IN FERNEM LAND

LICEU 2017/2018: UN BALLO IN MASCHERA 1/2 (Beczala-Álvarez-Alkema-Zajick;Boussard-Palumbo)


Ahir vaig assistir al Liceu i en un dia especialment convuls que no em va fer decidir si anar o no fins quan faltaven 30 minuts per començar la representació (avantatges de viure a prop) a la tercera representació de l’òpera de Giuseppe Verdi, Un ballo in maschera, la segona amb el primer repartiment.

Ambient enrarit, una mica fred, més pendent dels mòbils que del que passava en escena i amb buits a la sala (no tants com esperava) segurament motivats per la situació política i el moment històric que coincidia amb l’inici de la representació.

Quan un teatre d’òpera inaugura una temporada com volia la direcció artística del Gran Teatre del Liceu, amb pompa i circumstàncies, i aprofito per dir que fent un lleig a la meravellosa òpera rossiniana, hauria d’haver apostat per una producció potent que en deixés garratibats i sobretot quan la producció escollida no és una coproducció amb altres teatres i per tant un meló sense obrir, sinó una producció llogada i coproduïda per dos teatres que haurien d’estar a un nivell inferior al pretès pel Liceu, com són Toulousse i Nürnberg, segurament d’escenari més escanyolit.

Ningú va veure abans que la producció era un nyap? Ningú va veure que es tractava d’una producció esquifida que empetitia encara més en mig d’un escenari on faltaven a més de metres cúbics per omplir, el que és pitjor: idees, teatralitat i emoció, en una òpera d’emocions.

És inevitable recordar aquell escàndol monumental del ballo in maschera dels waters”, d’una teatralitat aclaparadora, on tots els personatges tenien una història al darrera i on totes les escenes, agradables o no, es corresponien a la veritat de cada personatge. L’òpera no ha de ser un espectacle bonic, l’opera és molt més que tot això i aquesta proposta plana, buida i estèticament molt ordinària, és una clara evidència del que no ha de ser una producció operística. Aleshores, per què s’ha triat per inaugurar oficialment la temporada 2017/2018 del Liceu? Comencem malament i sumant despropòsits després de la producció totalment inadequada per l’escenari i la sala del treball de Sagi per Il viaggio a Reims.

Musicalment l’aposta és més potent perquè Renato Palumbo és un director amb personalitat, discutible si és vol, però amb coses a dir. Si l’orquestra tingués un altre nivell, de ben segur que Palumbo hagués pogut treure més profit de les seves “genialitats” i excesos sonors que ofeguen a cantants pocs previnguts, però amb una orquestra correcta i sense el so ampli que demana el director italià, els resultats tot i ser correctes em van deixar una sensació de poc brillant.

Piotr Beczala i Carlos Álvarez juguen a una lliga de champions, la resta del cast no.

El tenor polonès utilitza amb molta intel·ligència els mitjans d’una veu suficient, però que el posa al límit, límit que mai supera, però si que fa que amb intel·ligència es reservi durant el primer acte per poder donar el millor de si en un duo pletòric i en el tercer on amb una ària superlativa i una darrera escena, on el director teatral el maltracta amb una mort ridícula que em sembla que no ajuda gaire a emocionar-se amb  una interpretació que podria ser una mica més matisada.En qualsevol cas em costa imaginar avui, un millor Riccardo. Va obtenir un sorollós èxit

Però l’èxit de la nit, el més merescut i rotund va ser justament per a Carlos Álvarez en el seu millor moment, no tan sols de veu, sinó com a intèrpret. Extraordinari fraseig amb una claredat en la dicció, admirable, noblesa, facultats, registre, emissió, control, en definitiva, el paradigma del famós baríton verdià. Avui en dia no n’hi ha cap que el superi. El seu “Eri tu” té una força extraordinària i la demostració vocal que va fer el situa de ben segur com el millor baríton de l’actualitat Bravo! és poc

Elena Sancho és un bon Oscar. Va començar una mica desequilibrat però es va anar imposant, fent un quintet de final del primer acte esplèndid i acabant en la darrera escena amb una suficiència vocal i escènica, notable.

Christina Scheppelmann va sortir davant el teló per anunciar-nos que una cantant del cast havia pres mal en un accident, però malgrat el dolor que tenia i la potent protecció que li havien posat en el turmell, cantaria, però es va despistar i no ens va dir que era Keri Alkema, la soprano que canta el rol d’Amelia. Tan aviat va sorit a escena ens varem adonar de la dificultat que tenia al caminar. Vocalment no sé si això va influir en el mediocre rendiment escoltat. La veu és gran, però desigual en l’emissió i mai sabreu en quin idioma canta. No té cap distinció en el fraseig, tot és pla i sense cap mena d’expressió. En la seva ària a l’inici del segon acte va estar senzillament espantosa, amb una enganxada vocal notòria. Va destrossar sense pietat el magnífic duo i va desmerèixer la gran prestació de Beczala. Va millorar, perquè no va esgarrar res de manera notòria en la pregaria del tercer acte, i va concloure l’òpera sense cap interès. El Liceu no es pot permetre un nivell tan baix, ja no pel preu de les entrades, que també, sinó per evitar que el prestigi continui caient. D’acord, era una substituta que coneixia la producció, però què té aquesta producció que calgui conèixer.?. Malgrat els excessivament generosos bravos que va rebre, un desastre impropi d’una inauguració.

A Dolora Zajick algú li hauria de dir que seria convenient que ho deixés estar, que la seva carrera ha estat gloriosa i que no li convé gens acabar-la de manera poc apropiada a la glòria treballada amb tant de mèrit. La veu desapareix i quan torna ho fa de forma abrupte. El cant ha perdut força i els registres quasi esdevenen inconnexes. El públic l’estima, però els bravos l’enganyen i a algú que se l’estima no convé enganyar-lo mai.

Els conspiradors Samiel i Tom no puc dir que estiguessin gaire ben servits per Roman Ialcic i Antonio Di Matteo, mentre que els rols més petits van complir les expectatives. Damian del Castillo (Silvano), el jutge amb entrada accidentada (prevista en el guió) de José Luis Casanova i el criat d’Amelia de Josep Lluis Moreno.

Abans d’acabar full fer una menció al tan anunciat disseny de vestuari de Christian Lacroix. Com és possible vestir a Amelia al segon acte d’aquella manera?. A banda de les disfresses de la darrera escena, on sembla que s’ha de lluir i acaba sent un Peris Hermanos de tota la vida, en tota la resta de l’obra, no es pot vestir de manera més ridícula a Amelia, Ulrica i a l’Oscar. Pel que fa al homes, no hi ha pràcticament disseny de res, sembla com si els haguessin dit poseu-vos el vestit dels dies de concert.i jo ja m’encarregaré de posar-vos algun toc anacrònic per fer-ho més modern Com és possible que el departament corresponent anunciés el disseny de vestuari com un dels atractius principals de la producció i es deixés de banda el millor nom del cast, el baríton malagueny Carlos Álvarez?

Pel segon cast no em queden gaires ganes, la veritat….         

Giuseppe Verdi
UN BALLO IN MASCHERA
Llibret Antonio Somma

Riccardo Piotr Beczala
Renato Carlos Álvarez
Amelia Keri Alkema
Ulrica Dolora Zajick
Oscar Elena Sancho Pereg
Silvano Damián del Castillo
Samuel Roman Ialcic
Tom Antonio Di Matteo
Un jutge José Luis Casanova
Un servent d’Amelia Josep Lluís Moreno

Cor i Orquestra del Gran Teatre del Liceu
Direcció del cor: Conxita García
Direcció musical: Renato Palumbo

Direcció escènica: Vincent Boussard
Escenografia: Vincent Lemaire
Disseny de vestuari: Christian Lacroix
Disseny de llums: Guido Levi

Coproducció amb Theatre du Capitole (Tolosa) i Staatstheater Nürnberg (Nuremberg)

Les fotografies de la capçalera són de Fotografia ®A Bofill gentilesa del departament de premsa del Gran Teatre del Liceu.

35 comments

 1. Antonio Fuentes Miranda

  Debería animarse alguien a grabar alguna representación del reparto “principal” en el teatro (y prestarla a IFL) pues tengo entendido que la función que retransmitirá Catalnya Radio es con el segundo (y mucho menos interesante) reparto.

  M'agrada

 2. Retroenllaç: Noticias de octubre 2017 | Beckmesser

 3. jordifosal

  Jo hi vaig anar el primer dia i la senyora Keri Alkema amb el peu en condicions no em va agradar gens.
  En Beczala va anar a més al llarg de la nit i el millor, Carlos Álvarez, quin tros de baríton!

  M'agrada

 4. Mercè

  Hola!!
  Com que ho expliques tan bé… no hase falta desir nada más! Però alguna coseta voldria dir.
  Ostres, quina decepció! No crec que torni a veure Un Ballo in maschera. Hi ha àries molt boniques, però el conjunt no m’emociona pas massa.
  El que no puc entendre: com és que ningú, en els assajos, no li diu al director d’orquestra que no intenti ensorrar el teatre a cop de bombo i cordes desfermades? O és que no assajen?
  I l’escenògraf, perquè no fa algun curset de reciclatge? Pobre Beczala, obligat a omplir l’escenari fent volar els faldons del vestit cada cop que s’asseia al tamboret o feia una petita passejada…
  No hi va haver ball, ni màscares que fessin el seu paper.
  Beczala i Alvarez, un 8,5. Elena Sancho, 7,8 Em va agradar força. La bruixa… va! Ja ho has dit tu Joaquim.
  Salut!

  M'agrada

 5. Jose Luis MG

  una produccion de los mas feo que he visto en mi vida, un sinsentido constante, y lo del cochecito?lo del cochecito ya era como para …en fin, me lo callo. Justamente ayer un espontaneo dijo lo que era justicia, ovacionando a Carlos Alvarez; “esto es verdi”

  M'agrada

 6. Leonor

  El sábado fui yo; no son voces verdianas la de Keri Alkema ni la de Beczala, aunque se nota, ahora que caigo, que ya lleva rodado el papel y explota sus puntos fuertes (aunque no me acabó de llegar como Ricardo); Zajick, gracias, por todo (más no digo), me encantaron Elena Sancho y Carlos Álvarez (en especial, su lado dramático-vengativo, que es su arma ¡Y cómo actuó!).
  Y el vestuario, pse…
  No quiero hacer leña con la dirección musical; “Ballo” me encanta y a veces los tempi sonaban desacoplados, no me casaba con Verdi.
  En fin, valió la pena, sí.
  ¡Saludos, infernems!

  M'agrada

 7. Rosa

  Vaig anar ahir. Vaig agafar entrada aposta perquè cantaven Beczala i Álvarez. Em va agradar molt Beczala. I Álvarez més, és un gran cantant.
  La posada en escena molt dolenta. El vestuari desastre.

  M'agrada

 8. duran

  Llegeixo el teu comentari del Ballo in maschera, i dedueixo que les coses aquesta nova tamporasa no cambien per be, salvo alguna exepció, com Carlos Álvarez, i cuan parles d’aquesta opera que va ser la primera per inaugurá el Liceo desprès de la cremada, ( aquesta, si la vaig veure ) i cuan veig als wàters en mig de l’escenari, la meva impresió va ser fatal, en fi una llàstima, espero que gaudeixis de millors representacions. Un saludo

  M'agrada

 9. Arnau

  Molt d’acord en tot el que menciones. Va ser un plaer veure’t per allà i comentar la jugada.
  L’orquestra no em va agradar gens (i mira que no les acostumo a comentar per falta de coneixement). Només dir que el cor del principi jo des de l’amfiteatre lateral no el vaig ni escoltar. Portar l’orquestra a trompicons no és dirigir. Decepció gran.
  De la soprano prefereixo no opinar… i de l’escena i dels modelets de pasarel·la, encara menys.
  Zajick a mi em va agradar. Potser va ser que era el primer cop que la veia en directe (per cert, vaig esperar-la a la sortida i em va semblar una estúpida. Va firmar a la gent de pressa i corrent, i va marxar dient que no volia fotos.)
  En fi, jo vaig sortir força content de la funció, sobretot gracies a Beczala (molt reservat al primer acte, però que va creixer) i el gran, gran, grandiós Carlos Álvarez, que cada cosa que li veig m’agrada més.

  M'agrada

 10. lluís

  Res a dir i molt d’acord amb la teva crònica. Fantàstics Beczala i Àlvarez.
  El record de la proposta de Bieito es m’antindrà mentre que aquesta l’oblidaré de ben segur.
  El Sr. Lacroix ja ens va mostrar el seu treball amb “I Capuletti e i Montechi” i ara i torna……. millor que segueixi fent passarel·la i s’oblidi de l’òpera, i sortirem tots guanyant.

  M'agrada

 11. dandini

  Encara no hi he anat pero donat els comentaris escrits més amunt he de dir que a l’hora de jutjar un cantant no em fixo ni en alt i baixos de la seva salut ,ni a ón ha nascut i encara menys de qui forma part del seu grup de fans i qui no .
  El més interessant per mí es la veu, l’habilitat vocal, l’estil i el talent artístic.
  Fent cas d’aquests paràmetres exclusivament a mí personalment m’agrada molt més la prestació de Dmitri Hvorostovsky en aquest you tube.
  Podèu escoltar i comparar amb el de Carlos Alvarez i jutjar per vosaltres mateixos.

  M'agrada

 12. maria

  el dia 24 la retrasmitiran en directo en cines . despues de leer tu critica, no me gastare dinero en ir al liceo y la ire a ver al cine, que si no me gusta, me levanto y me voy y me habre gastado solo unos euros ¡¡¡¡¡

  M'agrada

 13. alex

  Del 2º cast o cast alternativo de ayer, no por su presencia física pero sí como tenor seguro y con estilo verdiano me convenció y mucho Fabio Sartori que sin la elegancia y el bello timbre de Beczala, voz squillante y fácil agudo
  La Siri, aún siendo mucho más interesante que la decepcionante Alkema, tiene el problema de su estridencia y a veces desafinaciones
  Bien el Oscar de Tetryakova ( salvo algún agudo estridente ), malo de solemnidad y sin interés el Renato de Meoni y muy discretita la Bardon como Ulrica
  Palumbo siguió a lo suyo, sonoridad e irregularidad en los tiempos

  M'agrada

 14. elioronco

  Malauradament no vaig poder veure la funció amb Carlos Álvarez (em vaig deixar seduir per altres espectacles) i em vaig haver de conformar amb Meoni. Més que decepcionat estic indignat. És indecent que Beczała hagi de compartir escenari amb inutils (no hi ha altre nom) com Giovanni Meoni i, en menor mesura, la soprano Keri Alkema. Meoni té una veu esquifida i escanyada, una técnica justa i una musicalitat inexistent. Cap mena de noblesa en el cant, el seu Renato semblaba un d’aquells funcionaris grisos i amargats dels còmics de l’Ibañez, com ara el “Dire” del botones Sacarino. Va ser simplement patètic.
  Keri Alkema va començar igual de malament, amb un tercet que va desgraciar completament (amb l’ajuda d’una Dolora Zajick que desapareixia vocalment a estones) malgrat l’esforç de Beczała. El segon acte de Alkema va ser per reclamar els diners de l’entrada, i només al tercer va millorar. I això és el que més m’empita! Si és capaç de fer una ària (“Morrò, ma prima in grazia”) no bona, però si més no decent, i un duo final molt notable, per què a la resta de la funció va estar tant insuficient??? No suporto aquests cantants “professionals” que no es prenen seriosament la seva feina, i que encara es pensen que l’òpera només són les dues àries per lluir-se i la resta de la partitura es per fer temps. Perquè si ens posem a contar, quant de temps canten Amelia i Renato? Una misèria!!! I això val per la majoria de papers de l’òpera italiana. Ja és hora d’acabar amb aquests privilegis de divos. Que es posin a estudiar i a pencar, que cantar bé una ària ho saben fer tots els que arriben a la final del Viñas!!! I no només ho dic per aquests dos, també n’hi ha de ben famosos que viuen de renda, i no s’estudien ni la mitat dels compassos que tenen, com ara la tan estimada Radvanovsky.

  En fi, sort de Beczała que va estar sublim, i d’Elena Sancho. La resta de cantants (llevat del més que digne Damián del Castillo) em van semblar igualment lamentables. Aquest cast és una estafa i una falta de respecte al públic. 280€ a platea!!!! A Londres es pagaven 275 lliures a platea per l’Otello del Kaufmann o els Meistersinger del Terfel!!!! De debò pretenen equiparar els preus??? Són uns lladres!!! Que facin públic on van a parar tots aquests diners, perquè els cantants i les produccions que porten està clar que no els valen. Però a part d’això, moralment em sembla inadmisible que el senyor Beczała hagi de perdre un més de la seva carrera professional a participar en aquesta porqueria. Així no es juga, o ens conformem amb la tercera divisió o treballem per tornar a primera, però els resultats de barrejar primera amb tercera no arriben ni a segona.

  I sort també de Palumbo. Sí, de Palumbo!!! Al primer acte vaig pensar que la cosa se li anava de les mans: els membres del cor anaven descoordinats, entrades fora de lloc, solos orquestrals poc aconseguits (l’anèmic solo de violoncel abans de l’ària d’Amelia va ser, de lluny, el pitjor que so que he escoltat sortint d’aquell fossar)… però al segon acte m’hi vaig fixar millor. Palumbo dirigia de memòria i marcava totes les entrades de forma claríssima. Però el problema està en certes indicacions que vaig observar, i que suggereixen un problema greu d’orquestra, cor, i potser alguns solistes. En varies ocasions va fer senyals insistents a l’escenari (segurament al cor) perquè el miressin. També va demanar a l’orquestra en un parell d’ocasions (violins segons i violoncels) que toquessin amb menys arc. Una de les ocasions va ser durant l’aria de Riccardo del 3r acte. Després que els violoncels fessin cas de la seva indicació va aprofitar un silenci de l’orquesta per fer un gest ben expressiu amb els braços, com volent dir “veieu com no era tan difícil”. També va fer miracles per seguir el constant rubato de Keri Alkema, a qui no parava de donar indicacions. I estem parlant de la cinquena funció, quan ja haurien de tenir tot això polit de sobres. Potser des de fora enganyava, però la meva sensació va ser d’una gran manca de professionalitat com a mínim per part d’alguns músics, que li van posar la feina molt difícil. No se què hagués passat amb algú que no tingués el control de Palumbo.

  No parlaré de la producció perquè no s’ho val. Només diré que haurien de demandar a l’escenògraf per dissenyar un escenari que no deixava projectar el so. Fins i tot Beczała que era el que més projecció tenia es deixava de sentir tan bon punt anava cap al centre de l’escenari.

  Encara que no ho sembli vaig sortir molt content. Beczała em va entusiasmar, i el final del tercer acte va ser sublim, així que l’última sensació va ser positiva. Visceralment això és el què compta. Però això no em fa ser menys conscient de l’estafa perpetrada per el nostre estimat Liceu.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: