IN FERNEM LAND

LA LISA DE SONDRA RADVANOVSKY


 

A finals de mes arriba al Gran Teatre del Liceu la Pikovaia Dama de Txaikovski, i amb aquest títol cabdal no només de l’opus del compositor, si no de l’òpera en general, torna la soprano americana/canadenca Sondra Radvanovsky, en un rol magnífic per a les possibilitats vocals i dramàtiques, diria que fins i tot d’afinitat eslava, no debades el pare de Radvanovsky va néixer a Txèquia, tot i que el repertori eslau no ha estat fins ara gaire present en la seva carrera. També canta la Rusalka de Dvorak.

Per fer-nos una idea del que podem arribar a gaudir de la seva Lisa us deixo uns quants fragments de la representació que va tenir lloc en el mes de febrer de l’any 2020 a l’òpera de Chicago, sota la magnífica direcció de Sir Andrew Davis.

Penso que al Liceu pot estar millor que a Chicago, sobretot si el tenor compleix com ha de complir, de fet ell és el veritable protagonista i sense un bon Hermann, que és el que va passar a Chicago, costa aixecar el vol d’aquesta òpera que per altra banda necessita d’un gran equip vocal (tenor, dos barítons, soprano, mezzo i contralt, a banda de rols petits i compromesos). El rol de Lisa és intens i necessita d’una soprano  spinto, molt expressiva i que pugui anar amb facilitat del registre greu, la part més feble de la veu de Radvanovsky, a la part més aguda, on no hi ha de moment cap temor. Te dos moments brillants en solitari i dos grans duos, a banda de les participacions concertants. No és un rol extenuant com el del tenor, però per triomfar necessita implicar-se molt i estremir en les seves intervencions, quelcom que tots sabem que ella ho sap aconseguir. És important que sàpiga transmetre dramàticament la fatalitat que envolta a tots els personatges d’aquesta òpera tan grandiosa com immersa del pessimisme visceral que transpira la millor música del compositor rus.

Comencem pel moment més líric, distés, però amb la melangia marca de la casa del deliciós duet amb Pauline, “Uzh vecher” en aquesta ocasió acompanyada per la sensacional mezzosoprano Elizabeth DeShong.

És una llàstima que el Herman d’aquelles representacions fos un deficient Brandon Jovanovich que no ens permet fruir del gran duo de l’acte 1er que us estalvio, però si que us deixo l’arioso “Zachem zhe eti slyozy” abans de l’entrada del tenor.

Tenint en compte que la veu de Radvanovsky es gaudeix molt més al teatre que en els enregistraments, ja que difícilment la seva gran veu s’esplaia com a la sala on corre i omple tots els racons, de ben segur que aquesta intensitat que s’aprecia en els àudios que us deixo a l’apunt, fan albirar per la seva part un triomf com els que ens té tan ben acostumats.

Escoltem ara el tràgic arioso del tercer acte “Uzh polnoch blizitsya”…”Akh! istomilas ya gotem”, seguit del darrer encontre amb Herman on podreu escoltar com literalment se’l menga.

.

No hi ha dubte que amb aquest rol després de les incursions verdianes que li són tan adequades, com en el belcanto més discutible i l’aclaparador verisme de la seva Tosca o la Maddalena, amb aquesta incursió en el repertori eslau eixample la galeria i l’espectre vocal de la seva carrera al Liceu, una soprano generosa amb el teatre  i que ha esdevingut per mèrits en una de les reines indiscutibles de la casa.

Estem impacients

 

29 comments

 1. Alex

  Esperemos que no suceda lo mismo con Sondra y que no tenga los problemas logísticos para desplazarse a Europa , de este puñetero Covid.
  Ojito con la soprano del Cast alternativo! La armenia Haroutounian es una muy notable lírica aunque creo, va a debutar aquí la Lisa

  M'agrada

   • Leonor

    Esa soprano cantó aquí una “Tosca” muy buena y fue la triunfadora.
    Espero y deseo que os haga disfrutar tanto como a nosotros (de Sondra, lo sé con certeza).
    ¡Feliz semana, infernems!

    M'agrada

    • Alex

     la Haroutounian es para mi gusto, de las mejores sopranos puccinianas de yla actualidad.
     Hace un par de temporadas justo antes de la explosión del Covid ( creo, Enero 2020), cantó en el Liceu una serie de espléndidas Butterfly.
     Para mi gusto, es una soprano de mucho interés aunque parece que el rol de Lisa, lo debuta en el Liceu

     M'agrada

  • Al Liceu ja ens ha cantat Il Trovatore, a banda dels recitals amb la Sra. i crec que Herman li va millor. Allà no va ser un desastre i en aquesta espero en conseqüència que tampoc ho sigui. La veu és molt lletja, però cantant en el seu idioma pot ser que fins i tot interpreti amb intensitat i convicció dramàtica. No és el meu tenor predilecte, ni de bon tros, però prefereixo que canti aquest rol que un altre d’òpera italiana, francament. Tot i així és un rol molt dramàtic i creuaré els dits de mans i peus

   M'agrada

 2. Alex

  Una pena, pero NO habrá Lisa de Sondra Radvanosky que oficialmente, ya se ha comunicado que cancela TODAS sus funciones. ( no se especifican motivos )
  Pasa al primer cast, Lianna Haroutounian ( buena soprano lírica) y como Lisa del cast alternativo, Irina Churilova ( que no conozco )

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: