IN FERNEM LAND

SILVESTERKONCERT BERLÍN 2017: JOYCE DI DONATO-SIMON RATTLE


Amb el retard d’un dia sobre la previsió degut als esdeveniments recents al Gran Teatre del Liceu, avui us parlaré del tradicional Silvesterkoncert celebrat a la sala Philharmonie de la capital alemanya el darrer dia de l’any 2017 amb la Berliner Philharmoniker sota la direcció de Sir Simon Rattle i amb la participació estel·lar de Joyce DiDonato cantant Richard Strauss i Leonard Bernstein.

Rattle va triar un programa ben eclèctic per el darrer concert de l’any a Berlín i va fer combinar a  Antonin Dvořák Igor Strawinsky, Richard Strauss, Leonard Bernstein i Dmitri Xhostàkowitx 

L’espectacularitat i la qualitat sonora de la Berliner és admirable i escoltar aquesta riquesa en obres de grans orquestradors només pot tenir com a resultat un gaudi espectacular. Escoltar la suite del primer ballet escrit per Xhostàkovitx, l’edat d’or que és la darrera peça del programa oficial suposa un esclat absolutament vitalitzador i una demostració espectacular del domini tècnic d’una orquestra capaç de reproduir amb una perfecció apostoflant unes dinàmiques i una graduació sonora, alhora que una qualitat dels solistes, d’alló que abans qualificàvem com una interpretació “de disc”.

A banda de l’espectacularitat d’una orquestra sense límits i d’una direcció esclatant (deixa un llegat important Rattle en el seu pas per la Berliner i això que molts encara el discuteixen) el concert té l’al·licient d’escoltar a la sensible, musical i deliciosa Joyce DiDonato cantant 5 dels millors lied de Richard Strauss, amb una veu molt asopranada i uns aguts excessivament mancats de cos, però amb una subtilesa i oma elegància que pocs retrets se li poden fer. la veu no té el vellut que tantes sopranos han lluït per aquest repertori decadent, però DiDonato que sap jugar les seves cartes amb total convicció ofereix una versió encisadora dels lieder del compositor bavarès prodigiosament acaronada per una Berliner rendida als peus de la mezzosoprano nord.americana, que a la segona part va cantar, amb la veu molt més central la deliciosa “Take Care of this House” del musical “1600 Pennsylvania Avenue” de Bernstein un fracàs de taquilla que conté meravelles com aquesta.

És un concert molt diferent al de Dreden i també com aquell, molt estimulant i amb resultats musicals d’altíssim nivell que no van mai a la contra del caràcter popular i assequible que volen tenir aquests concerts que es programen per acomiadar de  forma festiva l’any sense necessitat de recórrer als valsos i polques dels altres Strauss,

El streaming que va oferir el canal Arte ens va apropar aquest esdeveniment altament recomanable.

Antonín Dvořák
Karneval, Konzertouvertüre op. 92

Igor Stravinsky
Pas de deux aus Apollon musagète

Richard Strauss
Zueignung op. 10 Nr. 1 (Orchestrierung von Robert Heger)
Wiegenlied op. 41 Nr. 1 (Fassung für Singstimme und Orchester)
Muttertändelei op. 43 Nr. 2 (Fassung für Singstimme und Orchester)
Morgen op. 27 Nr. 4 (Fassung für Singstimme und Orchester)
Die heiligen drei Könige aus Morgenland op. 56 Nr. 6 (Fassung für Singstimme und Orchester)

Leonard Bernstein
3 Dance Episodes aus On the Town
»Take Care of this House« aus der White House Cantata

Dmitri Xhostàkowitx
Suite aus dem Ballett Das goldene Zeitalter op. 22a

propines

Antonín Dvořák
Dansa eslava núm 2

Johannes Brahms
dansa hongaresa núm 1

Joyce DiDonato, Mezzosoprano
Berliner Philharmoniker
Director: Sir Simon Rattle
Silvesterkonzert der Berliner Philharmoniker 2017 (29/30/31-12-2017)

4 comments

  1. Retroenllaç: Noticias de enero de 2018 | Beckmesser

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: