IN FERNEM LAND

LES SUITES DE CELLO DE BACH: LA NÚM. 1 EN SOL MAJOR


Jean-Guihen Queyras

Avui deixeu-me posar una mica seriós, una mica transcendent.

Us deixo la suite núm. 1 en sol major per a cello de Johan Sebastian Bach.

Possiblement no sigui una música per escoltar mentre fem altres coses, no és una música per acompanyar, no és una música per agradar. Les suites per cello de J.S.Bach és l’essència de la bellesa, de l’equilibri i de la perfecció. L’austeritat que suposa una suite per a un instrument sol i que no sigui el piano, al que tots estem molt més habituats, pot espantar a més d’un, que pot arribar a trobar-se com despullat davant una música que de mica en mica, si us deixeu, us anirà entrant i un cop dins, estic segur que no la voldreu deixar i anireu a cercar-la, quan tips de grandiloqüents vaguetats, necessitareu fer neteja, depurar-vos.

De moment us deixo la primera de les 6 suites, que Bach va escriure per al cello, la Suite núm. 1 en Sol major, BWV 1007

Normalment la forma de suite reuneix varis moviments contrastats, provinents de danses barroques. Quatre són obligats, l’Allemande, la Courante, la Sarabande i la Giga.

Bach hi va afegir un preludi i un altre moviment que en el cas de la primera suite és un minuet, però que també podria ser una gavotta o una bourré, terminologia que estem tips d’escoltar in que potser molts de vosaltres no en coneixeu la procedència.

Alemanda és una dansa barroca del segle XVIII, de caràcter lent que acostuma a tenir dos moviments, un allegro i un moderato.

Courant és una dansa que situaríem al final del període renaixentista i al principi del primer barroc. El seu caràcter és més aviat ràpid, tot i que caldria distingir-ne l’origen doncs les de procedència italiana acostumaven a ser més ràpides que les franceses.

Sarabanda és una dansa espanyola, de ritme ternari i més aviat lent que al incorporar-se a les suites barroques esdevé un temps definitivament lent i arrossegat.

Giga és una dansa ràpida de procedència anglesa que sempre tanca les suites barroques de J.S.Bach.

Entre la Sarabanda i la Giga, la suite número 1 en sol major conté un cinquè moviment en forma de Minuet, que està subdividit en dos.

El primer moviment, com va instaurar Bach en totes les seves suites, és sempre el preludi, que serveix per a introduir-nos, i de quina manera, en aquest fascinant món de les suites barroques per a un instrument solista i que avui, ves per on, són protagonistes a In Fernem Land, del post diari.

Us deixaré tota la suite sencera per baixar-vos-la i us proposo també escoltar-la moviment a moviment, per fer-vos més fàcil l’escoltada en petites dosis. El “popular” preludi us hauria d’enganxar irreductiblement. Veurem si ho aconsegueixo.

La versió, lluny de les referencials de Pau Casals o Rostropovitx,  és del jove violoncel·lista francès nascut al Canadà, Jean-Guihen Queyras i prové d’un concert enregistrat per France Musique el passat 14 d’abril de 2010 al Théatre des Champs-Elisées de París.

Preludi

Alemanda

Courant

Sarabanda

Minuet

Giga

Per baixar-vos la suite núm. 1 premeu aquí

Què vagi de gust

8 comments

 1. Gràcies, Joaquim, una mica de dejuny amb Ell significa deixar de fer res, parar i només escoltar; S’ho mereix el Nostre Senyor JSBach. Si algun dia organitzeu la peregrinació a Leipzig, aviseu!

  CarlosR, ets cello? toques a l’accelerada escena del metro? Reconec a alguns ex-alumnes del conservatori del Bruc i el seu profe en Lito Iglesias. Gran peli la de Portabella.

  M'agrada

 2. Carlos R

  No, que va, celo ni de lejos. Soy legajo, es decir vivo inmerso entre legajos de pleitos y esas cosas.
  Estudié la carrera en Barcelona, ¡hace ya 35 años! y resido en Madrid, pero tengo vínculos familiares y de amistad en Barcelona. Siempre que puedo me desplazo y si hay oportunidad, asisto al Liceo principalmente y alguna vez al Auditorio o al Palau.

  M'agrada

 3. Que li passa a Bach amb mi? De vegades m’agrada i molt -en especial en les cantantes- i d’altres el trobo directament tediós, terriblement repetitiu. Ara bé, si agrada a tanta gent de gust probat, està clar que la que està mancada de capacitat de sintonia amb J.S-B. sóc jo i només jo.
  Celebro que molts el pogueu gaudir.

  M'agrada

 4. Jose Luis

  Olympia: Quizá ver a Rostropovich te ayude con “este” Bach.

  En todo caso, todo tiene su momento. Hasta hace no demasiado, Wagner me parecía insoportable, lo cual seguramente te parecerá una herejía…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: