IN FERNEM LAND

OLGA PERETYATKO CANTA ROSSINI A MOSCOU (Homenatge a Alberto Zedda)


Olga Peretyatko

La soprano russa Olga Peretyatko interpreta conjuntament amb l’Orquestra Nacional Russa sota la direcció del director nord-americà Christopher Franklin un concert íntegrament dedicat a la música de Rossini com homenatge al mestre Alberto Zedda, un dels mestres de Peretyatko que va ser alumna de l’accademia rossiniana.

La soprano russa canta i fa de mestre de cerimònies, parla i canta molt, quelcom que no em sembla gaire convenient perquè mentre parla sobre el mestre Zedda i l’experiència del seu pas de Pesaro, ha d’anar bevent sovint amb evidents signes de raspera i quan canta en més d’un moment es fatiga.

La vocalitat natural de Peretyatko no té gaires rols rossinians a disposició, però malgrat aquesta “limitació” ella canta els que li són propis: Contesa Flauville, potser Corina, Amenaide i Fiorilla, i “versiona” Semiramide, mentre que acceptem la Rosina perquè el mateix Rossini va fer una versió per a soprano.

L’estil és magnífic i la tècnica depurada, tot i que aquesta fatiga que mostra en alguns moments no permet que els grans moments de coloratura esdevinguin espectaculars o que una certa gasiveria en el fiato, no li permeti arrodonir amb la suficiència esperada totes les àries.

El gust és exquisit però amb un director més genuïnament rossinià i amb més cura en la finor i la transperència, segur que la soprano hagués pogut brillar més i el concert hagués fet més justícia al homenatjat mestre Zedda.

Hi ha moments durant el concert que escoltem al mestre Zedda dirigir i en un moment concret, en el preciós preludi de l’ària d’Amenaide del Tancredi, s’evidencia la diferència entre un referent i qui sap si un aspirant.

En qualsevol cas un homenatge al mestre Zedda sempre ha de ser benvingut i si el programa és íntegrament rossinià, la festa és absoluta.

GIOACCHINO ROSSINI
Il Barbiere di Siviglia
Obertura
Semiramide
Bel raggio lusinghier
Il viaggio a Reims
Partir, o ciel! Desio (Contessa Flauville)
All’ombra amena (Corina)
Tancredi
No, che il morir non è (Amenaide)
Obertura
Il Turco in Italia
I vostri cenci vi rimando – Squallida veste e bruna (Fiorilla)
Il Barbieri di Siviglia
Una voce poco fa (Rosina)
Il Turco in Italia
Non si dà follia maggiore (Fiorilla

Olga Peretyatko-Mariotti (soprano)
Russian National Orchestra
Director musical: Christopher Franklin
Txaikovski Concert Hall, 19 de setembre de 2017

El Liceu no va poder gaudir com Madrid o A Corunya del gran Alberto Zedda, només en la temporada 1966/1967 va dirigir una òpera, i aquesta va ser poc representativa del gran llegat del mestre milanès (La Bohème). El Viaggio a Reims hagués pogut ser el gran record al mestre desaparegut, però la poca rellevància de les representacions comentades abastament aquí, no sembla que hagi estat el millor dels homenatges possibles. Noi crec que en programin cap.

6 comments

  1. Retroenllaç: Noticias de septiembre 2017 | Beckmesser

  2. Retroenllaç: Noticias de octubre de 2017 | Beckmesser

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: