IN FERNEM LAND

PROMS 2017: RENÉE FLEMING CANTA BARBER I STRAUSS


Renée Fleming and Sakari Oramo – radiant teamwork

Els PROMS 2017 afronten la recta final però encara ens reserva, a banda de l’esperada i britaníssima Last Night (9 de setembre), alguns concerts per els quals IFL ha de fer una aturada obligada, com és aquest que va tenir lloc el passat 30 d’agost i que va comptar amb la soprano nord-americana Renée Fleming (recordeu que en principi ja retirada dels escenaris operístics, però encara en actiu en les sales de concert), on acompanyada per el director finès Sakari Oramo al capdevant de la Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, va interpretar l’obra de Samuel Barber Knoxville: Summer of 1915 i iniciant la segona part ‘Ich komme – ich komme’ és a dir l’escena de la transformació de Daphne, l’òpera de Ricahrd Strauss.

Acompanyant les dues intervencions estel·lars de la diva, l’orquestra va estrenar a Anglaterra, “Liguria” d’Andrea Tarrodi “ i per finalitzar la segona part la segona simfonia de Carl Nielsen (els 4 temperaments).

Knoxville: Summer of 1915 , op. 24, és una obra escrita l’any 1947 per a veu i orquestra de Samuel Barber , amb text de James Agee (1938). L’obra va ser encarregada per a la soprano Eleanor Steber, que la va estrenar l’any 1948 amb l’ Orquestra Simfònica de Boston dirigida pe Serge Koussevitzky.

Després d’una interpretació intensa que no amaga una envelliment de les sonoritats però que no per això resta encant a la interpretació, amb el control exquisit de la veu i la generositat d’una artista que en aquests repertoris encara brilla esplèndidament, la soprano va oferir un primer bis, la deliciosa cançó de Barber amb text del mateix James Agee, originalment escrita per a piano, “Sure on this shining night” i Fleming excel·leix com en els seus millors moments, fabulosa!.

A la segona part Fleming canta l’escena de la transformació de Daphne, Ich komme – ich komme’, amb molta cura i prevenció, però guanyant la partida per la sumptuositat d’una veu amb encant i l’habitual sofisticació sonora que sempre l’ha caracteritzat i tants cantants utilitzant davant les obres de Strauss, tot i que també se’n pot prescindir i fer.hi front des d’una senzillesa més despullada i naif. Veritablement la soprano demostra que amb aquest compositor  i encara hores d’ara, costa trobar una rival de la seva alçada.

Encara va oferir un altre bis després del de la primera part, i ara lògicament havia de ser de Strauss, que vist l’estat vocal i el particularment  moment dolç, no podia ser un  altre que el meravellós lied, Morgen! que interpreta amb una emoció que produeix calfreds.

En els extrems d’aquest meravellós concert de la soprano i de la sumptuosa Royal Stockholm Philharmonic Orchestra amb Sakari Oramo dirigint amb evident sintonia amb Fleming, replegant amb mestrívola destresa la riquesa orquestral, es va estrenar al Regne Unit l’obra Liguria de la compositora sueca Andrea Tarrodi, una obra que cal tornar a escoltar perquè a banda que no m’ha sembla gens feridora, m’ha sobtat molt positivament per la inspiració que desprèn, quelcom poc habitual amb les estrenes situades com a taloneres i per finalitzar, la segona simfonia de Carl Nielsen, anomenada els quatre temperaments per que descriu la colera, la melangia, la flegma i la sanguinitat, com a quatre poemes simfònics independents. Nielsen és un compositor poc sovintejat i jo crec que amb raó, tot i així aquesta segona simfonia ofereix moments brillants, tot i així per a mi, poc inspirats.

Un concert magnífic, ric, intens, a estones bellíssim i sumptuós, sovint decadent, per les obres, els intèrprets i els compositors.

Andrea Tarrodi
Liguria 12’
UK premiere

Barber
Knoxville: Summer of 1915 16’

  • Sure on this shining night

R. Strauss
Daphne – Transformation Scene, ‘Ich komme – ich komme’ 11’

  • Morgen

Nielsen
Symphony No. 2, ‘The Four Temperaments’ 33’

Renée Fleming soprano

Royal Stockholm Philharmonic Orchestra
Sakari Oramo conductor

Royal Albert Hall, 3o d’agost de 2017

Podeu accedir-hi, prement aquest enllaç:

https://www.bbc.co.uk/events/erfmbp/play/az66gw/b092k8sb

i si el gaudiu després podeu comentar-ho i ja sabeu que aquí seran sempre benvingudes totes les vostres opinions.

11 comments

  1. OLYMPIA

    Com sempre estupenda crònica. Fa segles que no escolto a Fleming ja que en els últims anys la cristallina veu acusava uns greus inesperats però, vist el què dius, faré per escoltar-la. Gràcies!

    M'agrada

  2. Retroenllaç: Noticias de septiembre 2017 | Beckmesser

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: