado. Jajajajajajaja, pero que conste que hay infernems muy pero que muy listos.
   Gracias Marga ha sido un placer tenerte en el consurso

   M'agrada

 7. Jo em vaig encallar en un carreró equivocat.
  Realment brillant
  L’enhorabona a tots els guanyadors i a Marga sobretot, per ser capaç d’esbrinar el quadre amb quatre fulles de col amb els colors alterats. Al·lucinant!

  M'agrada

 8. SANTI

  Cal felicitar a Marga per motius ben obvis, però també a Joaquim per fer una vegada més que l’agost hagi estat el mes més entretingut de l’any
  No he defallit però no he estat prou espavilat
  Ara tot es molt evident, però la maleïda porta m’ha fet renegar molts dies.
  Sensacional i maquievèlic concurs.

  M'agrada

 9. duran

  Bull dir-te amic Joaquim, que encar que no hi participat amb el teu concurs d’estiu, he seguit setmana derrera setmana, els teus apunts, i escoltant els àudios, i reconec que ni no entenia “ni papa”, però això no vol dir que no pases mol bon rato, puig sabia que no sabia res d’aquest trencaclosques que vas preperá. Si at diré que un cop descobert l’embolic, he apres una bona llisó de la cultura de l’art i que també seguin el teu bloc diari, es una garantia de pendre coses i pasaho mol be. Graçies i una forta abraçade.

  M'agrada

 10. Xavier C.

  Ah… al final sí que eren Corelli i Ludwig?!?!? Lo mare que et va matricul·lar…
  Com han dit per allà adalt, senzillíssim i tot un exercici de crueltat exquisida. Quin sadisme redeu! Ara, que com sembla que a nosaltres ens agrada patir doncs… esperant ja la del proper estiu!
  Enhorabona, Marga. Mare meva, quina crack, endevinar el quadre amb només aquell trosset…

  M'agrada

 11. colbran

  Yo me dí por vencido después de sólo estar seguro de cuatro respuestas. Para mí el más difícil concurso que has propuesto, Joaquim, desde que comenzaste con tu blog en 2007.

  Enhorabuena. añorada Marga!

  M'agrada

 12. Rai

  Jo des del primer moment ho vaig veure perdut… Enhorabona als guanyadors i als que els heu tingut prou ben posats per participar-hi!
  Una abraçada!
  Amb ganes que comencin les temporades operístiques i el moviment musical (no només operístic) a la nostra ciutat…
  Que llarg que se’m fa l’estiu en aquest sentit…

  M'agrada

 13. duran

  ¡Caray Fede!!, me has sorprendido al no participar y darte por vencido, un crak como tu, con tu sapiència y veterania, hasta me parece extraño, però en fin a veces uno se despista y por mas que lo intente, se ve perdido. Bueno esto es solo una excusa para poder estar un momento y comentar un poco tu comentario y espero que no te hayas enfadado con mi respuesta, nada mas lejos de la reaslidad.no ha sido mi intención. Un saludo

  M'agrada

  • colbran

   Siento haberte decepcionado, pero aparte de la extrema dificultad de este concurso (sólo estaba seguro de cuatro respuestas), mi estado físico últimamente no atraviesa su mejor momento y decidí preservar mis energías para recuperarme y estoy en ello. Saludos y gracias por recordarme.

   Fede

   M'agrada

   • duran

    Siento que no te encuentres en buen estado, espero que te recuperes pronto y pueda (podamos), disfrutar de tus observaciones y comentarios de lo que todos nos gusta, música y bel canto. ya que un crack como tu, no pasa desapercibido y no nos puede fallar. Un saludo

    M'agrada

 14. Leonor

  Ahora ya lo he pillado.
  Servidora empezó con mucho ánimo pero algo se me descuadró en la cuarta pista y después ya no entendía nada. Me rendí, cosas del verano. Felicidades a todos los participantes (no me imitéis, no) en general, a Marga en particular.
  Y a Joaquim, en especial, por enloquecernos febrilmente para buscar la solución. Ha estado muy bien, desde luego que sí.
  ¡Saludos, infernems!

  M'agrada

 15. Fernando S.T.

  Felicidades a Marga, increíble que lo consiguiera tan pronto.
  Yo lo intenté pero me cuesta saber enlazar las posibles pistas. Lo encuentro muy complicado, pero cuando leo la lógica me maravilla la astucia de Joaquim y la brillantez de tantos seguidores que acertaron.¡Qué gran nivel! ¡Qué lujo de blog!

  M'agrada

 16. jaumeM

  ¡Quina vergonya me fa! Jo vaig abandonar el primer dia pensant que era impossible, com diu en Joaquim al principi de l’apunt, i mira per on Marga quasi l’endevina mentre Joaquim el feia!! i a sobre mes d’un terç dels participants han encertat.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: