IN FERNEM LAND

ROH 2017/2018: RIGOLETTO (Platanias-Fabiano-Crowe-Mastroni-Kresteva;McVicar-Joel)


El 2018 s’inicia de manera irregular a la ROH, amb la reposició de la controvertida producció d’aquell McVicar molt més molest que l’actual, ara tan domesticat i fins i tot amable.

Aquella producció estrenada al 2001 i ja comercialitzada en un DVD i posteriorment reposada, ha servit per homenatjar a l’enyorat Dmitri Hvorostovsky que també va protagonitzar-la a l’escenari londinenc on ho va cantar tot.

Malauradament l’homenatja a l’insigne baríton rus no ha estat a l’alçada perquè aquest Rigoletto que es va passar als cinemes el dia 16 de gener, és massa discret i fàcilment superable si parlem de veus.

La direcció musical del londinenc Alexander Joel em sembla el més rellevant. Hi ha drama, tensió i molt sentit dramàtic, quelcom que sempre em sembla essencial i l’orquestra, magnífica, de la ROH resplendeix de manera extraordinària, potser amb una sonoritat excessiva en la transmissió, però contundent i molt efectiva, sobretot en els passatges de contundència dramàtica, tot i que sap acompanyar bé els moments més íntims sense baixar mai la intensitat del relat.

El baríton grec Dimitri Platanias és un cantant meritori, amb una veu bonica i un cant més correcte que intens i jo diria que no sap dotar al personatge de les vessants polièdriques d’una personalitat tan extrema com el sinistre bufó del Duc i l’atemorit i protector pare. No hi ha grandesa en aquest Rigoletto, hi ha molt bones intencions i honestedat, però cap moment de trasbals. Només comprant-lo amb Carlos Álvarez, sense cap mena de dubte el millor Rigoletto de l’actualitat, us podeu adonar del que vull dir.

Ja arran de les representacions de Paris, vaig parlar del Duca del tenor nord-americà Michael Fabiano. Aleshores no em va agradar i a la ROH encara m’ha agradat menys. La veu pot ser l’adient, un tenor líric, bé, però en cap cas l’estil i la línia de cant em semblen adients. Tècnicament té molts problemes des d’un garrafal “questa o quella” fins a un “Bella figlia del amore” per oblidar. No hiu ha res en el Duca de Fabiano que m’interessi, res, i m’estranya molt que el públic londinenc li tribuiti uns palaudiments i una reacció ta positiva després d’un oblidable “Parmi veder le lagrime”. Fabiano em sembla un tenor molt interessant, però té uns límits evidents, i la catregoria de la part del Duca, ja sigui tècnicament com estilísticament, el massacren. Flórez potser no t´ñe la veu adient, però renoi! quina diferència.

Sofia Fornina va cantar Gilda el mes de desembre i ara després d’alguna suplència urgent per part de l’espanyola Sabina Puértolas cridada a darrera hora per assumir el rol, és la soprano anglesa Lucy Crowe qui es fa càrrec de Gilda en la transmissió cinematogràfica. Veu tan bonica com feble i trencadissa, que en els moments més intensos es decolora i tendeix al crit. Ho canta bonic, però Gilda requereix una personalitat soterrada per un pare protector, que en cap cas va poder dotar amb un instrument tan limitat per a un rol que en mans d’una lleugera perd gran part de la intensitat requerida. Caldrà insistir en la personalització de Maria Callas per entendre la complexitat del rol?

Magnífic el Sparafucile de  Andrea Mastroni i correctament vulgar la Maddalena de Nadia Krasteva, en un rol tan complicat com poc lluït.

Correctes o discrets, sense més, la resta i sobretot una sensació generalitzada que de la ROH tots n’esperem molt més.            

Giuseppe Verdi
RIGOLETTO
ópera en 3 actes llibret de Francesco Maria Piave

Duke of Mantua Michael Fabiano
Rigoletto: Dimitri Platanias
Gilda: Lucy Crowe
Sparafucile: Andrea Mastroni
Maddalena: Nadia Krasteva
Giovanna: Kathleen Wilkinson
Count Monterone: James Rutherford
Marullo: Dominic Sedgwick
Matteo Borsa: Luis Gomes
Count Ceprano: Simon Shibambu
Countess Ceprano: Jacquelyn Stucker

Chorus Royal Opera
Direector: Sergey Levitin
Orchestra of the Royal Opera House
Director musical: Alexander Joel

Director escènic: David McVicar
Escenografia: Michael Vale
Disseny de vestuari: Tanya McCallin
Disseny de llums: Paule Constable
Moviment escènic: Leah Hausman

Royal Opera House, Coivent Garden 16 de gener de 2018

13 comments

 1. OLYMPIA

  Pràcticament d’acord amb tot. Un Duca per oblidar, una veu i un cant impersonals. M’agrada el platanias de Cortigiani però, en canvi, fa una Vendetta simplement ben entonada sense cap dramatització. La Gilda, cert que resulta molt fràgil de veu i d’aspecte però, en conjunt, no em va desagradar gens. Ja et vaig dir que jo havia vist aquesta producció a la ROH cantada per en Hvoro i que no em va convèncer perquè ni tenia la veu del bufó ni era prou geperut ni anava proux coix. l’atractiu físic el depassava – no actuava prou bé- i l’allunyava del personatge malvat i grotesc que li tocava fer.
  Gràcies per la crònica!

  M'agrada

 2. Rai

  Moltes gràcies Joaquim! Llàstima que aquest no hagi esdevingut un Rigoletto referencial… Llàstima de Fabiano… el que li he escoltat de la Bohème a la ROH em va agradar bastant…

  M'agrada

 3. Retroenllaç: Noticias de enero de 2018 | Beckmesser

 4. maria

  de acuerdo en todo, pero a mi gilda si me gusto, muy dulce y el fisico angelical tambien ayudaba .. etc .. pero sin grandes exigencias . lo uqe no me gusto nada y me sorprendio, fue el inicio, con una escena de orgia , violencia, desnudos y violaciones no propias de los montajes digamos elegantes del roh y que eran totalmente exagerados . no lo habia visto nunca en ningun rigoletto. y mas por contraste con el montaje digamos minimalista y siiiiiiii elegante del liceo del año pasado . y todo muy sombrio, la casa de rigoletto, con aquellas verjas medio rotas que parecian alambres etc etc .. total, un momtaje teatralmente feo y con escenas para epatar por sus momentos sexuales etc etc ..
  a ver la proxima representacion con la nebretkon en lohengrin ¡¡???? y el holandes de la fura dels baus … esperemos mejor . estas no son en directo, pero para los uqe no pudimos ir a madrid … pues veremos .

  M'agrada

 5. Pepa MG

  doncs sí, molt millor (el del Liceu), i a mes a més visible en youtube : youtube.com/watch?v=HpNpkVuIfsE (falta añadir el https://), ví este rigoletto, y ni fú ni fá… eso es que joaquim nos ha formado el gusto, como que le faltaba algo. a partir de ahí me he puesto a ver y revisitar rigolettos, y asi he encontrado el del Liceu que me ha gustado muchísimo, canto (quitando la gilda que inmisericordemente alguien calificó como una “ambulancia”), escena (para qué mas?) y vestuario. Gracias por la crítica joaquim. Ohimé respiro!

  M'agrada

 6. JordiP

  No la vaig veure, però les parts que menciones del Ducca, especialment les dues primeres són del que més m’agrada d’aquesta obra (salvant el cortigiani) i si ja em qualifiques la interpretació d’aquesta manera, no fare l’esforç d’escoltar-la. Com diu la Pepa, ens has fet de morro fi!
  Ben retornats siguin els posts!

  M'agrada

  • Pepa MG

   supongo que te refieres mas que a oir o leer siempre lo mismo a que los teatros programen siempre lo mismo. La respuesta es evidentísima cuando una obra es un clásico (pintura, escultura, música, libro…. o whatever) uno no se cansa nunca porque siempre se pueden encontrar nuevos matices, muchas veces en función de la propia evolución personal. En el tema de la música mas facil lo pones (como seguro sabes) porque la música es ritmo, o sea repetición, y gran parte del placer proviene de la anticipación cuando una obra ya es conocida. A mayor abundamiento en una obra músical para mí que habría algo así como un ideal que es la partitura, luego vendrían discos grabados en condiciones completamente artificiales pero que puede acercarse mas a la perfección (como ya insistió Glenn Gould, e incluso Karajan que quería grabar lo perfecto), y por otro lado está la representación irrepetible oida en el teatro con toda la imperfección que ello puede acarrear (entre otras cosas porque parece que la gente tose mas en el teatro que incluso en el cine!!!), los ruidos por el escenario, el estado de los instrumentos, la sonoridad de la sala, etc. etc… y el público va por la inmediatez y unicidad del momento, y tambien porque en esa representación puede darse el milagro del genio.
   Yo solo he oido rigoletto como 10 veces y nunca en directo (ni a corto ni medio plazo parece ser que voy a poder pisar un teatro de opera), pero no deja de sorprenderme..Igual que no dejan de sorprenderme los conciertos para piano de mozart (por ejemplo).
   Cuantas veces se puede leer los Buddenbrook? Cuantas veces se puede oir el Mesias? Las que haga falta para hacernos felices.
   Fin de la homilia (porque tengo que hacer la comida).

   M'agrada

   • colbran

    No estoy en absoluto de acuerdo contigo, pero reconozco que tu opinión es tan respetable como la mía, pero como me replicas yo también lo hago. Yo habré visto y escuchado “Rigoletto” unas 400 veces a lo largo de mi vida (ayer cumplí 79 años y comencé con la ópera en cine y en disco en 1952 y en el Liceu en 1954) y lo siento pero esta ópera ya no me interesa. Tendrían que volver a nacer Callas, Kraus joven , Tibbett, Simionato y Siepi para que volvieran a proporcionarme emoción (en la actualidad Carlos Alvarez me la comunica pero el resto de cantantes a seleccionar hoy en día para esta ópera no me convencen), Yo deseo disfrutar con lo que no conozco o no estoy habituado, no estar esperando aquél agudo que no sabes cómo lo emitirán, aquél grave que según el cantante sabes que no se escuchará, aquél ritmo de la orquesta que intuyes que con este director será el adecuado y que este otro la pifiará porque no tiene clase. Que ese director de escena situará la acción en una carretera, en un circo o en un supermercado, pero que hoy en día no tendrá lugar en Mantua, etc…La música es buena, pero como me la sé de memoria ya la tengo aburrida, prefiero ver “Les huguenots”, “Der vampyr”, “Sadko”, “A streetcar named desire”, “Don Gil de Alcalá”, “Gli Orazi e i Curiazi”,… por no mencionar las dos docenas de óperas de Rossini (todas fantásticas) que aún no se han estrenado en el Liceu. Algunas de estas obras las conozco, otras sólo las he escuchado o visto en grabación, pero en escasas ocasiones y otras no las he visto nunca aunque sí las he escuchado ocasionalmente. “Aida”, “La traviata”, “La Bohême”, “Madama Butterfly”, …son obras que ya no me motivan por conocerlas en exceso y porque no hay voces que hoy les den relieve

    Esto no es una homilía es una aclaración.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: