IN FERNEM LAND

VICTORIA DE LOS ÁNGELES: SONGS OF MANY LANDS


La Fundació Victoria de los Ángeles acaba de reeditar un CD que recull 16 lieder que la gran soprano catalana va gravar amb l’acompanyament pianístic de l’eminent Geoffrey Parsons l’any 1976 (Polydor), quan ja s’havia exhaurit l’exclusivitat contractual amb el segell EMI i quan Victoria retornava a l’activitat musical després d’una aturada forçada per penoses raons de caire personal que van deixar una empremta també a la veu i que s’evidencien amb cruesa i dolor escoltant el preciós programa que integra el disc.

Són 16 cançons que recorren els repertoris francès, rus, alemany, noruec, anglès, espanyol, japonès, italià, argentí, nord-americà, mexicà i argentí, i que conformen l’ADN que sempre va caracteritzar el millor de l’art de la millor Victoria de los Ángeles:

L’essència del text amb comunió amb la música, la senzillesa extrema de l’exposició, l’exquisida musicalitat, el sentit acurat del text i la fascinant elegància d’un fraseig sempre cristal·lí, sempre emocionant i expressiu.

Aquestes virtuts que la van acompanyar sempre i que tant es gaudien i gaudeixen en les interpretacions en viu que va enregistrar només amb l’acompanyament pianístic, sense artificis orquestrals, que ella tant estimava, és veritat que en els darrers enregistraments també posen més en evidència les mancances d’una veu ja molt limitada i que només gràcies al gran mestratge que no la va abandonar mai, va saber adaptar i portar al seu terreny amb pulcritud i extrema cura. Amb tres notes deia i feia més art que altres amb tot el registre intacte.

Sempre es trobarà una frase captivant, una nota emesa i deixada en suspensió com només sabia fer ella, un cop d’ullet graciós o una emoció transcendent feta música amb el seu delicat pinzell de miniatures exquisides, malgrat que els millors anys, és dolorosament obvi, que ja havien passat.

El CD reeditat amb l’amor i veneració de la Fundació que té cura del llegat artístic i pedagògic de la soprano catalana, va acompanyat d’un llibret de 55 pàgines amb escollides fotografies dels artistes, els texts en català, castellà i anglès escrits per Imma Farran, presidenta de la Fundació Ona Futura (La música com a pàtria comuna de l’esperit); Oriol Aguilar, director del Festival de Peralada (Viatjar amb un àngel); Albert Ferrer Flamarich, musicògraf i historiador de l’art, alhora que benvolgut amic ( La gran dama del Lied i la cançó) i Jorge Binaghi (Victoria de los Ángeles 1923-2005). També s’ofereixen sense traducció els texts originals de les 16 joies:

 

Victor Hugo (1802-1885) / Reynaldo Hahn (1874-1947)
1) Si mes vers avaient des ailes! (If My Songs Were Only Winged)

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) / Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)
2) Nur wer die sehnsucht kennt (None But The Weary Heart)

Thomas Corneille (1625-1709) / Émile Paladilhe (1844-1926)
3) Psyché

Ludwig Rellstab (1799-1860) / Franz Schubert (1797-1828)
4) Ständchen (Serenade)

Friedrich Martin von Bodenstedt (1819-1892) / Edvard Grieg (1843-1907)
5) Ein Traum (A Dream)

Traditional arr. Gerald Moore (1899-1987)
6) Blow the Wind Southerly

William Shakespeare (1564-1616) / Arthur Sullivan (1842-1900)
7) Orpheus with his lute

Anonymous / Fernando Obradors (1897-1945)
8) Del cabello más sutil

(Traditional arr. Miyahara-Shinohara)
9) Sakura, Sakura (Cherry Blossoms)

Ernesto Halffter (1905- 1989)
10) Ai que linda moça

(Traditional)
11) La vera sorrentina

Francisco Manuel de Silva (1795- 1865) / Carlos Guastavino (1912-2000)
12) La rosa y el sauce

Bessie Griffin (1922- 1989)
13) Sometimes I feel like a motherless child (Traditional arr. burleigh)

José María Bonilla (1889- 1957) / Salvador Moreno (1886- 1966)
14) To Huey Tlahtzin

Fernán Silva Valdés (1887-1975) / Alberto Ginastera (1916-1983)
15) Canción al árbol del olvido

Fernando J. Obradors (1897- 1945)
16) El molondrón (Traditional arr. obradors)iga vivo e inspire a futuras generaciones. A la Música.

Podeu adquirir el CD prement el seguent enllaç:

CD ‘Songs of Many Lands’

.

8 comments

 1. JordiP

  Joaquim, cal reconèixer l’esforç que fas de promoció dels artistes (cantants, compositors,…) catalans al blog. Probablement més intens i sentit que moltes institucions catalanes. Se’m fa paradoxal que una cosa que hauria de ser propera hagi d’aparèixer a “In fernem land”, una terra llunyana….

  Gràcies

  M'agrada

  • Home, penso que tot allò que siguin iniciatives de Km 0 cal fer-ne divulgació. Ho he cregut sempre i ho seguiré fent, no com voldria, perquè no estic a l’aguait de tot, però tot allò que m’arriba intento fer-ne promoció, no cal dir que de manera absolutament altruista.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: