IN FERNEM LAND

VERBIER 2022: UN BALLO IN MASCHERA (De TOMMASO-MEADE-TÉZIER-FANG-BARCELLONA;NOSEDA


Freddie de Tommaso, Riccardo a Un ballo in Maschera. festival de Verbier 25 de juliol de 2022.

D’ençà de la segona etapa d’IFL només parlo de streamings TV, retransmissions radiofòniques o retransmissions al cinema de concerts i òpera, en comptades ocasions i només d’allò que veritablement em trasbalsa. El seguiment de l’activitat internacional a través de les diferents modalitats de transmissió és quelcom que requereix molt de temps i esclavitza en haver d’estar permanentment davant de l’ordinador, quelcom que va ser un dels motius de la llarga aturada del blog, a banda que les valoracions no acaben de ser del tot satisfactòries i significatives, ja que a l’òpera sobretot s’ha de presenciar al teatre per valorar-la com cal. Ara bé, hi ha ocasions que pel motiu que sigui el visionament d’un streaming em deixa una excel·lent impressió  i en aquest apunt intentaré explicar els motius pels quals el visionat de l’òpera de Verdi, Un ballo in maschera des del Festival de Verbier a través del canal MEDICI, mereix un apunt al blog.

Com sabeu el festival suís a la localitat alpina de Verbier, reuneix cada estiu una activitat musical d’alt nivell, sempre tenint com a principal protagonista l’orquestra integrada per joves músics, que sempre sota batutes i solistes de gran relleu, ofereixen programes d’inqüestionable atractiu.

En l’edició d’enguany un dels plats forts era la representació en forma  concertant de l’òpera Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi amb llibret d’Antonio Somma basat en el drama d’Eugène Scribe Gustau III.

A Verbier no hi ha teatre, els concerts es fan en una gran carpa i, per tant, les representacions sempre són en forma concertant, quelcom que evita trasbalsos escenogràfics i centre l’atenció exclusivament en la direcció musical i l’equip vocal.

Per l’ocasió i després d’algun canvi en el cast previst, el cast d’aquesta representació va anar a càrrec de:

Riccardo: Freddie de Tommaso (tenor)
Renato: Ludovic Tezier (baríton)
Amelia: Angela Meade (soprano)
Oscar: Ying Fang (soprano)
Ulrica: Daniela Barcellona (mezzosoprano)
Silvano: Milan Siljanovic (baríton)
Tom: Dennis Chmelensky (baix)
Samuel: Daniel Barrett (baix)
Criat d’Amelia i Jutge: Michal Proszynski (tenor)

Oberwalliser Vokalensemble
Verbier Festival Orchestra
Direcció musical: Gianandrea Noseda

Direcció d’escena: David Sakvarelidze
Escenografia: Roger Kruetli
Vídeo concept: Aline Foriel-Destezet
K-WER-K – Video Art

Verbier 25 de juliol de 2022

Com veureu a la fitxa es menciona director d’escena i escenografia, però no patiu, res de res, si que hi ha unes projeccions totalment prescindibles en el fons de l’escenari per donar una certa ambientació a les escenes, però són intranscendents, irrellevants i malgrat ser sobreres no molesten tant com per queixar-se. Ara bé, tres sous perfectament prescindibles (director d’escena, escenografia i el vídeo-concept que aquest com a mínim es veu.

Abans de començar la representació es va anunciar que la senyora Angela Meade patia una faringitis i la representació va començar més de mitja hora tard anunciant que la soprano cantaria, però que no cantaria les dues magnífiques àries. Potser la faringitis que no es nota en les intervencions de la soprano nord-americana, va ser molt sobtada i és clar, no hi havia temps de buscar una substituta que pogués fer el rol i desplaçar-se a Verbier, el cas és que es va poder representar i la queixa la deixaré pel final.

El primer gran encert d’aquesta versió concertant és el director italià Gianandrea Noseda que amb un vigor, una teatralitat i una elegància extraordinària atorga a la versió concertant d’un dramatisme perfecta, tenint cura del fraseig dels cantants sense deixar de donar gran importància a l’orquestra, en la que potser és la primera òpera del genial Verdi que l’orquestra esdevé més protagonista  que en les òperes escrites fins aleshores. Excel·lent i entusiasmant concertació.

Freddie de Tommaso va guanyar el primer premi del Viñas de l’any 2018 i el premi Plácido Domingo al millor tenor en el mateix certamen. Ara té 28 anys i comença a ser un imprescindible en els grans teatres (Scala, Staatsoper de Viena, Covent Garden, Semperoper, Munich). La DECCA ha signat un contracte en exclusiu amb ell i sembla  que aviat el tornarem a veure al Liceu. Quan va guanyar el Viñas va causa una gran impressió, però és clar tenor, jove i amb bona veu és un gran risc.

La veu és esplèndida, no especialment bonica, això no obstant si molt solar, franca  i brillant en tot el registre de líric que apunta a una possible evolució perquè la part baixa de la partitura del Riccardo d’Un ballo in maschera, la fa sonar sense especials problemes com si els succeeix en tants tenors. La veu corra amb facilitat i sembla gran, la modula i controla amb gust, el cant és expressiu i el fraseig és acurat i variat, dotant a cadascuna de les àries dle personatge de la seva distinció, en especial totes les intervencions del  primer acte des de “la rivedrà nell’estasi”, la barcarolla “Di’ tu se fedele” deliciosament alleugerida o l’espectacular “scherzo de follia” a la segona escena amb una cura encertadíssima en el “ma come fa da ridere” per emetre els tresets que pocs cantants saben fer per riure i cantar alhora. En el segon acte i en el gran duet meyerbeerià “Tecco Io sto” surt l’explosiu tenor que recorda tantíssim la manera de cantar dels grans tenors del passat (Lanza, Tucker, Di Stefano, Carreras…) que s’ho emporten tot al seu pas, és impossible no caure de genollons sense reclinatori davant d’aquesta passió i expansió.

De Tommaso és d’aquells cantants que farà aficionats a dojo perquè comunica i transmet emoció amb gosadia i desvergonyiment. Ara per ara la veu no sembla tenir límits pel gran repertori de líric i aquest és el principal i gran hàndicap. No té encara 30 anys i té unes possibilitats enormes, només haurà de demostrar i no és poc, que a més a més té cap i sap administrar les seves possibilitats i no es deixa temptar per a cantar rols perillosos o per no descansar prou i no esgotar un instrument que ho té tot per situar-se a dalt de tot del pòdium.

En el tercer acte està encara més esplèndid i generós, tant en la seva gran ària “Forse la soglia attinse…Ma se ne forza perderti” d’una esclatant mediterraneïtat per la sonoritat i emissió, com per l’elegància verdiana del fraseig, com en la gran frase “Si, rivederti, Amelia” on només els més grans són capaços d’electritzar l’espinada i ell ja ho aconsegueix. Tota l’escena final és d’una sensible expressivitat que recorda els grans Riccardo. Senzillament extraordinari, senzillament un tenor d’abans, que no especula, que no amaga el cap sota l’ala, que és expansiu però mai vulgar, que no obra les vocals ni forza els registres, un tenor que pot esdevenir EL tenor.

Ludovic Tézier, encara que als aficionats italians no els agradi gaire que es digui, és juntament amb Carlos Álvarez el gran baríton verdià del moment. La veu està en un estat esplèndid i el cant és d’una noblesa i elegància que el fa senzillament ideal pel repertori exigent de les òperes de Verdi. El seu cant és segur i autoritari, té molta presència i mai és escadusser, el fraseig és claríssim i entenedor. Canta amb força i matisa, es fa difícil pensar en un altre baríton capaç de fer-li ombra en aquest rol. Perfecte.

La soprano  xinesa Ying Fang, canta un Oscar ideal. El streaming no permet valorar la seva projecció i volum, però obté un gran èxit, entenc doncs que no va tenir problemes per fer córrer la veu. Tècnicament no té cap dificultat, el cant de coloratura és netíssim i acurat en les notes i afinació.

La mezzosoprano Daniela Barcellona canta el rol d’Ulrica. Inicialment, havia de ser la mezzosoprano russa Ekaterina Semenchuk, més idònia que la triestina. Barcellona té una bona projecció i volum, però el seu registre greu no és prou acontraltat per dotar   de la rotunditat que el rol requereix en les notes més tel·lúriques. Auixí i tot va estar esplèndida i rotunda dins les seves limitacions.

Els rols dels baixos conspiradors Tom i Samuel van estar ben servits per veus més baritonals que no pas greus, per Dennis Chmelensky i Daniel Barrett, mentre que el rol de Silvano em va semblar notori el baríton Milan Siljanovic, però no el tenor Michal Proszynski, de veu molt més anecdòtica en el rols discrets de jutge i criat d’Amelia.

Deixo injustament, ja ho sé, pel final a la soprano Angela Meade, que em va semblar que amb els mitjans que va mostrar bé podia haver fet front a les dues àries, si més no intentar-ho, perquè la veu, a banda de bonica, es va mostrar ferma i prou sòlida per no estalviar al públic de dos moments bellíssims de la partitura. Segur que era millor la solució emprada que suspendrà la representació, però posats a agrair l’esforç, hagués estat bé que hagués estat amb l’intent de no escatimar cap ària al públic, potser una nota abaixada o un agut no donat hagués estat molt més que acceptat, però mutilar així la partitura no em sembla correcte i, per tant, tampoc m’ho sembla la més que generosa acollida del públic al final de la representació.

Tot plegat una representació que recorda els millors anys de l’òpera, fins i tot amb solucions de diva poc apropiades.

Aquí sembla que aviat tornarem a veure aquesta òpera magnífica, tant de bo alguns dels cantants de Verbier passin pel Liceu.

Si voleu veure el concert a Medici, premeu: https://www.medici.tv/es/concerts/gianandrea-noseda-conducts-verdis-un-ballo-maschera/

12 comments

 1. JordiP

  Gracies Joaquim! Ja m’has donat material per aquest vespre!!!! Es d’agrair que segueixis portant-nos funcions, d’aquí i d’allí, i si son excepcionals, millor que millor.

  M'agrada

 2. colbran

  Freddie de Tommaso es un gran tenor de ahora que canta como los grandes de antes. Una sorpresa extraordinariamente celebrada por mi que tanto me cuesta encajar con los cantantes actuales. Este es de los míos que me hace vibrar (su dicción es perfecta) y me hará retornar a la ópera, pese a que la cuerda de tenor es la que menos me interesa, yo soy de contraltos y bajos, pero ante una voz tan impresionante y una entrega tan extraordinaria hay que arrodillarse. Que dure, sea inteligente y no se estropee. No sé cómo está de volumen pero la anchura de su voz y su facilidad de emisión en todo la tesitura le sitúa en la categoría de tenores robustos que en la actualidad son rara avis y si existen se inclinan por Wagner. Le deseo un recorrido por el repertorio italiano y el propio de su voz en el francés. Enhorabuena para mi y para quien lo escuche.

  M'agrada

  • JordiP

   Fede, totalmente de acuerdo. Despues de escuchar la grabacion, lo mas destacable es que me hizo vibrar! Que desfachatez tiene el amigo cantando!. Como no va a convencer! Como decia hace unos dias, he perdido un poco el empuje, pero el escalofrio que me trajo de nuevo este chico me han hecho recuperar parte de la ilusion perdida. Lastima que la inconmensurable Meade no catara sus dos arias, pero ya se sabe, la felicidad nunca es completa.

   M'agrada

 3. Jordi Medallo

  Moltes gràcies Joaquim. Ho escoltaré amb ganes. Un tenor de present-futur s’ho val. El tema de la Meade és trist. Estic d’acord amb tu. Si canta no pot escatimar les àries.

  M'agrada

 4. Josep

  Gràcies Joaquim. Per el troç escoltat m’ha sorprès molt favorablement la direcció del Noseda, dirigint amb tremp verdiå i concertant amb cura i equilibri donant relleu tant a l’orquestra com als cantants. El tenor ja em va agradar al Viñas, però ara ha donat un pas endavant, canta amb fermesa, atreviment i entrega, si com els d’abans. A mi aquesta manera de cantar i amb una certa semblança m’ha fet pensar en el Tucker.

  M'agrada

  • Alex

   A mi también me recuerda escuela Tucker, este tenor De Tommaso. Ya es hora que aparezca algún buen lírico spinto.
   Y de acuerdo con Joaquim, como barítonos cantábile o de canto noble en repertorio Italiano y francés ,Álvarez y Tézier, lo más destacable al que yo particularmente añadiría por su excelente voz baritonal ( más que por canto expresivo ) al mongol Enkbhatt Amartuvshin que ojalá , apareciera por el Liceo

   M'agrada

 5. Leonor

  ¡Gracias! Uno de mis verdis más fascinantes.
  A ver qué tal. Y, con todo, si eso era lo que tenía Meade, demasiado ha cantado. Ellos ya saben.
  Y maravilloso Tezier, se pongan como se pongan los italianos.
  ¡Saludis y salud, infernems!

  M'agrada

 6. Lady Izolde

  It’s quite odd performance, I’ve watched the stream from 24 July which was cancelled after the first Act due to Meade’s illness. The second attempt on 25th July was more successful though it had a big cuts in Amelia’s role and was much more illustrative. The best in the cast was Tezier with his wonderful sense of legato, effective dramatical accents, rich palette of chiaroscuro in the best Italian traditions and clean, emotional phrasing. The low register is quite weak, but the lyrical nature of Tezier’s voice manages to make it quite effective despite this limitation. But thanks to it the high notes were delivered very confidently. Fresh, healthy sound of Tezier’s voice has no signs of age or tiredness. He has very authoritative vocal and scenic presentation. Angela Meade with her wide vibrato in some ways reminds Pilar Lorengar. Considering her illness she was not bad, though Amelia’s role is associated with dramatic or spinto voices with strong chest support and powerful high notes. Meade is totally lyrical voice with quite good technique and due to it she makes the most possible things with her vocal resources. De Tommaso has already recorded the studio version of Ballo with Saioa Hernandez as Amelia. But still can’t sing without sheet. Well, I’ve been following him for a few years and still can’t understand the reasons of rising acclaim which he’s got in the last couple of years. He initially had started his career as a baritone and after almost two years became a tenor. He has a strong lyrical voice with a little hint of metal but is doesn’t make him spinto or even dramatic voice. He has some rudimental low notes but they never sound truly reach, deep and truly controlled. Emission of high notes is quite heavy though Riccardo is centrally positioned role. Tommaso has no truly effortless singing, smooth legato lines and glorious cantilena because he has many bad technical habits already and obvioulsy he wouldn’t become technically better in the future, he has already his technical base. De Tommaso’s voice has nothing special and for example Brian Jagde is more interesting. Jonathan Tetelman is the main rival of Di Tommaso today and they worth each other.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: