IN FERNEM LAND

50 ANYS DE MONTSERRAT CABALLÉ AL LICEU: CONCERT PUCCINI (vídeo)


El 3 d’abril de 1975 el Gran Teatre del Liceu oferia com a  cloenda d’un Festival dedicat a Giacomo Puccini, per commemorar el 50è aniversari de la seva mort i on es va interpretar la trilogia operística més popular (Tosca, La Bohème i Madama Butterfly), un concert dedicat íntegrament a obres del compositor de Luca, on intervenia Montserrat Caballé acompanyada per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu dirigida per Gianfranco Masini.

La Televisió de l’època va ser testimoni d’aquell moment i per sort ara podem tornar a reviure’l encara que en blanc i negre i un so  bastant arcaic. Com en el cas de la Stuarda que us portava ahir, l’excepcionalitat del document preval sobre qualsevol altre consideració de tipus tècnic i em sembla que en qualsevol cas les deficiències són àmpliament superades per l’excepcionalitat artística del document.

Cal dir que el mestre Giuanfranco Masini per aquells anys era del millor que passava pel fossar del teatre. Va debutar a la temporada 1970/71 amb un L’Elisir d’amore que van cantar Maddalena Bonifaccio i Eduard Giménez. va venir 7 vegades més, la darrera durant la primera temporada del Consorci, la 1981/82, quan va dirigir Il Barbiere di Siviglia, amb Ernesto Palacio, Enzo Dara, Barbara Carter/Karin Ott, Vicenç Sardinero/Piero Cappuccilli i Cesare Siepi.

Podreu comprovar com en acabar les obres orquestrals, les vocals no calia en aquest concert, sempre hi ha un espectador que inicia de manera estentòria l’aplaudiment, no era altre que el cap de la claca, una pràctica que va desaparèixer amb l’arribada del Consorci.

Montserrat Caballé a l’any 1975 encara mantenia tota la seva integritat vocal, si bé els aguts es començaven a endurir, motivat per l’ampliació del seu repertori cap a terrenys més dramàtics, circumstància que molts van criticar-li.

El seu portentós fiato, les mitges veus i els llegendaris paníssims suspesos a l’aire, eteris i reptant l’espai i el temps, lluïen de manera esplendorosa en les àries de la Rondine o de la Liu de Turandot. El final del “Signore ascolta”, malgrat no respectar cap de les indicacions de la partitura, esborrona.

Aquest és un altre testimoni del pas gloriós de la soprano per el teatre on més i millor ha donat el seu magistral art, encara que molts no creguessin que fos una interpret idònia per Puccini.

Cal dir-vos que del concert tan sols es preserva o al menys així és en l’arxiu que us deixo, la part musical, per tant no inclou la  intervenció del crític musical Antonio Fernández Cid, per aquells anys omnipresent en el món musical i operístic.

Mentre el baixeu podeu mirar-lo per Youtube, gentilesa de DeBretigny

Us deixo un únic enllaç que un cop baixat ja us permetrà visionar el concert sense tenir que transformar res. Espero que el gaudiu

ENLLAÇ:

https://rapidshare.com/files/1708637050/Puccini_-_Caballe_-_Masini_03_04_1975_Liceu_Barcelona..avi

Demà ens espera un altre testimoni videogràfic d’aquesta important efemèride.

13 comments

 1. eva d

  Moltes gràcies. Gràcies a tu molts aprenem ara per què la Caballé és LA CABALLÉ. Aquests vídeos (i algun altre que has posat en el bloc més o menys fa un any) són una meravella. Bon 2012.

  M'agrada

 2. Josep Olivé

  Aquestes àries de Puccini la Caballé les brodava….amb fil d’or! Voldria destacar-ne dues, que en la seva veu, sempre m’han colpit: “In questo trine morbide” i “Signore ascolta”.

  Ah, jo tambè em sento “raro” (però molt “raro”) de no haver tret entrada en el moment oportú per a aquesta funció. No sé per què pensava que es tractava més d’un recital que d’un homenatge i no vaig estar atent a la jugada. Una errada feta en el 2011 que ja té comsequències en el 2012. Catxis! 🙂

  M'agrada

 3. alex

  Espléndido concierto, cuyo video y audio guardo en el baúl de mis grandes recuerdos.
  Estuve presente aquella gran noche de abril en el Liceu,casi como debutante ( lo fui realmente y como ya he dicho en alguna ocasión, en
  dic. 74 con la famosa JUIVE), y jovencito o bastante entonces con 22 aaños de edad, mis oidos se rindieron ante la ópera y el canto de una maravilla de voz como Dña. Montserrat : sobre todo, su..signor ascolta… y …tu che di ciel sei cinta…, además de …in quella trine morbide…., son unas lecciones magistrales de canto pucciniano.
  Me imagino que algún veterano o vetarana como yo como por ej. el bueno de Colbran, también asistió a aquella mágica noche del 3 de abril del 75.
  Emulando a Los Beatles, ” que noche la de aquel día “!

  Joaquim y abusando de tu paciencia y buen hacer, ¿sería posible que uno de los próximos recuerdos musicales a ese sincero y gran homenaje a Caballé, fuese aunque en audio uno de sus grandes Verdis, como el DON CARLO ( con la Verrett además) o EL BALLO IN MASCHERA ( con además, Macneil y Domingo)?

  de nuevo, gran trabajo Joaquim!

  M'agrada

  • colbran

   Efectivamente, Alex., estuve en ese concierto dedicado a Puccini. Montserrat Caballé estuvo magistral, si bien fue a partir de ese año cuando su voz comenzó a madurar, ensancharse y crecer de volumen, motivo por el cual, me imagino, irrumpió en terrenos más propios de soprano lírico-dramática que de lírica pura, con lo que su voz llegó a adquirir algún sonido metálico, no molesto, pero que presagiaba que aquella pureza que había durado 19 años (1956-1975) comenzaba a dar paso a un canto más intenso y dramático y a la larga la voz comenzó a perder aquella extraordinaria calidad. Para mí la frontera es su Salomé de “Herodiade” (la primera representación tuvo lugar el 30.12.1983); a partir de esas funciones su voz ya no volvió a ser lo que había sido, aunque aún las tuvo muy apreciables (“Sancia di Castiglia”, en Madrid, “Don Carlo” en Orange, etc) y algunos recitales notables. Después, poco a poco…

   M'agrada

 4. KÀTIA

  M’ho baixaré volant a veure si caic del burro d’una vegada.
  Joaquim,tú dorms de tant en tant???
  Es que sempre et trobo a les hores més inverssemblants.Gràcies per la dedicació en ens cuides!!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: