IN FERNEM LAND

Le Nozze di Figaro: Segon repartiment?


Le Nozze di Figaro (Liceu temporada 2008-2009) foto Bofill

Le Nozze di Figaro (Liceu temporada 2008-2009) foto Bofill

Avui s’acaba la tanda de les 14 representacions de Le Nozze di Figaro amb sordina i ahir vaig assistir a la darrera representació del segon repartiment.

Fa goig veure com una representació de gran nivell, malgrat les carències esmentades en ocasió de la estrena, està cantada casi integrament per cantants espanyols. Fa uns anys, no gaires, aquest fet era impensable.

Potser després de tres funcions i l’assaig general, m’hagués hagut d’acostumar a la poca presencia orquestral, a la sordina que esmorteeix el so, deixant la nítida orquestra a un segon nivell, però el cas és que endut per la poca contundència i vigor de la direcció de Ros Marbà, m’he dedicat a escoltar les veus.

Avui la sorpresa ha esta notable, doncs tothom cantava molt bé i amb un estil molt depurat. Podríem dir que aquest segon repartiment sembla més conjuntat, musical i escènicament que el primer, tot hi així, en aquest segon repartiment li han mancat personalitats escèniques i vocals que marquin la diferència.

És cert que tots canten i actuen bé, però en cap moment s’ha aturat l’obra per donar pas a la màgia mozartiana, com si succeïa en el primer repartiment.

David Menéndez fa un Comte molt convincent, si bé li ha costat tot el primer acte, entrar. Potser es veu físicament massa jove, però la veu sona autoritària i ha sabut resoldre bé les dificultats del rol. E la gran ària del tercer acte “Hai già vinto la causa” ha començat de manera espectacular, amb una projecció potent i autoritària, però aquest esforç li ha passat factura al final del ària, doncs ha arribat una mica mancat de força. M’ha agradat molt.

La soprano valenciana ( i en van….) Maite Alberola és una cantant excel•lent amb un instrument privilegiat, potent i amb molt bona projecció. Li manca encara una mica de taules per dominar tota l’elegant decadència de la comtessa d’Almaviva. En les dues grans àries ha estat bé, però en la primera li ha mancat fascinació i en la segona s’ha despistat una mica en la part final, restant una certa brillantor a una prestació excel•lent. Caldrà seguir-la de ben a prop.

Ainhoa Garmendia fa una bona Susanna. Escènicament més seductora que Ofelia Sala i vocalment més ben projectada, però li manca, pel meu gust, la extraordinària capacitat de captivar, com la Sala, en el “Deh vieni non tardar”.

Joan Martín-Royo, amb aquesta interpretació del Figaro, ha signat la millor actuació fins ara, al Liceu. Domini escènic i vocal amb uns recitatius de manual. Se li entén tot. El personatge, seguint les pautes marcades per Lluís Pasqual, pren un gir menys murri que Ketelsen, el fa més bonàs. És una llàstima que Martín Royo quedi en alguns moments poc projectat. En un rol d’aquesta importància, la veu no pot quedar amagada, doncs ell i Susanna són els principals motors de l’òpera i a vegades, la projecció vocal li queda en un discret segon terme. Si arriba a dominar aquest aspecte i guanya en presència i volum vocal, està cantat que li espera un grandíssim futur.

Tots els que varem anar a la marató Bellini al Foyer (2001-2002) recordem a Jossie Pérez. Quan va tornar per la Clemenza di Tito, ens va deixar un mica decebuts i ara no diria el mateix, però si que la veu té una singularitat en l’emissió, una mica gutural, que li resta l’espontaneïtat que si que treu escènicament. És un bon Cherubino. Molt creïble i passional.

Mercè Obiol fa una Marcellina madura i una mica matrona, però treu el rol de manera molt eficaç.

No m’ha agradat gaire el Bartolo de Josep Ribot. Un baix sense greus és com qui té gana i li donen bicarbonat.

Si que m’ha agradat i molt, el Basilio de Vicente Ombuena. Aquest tenor sempre m’havia semblat que el veiem amb rols que el sobrepassaven i en canvi avui he trobat a faltar que no cantés la seva ària. Molt bé.

Naroa Intxausti ha cantat molt bé el breu rol de Barbarina i la resta, Roger Padullés, el divertit Antonio de Valeriano Lancha (s’ha tornat a possar al públic a la butxaca) i les dues dones, cantades per les coristes Olatz Gorrotxategi i Àngels Padró han complert a la perfecció les seves parts.

El públic ha aplaudit unànimement en acabar la funció unes Nozze que es poden presentar a qualsevol teatre com a primer repartiment, ara bé, algun moment de màgia, també m’hagués agradat.

5 comments

 1. Jaume

  Estava esperant aquesta crónica per veure si tambe coincidiem, com aixi ha estat altre vegada (i en Colbran ¿fará el seu comentari?).
  Pot ser perque esperava menys pero aqust repartiment m’ha satisfet mes que el “primer”,sols la parella mes “madura” Marcellina-Bartolo han disminuit el nivell,per a mi.

  M'agrada

 2. colbran

  Ayer estaba atravesando una circunstancia molesta de salud y no pude aplicar toda mi atención al espectáculo. De todas formas, después de cuatro funciones de “Le nozze” ya estaba saturado de esta ópera. Pero voy a dar mi opinión más sincera.

  Me dió la impresión de que Ros Marbá estuvo más atento en la dirección que en las otras funciones, pero el resultado fue igualmente aburrido, como en las precedentes. Es su concepción de la obra y puedes o no estar de acuerdo. A mí me gusta una dirección más briosa, como la llevada a cabo por Haider en el “Don Giovanni” de la pasada temporada, sin movernos de Mozart-Da Ponte.

  La escena me gusta, pero me sobran los farolitos y los focos de colores y la pelotita que representa el sexo femenino…

  En cuanto a los cantantes, yo prefiero Martín-Royo al sobrevalorado Ketelsen. El primero representa un Fígaro más jovial, más simpático y menos chulángano que el segundo. La voz de Martín-Royo me gusta más, pero carece del volumen de Ketelsen. En cuanto a actores los dos son excelentes, pero prefiero la aportación de Martín-Royo. Por otra parte el canto del catalán es más perfecto y su dicción es cristalina; nunca se desfiata, como le sucede tan a menudo a Ketelsen y sus graves son mejores. En cuanto a físico nada tiene que envidiar al americano.

  Maite Alberola me ha gustado mucho. Tiene una voz muy importante, pero, de momento, carece del carisma de estrella de Emma Bell.

  David Menéndez en determinados momentos de su parte me ha gustado más que Tézier, pero éste tuvo una aportación más regular. Su voz es muy bonita y sonora y creo que puede convertirse en un gran barítono.

  Ainhoa Armendía se mueve excelentemente por escena y canta bien, pero únicamente me satisfizo plenamente en “Deh, vieni, non tardar” (mi aria favorita en esta ópera). Sin embargo, con menos volumen, me gustó más Ofelia Sala en este aria en concreto.

  El Cherubino de Rossie Pérez está bien trabajado escénicamente, pero vocalmente no acabó de convencerme, aún reconociendo que no tuvo fallos.

  Del resto de intérpretes es de justicia destacar a Vicente Ombuena que estuvo excelente y sobresalió por encima de sus compañeros en algunos momentos, con un volumen notable y estilo mozartiano.

  Quizás es cierto que el segundo reparto es más coherente, pues en el primero destacaba mucho Emma Bell (por encima de todos) y en el segundo reparto, no existiendo una estrella de ese calibre, todos estuvieron bien (con alguna excepción, que Joaquim ya comenta) y algunos muy bien.

  En concreto han sido unas funciones agradables de “Le nozze di Figaro”, que hubieran podido ser memorables con una dirección musical más vívida.

  M'agrada

 3. Muy buena crónica, Joaquim. Desde la distancia y lógicamente sin haber estado presente, me llama la atención los comentarios que tanto Colbran como tú hacéis de la dirección de Ros Marbá, porque soy de la opinión de que Nozze y Cosí -quizá no tanto Giovanni- “piden” una dirección rítmica y con salero, porque si no se amuerman, nos amuerman y pierden la frescura inherente tanto a la trama como a la caracterización de los personajes. He visto Nozze en teatro unas cinco veces, cuatro con grandes repartos y direcciones orquestales “pesantes” y una sola vez con un reparto modesto pero dirigidos con gracia, y fue esta última la que más disfruté.

  M'agrada

 4. Jaume

  Gracias Colbran por atender a mi pregunta.Deseo que tu problema de salud se haya resuelto.
  vuestras opiniones son las que mas tengo en cuenta y me gusta contrastarlas con las mias, cuando tengo la suerte de poder asistir a las mismas producciones,es un ejercicio pedagogico muy util para mi.

  M'agrada

 5. Vaig assistir a la funció del segon repartiment del dia 25. A la mitja part vaig tornar cap a casa. M’avorria molt. Pot ser que a Martín-Royo se li entengui tot. En cas de que se’l senti, és clar. Salutacions.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: