IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE LA REOBERTURA DEL BOLXOI DE MOSCOU


Façana principal del Teatre Bolxoi de Moscou el 28 d'octubre de 2011, dia de la reobertura

El mític Teatre Bolxoi de Moscou va reobrir les seves portes el passat 28 d’octubre després d’unes polèmiques i costoses obres de reconstrucció i adequació dels espais escènics a les necessitats modernes, amb un cost que supera els 500 milions d’euros i la recuperació dels signes imperialistes originals, que substituiran als soviètics que encara ornamentaven l’impressionant edifici, tot i així el despatx que Stalin es va fer construir al costat de la llotja imperial, s’ha conservat.

Fins el dia 2 de novembre no s’oferirà la primera òpera “Russlan i Ludmilla” de Mikhaïl Glinka, tot un símbol d’un dels pares de l’òpera russa, però el passat 28 es va oferir una gala que va ser retransmesa pel canal ARTE i que avui us porto a IFL.

Jo creia que es tractaria d’una gala més, una successió de números musicals d’òpera i ballet i amb tota la coloraina rància que caracteritza la tradició russa, però estava molt equivocat i el que us presento avui, és un espectacle d’una categoria, elegància i altíssim nivell artístic que difícilment oblidareu i que estic molt segur que no us deixarà indiferents.

Hi participen:

La Companyia de dansa del Bolxoi
El Cor i l’Orquestra del Teatre Bolxoi

Dircetor musical: Vassily Sinaisky
Dircetor escènic de la gala: Dmitri Tcherniakov
Disseny escenogàfic: Dimitri Tcherniakov
Disseny de llums: Gleb Filshtinsky
Vestuari: Elena Zaitseva
Dircetor de Tv: Andy Sommer

Solistes:
Angela Gheorghiu
Natalie Dessay
Violeta Urmana
Dmitri Hvorostovsky

Dinara Alieva, Yelena Manistina, Yekaterina Shcherbachenko, Elena Zelenskaya, Maxime Paster, Lolita Semenina, Pavel Kolgatin,Andrey Grogoriev, Irina Dolzhenko, Ivan Vasiliev, Natalia Osipova, Denis Savin, Alexander Volchkov, Nina Kaptsova, Svetrlana Zakharova, Andrey Uvarov, Maria Alexandrova, Vladislav Landratov

Que interpreten:

Escena del teatre en construcció
M.Glinka ( Una vida pel tsar)
Les façanes del Teatre Bolxoi des de 1776
S.Prokófiev (La ventafocs, coreografia de P.Lacotte)
P.I.Txaikovski (La donzella d’Orñleans, ària de Jenne -Violeta Urmana)
M.Glinka ( Una vida pel tsar: Polonesa)
A.Khatxaturian (Spartacus – La via Àpia,  coreografia de Y.Grigorovich)
P.I.Txaikovski (La dama de piques, ària del príncep Eletsky – Dmitri Hvorostovsky)
B.Assafiev (Les flames de Paris  Dansa basca -coreografia de A.Ratmansky)
S.Rakhmàninov (cantar no, o encisadora – Nathalie Dessay)
A.Borodin (El Prínceo Igor – Dances Polovtsianes )
D. Xostakóvitx (L’edat d’or coreografia de Y.Grigorovich)
M. Mussorgski (Cuadres d’una exposició, fragment)
P.I.Txaikovski (El llac del cignes – Svetrlana Zakharova)
P.I.Txaikovski (Natura i amor)
– Dansa de les empleades del teatre
S.Prokófiev (Esposalles a un monestir – final)
L.Minkus (Don Quixot)
P.I.Txaikovski (La dama de piques,  ària de Lisa – Angela Gheorghiu)
L.Minkus (Don Quixot – Dansa dels uixers – coreografia de A. Ratmansky.)

Vídeo: entrevistes a Galina Vishnevskaya,Olga Lepechinskaya,Ekaterina Maximova,Vladimir Vassilie, Galina Ulanova, Marina Semionova, Maya Plisetskaya, Elena Obraztsova, Viacheslav Piavko, Irina Arkhipova, Boris Pokrovsky, Evgeny Svetlanov
P.I.Txaikovski (Marxa de la Coronació – tot el Bolxoi)

Us asseguro que hi trobareu moments bellíssims, potser mancants d’emoció llatina, però d’interès musical i artístic indiscutible i sobretot d’una modernitat conceptual, gràcies al gran talent del director teatral Dmitri Tcherniakov, que és impossible que us deixi indiferents.

Moments colpidors:

L’inici amb l’homenatge als obrers que han fet possible les obres, els fragments de ballet de Spartacus, el llac dels cignes que balla la fabulosa Svetrlana Zakharova i la sensacional plasticitat del fragment de L’Edat d’or amb la captivadora música de Dmitri Xostakóvitx.

Dels moments operístics m’han agradat especialment el final d’Esposalles al monestir de Prokòfiev, Violeta Urmana cantant l’ària de La donzella d’Orleans i el sempre espectacular Dmitri Hvorostovsky amb una exhibició de fiato portentosa. Dessay va cantar de manera intensa, com és habitual i Angela Gheorghiu va sortir de manera incomprensible amb la partitura a la ma i somrient durant l’ària de Lisa, un moment molt dramàtic abans del suïcidi, segurament fruit dels nervis que la traïen, però renoi! no ho entenc. Pel que fa als solistes vocals de la casa, a un digníssim nivell.

Es troba a faltar a la gran diva del moment, Anna Netrebko, però potser pel fet que s’hagi nacionalitzat austríaca l’han castigat. Per altre part, sorprèn que la gran mezzosoprano Elena Obraztsova presideixi a la llotja imperial i al costat del President de Rùssia Dmitry Medvedev la gala.  Obraztsova, com l’emperador Claudi, sobreviu a totes les adversitats i sempre ben situada. De ben segur a Galina Vishnevskaya no li va fer gaire gràcia.

Hi ha un homenatge, a part del vídeo amb els grans artistes de la casa, al personal de sala, amb una coreografia inclosa, que aixeca grans aplaudiments d’un públic més aviat encarcarat i pel final Dmitri Tcherniakov ens reserva un grandiós moment, que si no s’hagués fet bé podia semblar un final de revista del Paral·lel, però que pren unes dimensions tan grans com la pròpia historia del teatre.

No us ho perdeu, aquesta gala de reobertura honora la historia d’aquest teatre

El vídeo és en format mkv i en HD. Utilitzeu hjsplit, com ja és habitual, per unir els cinc arxius i que ho gaudiu a gust.

Mentre us baixeu la gala, us deixo el Youtube en rus de la totalitat de la gala, el que jo us deixo és el de la cadena ARTE i en locució francesa, una mica més entenedor, però de ben segur us servirà per veure les excel·lències que us he comentat i algunes coses que el canal ARTE no va passar (l’entrada de personalitats per la catifa vermella (que no roja) i el discurs de Medvedev. Per a tot aquells que no ho sapigueu, prement el petit quadradet situat a la part baixa i a la dreta del youtube, us permetrà veure el vídeo a pantalla complerta. Aquest que ha deixat la TV russa té una bona qualitat de imatge, però la retransmissió en HD d’ARTE encara és millor.

ENLLAÇOS:

17 comments

 1. Me lo perdí…. dónde tendría yo la cabeza?…..

  Pero menos mal que está…….. Super-Joaquín.. para solucionarnos esas pérdidas leves de memoria,……. Parece un anuncio de medicamento. o peor…..

  Gracias una vez más, por este regalo, que disfrutaré, poquito a poquito…. Sólo he visto un trocito, y me sale el final con las señoras de los ramos de flores….. genial… me he puesto a bailar en la oficina…..

  Besos a todos/as

  M'agrada

 2. dandini

  He vist alguns fragments i s’ha de reconeixer que és un gran espectacle.El seu responsable escenogràfic és un director d’escena genial:Dmitri Tcherniakov.Per cert l’estrena del seu magnífic Oneguin al Bolschoi l’any 2006 va crear gran controvèrsia i unes declaracions de Galina Vishnevskaya en les que deia que despreciava aquell treball i mentre el jove Tcherniakov seguis present en la programació del teatre ,ella no hi posaria els peus.Potser hi va haver també un interès de cridar l’atenció a nivell mediàtic doncs per lo vist la gala de homenatge que el teatre li preparava a la gran soprano no aconseguia vendre gaires entrades…(tot plegat un espectacle botxornós).

  M'agrada

 3. Joaquim,
  Gràcies per la feina. Es un espectacle magnífic amb una escenografia excepcional que paga la pena de veure. En l’aspecte vocal m’han agradat tots, però molt especialment el Dmitri Hvorostovsky. La Gheorghiu però, no entenc que surti amb la partitura, tan difícil es aprendre un fragment, encara que sigui en rus?
  Gran realització de la TV russa, es nota que no tenen crisi!!.

  M'agrada

  • Ja ho pots ben dir, ja, aquests la guillen molt, que deia ma mare.
   A part de comprar-nos totes les cases més ben posicionades de les nostres costes, es poden permetre el luxe de fer una gala com aquesta i això val molts diners.
   A veure si podrem veure el Russland i Ludmila inaugural.

   M'agrada

 4. dandini

  Encara que no té res a veure amb el post :Tinc un obsequi especial per en Colbran que és un gran admirador i caçador de veus de baritenore.Es tracta de” Eccomi a voi” que es va sentir el passat dissabte a la Scala.El seu interpret és Michael Spyres(1979).Entre els seus rols figuren:Raoul de Nangis,Arnold,Don Ramiro,Rodolfo,el Duc de Mantua i Roméo.Ha cantat ja a La Scala,Berlin,Salzburg,Bolonia,Napols,Chicago,Carnegie hall de NY, sota batutes com Riccardo Muti ,John Eliot Gardiner etc i debutará el 2013 al Covent Garden com Rodrigo di Dhu. Com especifica el you tube la tessitura abarca desde el Fa profond fins el Re sobreagut i de vegades sembla que més que el bel canto es busqui el suicidi vocal del cantant.Tanmateix és quelcom gairebé insòlit de sentir avui en directe.Espero que aquest rol no suposi cap lesió vocal per aquest gran cantant que m’agradaria sentir en directe algun dia al Liceu.

  M'agrada

  • colbran

   Gracias, Dandini. Al escuchar esta interesantísima voz de auténtico baritenor me ha hecho imaginar cómo sería la voz de Andrea Nozzari -el más famoso de todos los baritenores- que estrenó este rol en esta maravillosa ópera de Rossini que es “La donna del lago”.

   No sé cómo debe andar de volumen Michael Spyres porque las notas las tiene todas. Parece que tenemos un sucesor de Chris Merritt en puertas. Le falta mejorar el estilo, pero las ganas y las facultades las tiene. El púbico, sin embargo, le premia con pocos aplausos, no sé si sorprendido por el fenómeno vocal, por la ignorancia de lo que es y tiene que ser un baritenor o porque le falta volumen a su voz. Sea como fuere me agradaría mucho verle en persona.

   M'agrada

 5. Xavier C.

  Caram, caram… tu no seràs venedor d´enciclopèdies, oi? Perquè així de primeres aquesta gala m´interessava més aviat poquet, i després de llegir-te…

  El meu jdownloader, que és molt senyor, avui no vol. Haurem de fer-ho de manera una mica més empipadora, però espero que ens en sortirem igualment.

  Gràcies!

  M'agrada

  • Hola Xavier, aquí no hi ha secrets, t’ofereixo l’enciclopèdia sencera en un youtube, això si parlat en rus, que no hi ha manera d’agafar-ne una i després et proposo el mateix contingut en un entenedor francès, però si no t’agrada el que veus al vídeo, t’estalvio la feinada.

   M'agrada

   • Xavier C.

    I tant que m´ha agradat!. Baixat tot, amb exit i regal sorpresa inclòs, que en acabar i obrir la carpeta de descàrregues m´he trobat en un raconet una 9ª de Mahler que ens vas oferir i no recordava haver-me descarregat. Se m´amuntega la feina!!!

    M'agrada

 6. colbran

  Esta gala es un prodigio de buen gusto, de precisión y de medios. Los números se suceden con una rapidez vertiginosa. con sus correspondientes cambios de decorado o proyección. Los bailarines parecen de otro mundo. Qué maravlla!

  Lamento mucho que Angela Gheorghiu se muestre algo insegura en el arranque del aria y que -por lo que sea- no profundice en el drama de la misma. Un pequeño pero ante una gala de categoría mayúscula.

  M'agrada

 7. Josep Olivé

  No he vist tota la gala, ho faré tranquilament el cap de setmana, però he “picat” per aqui i per allà força estona i renoi què ben feta tècnicament i quina elegancia i quina qualitat! Les escenes de ballet (l’ADN de qualsevol rus deu ser una cadena de ballarins i ballerines, segur!) i de conjunt són una meravella. Esplèndit Dmitri Tcherniakov!

  Lo de l’Angela Gheorghiu la veritat és que abans de veure-la he pensat que era per fer-se notar, tipic en una diva molt diva (però molt bona, tot sigui dit) però al veure-la renoi no s’enten que una artista del seu nivell hagi d’estar tant pendent de la partitura, és que no s’entent. Quan els seus ulls van al pentagrama està com insegura i nerviosa. Lo mateix ho fa una que comença i potser se li acaba la carrera alla mateix.

  Imponent l’edifici per fora, i per dins preciós i m’ha fet oblidar la típica postal d’un Bolxoi fosc i tenebròs. Curiós lo del despatx. Anava a fer broma però considerant el personatje millor deixar-ho estar.

  M'agrada

 8. Mercedes Parera

  Queridos amigos,mucho me satisface que hayais podido VER Y OIR el espéctaculo de la gala del Bolchoi,a mi me fué totalmente imposible de verlo,oirlo aún pude oirlo pero la visión fatal no es la primera vez que pasa se entremezclan entre si o se superponen dos retransmisiones a la vez, cosa que te aturde de tal manera,que al final tengo que cerrar y dejarlo correr. La presentaciónes un constante derrumbre de columnas de colores tan chillones a más no poder que, continuamente cambian de colores y formas tan rapidamente que te quedas turulato.Habrá que preguntar de donde procede tal desbarajuste peró estoy contenta que todos vosotros lo habeis disfrutado. Os saludo a todos. Mercedes

  M'agrada

  • Mercedes, em sap molt greu que tinguis aquest problema per veure el Youtube, jo tan sols se’m acut una cosa.
   Prem el play del Youtube i immediatament prems la pausa, durant molta estona deixa que el vídeo es vagi carregat i quan vegi a la barra, que el vídeo està carregat ben bé a la meitat del recorregut, aleshores tornin a prémer el play. Com que el vídeo és molt llarg potser per això té problemes.
   Estic segur que si el pot veure sencer, li agradaria moltíssim i a mi particularment em feria feliç.
   Un petó

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: