No és que esperés gran cosa de les nostres televisions durant aquestes festes, però la baixíssima qualitat dels programes que he pogut veure m’han enfonsat en la tristor més descoratjadora, tot enyorant temps que ara semblen pretèrits, quan els canals de TV, es revestien d’una certa culturalitat, omplint la graella de concerts i/o esdeveniments musicals que invitaven a fer els sobretaules i les nits festives al voltant del aparell electrònic.
Cenyint-me a aquest any, potser seguint alguna consigna que han dictat les autoritats Nacionals i nacionals, els programes emesos invitaven a tancar l’aparell i sortir a consumir culturalitat fora de casa, ja que tret dels tradicionals concerts de Sant Esteve a TV3 (fins el dia 26 de gener podreu tornar-lo a veure si premeu AQUÍ) i el de Cap d’Any a la 1 de TVE, o bé jo no he estat prou atent, o les hores d’emissió aquí eren per l’altre hemisferi, però jo no he vist res anunciat amb un mínim d’interès musical.
No vull parlar de la nit de Cap d’Any de la nostra, ja que abans, durant i després de les campanades, em van fer enrajolar de vergonya, però entenc que la programació d’aquesta nit res té a veure amb el tema d’aquest apunt, malgrat que algú li hauria de dir a la Mònica Terribas, que les fórmules de Crakòvia, i Polònia estan esgotades, i que la Zona Zapping atempta la dignitat de l’espectador. Lo de les campanades a TV3 no te remei, o sigui que millor passar del tema i tornar al motiu de l’apunt.
Si per veure programes d’un cert interès musical hem de pagar, de que coi serveix la famosa TDT i l’oferta gegantina de TV escombraries i canals d’infecta qualitat?
Se suposa que la TV pública ha de competir amb les privades amb la qualitat del seu producte i si totes les cadenes acaben fent el mateix, que diferència les unes de les altres. Jo imaginava que potser la TVE, ara que no martiritza amb la publicitat (estic del pseudo porno dels anuncis de perfums i colònies fins al capdamunt de la meva paciència), hagués pogut emetre en una nit d’aquestes tan propicies, algun gran concert o òpera, però no, peli rere peli, i sempre dolentes, és clar.
Per aquesta font de saber i coneixement que és la xarxa d’Internet, m’han arribat alguns concerts que les TV (de pagament i públiques), han ofert aquests dies i per sobre de tots destacaria els concerts de la nit de Sant Silvestre de Berlín, amb la Philharmoniker dirigida per Gustavo Dudamel i comptant amb la luxosa, guapíssima i gèlida Elina Garanča cantant sarsuela i òpera, i el de la Semperoper de Dresden amb Thielemann dirigint a la Staatskappelle en una caòtica sel·lecció de Lustige Witwe, que comptava com a pricipals atractius amb l’Hanna Glawari d’una preocupant Renée Fleming i un exultant Graf Danilo Danilowitsch de Christhopher Maltman, però que s’iniciava la Gal·la amb l’exuberant Anna Netrebko i el seu sempre problemàtic marit, Erwin Schrott, cantant opereta.
Sé que hi han altres nits de Sant Silvestre pendents, una a Baden Baden com a mínim.
Ara us deixaré uns YouTubes, començant per Berlín, vídeos gentilesa de roldrolddogo.
Elina Garanča ens canta un “Mon coeur souvre à ta voix” preciós però allunyat de la sensualitat de Dalila, o al menys a mi m’ho sembla.
Com ja és habitual la senyora Garanča canta zarzuela i és clar, la dignifica i internacionalitza de manera exemplar. Un cop més canta Las Hijas del Zebedeo i escoltant-la no trigarem a gaudir de la seva princesa Eboli, estem molt a prop de la cançó del vel.
Impressionant el mestre Dudamel dirigint la bacanal de Samson et Dalila. Premeu aquí
Si voleu veure la secció dedicada a la Carmen, premeu AQUÍ i AQUÍ
El Falla de Dudamel i la Philharmoniker és foc pur
I ara marxarem a la imperial Dresde per admirar a Anna Netrebko cantant i aixecant de les cadires als morts, “Heia, heia, in den Bergen” de “Die Csárdásfürstin”d’Emmerich Kálmán
I ara al seu marit, el baix baríton uruguaià Erwin Schrott, cantant (a lo piazzola), el Rojotango de Pablo Ziegle, en un vídeo gentilesa de Gobrias
Malauradament el concert de Dresden, que comença inexplicablement amb aquestes dues actuacions i després passa a la sel·lecció esmentada de l’opereta de Lehar, no va seguir amb el mateix interès i suposo que el seguidors de la Fleming no s’atreveixen a penjar cap vídeo. Jo, que no sóc dolent, tampoc ho faré.
Us deixo, per concloure aquesta tanda Youtubera fruit de la ressaca d’aquest dies, amb el discutit An der schönen blauen Donau, Walzer op. 314 dirigit per Franz Welser-Möst.
Entre la Netrebko i Mercedes Milà, no hi ha color. No hagués estat malament canviar la Gran Gal·la del GH, per un d’aquests concerts esmentats o d’altres, però és clar de la 7 hom no ho espera, però tampoc esperava un vergonyant ZZ a TV3, ni aquelles campanades que per haver arribat el canvi a Catalunya, Déu ni do.
Demà prometo estar més brillant
La Netrebko, explosiva en todos los sentidos. En Youtube ha habido algo de polémica por sus Heia, pero estoy convencido de que en la sala no era lo mismo, esta chica despide fuego por todas partes..
M'agradaM'agrada
Si me gusta en el YouTube, me imagino que en directo sería cardíaco
M'agradaM'agrada
Lo de la Netrebko y Schrott tiene su explicación. Resulta ser que la Fleming por el tema de la nieve salió con mucho retraso de Nueva York y no sabian si iba a llegar a tiempo. Como la cosa iba para la tele , por la mañana llamaron a la parejita . Como la Fleming llego a tiempo para la segunda parte, pues solo cantaron eso 🙂
Por cierto , si que estan los videos de la Fleming , jejejeje.
M'agradaM'agrada
Gracias Kende, quizás los nervios pasado por el viaje accidentado tuvieron consecuencias vocales. No es normal que la siempre segura Fleming, haga sufrir de ese modo.
M'agradaM'agrada
Por cierto, lo de Baden Baden( lease, el concierto de Anja Harteros) lo oi en directo por la radio…a mi me gustó MUCHO 😉
M'agradaM'agrada
Primicia.
Es el post de mañana
M'agradaM'agrada
Nos últimos dias, vi na ARTE o espectáculo do Teatro Real de Madrid, na ARD o concerto da Filarmónica de Berlim e ainda o concerto de Ano Novo de Viena (o único programa de música dita clássica transmitido pela televisão portuguesa, pelo que me parece que aqui não estamos melhor do que em Espanha).
Destaco sem sombra de dúvida o concerto de Berlim. Como o post do Joaquim refere, a orquestra esteve fantástica no Falla e a Elina Garanca particularmente bem na ária de Sansão e Dalila.
Já tinha visto o Gustavo Dudamel a dirigir a Orquestra Filarmónica de Berlim na Waldbühne em 2008, num concerto dedicado à América Latina. Desta vez esteve ainda com mais garra. Quanto à Elina Garanca, não gostava dela há uns anos atrás, mas ultimamente tem-me agradado imenso.
M'agradaM'agrada
Obrigado Maria.
Lamentablemente los vídeos de Garanca lo están eliminando por los derechos de la Berliner Philharmoniker. Supongo que editaran un DVD comercial.
M'agradaM'agrada
Jo ja fa un parell d’anys que vaig decidir que no sóc d’eixe món i no saps què feliç que estic de prescindir de la tele i estalviar-me les empipades. De tant en tant un dvd i apa. Per a informar-me ja tinc ràdio, premsa i internet, segons la immediatesa de les necessitats. Que tinguis (tingueu) un bon dia.
M'agradaM'agrada
Tristany t’entenc, però em revelo contra tanta grolleria, que de mica en mica es va acceptant com a normal. Es fa popular allò que emeten, no allò que demana la gent. La gent no acostuma a demanar, s’ho empasa i acabarem veien autòpsies en directe a l’hora de sopra, és clar.
M'agradaM'agrada
Es lo mes assenyat. Felicitacions
M'agradaM'agrada
Responia a Tristany. No a Joaquim.
M'agradaM'agrada
Como sabes, Joaquim, prescindí de la tele hace más de año y medio y no me arrepiento, y en casa pusimos puntualmente las campanadas por internet y luego seguimos la plática y las rancheras chez moi. Mi hija pequeña es buena guitarrista y mi hijo nos tocó algún Vivaldi en el cello. Así se hacía en casa de mis abuelos y luego hay quien dice que soy muy anarquista.
En medici tv vi lo de Dudamel y creo que se justifica la fama que tiene: es espléndido. De los demás no tenía idea, aunque por casualidad escuché a Schrott, que cada vez me gusta menos (y para tangos añoro a Goyeneche y adoro a Adrianita Varela). El uruguayo tiene una personalidad que me irrita. De modo que muchas gracias por las sugerencias youtuberas, que serán objeto de atención, como merecen por venir de ti y por ser fan de la sin par Anita y de la Garanca, a quien tengo muchas ganas de oír en breve.
Abrazos.
M'agradaM'agrada
Es una solución. Supongo que la fiesta particular es mucho más emocionante que La Puerta del Sol o la versión autóctona de este año con La Pobla de Segur catalana.
M'agradaM'agrada
Sigo la tradición delillesca y nos gusta a todos. Espero que mis hijos recuerden estas cosas con el mismo cariño que yo recuerdo a mis tíos cantando, a mi madre y a mi tía tocando el piano y a mis primos con sus guitarras y demás…
Tal vez el “error” sea conectar inevitablemente la tele en estas fechas, pero es una opinión más…
Abrazos.
M'agradaM'agrada
Gabriela, sin duda un ejemplo a seguir.
M'agradaM'agrada
Me das mucha envidia.Felicidades tambien para ti
M'agradaM'agrada
Sí hubo ópera. En la 2 la noche del 1 de Enero: “Placi-Rigoletto” a las 22 horas.
(a mi me parece una magnífica alternativa a la Noria, no?)
M'agradaM'agrada
No en tenia ni idea i cal que rectifiqui, però t’asseguro Tosqueta que aquest Rigoletto no m’hagués fet perdre ni cinc minuts del meu temps, però aquest és un altre tema. Si la 2 va fer òpera és just que rectifiqui.
M'agradaM'agrada
Después de ver la gala de San Silvestre desde Dresde, no sé si en directo o editada, debo decir que ha sido uno de los espectáculos más aberrantes que yo he visto procedentes de Alemania.
Sobre Thielemann, siendo generoso, debo decir que no le va la opereta, o por lo menos “Die lustige Witwe”. Algunas páginas musicales parecían marchas hitlerianas y la selección de la obra, suya o de quien fuera, fue de juzgado de guardia. Se ofrecieron momentos musicales que en la opereta subrayan la parte hablada y se suprimieron números importantísimos como el solo de Valencienne del primer acto o el dúo del jardin de Hanna y Danilo del segundo. El momento más glorioso de la partitura se interpretó al final de la velada y se interrumpió justo cuando el tenor comenzaba a entonar la más bella melodía de la obra. Se quebró la continuidad musical con un ballet que no venía a cuento (“Gold und Silver”) y se cambiaron de lugar diversos fragmentos de la opereta. Un auténtico caos. A mí me pareció ver rostros perplejos entre el público…
En cuanto a la interpretación vocal, Renèe Fleming estuvo insegura en todo momento y lamentable en “Vilja” (con “accidente” incluído) y un chillido escalofriante al final de un conjunto. Deseo que no sea irreparable este estado vocal. El grito fue igual o peor que el del final de “Armida” del Met de hace unos meses. Maltman derrochó buen gusto y estupenda voz de barítono en todas sus interpretaciones. El resto del elenco y coro muy discretos.
Lo mejor de la velada fue la intervención de Anna Netrebko en el famoso solo de “Die Czardasfürstin”, con lo que se inauguró esta olvidable gala. Erwin Schrott, como siempre, desafinó todo el tango que tan magníficamente interpretaba la Staatskappelle de Dresde muy bien dirigida por Thielemann en este caso.
Sobre la actuación de Elina Garanca, en la otra gala citada, prefiero su versión de las “Carceleras” de “Las hijas del Zebedeo” de Chapí que la de su “Mon coeur s’ouvre à ta voix” carente de la mínima pasión, aunque cantada con una voz hermosísima y segura.
Sobre los programas de fin de año nacionales y privados, estatales y autonómicos me adhiero a lo expresado por Joaquim. Qué lejos quedan los tiempos de Pilar Miró!
M'agradaM'agrada
Tenint en compte que per tv hem pogut veure el concert de Sant Esteve, el d’Any Nou (Viena) i el Rigoletto, el nivell musical no ha baixat respecte anys anteriors. Ara bé si tenim en compte que tenim més de 40 canals de TDT (la majoria tele-escombraries), tens tota la raó, l’oferta és pobríssima, i aquests 40 canals l’únic que fomenten es l’estupidesa, com si calgués fomentar una cosa de la qual anem sobrats!. Ara bé, els canals públics haurien de fugir de la imbecil·litat general i no intentar competir amb les privades per l’audiència. Però “la pela és la pela” i els calers de la publicitat manen. Realment penós.
M'agradaM'agrada
Josep, un esdeveniment en cada cadena i de les altres, orfes.
Per a mi TV3 ha fet la pitjor programació de la seva història. Em fa vergonya
M'agradaM'agrada
Sigo discrepando Joaquim, de que Garança cantó…mon coeur s’ouvre à ta voix…de forma gélida o distante.
Este aria refleja el momento más sensual y conquistador de Dalilah ( “ya me gustaría ser el Sanson con la Garanca en frente, je…je…) y Garanca la cantó con sensualidad, clase , elegancia, nada de sobreactuación verista impropia.
La voz siempre bien colocada, timbradísima, cantando con legato y dando una lección de fiato.
( reescuchad sus…sanson…sanso..finales, susurrados, sensuales,etc..)
Si escuchaís también todo su concierto, ni un solo cambio de color desagradable, ningún “grave de camionera” valga la expresión.
Garanca canta un montón, con voz amplia y está haciendo una carrera evolutiva de gran inteligencia ; efectivamente, parece que en no demasiados años acometerá no solo la Eboli, sino posiblemente también luego la Amneris
Quien si me pareció sobrevalorado es G.Dudamel, a ratos bastante amanerado en su dirección , con tiempos muy lentos en la Damnation de Faust y en la Habanera de Carmen.
Para mi que me vengan cantantes de la clase y elegancia como Garanca, cuantas más veces mejor y creo que vamos a disfrutar muy mucho de sus Seymour en unas semanas, siempre que el maestro Yurkevich le “dé las mismas libertades” que a la Sra. Gruberova
M'agradaM'agrada
Alex, Dalila es una cortesana, no la Mariscala. Está bien que la ópera francesa se cante con una elegancia particular, pero a Garanca le falta sexo en su canto, es muy bella, muy elegante, pero igual que sucede con su impecable Carmen, todo es puro cerebro y si la escuchas y no te dejas seducir por esa mirada penetrante, al menos para mi, el efecto es otro.
Canta excelente, no puedo negarlo, pero no me excita. Cosa que si me sucede con la Dalila de Callas, Baltsa o Stevens , por ejemplo, seguramente peor cantadas. El bajo vientre tiene su importancia
M'agradaM'agrada
Para ciertas cosas. si puede ser que el bajo vientre tenga su cierta importancia, pero para las voces y el canto la importancia para mi es m’as que relativa.
A mi si me excita artisticamente la Sra. Garanca porque es una magn’ifica voz y de las mejores cantantes de hoy en dia. No me excitan en cambio, los o las que solo sobreactuan, se dedican m’as a gritar que a cantar y cuyas voces cambian continuamente de color.
No digo nada de Riise Stevens ni de la Divina Callas, maravillosas ambas,porque desgraciadamente no se les puede escuchar ni ver hoy en dia en teatro
(lamento posibles errores de acentuaci’on gramatical, pero estoy in itinere con un teclado franc’es)
M'agradaM'agrada
Por gentileza de Digital Plus teníamos todos los canales en abierto, incluído Mezzo, pero ni así la programación subió puntos. Repeticiones y más repeticiones. Vimos el concierto de Fin de Año, ¡uno más!, pero poca cosa más. En un canal, a escasos minutos de iniciado el 2011 emitían “Doctor Zhivago” y literalmente la tragué integra hasta casi las 3 de la mañana. Sigo opinando que se acerca más a un bodrio que a una obra maestra, como muchos han opinado.
M'agradaM'agrada
Es decir, no las TV de pago en sesión en abierto son capaces de seducir?. Anem llestos.
El Zhivago será una plasta, pero la prefiero a casi la mayoria de peliculas actuales.
M'agradaM'agrada
Jo fa molt de temps que no acostumo a mirar la TV en directe, poder des-de fa un parell d’anys quant em van regalar un disc dur on em permet gravar els programes que m’interessen que son forces, encara que no ho sembli. Estem poc a casa, però quant em disposo a gaudir de la TV, tinc 30 o 40 programes pendents per veure.. i sincerament no dono a l’abast. Alguns programes que donen a la matinada son dignes de ser vistos. No entenc dons perquè algunes persones diuen que a la TV no es dóna’n bons programes.
Per altra banda, aquests dies de Nadal, han fet programes interessants culturalment parlant, a mes a mes dels que menciones, et puc dir per exemple el retorn de ESTUDIO 1 a la 2 amb LA VIUDA VALENCIANA de Lope de Vega, amb Aitana Sánchez-Gijón de protagonista.
http://www.rtve.es/mediateca/videos/20101228/estudio-viuda-valenciana/975755.shtml
Musicalment et puc afeixir el concert des del teatre El Jardí de Figueres,amb l’orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, dirigida per Carles Coll i Francesc Cassú, per TV3 el dia 1 de gener al mateix moment que la TVE retransmetia el concert des-de Viena.
http://www.tv3.cat/videos/3293650/Concert-de-Cap-dAny-2011
…..i també el mateix dia 1 de gener l’Opera RIGOLETTO de Verdi, des-de Mantua (en directe a principis de Setembre a 148 Televisions de tot el mon) …i ara tornada a emetre tota seguida.
Un cop dit això vull fer referencia a un comentari teu, Joaquim …..”Entre la Netrebko i Mercedes Milà, no hi ha color. No hagués estat malament canviar la Gran Gal·la del GH, per un d’aquests concerts esmentats o d’altres”.
Estic totalment d’acord amb tu… jo també prefereixo la Netrebko que a la Mercedes Milá i el Gran Hermano…. però NO se que te a veure amb tot això aquesta comparació. Per que un programa tindria que substituir a un altre ? Perquè a tu no t’agrada ?. Veus…. en això estic totalment en desacord amb tu.
Existeixen programes CULTURALS i altres de entreteniment i uns no tenen perquè substituir als altres.
Em coneixes i saps que soc CULTURALMENT molt actiu… moltíssim,… però aixi’ns i tot et tinc que dir que GRAN HERMANO per posar-te un exemple, em distreu com d’altres programes de viatges considerats d’entreteniment (PEKIN EXPRESS per exemple). Ja se i soc conscient que moltes persones els anomenen “telescombreries”, i fins i tot es posaran les mans al cap, dient en MIQUEL no sap el que diu, s’ha begut l’enteniment…. però prefereixo ser sincer… a mi em distreuen i a vegades mes que un concert, una opera o una pel.licula. Tinc moments per tot i no m’agrada omplir tot el meu temps lliure única i exclusivament en CULTURA.
Se que el que he comentat en el paràgraf anterior, pot ser un allau de critiques vers a la meva persona, però es el que penso i prefereixo ser valent en aquest aspecte..
D’altres persones veuen KRAKOVIA i es “pixen” perquè els agrada el FUTBOL i a mi em repel-eix i fins i tot el trobo mes alineant que molts programes de TV tan criticats per la gent autodenominada “CULTA”.
VISCA la CULTURA !!!! SI…..però deixem que altres programes també es puguin veure, encara que no ens agradin. Tots som diferents i tenim els nostres gustos ben diversos…cada programa te el seu public i crec que tenim que respectar-los.
Ah….. i també et tinc que dir que els “pseudo porno anuncis de perfums” m’alegren la vista. Si us plau que no els treguin !!!! Em molesten mes els anuncis de Inversions al 4% amb regals de fireta.
GRACIES Joaquim per els vídeos que ens has regalat en aquest post. Una meravella.
MIQUEL
M'agradaM'agrada
Hola, Miquel.
Te querría preguntar si se pueden ver estos Estudio 1 por internet. He entrado en la página que das pero no lo encuentro en “tve a la carta”. Lo digo porque la BBC (ya sé que no es comparable), emite por un tiempo limitado sus magníficos programas de teatro y series, pero por desgracia, no se pueden ver desde España (afortunadamente hay gente que los va subiendo a youtube y por esa vía los veo).
Gracias de antemano y Feliz 2011.
M'agradaM'agrada
Gabriela… el link que he dejado en teoria es para ver directamente el video entero (por internet) de la obra LA VIUDA VALENCIANA. Desconozco si a partir de ahora los proximos programas de Estudio 1 se podran ver…. supongo y espero, que SI. Este es el primer programa de TEATRO que se emite desde hace muchos años, despues de una sequia vergonzosa en Televisión Española. Deseo con todas mis fuerzas que a partir de ahora la cosa cambie y podamos ver obras de Teatro de todo el estado español y de autores de todas las comunidades y en todas las lenguas del Estado.
M'agradaM'agrada
Entre un subidón y un derrumbe, me quedo con el subidón y no hay alternancia posible. ¿Qué sentido tiene querer distraerse con la miseria humana e intelectual de un Gran Hermano?.
La Netrebko siempre.
Y puestos a escoger, y si ánimo de ofender, el concierto de Viena antes que el de Figueras, aunque yo en Madrid no tenía opción.
La TV actual es una pura bazofia y los programas con un cierto interés se programan en franjas horarias muy distantes del prime time.
M'agradaM'agrada
Estic d’acord amb moltes coses del que dius, però no en totes.
Primera: com ja he dit abans, prefereixo la Netrebko que el GH, però això no vol dir que GH no em pugui agradar (en tot cas es el meu problema).
Segona: Jo també vaig veure en directe el concert de VIENA i a mes a mes m’ho vaig gravar per tornar-ho a veure. El concert de Figueres no es que m’agradi menys… es que es diferent, però també m’agrada. He fet al.lució al concert únicament per informar de que SI havien mes programes en aquestes dates considerats CULTURALS.
Tercera: No estic gens d’acord amb tu de que la TV actual es “bazofia”. Crec que no es pot generalitzar d’aquesta manera; el que si es veritat es que en PRIME TIME únicament es posa’n els programes comercials.
Una abraçada Carlos R.
M'agradaM'agrada
Hi estic d’acord amb vostè, Miquel; té un punt simplista criticar la tele. I tambè m’agrada l’enfoc que li dona a la Cultura amb lletra de pal (majúscula); és evident que les coses fetes per a les mases no són del millor bouquet, però prefereixo mil vegades un vagó de metro plé de gent llegint l’ADN que una biblioteca buida. Per alguna cosa es comença:
La “1” no té anuncis; poder veure un “Harry Potter”, sí, un “Harry Potter” sense tenir que anar-te a dormir a les 2 de la matinada m’encanta.
La “2” per les tardes fa goig: tendències, art, arquitectura, varietats…
La “3” (la meva) malgrat tenir coses deplorables, el nivell mitjà és prou alt; nomès cal pensar en “La Marató”. Potser els “Polònies” son groiers, el cap d’any va ser de pena, però la despedida l’altre dia de Sergi Mas (President Montilla) cal que sigui penjada a totes les escoles de negocis. “El convidat”, “No me la puc treure del cap”, “Caçadors de bolets”… no està gens malament.
El 33 és similar en interés al ja dit de la “2”.
La “Cuatro” va començar molt bé, amb “House” i demés però ha acabat comprada per…
“Telecinco”: llevat d’alguna sèrie no tinc paraules, visc a un altre carrer.
“Antena 3”: no la tinc ni sintonitzada, per veure imitacions prefereixo l’anterior, que és l’original.
De “La Sexta” a casa miren coses, però veure un partit del Barça retransmés per ells em fa venir basarda. I sort que un dels amos és culer!
“Intereconomía”: El mateix; l’amo és català.
“Veo 7”: igual quel fenòmen imitador d’Antena 3 amb Tele5 respecte l’anterior.
“8 tv” no s’entén com els Godó puguin fer una ràdio tan xula com “Rac1” i una birria de tele com aquesta (Off Topic: senyor Colbran, no tinc el gust de coneixer-lo però trobo genial que miri ni que sigui una estoneta “Aruscitis”).
“Disney Channel”: tinc nenes petites a casa i sí, estàn al·lienades amb aquesta emisora. És molt trist però tota la vida gaudint del K3 i els americans en quatre dies me les han abduït. Sóc un pare pèsim.
Penso humilment que hi ha vida més enllà del “National Geographic”. I la gent en té tot el dret, malgrat mai convidariem a sopar a la Belén Esteban.
O sí?
M'agradaM'agrada
Pianista, interessant dissecció de les cadenes.
Està bé lo de la 1, però a part de pel·lícules sense talls, fan alguna cosa sense talls, més interessant?, jo no ho sé.
La nostra, no pot viure del prestigi immens de La Marató anual, la graella setmanal fa molta pena, no et sembla?.
El 33 està bé. Minoria sel·lecta, llàstima que en aquesta minoria, la música estigui tan relegada. Ens deuen moltes òperes del Liceu ja gravades de temporades anteriors i els concerts els passen a unes hores poc propicies a escoltar una simfonia. Algú s’imagina llevant-se ben aviat per anar a un concert a les 8 del matí, o molt tard, quasi a l’hora d’anar a dormir?. Doncs a casa és pitjor que a la sal de concerts.
La resta, a part de la 2, que segueix o és seguida pel 33, em sembla directament material de rebuig.
Tanta TDT interactiva i no sé quantes coses que ens varen vendre, per acabar sent una telebotiga gegant, o un aparador de clips musicals i Ulriques modernes que t’endevinen lo desgraciat que seràs.
M'agradaM'agrada
Esta vez coincidos Carlos R
M'agradaM'agrada
Gràcies pel enllaços Miquel.
És evident que tu i jo estem a anys llum del que demanem a la TV.
No m’interessa aquest tipus d’esbarjo. Cert, tot el dia no podem anar d’òpera i de concerts clàssics, ni d’Oratoris de Nadal, ni de Lope de Vega, però és que d’això que jo t’anomeno, dos cops a l’any com a molt i normalment a hores intempestives.
Recordes aquella TV3 de la vida en un xip?, programa amb uns índexs d’audiència espectaculars? Un programa d’entreteniment, culte, popular.
És pot fer TV popular sense ser groller, sense cridar, sense mostrar allò més baix de la condició humana, sense fer presumptes debats on tothom crida, que és el que en realitat es vol (La Noria), i és possible fer quelcom més interessant que espiar a una jovenalla sense cap interès, “carn de canó” com mostren els instints més baixos.
La gent mira el que li donen i si el llistó es posa tan baix, qualsevol cosa ja ens semblarà intel·lectual.
La TV3 viu del futbol, de Polònia (que encara té alguna cosa brillant, però tots sabem que la TV ho crema tot, fins i tot allò que és bo) i el pèssim Crakòvia que (em) fa molta pena.
Jo no tinc temps, ni ganes, ni gravador, per enregistrar allò que fan a les hores que no sóc a casa o que intento dormir. Si un programa interessant el programen a partir de mitja nit, per posar a hores decents Infidels, ja hem begut oli.
Jo vull distreure’m amb qualitat i finalment, si em vull alegrar la vista o posar una mica tonto, t’asseguro que passo dels anuncis, et puc passar alguna pàgina web més interessant, però no cal, segur que també en coneixes.
M'agradaM'agrada
Benvolgut Joaquim
La meva intenció al fer el meu comentari no era, ni es crear una polèmica en vers a les teves opinions / gustos Televisius en aquest blog. Simplement em semblava que era bo informar-te que a mes a mes dels 2 programes culturals que vas comentar, en les dates de Nadal, jo en sabia 3 mes i segurament existeixen mes, que desconec, perquè com ja he dit i saps, prefereixo sortir de casa al Teatre o a un concert que no la veure la TV….i no segueixo totes les cadenes ni molt menys.
També vaig explicar que la meva tècnica per veure programes que m’interessen (bons o dolents), es veure’ls quasi tots en diferit i a l’hora que a mi em va be. Normalment si algun dia masec al sofà a veure la tele en directe, mai coincideixo amb res interessant o no puc acabar-ho de veure perquè tinc son. Per això mels gravo amb antelació i desprès els veig quant em be de gust i a sobre sense anuncis. Es una manera de fer-ho. Des-de que utilitzo el disc dur del aparell del DVD, veig mes televisió de la que m’agrada.
No vull continuar la polèmica en definir i valorar lo que es groller, culte o no. Aquí cada un te uns gustos i escolleix el que li sembla en llibertat. A mi la Vida en un Xip per exemple, sempre em va semblar un pal.
Abans quan teníem 2 o 3 cadenes, si que la gent ens tragàvem el que feien; ara ha canviat i com tenim tanta oferta, la gent veu el que vol, t’ho asseguro.
A mi també m’agradaria que fessin mes programes de música de la que a tu i a mi ens agrada, en las cadenes publiques e inclús que existís una cadena com MEZZO gratuïta… o que la subscripció a tots els concerts de berliner-philharmoniker (que em costa una pasta) fos gratuïta i per tothom, però la TV te uns costos i desgraciadament mana la majoria (democràcia ?), i a la majoria no els agrada aquest tipus de programes.
De totes maneres, la música “culta” encara està una mica considerada a les TV públiques, si ho comparem amb el TEATRE, la DANSA, l’ARQUITECTURA ( que m’apassiona)… i es per la senzilla raó de que NO son comercials i al gran public no els interessa.
Aixi’ns i tot, crec que a la TV fan coses molt interessants, pel.licules, debats, informatius, reportatges i que es una pena que la gent que es nega a veure la TV per definició s’ho perdin…. però es la seva opció. Jo tampoc llegeixo masses llibres i se que em perdo meravelles literàries que segurament mai descobriré.
Per acabar, la pornografia no m’interessa (tampoc ho diria públicament en aquest blog, si penses el contrari), però sincerament crec que existeixen altres pornografies deslligades de la “carn” que em fereixen molt mes, com tot el que envolta al mon de la política o del futbol (per posar un exemple) i que quasi es l’única cosa que coneixen arreu del mon quant viatges i dius que ets de Barcelona. La cultura CATALANA la desconeixem, però del BARÇA saben tota la alineació de memòria i els preus del fitxatges de cada jugador.
M'agradaM'agrada
Benvolgut Miquel. No ho tinc tan clar que la gent vegi el que vulgui. Jo el que voldria veure no ho veig i d’això em queixo.
benvinguda la polèmica, el canvi d’impressions (dispars en aquest cas) i sobretot si generen una pluja d’idees que fins i tot puguin servir per tal de que els de dins (Antoni Juanet) en prenguin deguda nota.
Estic convençut que la “meva TV” no seria comercial i no compliria la quota de “share” indispensable per mantenir els “meus” programes gaire temps. Em queixo, que això és molt sa i proposo, que encara ho és més.
Quan parlem de la TV en general, sumant totes les cadenes i les 24 hores del dia, potser arribaria a trobar un programa el dia (em sembla que m’he passat de generós) capaç de fer-me quedar davant la pantalla, però això amb els més de 40 canals disponibles a la TDT i repeteixo, en la franja horària que jo podria destinar a la TV, no ho trobo.
Quan veig que hi ha altres TV fora del meu abast, que fan programes que m’enganxarien m’agradaria que fos “la meva” la que els emetés, però tampoc tinc gaires manies en escoltar altres idiomes i ser “indifel”, el problema és que no em donen motius per ser-ho.
Jo no havia mencionat pornografia, a part que era una sortida una mica ximpleta, per intentar fer una gràcia. Senzillament parlàvem d’alegrar-nos la vista, no pas de lubricant-se 🙄 😆 🙄
Miquel, estic segur que compartiríem programes, altres no, impossible, però quan aquesta opinió, al menys en el cercle que em bellugo, és generalitzada, per alguna cosa deu ser, no et sembla?. Un programa aïllat d’alt interès, en mig d’una graella mediocre, no salva una cadena.
M'agradaM'agrada
Jo hem quedo amb el concert de Berlin per a mi va ser lo millor.La Garança será gélida però canta com els angels i el Dudamel potser en las primeras peças no va estar gaire enllá, però després es va refer i juntament amb la Garança van estar inmillorables.
El que si que podía ser millor va ser el concert de Viena ,ja massa vist i amb un director que no tenía “chispa”. El de Dresde no el vaig veure ,per lo qual no el comento .Adeu i una abraçada
M'agradaM'agrada
Lo important Àngels es que facin concerts, òperes i totes aquestes coses que ens agraden, després ja discutirem si els cantants o els directors estaven be o malament, però el problema és que tot això ho he vist via Internet, que és una opció, però mentrestant a la TV, no es podia veure res del que feien.
M'agradaM'agrada
Les comparacions son odioses i dir si es millor tal o qual em sembla una mica absurd ja que cadascú te la seva opinió i per tant mereix respecte. La tele ha de ser plural i si un programa no agrada dons “apaga y vámonos”, jo per exemple em refugio en la lectura quan la programació de la tele no m’interessa però no per això deixo d’entendre que a la meva mare, amb els seus 84 anys li agradin quasi amb exclusivitat els anomenats programes del cor. No penseu que seria potser molt tediós si sempre emetessin concerts i operes per molt que ens agradi la música ???
Inclòs tenint una programació que a priori ens pugui semblar bona no es cert que depèn molt del estat d’ànim, del entorn, del moment perquè ens pugui semblar millor o pitjor ??
Estic d’acord en que la programació actual de las teles, en plural, deixa molt que desitjar, però crec que també es cert que te que haver-hi per tothom.
M'agradaM'agrada
No em sembla, benvolguda Imma, que sigui absurd, és una manera de dir que una cosa m’interessa i l’altre gens. Em sembla que no he faltat al respecte a ningú.
Plural sí,. grollera mai, però la TV que també pago jo, si sempre em fa apagar l’aparell i anar-me’n a dormir em preocupa.
Estic segur que la teva mare si li canviessin el tarannà del programa també li agradaria, però al final tothom s’acaba acostumant amb lo més fàcil i d’això a anomenar Pricesa del Pueblo a una senyora com la Esteban, i va un pas. Aquesta senyora s’està convertint en un model a seguir, encara que ens faci tanta gràcia i aparentment ens en fotem d’ella, però és un referent per a molt jovent, que veu com a força de ser baix i groller, populista i esbombar totes les intimitats, per després ofendre’s, es converteix en un modus vivendi. Aquesta noia dintre de quatre dies serà oblidada i es convertirà en un altre joguina trencada.
estic segur que hi han altres maneres de fer TV del cor, no dic pas que no ho facin, però el nivell assolit em sembla deplorable i els periodistes o pseudo periodistes que alimenten els programes, voregen constantment el delicte.
T’asseguro que el meu estat d’ànim, si és bo acaba empitjorant i si és dolent, no engego la TV, t’ho asseguro.
M'agradaM'agrada
En cap cas he dit que hagis faltat el respecte a ningu, la meva, com altres, era una opinio general no adreçada a ningu. Ho sento si t’has sentit questionat. Jo no em referia exclusivament als programes on surt la Esteban, no els conec pero se que ni han mes dels anomenats del cor. En tot cas jo,com ja he dit prefereixo un llibre o el teu post.
M'agradaM'agrada
Imma era en genèric, parlaves que no s’havia de faltar al respecte i en cap cas crec que ningú ho hagi fet.
Ets molt amable i t’agraeixo que m’estimis més a mi que a la Esteban 😆 i sempre abans, un bon llibre.
M'agradaM'agrada
Bueno Joaquim, ya he podido ver los YouTubes que nos has puesto.
Me gustan muchísimo Netrebko y Garanca. Fabuloso Dudamel.
De Netrebko, esa si que tiene fuego, no se si admirar más su poderío vocal o la extrema calidez de su expresividad.
Schrott es vulgar y tiene más poder mediático que otra cosa, pero la pieza escogida me ha gustado mucho.
El concierto de Año Nuevo, para mi gusto, necesitaría de algunos cambios, pero la tradición ancestral se impone y cada año resulta ser un deja vu.
Welser Most que he visto en la Staatsoper dirigiendo de fábula el Siegfried, parece no ser el director más adecuado para estos menesteres y Jansons para el 2012, tampoco. Pero los japoneses continuaran pagando fortunas para asistir, con lo cual, larga vida al Danubio Azul y a la cargante Marcha final.
M'agradaM'agrada
Has tenido suerte Carlos, ahora los de Garanca ya están cerrados.
El concierto de Año Nuevo no cambiará, como bien dices, pero es obvio que a pesar de la recuperación de piezas poco escuchadas o del carisma de uno u otro director, es una fórmula agotada, que tiene su gancho turístico y mediático.
Si tienes la suerte de ir, como es el caso de nuestros amigos Víctor y Maribel, la experiencia es magnífica, ya que el Musikverein, la Philharmonica y todo el envoltorio y la magia que desprende Viena en Fin de Año, condiciona, pero por TV, al menos a mi, siempre me parece lo mismo. Solamente cuando aparece un director especial, tipo Kleiber, aquello toma otro cariz.
Welser-Möst que dirija otras cosas, que en esto no nos quedará un recuerdo perecedero.
M'agradaM'agrada
Parlant de TV potser et pot interessar la nova exposició del MACBA: ‘Estáis listos para la televisión?
Salut
M'agradaM'agrada
Gràcies Mario per l’interessant enllaç.
M’agrada molt veure’t sovintejar els comentaris. Ja ho sé que entres i espies, però que comentis, m’agrada.
Per cert aprofito l’avinentesa per recomanar a tots els Infernems que visitin el teu últim post que m’ha semblat sensacional i així coneixeran Toies. Et sembla bé?
Gordon Parks
M'agradaM'agrada
D’acord en que l’oferta televisiva deixa bastant que desitjar, per sort hi ha el canal 33 on s’emeten programes molt interessants encara que en un horari impossible per als que ens llevem d’hora.
M'agradaM'agrada
Sí, d’acord Elisenda, però jo demano que pugem el nivell de les primeres cadenes i a ser possible en els horaris més populars. De que em serveix una bona sèrie o un programa magnífic a la matinada, és l’hora del blog o de dormir. Mai acostumen a fer quelcom interessant a les 10 del vespre.
M'agradaM'agrada
No he vist gaire la TV durant les festes, però coincideixo en que les programacions actuals deixen molt que desitjar. És cert que de matinada és poden veure , de vegades, bons programes, però quin sentit té emetre’ls quan la majoria de la gent dorm i oferir , en canvi, programes més aviat alienants en horari normal ?
Ja sé que l’oferta ha d’ésser diversa però trobo que
es tendeix a baixar la qualitat i a unificar criteris de programació . D’altra banda em preocupa molt la normalització en TV de la mala educació.
M'agradaM'agrada
Exacta Nati, la mala educació està esdevenint normal, tant que ens sembla la mal de normal que al TNC deixin anar tacos cada dos per tres, de fet com que a la TV ho fan, per què no al teatre?.
Si a la TV no es discuteix amb ordre, sinó que el que més crida és el que s’imposa, doncs a casa, a la feina i al carrer, també.
Jo t’asseguro que no tenia ni idea del que eren “DOS YOYAS” em penso que es deu escriure així, però des de que un descervellat va sortir en un GH (em sembla) i va amenaçar a una noia (la promesa o un altre concursant) amb pagar-li dos Yoyas, això que va fer tanta gràcia, quan era violència de gènere, pura i dura, va esdevenir un model i el “a que te pego dos yoyas” ha esdevingut una frase que s’escolta als patis de les escoles.
M'agradaM'agrada
Ya lo he citado alguna vez, hace más de 3 años que no veo televisión, exceptuando las noticias del 3/24 a las 2 de la tarde, 15 minutos de “Aruscitis” a continuación, donde se “comentan” las intervenciones de los “famosos” en todos los programas-basura y por fin TV-3 a las 2 y media. Acabo de comer y cierro. El aparato de TV me sirve para saborear mis DVDs y Vídeos cuando me apetece.
Pero este fin de año se nos ocurrió ver que “echaban” en los innumerables canales gratuitos y sentimos vergüenza ajena.
En tiempos de Pilar Miró e inmediatos posteriores, por esas fechas tenía cuatro grabadores funcionando simultáneamente o programados, para poder conseguir el máximo posible de cuanto se ofrecía. Ahora con un sólo grabador de DVD (sin disco duro) me sobra porque no grabo nada. Si las maravillas de la tele las ofrecen a altas horas de la madrugada, una persona normal que trabaje o simplemente que necesite descansar como mi menda no puede quedarse en pie hasta esas horas. Por otra parte desde que los canales están digitalizados y hemos de disponer del TDT para verlos yo no puedo programar ninguna grabación.
Tengo entendido (eso me han dicho), además, que algunos canales sólo permiten grabar el comienzo de las películas y programas y que a la primera interrupción por auncios se acaba la posibilidad.
Que programaran el desgraciado “Rigoletto” grabado en vivo en Mantua con Plácido Domingo, depauperado vocalmente e incorporando un rol baritonal de tintes marcadamente dramáticos, próximos al barítono-bajo me parece un chiste, pues con una vez ya tuvimos bastante. Y que conste, por si alguien no lo recuerda, que por el tenor madrileño siento una admiración y respeto inmenso, por encima de todos/as siempre que cante con su voz de tenor; sus incursiones baritonales están totalmente fuera de lugar y su “Rigoletto” es lamentable.
Por lo visto y oído el mejor programa emitido por Europa ha sido la gala Garanca/Dudamel. Me alegro por ambos artistas.
M'agradaM'agrada
HOY no puedo comentar ,una vez más me quede sin la música, de todas maneras solo quería hacerlo para pediros una disculpa. Ayer al escribir el comentario, por un lapsus que tuve, me colé yo misma un auto gol, lo siento en el alma, el comentario estaba correcto en todo,menos…………..en el nombre que cité,donde escribi KURT MOLL debia haber puesto KURT RIEDEL también un gran bajo de referencia. Atí Joaquim todas mis disculpas . Abrazos Mercedes
M'agradaM'agrada
Mercedes, una disculpa per això? ni parlar-ne, Tots tenim lapsus. Jo no recordava el Gurnemanz de Moll al Palau, si al Liceu, però vaig pensar que ja ho consultaria, però me’n havia oblidat.
No passa res. Kurt Rydl (és així com s’escriu) era, tot i que encara canta, correcta, però en cap cas a l’alçada del gran Kurt Moll.
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies per aquests espléndids vídeos, ben diferents pero molt interessants.
La Garança, espléndida i la Netrebko tant comunicadora com sempre.
Menció especial per el luxe de poder escoltar a la
Berliner Philarmoniker i al Mestre Dudamel.
Estic d’acord que a Viena haurien de fer alguns
canvis. Ho tenim massa vist i quan un director és
un xic apátic, com el d’aquest any, es fa pesat.
De les televisions nacionals, millor ni parlar-ne. No
estan a l’alçada, com ja fa molt temps.
M'agradaM'agrada
Has sigut, segurament dels darrers afortunats en poder veure tots els vídeos de la Garanca.
Dudamel quan no li cal fer promoció de la gegantina orquestra juvenil, està molt més concentrat, al menys m’ho sembla a mi. Tot i així, hi ha coses que no li acaben de sortir al mateix nivell. No et sembla?
M'agradaM'agrada
Acabo de dejaros un comentario detallado sobre el post de ayer lamentandome y pidiendo disculpas a todos vosotros por el gran lapsus que tuve y el auto gol que yo misma me colé,no sé como pudo pasar peró el comentario se quedó por el camino. Espero que este llegue a su destino. Todo lo que escribí en el comentario estaba correcto ,lo único son los dos nombres de los cantantes, donde escribí KURT MOLL debía haber puesto KURT RIEDEL. Los dos bajos, magníficos y de referencia.
Espero no volver a defraudaros.Joaquim, ti mis disculpas mas sinceras. Abrazos MERCEDES
M'agradaM'agrada
Solo vi el Concierto de Año Nuevo, una tradición para mí (me fastidió que Rne cortara los saludos)y ya se dice que el próximo director será Mariss Jansons; a mí me encantó cómo dirigió en 2006, con chispa, energía, alegría, vivacidad, humor…Algo de eso le faltaba a Welser-Most (pobretico, cada uno es como es)y por eso ya espero el próximo concierto desde Viena…
Aunque, afortnadamente, ¡antes estarán las Bolenas liceísticas! 🙂
¡Saludos!
M'agradaM'agrada
Leonora, a ver si tenemos la oportunidad de saludarnos mientras Boleneamos. ¿Te parece?
M'agradaM'agrada
¡Encantada! Me tocan las dos a final de mes, esto es el 30 de enero(con Gruberova, Garanca y Bros)y el 27 de febrero(que voy desde Madrid, tras Hugonotes, uf)con María Pía Piscitelli, Sonia Ganassi y Zapata, creo recordar ¡Muchos saludos!
M'agradaM'agrada
Molt interessant el debat sobre la televisió. Deixant a banda altres temes que també m’interessen molt, com ara la Netrebko, Schrott, Anna Bolena i d’altres, m’agradaria dir la meva sobre la televisió, i especialment sobre TV3. No seré imparcial, perquè hi treballo, i poso el meu granet de sorra, com la majoria dels que hi treballem, per aconseguir fer una televisió de qualitat i competitiva. Per la majoria de comentaris que llegeixo veig que no ho aconseguim. Les audiències, de moment, ens acompanyen, i les últimes dades d’audiència “qualitativa” situen sis dels nostres programes entre els deu més ben valorats de la televisió. “Què Qui Com”, “El gran dictat”, “Espai terra”, “Noticies 3/24”, “Adeu Espanya” i “La Marató”. La majoria emesos en horari de màxima audiència. Jo hi afegiria uns quants programes més que prestigien la cadena, com “El convidat”, “Banda Ampla”, “Karakia”, “30 minuts”, “Sense ficció”, “Segle XX”, “Cronos”, “Àgora”, “Mil·lenium” “L’endemà” “No me la puc treure del cap”… i un llarg etcètera. Ja sé que tot és discutible, i que cadascú faríem una llista diferent, però els que tenen la responsabilitat de prendre la decisió de quins programes es faran i de quan s’emetran ho fan amb la intenció d’arribar al màxim de gent i amb el màxim nivell de qualitat. Seria massa llarg enumerar tots els criteris que regeixen l’actuació d’una televisió pública com la nostra, però podeu estar segurs que les coses no es fan perquè si. Segur que sovint ens equivoquem, però també segur que de tant en tant l’encertem, i treballem per millorar el nostre nivell d’encert, tenint en compte que no hi ha una veritat absoluta i que tot és discutible, especialment en el nostre camp.
Bé, a mi també m’agradarien més programes d’òpera, a l’estil del “Nit d’Arts” del que em sembla que aviat en tornarem a sentir a parlar, però de música clàssica ja tenim el “Clàssica”, presentat per l’Ariadna Rodríguez Cima, i fins fa poc dirigit amb passió per la malaguanyada Lluïsa Ferrer, estimada companya de tants anys, que ens va deixar per culpa d’un maleït càncer la setmana passada. L’enyorarem moltíssim…
Em sap greu acabar amb aquesta nota trista, però la televisió també la fem persones, i tot i que ens veiem afectats pels esdeveniments, bons i dolents, mai ens podem aturar. Res diferent del que us passa a tots… és la vida.
Bé, espero que puguem seguir discutint sobre el que es fa i el que es deixa de fer a la televisió, però volia que tinguéssiu una opinió “des de dins”.
Una forta abraçada per a tots !!!!!
M'agradaM'agrada
Molt interessant els que dius “des de dins”.
Estic quasi totalment d’acord amb la llista de programes de TV3 (la nostra) i amb la qualitat dels mateixos. Crec que esteu desenvolopant una gran tasca des-de la Televisió Pública de Catalunya, moltes vegades incompresa. Trobo a faltar a la llista ÀNIMA , que per desgracia el vareu escorçar i va deixar de ser de periodicitat diària a ser setmanal (una llastima ja que era un del meus programes predilectes de TV3).
Ara ÀNIMA el veig normalment des-de el iPhone en els Podcasts que es poden baixar del App de TV3, a l’hora que em va be i quant puc.
També dono la raó als que comenten els “bodrios” que moltes vegades s’emeten a TV3…
… però en general…moltes TV públiques del Estat e inclús internacionals tindrien que prendre exemple de “la nostra”.
La WEB de TV3 on es poden tornar a veure quasi tots els programes em sembla una idea genial.
(o veure per primer cop emissions per horari no coincident)
Endavant i continueu aixi!!! . Us felicito per la vostre feina.
M'agradaM'agrada
Benvolgut Antoni Juanet, moltes gràcies per comentar i d’aquesta manera i ja que no sempre és fàcil arribar a algú que ens parla des de dins, deixem esplaiar-me una mica.
En primer lloc lamento la pèrdua de Lluïsa Ferrer, i us faig arribar el més sincer condol. Desconec si ella o Ariadna Rodríguez, estaven massa d’acord amb l’horari d’emissió.
He anat a la web de TV3 i he copiat això:
Properes emissions Clàssica
*
33 09/01/2011 – 02:00 (La matinada de dissabte a diumenge) Reemissióweb
Ainhoa Arteta a Girona
*
33 09/01/2011 – 08:30web
Dudamel dirigeix la Tità de Mahler
*
33 16/01/2011 – 03:05 (La matinada de dissabte a diumenge) Reemissióweb
Dudamel dirigeix la Tità de Mahler
Creus que les matinades és el millor moment per emetre el programa?. A quantes persones afavorim? a quantes guanyem per la “causa”?, quin missatge estem donant a la ciutadania, programant-la en aquest horari?.
Em direu que suscita poc interès i que per això es relega a una hora os els veritables amants seran capaços d’aguantar una Tità, per molt que sigui Dudamel el director i que acabarà al voltant de les 4 de la matinada?
Ens omplim la boca de la nostra i la nostra és tan poc respectuosa amb la clàssica que l’envia a l’hora de les bruixes. L’únic programa dedicat a la música clàssica. Ara no em digueu que el podem gravar o que altres TV ni això, si us plau.
De l’òpera, quan hi torneu, espero que no feu el mateix, ni que talleu la retransmissió per fer publicitat, com s’ha fet alguna vegada, o que no talleu l’emissió amb un acte avui i l’altre la setmana vinent, que també s’ha fet, adduint la durada. Les motos o la formula1 duren una eternitat i fan trontollar tota la programació, incloent els TN que desapareixen de l’hora habitual o traslladant l’interès al 3/24.
TV3 ha perdut molt buscant ser líders d’audiència i per això ha fet una aposta forta per emetre programes de ficció i d’humor, que són la base de la seva programació setmanal, al menys en l’horari que podria mirar-la jo. El dissabte nit ha quedat hipotecat pel futbol i la Gran pel•lícula anunciada els divendres, poques vegades em sembla gran.
La fórmula mixta de TV pública/privada que sembla voler imperar a la casa, s’ha carregat la qualitat d’una emissora que hauria de fer especial atenció en la cultura i no tenir l’entreteniment més fàcil, com a principal objectiu. Es pot entretenir de moltes maneres, però cal ser atrevit i cercar noves maneres, sense imitar allò més dolent de les altres. Certament TV3 no ha caigut en els patètics programes del cor, ho agraeixo molt, però cal que recordi que el dilluns després del TN nit tenim Crackòvia, un espai esportiu quan podríeu emetre Àgora i a quarts de 12 aquest programa, que penso que és el millor de la franja nocturna de tota la setmana, però que s’emet massa tard. El dimarts Alguna pregunta més (sense comentaris) i els Infidels (m’interessen poc aquests serials d’embolics cada setmana més embolicats), dimecres depenem del futbol, els dijous Polònia com a plat principal i el divendres la, a vegades, Gran Pel·lícula. Dissabte futbol i diumenge després de l’excel·lent 30 minuts, un altre peli. Aquesta és la meva franja horària hipotèticament televisiva, que evidentment dedico a In Fernem Land.
Algú ha pensat en utilitzar millor el gran potencial d’actors i directors teatrals de contrastat prestigi, per canviar la fórmula serial (amb el del migdia ni hauria prou, sempre sota el meu criteri), per emetre sèries curtes de producció pròpia (quan s’ha fet han triomfat) o teatre actual, especialment filmat per a la TV, no filmant-lo al teatre que sempre crea una distància difícil de televisar, aprofitant per exemple els muntatges més valorats de les temporades passades a la cartellera catalana o portats d’altres indrets?. No seria una bona manera de fer arribar a tothom allò que moltes vegades es produeix als grans centres i que no és assequible per a tot el territori? alhora que donaríem feia a la gran quantitat d’actors i actrius? o és que el teatre es considera alta cultura no adient per la totalitat de la població catalana?
Evidentment que queden programes interessants o cabdals, però puntuals. La Marató es un gran programa que glorifica a la nostra, però és un dia a l’any i el Adéu Espanya és un documental discutible però molt llaminer, no és un programa setmanal i tan sols denota que a vegades l’aposta per coproduir és encertada o molt encertada, com també ha succeït en molts altres documentals sortits de la casa, però jo no parlo d’això i ho sabeu.
Trobo a faltar programes d’entrevistes en profunditat a personatges rellevants (no tan sols polítics), del tipus que feia Espinàs o havia fet la Guillermina en la millor faceta professional que jo li reconec. El convidat em sembla una bona fórmula, però que malauradament s’ha quedat masses vegades en la epidermis del personatge visitat, vorejant “La casa dels famosos”, amb una mica més de pretensions.
Suposo que tants caps, tants barrets, però penso que al menys en el meu cercle d’amics, coneguts i saludats, l’opinió sobre la TV en general i TV3 en particular no és molt diferent. Potser perquè ens agradaria que fos la millor, exigim tant i fa molt i molt temps que ningú em diu, has vist aquell programa?, no te’l perdis. Si algú fos tan amable d’aconsellar-me’n un, que s’emeti en una franja horària decent, li estaria molt agraït.
Tot l’apunt s’ha generat per la programació nadalenca (La Marató no compta), molt dolenta sota el meu criteri i especialment penosa en la nit de Cap d’Any.
Aquests dies són familiars, molt adients per quedar-se a casa (la crisi també hi fa molt) i seure davant la TV i un cop més les expectatives s’han vist deslluïdes per una repetició de les formules que setmanalment omplen la programació, vestides amb quatre garlandes nadalenques. La factoria d’en Toni Soler deuen estar encantats i deuen fer un calaix important, però molts en comencem a estar esgotats.
Moltes gràcies pel teu interès. En poder seguir parlant quan vulguis, així com de la Netrebko & Cia.
La meva no deixa de ser una opinió més, d’un dels de fora, dels “altres”, per dir-ho en terminologia esotèrica.
M'agradaM'agrada
Joaquim, ets generós..què em dieu dels TN, també la caiguda és forta. Jo no sé d’on surten els periodistes, suposo que de la UAB, però n’hi ha per fer-los tornar, algunes cròniques fan molta pena, i ja no parlem de la quantitat de temps que dediquen a cultura, si és que resta un raconet després de les xorrades dels esports. Fa molt de temps que li diem tv-res..
M'agradaM'agrada
Totalment d’acord!. Aquí van dos programes en franja horària per a treballadors: diumenges a dos quarts d’onze a TVE2, Redes i dilluns a quarts d’onze al 33, Singulars.
De ben segur ja els coneixes!
M'agradaM'agrada
Ja fa un parell d’anys que vaig abandonar la TV com a cap de cerimònies de les campanades i he deixat pas al campanar del poble.
Pel que fa la qualitat de la TV, el canvi de CNN per un canal de 24h de GH ja ho diu tot…
Salut i bon any!
M'agradaM'agrada
Tens més raó que un sant.
M'agradaM'agrada
Ja fà temps que vaig enviar a cartas del lector del Periodico un escrit amb la queixa de que l’unic programa de música classica que dona t.v.3 fós a
un hora ó millor dit a un des-hora tan poc adient per les persones que desitgen gaudir d’un bon concert . Sort que tenim el teu bloc Joaquim per omplir els espais culturals que no tobem amb la tele ja que aquí podem opinar de música i d’altres qüestions amb respecte i armonia i sobre tot apendre un munt amb persones tan cualificades que donen les seves opinions . Gracies a tots i una abraçada i sobre tot que els Reis portin un cambi de mentalitat i sensibilitat als responsables de la programació de la la “Nosra t.v.3”
M'agradaM'agrada