IN FERNEM LAND

CARMEN AL MET amb Elina Garanča i Roberto Alagna: el vídeo


El 16 de gener de 2010, la televisió nord-americana enregistrava la funció de Carmen, la immortal òpera de Georges Bizet, que a partir de mitjans del mes de juny es representarà a Les Arts de valència, amb la mateixa protagonista que al MET, i inaugurarà la propera temporada liceista amb el mateix Don José que al teatre novaiorqués.

És per aquest motiu i per l’especial notorietat d’aquesta representació americana, que he decidit deixar-vos els enllaços a disposició, per tal de que pugueu gaudir-la.

El MET ha estrenat una nova producció, després d’anys i panys escenificant la versió de Paul Mills. L’encàrrec del nou director del MET ha recaigut en Richard Eyre, que ha ideat un espai circular, amb un escenari giratori que va recreant els ambients tradicionals del llibret operístic, sense cap traïció escandalosa, tot apropant l’època de l’acció, com sembla imprescindible en tota nova producció, a uns indeterminats anys de la segona meitat del segle XX.

Hi ha un bon treball escènic, amb un quart acte especialment brillant, en el dramàtic i tens duo final, al costat d’altres moments més genèrics i ancorats en la tradició més rància i estereotipada.

El veritablement notable d’aquesta representació és la parella protagonista, encapçalada per la grandiosa interpretació vocal i escènica d’Elina Garanča. La mezzo-soprano letona, posseeix la veu idònia per fer front a aquest complicat rol, sense patir en cap moment de la tessitura, ja sigui en la part més aguda, com en la més cavernosa. Arriba a tot arreu amb solvència sense oblidar mai la bellesa del so i dotant de l’adequada intenció al text dramàtic. Pel que fa a la seva actuació escènica, irremeiablement condicionada per una bellesa espectacular i felina, un tant allunyada dels arquetips meridionals associats a la gitana, és d’una seducció sexual evident.

No te gaire idea d’insinuar dots de bailaora, tot limitant-se a una estereotipat moviment de faldilla i unes passes coreogràfiques, més properes a l’Anita de West Side Story que a la universal gitana. La seva visió o la d’Eyre, s’acosta més a la Carmen sexual que no pas a la dona moderna i alliberada, que tanta fortuna i influència va tenir després de la proposta escènica de Piero Faggioni, en la història producció d’Edimburg, dirigida per Claudio Abbado i magistralment encarnada per una Teresa Berganza que va crear escola. Garanča em sembla que opta i ho pot fer sense cap mena de dubte, per explotar les grans potencialitats físiques, tot obtenint el que vol. Veurem si amb la proposta valenciana de Carlos Saura, aquesta visió canvia, en funció de les noves exigències escèniques.  En definitiva, una Carmen abassegadora, es miri per on es miri.

El Don José de Roberto Alagna ha anat evolucionant, des de aquell debut empordanès de la ma de Bieito, que curiosament tornarà a interpretar al Liceu. Ara la veu, tot i mostrar alguna tensió, s’ha adequat més al rol, sense perdre la línia lírica, malgrat que el tenor francès ha sovintejat rols més spinto, que haguessin pogut malmetre-la definitivament. No ha estat així o jo me’n alegro, doncs continua sent un dels meus tenors de capçalera. Opta per fer el pianíssim afalsetat per rematar l’ària de la flor, no pas com a recurs per evitar l’agut, doncs en altres moments de la partitura els llueix sense escatimar la generositat que el caracteritza (concertant final del segon acte). Ell ho explica en l’entreacte a una glamurosa Fleming que fa de mestre de cerimònies en el back-stage que s’ha imposat en moltes de les retransmissions operístiques televisades i que òbviament també teniu en el vídeo que us regalo.

Escènicament, perduda la joventut, Alagna llueix aquella fatxenderia portuària que m’exaspera una mica, tot i que al Don José, com a bon militar, després contrabandista i finalment mascle ibèric que acaba per rematar la seva violència de gènere en la decadència absoluta, no li escau del tot malament, mostrant uns quants quilos sobrants, segurament dels excessos nadalencs (recordeu que la gravació és del mes de gener). És un excel·lent Don José, que tan sols ha de forçar en les dramàtiques frases del tercer acte, quan amenaça a Carmen, abans de marxar amb la toia oficial de la història de l’òpera.

Barbara Frittoli (Micaela) Roberto Alagna (Don José) MET 2010

Aquesta no és altre que Barbara Frittoli, en un estat vocal privilegiat. És un luxe asiàtic per a cantar la Micaela, rol que darrerament sembla que s’ha imposat per a sopranos més punyents (Poplavskaia, Barbara Haveman, Frittoli) tot i que la toiesca candidesa d’aquest rol sembla demanar veus més pures i elegíaques. En qualsevol cas, la cantant italiana canta de meravella i sobrada de mitjans i expressivitat, malgrat que el seu cant sempre tandeix a un cert distanciament.

Teddy Tahu Rhodes (Escamillo MET 2010)

El baríton neozelandès Teddy Tahu Rhodes canta el sempre difícil i ingrat rol del torero Escamillo, no obstant tenir un dels fragments més populars de la història de l’òpera, és força difícil trobar un cantant capaç d’arribar al greus i als aguts exigits, tot mostrant una figura que el faci creïble com a torero. Tahu Rhodes, més llarg que un sant pau i prim com Manolete, fa tota la pinta de torero, tot i les faccions exòtiques del seu rostre. En aquest aspecte cap problema. Vocalment, no acaba d’estar còmode ni a dalt ni a baix, però sobretot en la zona aguda la veu es decolora, amb una certa tendència a fixar el so. No passarà, com quasi ningú, a la història dels grans Escamillo de la història, però visualment al menys, no fa el ridícul, com alguns que he vist al llarg dels anys, més semblants a picadors a punt de la jubilació.

La resta de rols està força ben servida, amb un quartet de contrabandistes notable i un Zuñiga molt vistós.

La coreografia es limita a una parella que amb una coreografia propera a un vídeo clip sexy del pop més comercial, obra els actes, en els famosos preludis. Quan es tracta de les coreografies obligades per l’escena a la taberna d’Ilias Pastia, aleshores Christopher Wheeldon, mira al Broadway més estereotipat.

Hi ha un factor notable a tenir en compte en aquesta producció i es tracta de la direcció musical a càrrec del jove mestre canadenc, d’origen francès, Yannick Nézet-Séguin, ja conegut per el Roméo et Juliette de Gounod, actualment en cartell al Festival de Salzburg.

La seva direcció, podreu comprovar que és vital, enèrgica i molt teatral, tot traient de l’exuberant orquestra del MET, tota una paleta de riquíssimes sonoritats, sota unes dinàmiques molt lluïdes. M’ha agradat molt, tot i que no cal buscar lectures metafísiques en una partitura farcida de grans i referencials versions, on Yannick Nézet-Séguin, juga amb la teatralitat i l’espectacularitat que aquest privilegiat instrument li permet.

Ja em direu el què, jo de moment us deixo uns Youtubes per anar fent boca, tot i que no són del MET, doncs sembla ser que YouTube no ho permet, ja que la direcció televisiva de Brian Large em fa preveure una propera edició comercial d’aquesta retransmissió. Aprofiteu doncs, per baixar-vos els arxius, que us recordo que haureu d’ajuntar utilitzant hjsplit. L’acte 2on està comprimit en format rar.

L’havanera amb Garanča provinent d’una Carmen a Caracalla, l’estiu del 2009.

Duo Micaela i Don Jose al MET 2010 (Frittoli-Alagna) filmat davant la pantalla de TV, amb tots els inconvenients de so que això comporta. Res a veure (tècnicament), amb el que podreu baixar-vos en alta definició.

La fleur d’Alagna a Orange, l’estiu del 2004

i ara el duo final del 4at acte, tan sols àudio, de la representació novaiorquesa, amb Garanča i Alagna.

PBS TV
Metropolitan Opera House
16 de gener de 2010 (Matinee)

CARMEN

Bizet-Meilhac/L. Halévy

Carmen: Elina Garanča
Don José: Roberto Alagna
Micaela: Barbara Frittoli
Escamillo: Teddy Tahu Rhodes
Frasquita: Elizabeth Caballero
Mercédès: Sandra Piques Eddy
Remendado: Keith Jameson
Dancaïre: Earle Patriarco
Zuñiga: Keith Miller
Moralès: Trevor Scheunemann
Dancers Maria Kowroski i Martin Harvey

Conductor: Yannick Nézet-Séguin

Production Richard Eyre
Designer: Rob Howell
Associate Costume Designer: Irene Bohan
Lighting designer: Peter Mumford
Choreographer: Christopher Wheeldon
TV Director: Brian Large

ACTE 1er:

http://rapidshare.com/files/390731238/Carmen_MET_1A_2010.avi.001
http://rapidshare.com/files/390766295/Carmen_MET_1A_2010.avi.002
http://rapidshare.com/files/390876278/Carmen_MET_1A_2010.avi.003
http://rapidshare.com/files/390990458/Carmen_MET_1A_2010.avi.004
http://rapidshare.com/files/391022483/Carmen_MET_1A_2010.avi.005
http://rapidshare.com/files/391058535/Carmen_MET_1A_2010.avi.006
http://rapidshare.com/files/391102472/Carmen_MET_1A_2010.avi.007
http://rapidshare.com/files/391171781/Carmen_MET_1A_2010.avi.008

ACTE 2on:
http://rapidshare.com/files/391207631/CARMEN_MET_2A_2010.rar.001
http://rapidshare.com/files/391236889/CARMEN_MET_2A_2010.rar.002
http://rapidshare.com/files/391563129/CARMEN_MET_2A_2010.rar.003
http://rapidshare.com/files/391574842/CARMEN_MET_2A_2010.rar.004

ACTES 3er i 4at:
http://rapidshare.com/files/391591836/CARMEN_MET_3i4.avi.001
http://rapidshare.com/files/391919651/CARMEN_MET_3i4.avi.002
http://rapidshare.com/files/392312868/CARMEN_MET_3i4.avi.003
http://rapidshare.com/files/392340990/CARMEN_MET_3i4.avi.004
http://rapidshare.com/files/392657298/CARMEN_MET_3i4.avi.005
http://rapidshare.com/files/392696909/CARMEN_MET_3i4.avi.006
http://rapidshare.com/files/392734373/CARMEN_MET_3i4.avi.007
http://rapidshare.com/files/392741235/CARMEN_MET_3i4.avi.008

Aquest és un regal que us faig en un dia especialment feliç.

Perdoneu les molèsties! Crec que ja està solucionat

24 comments

 1. alex

  la Carmen de Garança me entusiasmó realmente ya en Londres el pasado octubre, por todo lo que bien ha explicado Joaquim.

  Quien pueda, no perderse alguna de las 3 funciones de Carmen que Elina G. protagonizará en Les Arts a partir del 18 de junio; vale muy mucho la pena! ( espero estar en la segunda de ellas).
  En cuanto al D.José de Alagna, espero que llegue en buena forma vocal al Liceu para este mismo role el póximo septiembre porque si es así (y pese a este agudo algo tensionado suyo, además del escaso brillo de su voz actual), su fraseo y presencia escénica son de gan categoría artística.

  M'agrada

 2. Jo vaig veure la Garanca i l’Alagna a la Carmen del 2009 a Covent Garden i ja vaig dir en aquell moment -era a l’Octubre- que ella era un prodigi pel seu cant gràcies a una veu preciosa i una técnica d’alta escola. A més, com bé dius, Joaquim, és meravellós escoltar-la perquè no fa patir mai ni emet mai una sola nota que grinyoli.
  Estic molt contenta del que dius de l’Alagna. Com que està molt denostat per operàtics tan exigents com tu, m’alegra que t’hagi complagut el seu Don José. Jo li vaig sentir una veu clara i un cant segur. La “fleur” va fer esclatar el teatre. Quant a Garanca, tot i actuar bé, físicament és molt poc Carmen. O gens. I la seva forma de ser descarada -que deu n’hi do- resulta massa refinada a parer meu.
  La millor Carmen que he vist darrerament i en dvd és la de la parella Antonacci-Kauffman. Ella és la Carmen.
  Gràcies per tot, Joaquim.

  M'agrada

 3. Josefina

  Gràcies Joaquim. El un regal preciós.
  L´escoltaré amb molta joia i més per el que has dit: que sigui un dia molt però que molt feliç per tu.
  T´ho desitjo de tot cor.

  M'agrada

 4. Josefina

  Gràcies Joaquim, es un regal preciós. L´escoltaré amb molta joia i més pensant que avui és un día feliç per tu. Et desitjo més i més felicitat de tot cor.

  M'agrada

 5. Luis

  Joaquim,
  Referent a la descàrrega de Carmen del MET.
  Pot ser que el 1r link del primer acte descarregui el 2n, igual que el segon? Pot ser és que jo no soc gaire expert. T’agrairé les teves instruccion. D’avançada, gràcies per la teva generositat.
  Luis

  M'agrada

 6. Montse Tur

  Luis . no es que no siguis un expert en descarregar el link , a mi m’ha passat el mateix , espero que sigui possible corretgiro ya que tinc moltes ganes de veure-la. Moltes gracies

  M'agrada

 7. montserrat tur rosello

  Luis : no es que no siguis gaire expert en descarregar el link ya que a mi m’ha passat el mateix , espero que sigui possible corretgiro ya que ting moltes ganes de veure-la. moltes gracies

  M'agrada

 8. Moltíssimes gràcies per aquest magnífic regal que ens has fet!.

  Em sap greu, però jo també he tingut problemes amb la descàrrega i pel que he llegit més amunt, sembla que hi ha alguna cosa que no funciona bé. Espero que es pugui solucionar.

  Moltes gràcies una vegada més i fins aviat!

  M'agrada

 9. Marta B

  Joaquim:

  Abans que res moltíssimes gràcies pels regals, el d’ahir que ja l’estic escoltant per segona vegada i el d’avui.

  Per cert, a l’igual que el Luis jo m’estic baixant els vídeos i el 1r del primer acte sembla que correspongui al 2n.

  Jo també espero les teves instruccions.

  Una altra vegada, gràcies

  M'agrada

 10. Marta B

  Bona tarda, no és un comentari repetit. Estic baixant tots els vídeos i ara me’n acabo d’adonar que:

  2n. acte: està repetit l’arxiu 3 i falta el 2n

  3r. i 4t acte: Falta el 1r. arxiu, està repetit el 2n.

  Perdona, suposo que per a tú tot això és una feinada i et pren molt de temps, però em temo que tal i com estan els arxius és díficil que poguem disposar del vídeo correctament. Personalment no tinc pressa. Quan puguis ja ens diràs alguna cosa.

  Moltes gràcies una altra vegada

  M'agrada

 11. Yo tuve la ocasión de escuchar y ver a la pareja Garanca-Alagna en Londres el pasado año y mi opinión, tras escuchar estos videos, sigue siendo la misma de entonces.
  Me encanta ella. Además está trabajando ya tiempo este papel y ha pulido su dicción que era uno de sus caballos de batalla. Quizás no tenga el plus temperamental y racial de otras cantantes (Antonacci, por ejemplo, que a mi juicio es la mejor Carmen de los últimos tiempos), pero lo suple con una entrega escénica absoluta y un canto exquisito.
  Alagna no me gusta, lo siento. Siempre le veo más preocupado por su exhibicionismo que por acoplarse al personaje. En Londres tuvo un día glorioso y la voz le corría como nunca le había escuchado yo que lo hiciese, pero su capacidad de matización y sensibilidad fue cero patatero.

  Gracias por los enlaces, espero bajarlos en cuanto se corrijan esos problemillas.

  Ah, Mr. Joaquim… ¡¡¡¡ moltes felicitats!!!!.

  Un abrazo, espero que nos veamos pronto, quizás en esa Garanca valenciana…

  M'agrada

 12. Luis

  Amics, per la baixada problemàtica de la Carmen alguna persona experta m’ha dit que provem de fer això:
  1. Baixar tots els fitxers.
  2. Al primer acte renombrar el primer fragment 2 com si fos 1
  3. Al segon acte renombrar el primer arxiu 3 com a 2
  4. Al tercer acte renombrar el primer arxiu 2 com a 1.
  No he pugut fer la prova tenir el rapidshare free user. A veure si amb aquest Frankenstein això funciona.
  De totes maneres repeteixo el meu agraïment en Joaquim.

  M'agrada

 13. Joanpau

  Encara que em faci passat, gràcies de nou. Són molts i constants regals.
  Ahir vaig tenir una lluita amb els arxius i em vaig fer un embolic amb tots els arxius, els dolents i els correctes. Vaig tirar-los tots a la paperera i vaig acabar tardíssim.
  No he pogut veure res, encara haig d’ajuntar els arxius però la pinta és estupenda

  M'agrada

 14. colbran

  He visto íntegramente esta “Carmen” y es estupenda. Elina Garanca está francamente muy bien. Su canto es irreprochable en los tres registros y aborda escénicamente muy bien el papel. Tengo muchas ganas de verla en persona. Pero a mí me parecen más “españolas” Anna Caterina Antonacci y Bèatrice Uría-Monzón (ésta con razón, sus padres son españoles), lo cual no significa ningún demérito en el canto de la Garanca, pero si en determinados matices de su actuación (sus “pasos de baile” no son nada creíbles).

  Sea como sea me ha gustado mucho y Roberto Alagna también; escuchar el final de “La fleur” en pianissimo (o falsete) tan bien emitido es muy satisfactorio. El alterna este final con el si bemol escrito, según las funciones, y me parece muy bien.

  M'agrada

 15. Eboli

  Moltes gràcies Joaquim, com sempre els teus regals són una joia. Coincideixo amb alguns que la Garanca no te massa pinta de gitana andalusa, però el resultat em resulta convincent, sobre tot els numeros amb Don José. Estic esperant poder veure el R. Alagna a Barcelona. Com sempre gràcies.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: