IN FERNEM LAND

EL ROSSINI OPERA FESTIVAL DEL 2010


A la web del ROF ja han anunciat els repartiments de les 3 òperes que integraran la XXXI edició del Festival dedicat a la més il·lustra de les personalitats artístiques nascudes a Pesaro, amb permís de Renata Tebaldi.

El Festival s’inaugurarà el 9 d’agost amb una nova producció de l’òpera Sigismondo, en coproducció amb el Teatro Comunale de Bologna i amb les direccions de Michele Mariotti en la part musical i la reggia de Damiano Michieletto, en la tercera col·laboració amb el ROF, després de la desconcertant La Gazza Ladra i la reeixida La scala di seta de l’any passat, que s’acaba de veure a València.

El protagonisme vocal recaurà en la mezzo de la casa, és a dir Daniela Barcellona, malgrat que el rol el va estrenar una de les contralts més reconegudes de l’època, Maria Marcolini, per qui Rossini ja havia escrit els rols d’Ernestina del Equivoco Stravagnate,  la Clarice de la Pietra del Paragone, l’Isabella de l’Italiana in Algeri, el Ciro de Ciro in Babilonia, Sigismondo i al final de la seva carrera va assumir el rol de Tancredi, malgrat que la seva veu estava en clar deteriorament. La Barcellona, que cada vegada és menys acontraltada, assegura l’estil i la classe rossiniana, d’això no ni haurà dubte.

L’acompanyaran l’emergent Marina Rebeka, la soprano que es va defraudar una mica en l’Anna del Maometto II de fa dos anys i que s’esta imposant poc a poc. El vocalment ingrat, valent i sempre eficaç Antonino Siragusa i Andrea Concetti, arrodoneixen el cast d’aquesta òpera que va suposar l’inici de l’esponerosa etapa napolitana.

Del Sigismondo se’n faran 5 funcions al imprescindible Teatro Rossini.

L’endemà, el dia 10 d’agost i en el mateix teatre, es farà la primera de les 4 funcions de Demetrio e Polibio, la primera òpera de Rossini.

Les direccions aniran a càrrec de Corrado Rovaris a la musical i Davide Livermore en l’escènica.

L’equip vocal estarà encapçalat per Maria José Moreno com a Lisinga, que torna al ROF després d’haver obtingut un bon èxit en Le Comte Ory de l’any passat i la contralt “sconosciuta per me” Viktoria Zaytseva com a Demetrio fill. El tenor que em va treure de polleguera l’edició passada en el Ory, Yijie Shi assumirà el rol de Demetrio Pare (amb aquella cara d’escolanet) i el notable Mirco Palazzi serà l’altre rei, el Polibio.

El dia 11 a l’Adriatic Arena, es representarà la primera de les 4 representacions de la reposició de la producció de La Cenerentola de 1998, signada per Luca Ronconi i que dirigirà musicalment Yves Abel.

En el repartiment hi trobem una parella d’interès, l’Angelina de Kate Aldrich, que tant em va agradar com a Zelmira l’any passat i que en un rol tan elegant com el d’aquesta òpera, estic segur que demostrarà novament la classe que la va caracteritzar i l’excel·lent tenor nord-americà Lawrence Brownlee, que jo reclamava l’any passat per l’Ory. Els acompanyaran el brillant Alex Esposito com Alidoro, Paolo  Bordogna com a Don Magnifico i Nicola Alaimo, suposo que interpretant el rol de Dandini o potser serà Bordogna i ell Don Magnifico.

Hi haurà 2 representacions del tradicional Viaggio a Reims en la senzilla i eficaç producció d’Emilio Sagi pels cantants de l’Accademia rossiniana. 4 concerts de belcanto que encara no sabem qui els farà, un concert Pergolessi i un concert simfònic a càrrec de l’Orquestra del Comunale di Bologna, que s’alternarà a les funcions d’òpera amb l’Orchestra simfonica G. Rossini.

Si bé és cert que tant Sigismondo com Demetrio e Polibio no les he vist mai, haig de dir que el ROF 2010 no em motiva lo suficientment per repetir un altre visita l’any vinent.

És un ROF en temps de crisi, amb repartiments correctes, però sense els grans estels que hom desitjaria.

Us deixo un YouTube amb un resum de 10 minuts de l’edició del Sigismondo de l’any 1992 sota la direcció de Richard Bonynge i amb la Ganassi de protagonista i un repartiment força solvent, que veureu en l’encapçalament del vídeo

Ara us deixo el preciós duet “Questo cor ti giura amore” inaugurant la sèrie de duets meravellosos que Rossini va escriure per a soprano i contralt en moltes de les seves òperes, de l’òpera Demetrio e Polibio, estrenada al Teatro Valle de Roma el 18 de maig de 1812.

En aquesta ocasió cantant la soprano Christine Weindinger i la contralt Sara Mingardo.

Finalment veurem dos fragments de la celebradíssima producció de Luca Ronconi, que es reposa altre cop a Pesaro (1998-2000) de La Cenerentola, amb els protagonistes de l’estrena del any 1998, Juan Diego Flórez i Vesselina Kasarova, cantant el duet del primer acte i el rondó final.

Ja m’ho explicaran aquells que hi vagin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: