IN FERNEM LAND

LA BUTTERFLY DE LIANNA HAROUTOUNIAN


Lianna Haroutounian performs as Madama Butterfly, during a dress rehearsal of the opera “Madama Butterfly” at the War Memorial Opera House on (Aric Crabb/Bay Area News Group)

La soprano armenia Lianna Haroutounian debuta al Gran Teatre del Liceu el proper dissabte cantant el rol de Cio-Cio-San, alternant-se amb la ignota soprano italiana Maria Teresa Leva que canta les dues primeres que havia de cantar Ainhoa Arteta, que debuta aquest rol al Liceu, degut a una inoportuna laringitis que pateix la soprano basca i deixant les tres últimes funcions de les deu previstes per a ella, que serà la que veuré jo.

Com que disposo d’una gravació de la Butterfly de Haroutounian i m’ha semblat més que interessant, us deixo uns fragments de la seva actuació el novembre de 2016 a l’òpera de San Francisco.

La veu és espléndida i molt idònia per aquest rol tan exigent vocalment i encara més dramàticament, on sembla que ella en fa una gran creació a partir del segon acte, al menys si hem de jutjar-la per aquesta exitosa representació.

La podeu escoltar en els següents fragments:

 • Ancora un passo or via (acte 1er)
 • Un bel dì vedremo (acte 2on)
 • Che tua madre dovrà prenderti in braccia…Bianca, bianca, il vessillo americano delle stelle (scte 2on)
 • Suzuki! Suzuki! Dove sei?…Tu? Tu? Piccolo iddio! Amore, amore mio (acte 3er)

L’acopmpanyen la Suzuki de Zanda Svede, el Sharpless d’Anthony Clark Evans, el Goro de Julius Ahn i breument el Pinkerton de Vincenzo Costanzo i la Kate de Julie Adams. L’orquestra de l’òpera de San Francisco la dirigeix Yves Abel.

Esperem que es compleixi el pronostic que aquesta gravació fa albirar i Haroutounian triomfi i amb ella la resta del cast, tot i que em sembla sobre el paper, bastant més discret.

Més informació a:

23 comments

 1. alex

  Esperemos a ver que tal la soprano armenia que por lo leído y comentado de algún amigo valenciano, fue una discretita y sosa Tosca el pasado mayo en Les Arts.
  Lo que si me llama la atención y mucho ( me alegro por el Liceu) que a pesar de los siempre carísimos precios de las localidades y la discreción de los casts previstos ( anticipo que para mi gusto, Jorge de León es un anti – Pinkerton por la rudeza y poco delicadeza de su canto), están casi agotadas las localidades de cada una de las funciones ( casi no aparecen las lucecitas verdes), lo cual sorprende frente a otras óperas ya representadas con mejores casts
  ¿Será que el Liceu será un teatro muy pucciniano?

  M'agrada

 2. Susana

  Doncs o a priori em vaig interessar pel debut de l’Ainhoa Arteta i veure com tira endavant aquest exigent rol. Aixi que em vaig fer amb una entrada pel 13 de gener. Ves per on que no sentiré a l’Arteta i en el seu lloc una desconeguda absoluta per a mi. He de dir que he buscat per Youtube grabacions d’aquesta dona i com que debuta el paper no hi ha cap de la Butterfly però si hi ha un parell de pirates amb les dues millors àries de la Liú i malgrat el só gens agraït, no em va desagradar del tot, crec que manca una mica en les notes altes però sembla tenir una veu bonica i es mou força bé pel centre. Total, que després de la desil·lusió de no poder veure el debut de l’Arteta doncs tindrem l’alicient d’una veu nova i que també debuta el rol i per atzars del destí ho farà al Liceu en lloc del Petruzzelli on ho tenía previst segons publica en la seva programació. A l’Ainhoa li desitjo una ràpida i total recuperació que li permeti lluir-se en aquest bonic rol de la Cio-Cio San

  M'agrada

 3. Rai

  Vaig estar al general d’ahir i Maria Teresa Leva em va semblar bé, tot i que tampoc és just jutjar pel que fa a un assaig… El tenor va cantar (quan va cantar) gairebé tot a octava baixa, i fins i tot va ser protestat, totalment fora de lloc tractant-se d’un assaig.
  La orquestra va sonar molt i molt discreta i la producció, que suposo que molts ja l’heu vist, no molesta, però hi ha una manca de concepte i direcció d’actors exhasperant…

  Pel que fa a la laringitis de l’Arteta, és una mica sospitosa per oportuna, ja que pel que em va dir un dels membres de l’orquestra, als últims assajos es veu que encara no es sabia el text… A mi em toca el primer cast, així que hauré de patir els crits i la poca seducció de Jorge de León… Sort que el Pinkerton se’n va ràpid als EEUU i no l’haurem de soportar gaire…

  M'agrada

  • Alex

   Protestas en un ensayo?? Y no echaron de la sala a quienes protestan en un ensayo?? Vaya falta de respeto y de mínima educación
   No estoy de acuerdo con lo que expones de la producción. Esta producción bastante minimalista y de cierto arte japonés de Leiser y Caurier, es la que se està viéndo en el Liceu desde el 2006, estrenada por 3 buenas sopranos entonces ( Cedolins, Gallardo Domás y Zhang ) y al menos entonces sí se vieron grandes movimientos escénicos (sobre todo con Gallardo Domas y Cedolins, además del excelente cónsul que fue Carlos Álvarez )

   M'agrada

   • Kaiser

    Pues sí, que poca educación. ¿Cómo osan pretender los estudiantes de música (la mayoría de gente que recibe entradas para el ensayo) ir a escuchar música? Si es que menuda panda de desagradecidos, todo el mundo sabe que el ensayo al público se abre para que se pueda observar los matices de los ajustes de iluminación y vestuario,… ¡que aprendan!

    M'agrada

 4. Pere

  Hi vaig avui. Funció d’abonament. Veurem com va.

  El que volia comentar és l’escandalós preu de les entrades per aquesta Butterfly. He vist que està pràcticament tot venut. Se’m fa impossible entendre-ho. Hi deu haver alguna explicació.

  He fet una comparativa senzilla:

  Madama Butterfly a Viena: de 15 a 215 euros; a Munic (amb Jaho i Stroppa) de 9 a 100 euros i al San Carlo de Napoli entre 25 i 130 euros.
  Tosca a Paris entre 15 i 231 euros i Manon Lescaut (Chailly) a la Scala de 14 a 230 euros.

  La funció d’avui al Liceu de 16,50 a 317 euros (i no vull parlar del repartiment perque potser és una qüestió subjectiva).

  Fa uns anys m’agradava convidar nebots i germans per anar-los introduint. Avui se’m fa impossible. A més la continua oferta de rebaixes que rebo m’indigna com abonat. Es podrien estalviar la propaganda i “ojojs que no ven…”. Fa poc vaig saber que per la Italiana in Algeri s’organitzaven sortides des de comarques amb preus entre 60 i 80 euros la platea!!!!, autocar inclós mentre que els abonats amb localitats mínimament decents les paguem a preu d’or. Ja n’hi ha prou de prendren’s el pèl.

  Algú sap si aquestes ofertes tipus “rebaixes d’un conegut magatzemÇ” es fan a altres teatres d’Europa?

  Ens hem tornat bojos?

  M'agrada

  • Alex

   Muy de acuerdo contigo y sobre todo con esa política nefasta de precios del Liceo, nefasta para el abonado que no se beneficia de esas Rabajas “ comerciales. “ y ademàs cuyo abono debe pagarse parcialmente de modo anticipado ( creo 10% como reserva ya en mayo y un 25% en julio, es decir antes de empezar la temporada en sept./ octubre )
   O sea que el abonado del Liceu, “ cornudo y apaleado “ ( no nos beneficiamos de los grandes dtos.sea butaca secreta o sea dto. extra y encima, financiamos al teatro con pagos anticipados ).
   Es decir, económicamente el ser abonado es más una carga que un placer

   M'agrada

  • Susana

   Doncs ja que treus el tema preus, estic d’acord en l’abus d’aquest amb entrades sense visibilitat a més de 200€, però el que vull comentar es la pràctica especulativa que no he vist escrita en lloc i que estàn aplicant al Liceu, concretament l’augment automàtic del preu de les entrades a mida que s’acosta el día de la funció. Com tenia interés sols per sentir la Ainhoa i no tant aquestes funcions, la setmana passada vaig anar a comprar una entrada que en catàleg indica 14€ però com ja faltaven pocs dies per la funció (avui 13 de gener) la senyora de taquilla m’indica que el preu ara era de 16,50€, es a dir un increment de quasi un 18% per sobre del seu preu inicial. Això a casa meva es diu especular abusivament i si ja hi vaig poc al Liceu doncs amb aquestes pràctiques i preus encara em veuràn menys, tot i que tampoc em dol massa donades les programacions a les que ens te acostumats.

   M'agrada

 5. Gràcies Joaquim pel post, efectivament em sembla també una magnifica interpretació de la soprano. Respecte a la producció la vaig veure l´anterior cop al Liceu i a mi em va agradar força, és cert que es minimalista, però crec que dramàticament funciona molt bé i emociona , especialment en el darrer acte. Jo hi vaig avui, pel que ja veurem com va tot….m´ha soprés també , que tenint en compte els preus i els casts, estiguin les localitats pràctiament esgotades, comparant amb altres òperes d´aquesta temporada amb millor expectatives a priori, suposo que hi té molt a veure la popularitat de la òpera.

  M'agrada

 6. Alex

  La nueva tomadura de pelo u oferta de enero, indignante para el abonado:
  ahora, puedes escoger 2 óperas en la zona 1 , a 90 € cada una . Es decir, de precio superior a los 200€ hasta esta oferta de 90€
  El año que viene, no renuevo ya mi abono ( que son 2 packs )

  M'agrada

 7. Retroenllaç: Noticias y enlaces musicales de diciembre 2019 | Beckmesser

 8. Salvamolins

  Vaig anar-hi ahir. No faré una crítica. No cal dir què em vist millors Madama però tant de bo la soprano armènia vingués cada any, va agradar-me força, principalment a partir del 2n. acte. El magnific duo segurament no la va acompanyar el “noi” hi va faltar aquell clímax…No sóc fan de León però es la vagada que m’agradat més. Correcte la Suzuki com també el cònsol, en canvi el Goro per matar-lo, l’orquestra com sempre ni fu ni fa. Resumin bona protagonista.

  M'agrada

 9. Susana

  A mi cada any m’ofereixen abonament i aquest any inclús em van trucar a casa. Mai he tingut abonament i si la cosa segueix aixi mai el tindré, sobretot perquè vull veure les òperes que m’interessin i amb els cantants que m’interessin. I un altre afegit al que ja s’ha dit aquí sobre el mercat persa que munten amb les entrades, no oblidem el munt d’entrades que obsequien a col·legis professionals i personatges vinculats al mundillo social i polític que tenen tantes com volen i quan volen a preu 0€.

  M'agrada

 10. Joan

  Doncs no estaria malament un altre apunt: La Butterfly de Maria Teresa Leva que per a mi en res ha desmerescut la soprano armenia. En Jorge de León ha tornat a cridar el seu Pinkerton per segon dia consecutiu en substitució del tenor del 2n cast que tb estava refredat. La Suzuki també ha estat a l’alçada i en resum amb la d’ahir dues Butterflies més que no m’arrepenteixo gens d’haver presenciat.Per a mi la soprano italiana ja pot tornar l’any vinent a cantar algunes Liu al turandot inaugural.

  M'agrada

  • Susana

   Comparteixo totalment les seves impressions sobre aquesta soprano calabresa, em va agradar força malgrat els esforços del cannoniero de León per taparla, cosa que va fer sovint en el duet de la nit de noces. Crec que es una veu a tenir molt en compte. Y sí a mi també m’agradaría i molt sentir en directe la seva Liú. Després de veure-la i sentir el seu “…piccolo Iddio! Amore, amore mio.” penso que el seu “signore ascolta…” ens pot posar la pell de gallina.

   M'agrada

 11. Joan

  Arteta (ahir), Gruberova (Lucia di Lammermoor), Georgiu (Elisir d’Amore)… tinc molta mala sort amb això de les cancel·lacions. Quan compres una entrada de platea i pagues el pastón (230€) tot mirant-te la fitxa artística (per cert, també m’interessava el tenor Rame Lahaj i, ves per on, malalt també), i arribes al teatre, vas a comprar el programa i et trobes un paperet extra de cancel·lació. En fi… Molt d’acord amb tots els comentaris dels preus abusius de les entrades.
  Ahir em va agradar bastant Maria Teresa Leva. Al Bermúdez no se’l sentia pràcticament i el Pinkerton de Jorge de León efectivament molt cridat. La Suzuki Justina… normal.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: