IN FERNEM LAND

JONAS KAUFMANN CANTA WAGNER


Jonas Kaufmann, Siegmud al MET de Nova York, producció Robert Lepage

Jonas Kaufmann, Siegmud al MET de Nova York, producció Robert Lepage

Encetant la setmana wagneriana que de ben segur ho inundarà tot, us deixo la segona part del concert que Jonas Kaufmann va fer el mes passat al Royal Festival Hall de Londres, aquesta dedicada a Richard Wagner i que completarà la part vocal del concert, que la setmana passada tenia com a protagonista a Giuseppe Verdi.

Recordeu que el concert va tenir lloc el passat 21 d’abril de 2013 a la sala londinenca i que el tenor alemany va estar acompanyat per l’Orquestra Philharmonia sota la direcció de Jochen Rieder. No he inclòs, com tampoc ho vaig amb la part verdiana,  les peces  orquestrals, que a la segona part van ser: la cavalcada de Die Walküre, l’obertura de Die Mestersinger con Nürnberg i el preludi del tercer acte de Parsifal. M’ha semblat que sent una gravació casolana tot i que esplèndida per la veu, la part pròpiament orquestral no tenia tant interès, sobretot perquè el director tampoc és un fora sèrie.

Si cantant Verdi, Kaufmann pot suscitar controvèrsia, em sembla que quan fa front a  Wagner, trobarem més consens, però com sempre, vosaltres podeu donar la vostra opinió, que serà ben rebuda i si cal argumentarem els pros i els contres.

Jonas Kaufmann va cantar:

 • Ein Schwert verhiess mir der Vater de Die Walküre
 • Am stillen Herd de Die Meistersinger von Nürnberg
 • Amfortas! Die Wunde! de Parsifal
Propines:
Wesendonck-Lieder
 • Schmerzen!
 • Traume
Die Walküre: Wintersturme (Siegmund)
Si que no me’n puc estar de dir, que convertir els fragment wagnerians amb àries tancades per a un concert és complicat, sobretot si els arranjaments orquestrals estan fets amb tant poca traça com en aquest cas.
Crec que la majoria ho gaudireu

37 comments

 1. gloria aparicio

  Un dilluns de luxe !!!! però no entenc lo de ” ignorant ? ” que algú m’ho expliqui porfi……..
  gràcies Joaquim, ara no tinc temps, ho escoltarem per la tarda amb el cafetó……

  M'agrada

 2. Alex

  Efecctivamente Joaquim, cantando Wagner J.k. , no puede tener controversia ya que es el mejor – para mi, claro-, Lohengrin, Parsifal y Siegmund actuales. Curioso que en su idioma, a Kauffman no se le note la emisión engolada en sus registros graves y centro quesí se le nota en el reprtorio italiano .
  En Wagner, la voz es homogenea, poderosa, proyectadísima y la emisión es liberada desde el inicio.
  Ayer casualmente, estaban pasando por el canal Mezzo su WALKÜRE del Met, pasado 2011 y disfruté un montón con él, Westbroek y con Terfel ( no tanto con el resto ). Espectacular la regia de Lapage

  M'agrada

    • No és ben bé això Glòria. El tema jo crec que és un altre, però ara seria llarg, pesat i sobretot estèril. L’única cosa que m’estimo més és que vagin directa al gra i no em vulguin fer creure el que no és. Si m’han de fotre canya, doncs som-hi, però sense aquella introducció tan falsa com la pell de les faves.
     Petonàs.

     M'agrada

    • gloria aparicio

     Lo de “envidiacochina ” era en to ” abreviatura” diría mooooltes més cosas Joaquim…..com que en Jonas K. agrada per ser un cantant que transmet, amb veu cálida i musical, i amb un gust exquisit que el fa especial, potser que no domini amb la mateixa intensitat tots els rols assumits però, la perfecció no existeix (es avorrida…) i ell compensa sobradament amb allò que domina i broda, especialment quan canta en el seu idioma, Wagner Strauss, Lieds….. tant de bó pogués gaudir més de les seves representacions, només l’he vist i escoltat una vegada en directe i tot i amb alguna dificultats de so (Perelada) em va enamorar, presencia i aproximació amb el públic també l’ajuden a rebre tanta admiració, aviat i amb il.lusió esperem la seva visita…..
     Joaquim, a tu també t’admirem per tots els fantástics homenatges que dia a dia fas a la Música, personalment sempre m’he sentit molt unida a aquells a qui he conegut a través de la Música, però amb tu es molt especial, perqué a més desprens sensibilitat també fora del Món musical …i esttic segura que he encertat, encara que, com bon” Gèminis” tindrás possiblement un petit defecte….. però te’l pots permetre creume, també tú compenses de llarg amb tot allò tant fabulòs que fas i per el que t’has de sentir molt estimat…. petonet.

     M'agrada

    • Petit?, ja t’ho dic ara, quan tingui uns quants anys més, no hi haurà qui m’aguanti. Algú ho havia de dir, però pobre d’ell qui s’atreveixi a verbalitzar-ho 🙂

     M'agrada

  • JaumeM

   A mis oidos ignorantes tambien me parece que en alemán canta magnificamente. Aunque en francés me ha impresionado (Carmen del ROH, Werther en Paris), pero en italiano debe ser esta emisión engolada que me desagrada.

   M'agrada

 3. Jan

  Realment en Kaufmann llueix en l’òpera Alemanya. Que és on està implacable! Però és que en cap repertori fa el ridícul! Però és aquí on no té rival, bé, per a mi en cap repertori en l’actualitat, potser Hymel en un temps…
  Gràcies Joaquim! 🙂

  M'agrada

 4. Montse

  Joaquim, he de dir que Kaufmann cantant Wagner sí que m’agrada, estic molt d’acord amb l’Àlex i amb en Jan. No cal que canti tots els rols de tenor, encara que si fa un bon paper en repertori alemany, francès i italià, cal reconèixer-li el mèrit. Penso que els cantats és millor que s’especialitzin per donar ell millor d’ells mateixos, el problema està en la crisi de tenors. Properament l’Elisir amb Villazón, em va agradar moltíssim en la Manon del Liceu, però, ai las! ja no és el mateix després dels seus problemes de salut.

  M'agrada

 5. simone

  Torno i que trobo? Mes Kaufmann! Moltes gràcies Joaquim! Un Amfortas espectacular, molt inspirat, igual que les cançons de Wesendock. L’orquestra coincideixo amb tu, res de l’altre mon, mes tenint com a referencia la versio amb Runnicles. I com sempre generós amb les propines. 🙂

  M'agrada

 6. Me ha gustado mucho más que en la parte que dedicó a Verdi en este concierto y donde más en el solo de “Parsifal”. Noto a faltarle, no obstante, algo de registro grave, quizás sea debido a que la toma es “in house”, pues hay momentos en que los graves desaparecen.

  Jonas Kaufmann tiene una voz espléndida y sana y canta un Wagner sensacional, con uso de un legato algo meridional que puede que algunos puristas wagnerianos le echen en cara, pero el ha manifestado que quiere cantarlo así.

  M'agrada

  • simone

   Coincido contigo Fede. Creo que se debe a la grabación que ha registrado más los agudos. Posiblemente por eso la orquesta también suene un poco, no se cómo decirlo (sin meter la pata)…un poco “delgada”? Kaufmann tiene una técnica de canto perfecta y aplica un legato precioso en el que equilibra a la perfección y con mucha sensibilidad las vocales y las consonantes( tan abundantes en alemán) que muchas veces, según cómo las pronuncies, cortan la voz.

   M'agrada

  • alex

   Totalmente de acuerdo, contigo. Y reitero además lo que llevo diciendo desde hace tiempo: en repertorio alemán y en Wagner especialmente, no se le nota a JK esos entubamientos/engolamientos que sí los hace cuando canta repertorio italiano sobre todo
   En Wagner, JK libera plenamente la emisión y actualmente en este repertorio no tiene competidor alguno de su nivel, ni siquiera el mejor Seiffert posible

   M'agrada

 7. Carlos R.

  Mientras escucho el audio y espero la bajada del archivo a que termine con el Parsifal, no nos das tregua, solamente decir que es imperdonable que Kaufmann no cante una ópera en cada edición del Festival de Bayreuth, siendo como es, el mejor tenor lírico wagneriano en mucho tiempo.
  Su paso fugaz para hacer currículo es totalmente insuficiente y ¿Dónde mejor que allí para que su voz llegue con total nitidez a todo el auditorio?
  El Siegmund en la nueva Tetralogía era obligado.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: