IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE MARTA BACH


La Marta em va escriure un dia, quan ja feia tempos que seguia el blog per parlar-me d’una anècdota meravellosa de l’Hipòlit Lázaro a una Tosca del Liceu com a conseqüència d’aquella Tosca accidentada de Gheorghiu a Viena.

Em permeto posar-la aquí i estic segura que tanta ella com el seu pare no els sabrà gens de greu:

“ Al voltant de 1942 (no està del tot segur però en tot cas és al voltant d’aquesta data) hi hagué una Tosca – repartiment amb Fidela Campiña, Hipòlit Lázaro i Raimundo Torres – en la qual el tenor Lázaro després de cantar “ l’Adeu a la vida” i no havent rebut un aplaudiment unànime;  s’adreçà directament al públic i digué, en castellà, “ respetable público, viso o no viso”. S’apaludí fort i repetí  esplèndidament.

Parlo d’un temps molt gris i amb els “Volpistes” en contra; jo, joveníssim, hi era i ho recordo. Faig referencia d’aquest  fet, per ser una mica comparatiu amb la actual qüestió que s’ ha produit a l’Opera de Viena en que Kaufmann esperaba, en va, a Gheorghiu; episodi que vostè detalla prou bé. En aquell temps les circunstàncies eren molt diferents i en Lázaro, l´únic valor que ens quedaba i que a més a més, el Liceu era a casa seva. (Joan Bach Baila)

Degut a l’entranyable anècdota el contacte amb Marta s’ha incrementat, ens hem conegut personalment i hem pogut parlar vàries vegades on m’ha demostrat la convicció i la forta personalitat que el seu qüestionari transmet. Hi ha en les respostes i en les explicacions que les acompanyen una ferma convicció encara que a vegades les respostes puguin semblar políticament incorrectes.

Ja m’ho sabreu dir.

1 – La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? No tinc un record determinat perquè quan era adolescent acompanyava sovint a les meves àvies al liceu a veure sobretot el ballet, però en una òpera crec que deuria tenir uns 14 anys.
2 -A quin teatre? Liceu
3 – Quina òpera vas veure? Carmen (Bizet)
4- Els teus pares anaven o van a l’òpera?
5- Quin compositor operístic t’estimes més? Això és molt complicat com tothom et deu dir quan es tracta de triar el preferit…en fi, et diré Donizetti
6- Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? Les veus i la música.
7- Quin és el teu tenor predilecte? Josep Carreras
8- Quina és la teva soprano predilecta? Edita Gruberova
9- Quin és ell teu baríton predilecte? Joan Pons
10- Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Joyce Di Donato
11- Quin és el teu baix predilecte? Si et sóc sincera no m’he fixat tant en aquest tipus de veu però per dir-ne un Ruggero Raimondi
12- Quin és el teatre dels que has visitat que més t’ha impressionat? El Metropolitan , potser per la seva grandesa..ara també cal dir que hi vaig veure el pitjor Ballo in Maschera que hagi vist en la meva vida, suposo que no vaig encertar el casting!
13- Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? NO!
14- Quina és la teva òpera predilecte? Uf..aquesta també te molt mala llet…Il Trovatore (Verdi)
15- Quina òpera detestes? El Gran Macabre de Ligeti. No la vaig poder resistir…a mi quan no m’agrada una música em poso molt nerviosa i no ho aguanto…també en algun Britten he marxat.
16- Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística: 8
17- A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? New York
19- Quin és el teu heroi de ficció operística? Des Grieux (Manon Lescaut)
20- Quina és la teva heroïna de ficció operística? Ja sabem que les heroïnes de les òperes no tenen un final gaire feliç i a vegades o son molt maquiavèliques o unes bledes absolutes… trio la Norma (Bellini)
21- La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? I capuleti e i montecchi (Bellini). Agnes Baltsa i Edita Gruberova. Chorus and Orchestra of the Royal Opera House, Covent Gardent- Ricardo Muti. 1985
22- El director d’orquestra operístic preferit? Ricardo Muti
23- El director d’escena preferit? No en tinc cap
24- La representació operística que t’hagués agradat assistir? L’any passat a la triologia Donizettiana (Maria Stuarda, Anna Bolena i Roberto devereux) que va cantar al MET la Sondra Radvanovsky.
25 – L’òpera barroca que més t’agrada? No sóc gens amant de l’opera…posem Orfeo ed Euridice de Gluck.
26- L’òpera clàssica que més t’agrada? Il barbiere di Siviglia (Rossini)
27- L’òpera romàtica que més t’agrada? Carmen
28- L’òpera del segle XX que més t’agrada? Der Rosemkavalier
29- L’òpera del segle XXI que més t’agrada? No en conec cap
30- Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? Soprano

I avui seguint les indicacions de l’òpera que us emportaríeu a l’illa deserta que tan bé em va per il·lustrar els apunts del qüestionari, us deixo amb I Capuleti e I Montecchi que protagonitzen Gruberova i Baltsa dirigides per Muti a la ROH de l’any 1985

Moltes gràcies Marta

La propera setmana tindré el plaer de presentar-vos el qüestionari de l’amic Enric Julian

6 comments

 1. Marta Bach

  No va ser fàcil haver de decidir una sola resposta per cada pregunta, com suposo ens va passar a la majoria que vem contestar aquest questionari. Per respondre sobre els meus cantants favorits ha pesat molt el fet d´haver-los gaudit en directe moltes vegades, sentir-los en persona es produeix una situació d´admiració i de proximitat que potser no tens en d´altres que només has escoltat enregistrats.Haver d´escollir-ne un per tessitura és molt dificil…ara, per exemple una de les sopranos que més m´atrauen és la Sondra Radvanovsky, que te una veu totalment diferent a la Gruberova, en canvi em transmet també la mateixa sensació adictiva.
  Si fa casi més d´una any que vaig fer-lo casi casi respondria el mateix…i m´ha fet gràcia que diguéssis que a vegades les meves respostes són politicament incorrectes..es que sinó tot seria massa avorrit.no?
  Seria interessant respondre aquest questionari d´aqui uns anys i poder comparar si amb el temps un va canviant d´opinió… per part meva potser hauré trobat una òpera del segle XXI que ja m´agradi o ja podré escoltar l´òpera barroca sense que em surti urticària..

  M'agrada

 2. JordiP

  La Norma, una de les heroïnes que estava a la meva llista, tot i que no fou la primera! Despres de llegir el comentari de na Marta, he mirat i el meu qüestionari el vaig fer a setembre de 2016! I rellegint-lo, alcunes coses si que canviaria, el resultat de l’evolucio que un fa per dins d’aquest mon de l’opera

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: