IN FERNEM LAND

DIE WALKÜRE Acte 1er (STEMME-BOTHA-PETRENKO-HARDING)


Nina Stemme – Foto Cory Weaver

El mateix dia que a Amsterdam es produïa l’apunt d’ahir, amb Les pêcheurs de perles de Georges Bizet, a Estocolm tenia lloc un concert amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, sota la direcció de Daniel Harding, dedicat integrament a Richard Wagner, i on es va interpretar el preludi i els encanteris del Divendres Sant de Parsifal i el primer acte de Die Walküre.

No disposo dels fragments de Parsifal, però si del primer acte de Die Walküre, que comptava amb un tercet protagonista molt engrescador, encapçalat per Nina Stemme, una de les Brünnhilde més solides de l’actualitat, cantant una Sieglinde d’impacte, el sòlid tenor sudafricà Johan Botha donant la rèplica en un Siegmund molt important i el cada dia més consolidat Mihail Petrenko, com a Hunding. La magnífica orquestra de la Ràdio Sueca està dirigida amb excel·lent alé wagnerià per Daniel Harding, al que fa uns quants dies qüestionava en la seva direcció d’Ariadne auf Naxos straussiana de Salzburg.

És un primer acte superb gràcies a la conjunció d’una direcció amb tremp i sobretot unes interpretacions d’esplendor vocal molt poc habitual en el cant wagnerià actual, més aviat descafeïnat. Stemme llueix un centre vellutat vorejant la tessitura de mezzosoprano que tan bé li escau a les grans Sieglindes, sobretot si tenen un Siegmund tan heroic, sòlid i musical com Botha, donant la rèplica. A Petrenko potser li manca un veu més malèfica, però està també magnífic.

No us ho perdeu, de veritat, és un primer acte d’aquells que engresquen

Què tal si us deixo escoltar un amplíssim fragment? Doncs com no podia ser d’altre manera, tota la tercera escena des de “Ein Schwert verhieβ mir der vater” (El meu pare em va prometre una espasa)

Richard Wagner
DIE WALKÜRE
1er acte (versió de concert)

Nina Stemme (Sieglinde)
Johann Botha (Siegmund)
Mikhail Petrenko (Hunding)

Swedish Radio-Symphony Orchestra
Director musical: Daniel Harding
Estocolm 8 de setembre de 2012

ENLLAÇ:
https://rapidshare.com/files/1910384211/DW_Acte_1_08_09_12.mp3

Bon dissabte a tothom!

31 comments

 1. Josep Olivé

  Caram, el primer acte de La Walkiria, i amb la ja imprescindible Nina Stemme, i ben acompanyada i dirigida… La millor música per a un esplendorós dissabte!
  PD: “No disposo dels fragments de Parsifal…”…però disposaràs, oi? .-)

  M'agrada

 2. SANTI

  A les 10 del mati ja l’havia baixat i ja he escoltat dues vegades senceres aquest primer acte. Molt bo, ja sigui per Stemme, Botha i Petrenko, ja sigui per Harding i l’orquestra.
  En el cas que fos una versió sencera de l’obra he pensat que amb una Sieglinde així, no disposem de Brünnhilde capaç de donar-li la rèplica. Si aquesta és la dòcil Sieglinde, com hauria de ser la rebel valquíria?.

  M'agrada

  • si noi, ja és una mica això, és clar que Nilsson o Varnay també havien cantat Sieglinde. Varnay va debutar al MET cantant Sieglinde i al cap d’una setmana va substituir a Helen Traubel que es va posar malalta, en la Brünnhilde. Potser es va posar malalta en escoltar a Varnay 👿
   A Bayrueth l’any 58, Varnay era Brünnhilde i Nilsson Sieglinde 😆

   M'agrada

 3. Gràcies, Joaquim, el meu acte favorit. Magnífica Stemme, la tornarem a sentir-veure a L’Anell de la Scala en cine el 23 oct, no me la perdo. A veure si L Ryan dóna la talla com a Siegfried i la desperta com Wotan mana..

  M'agrada

 4. Vicent

  En sóc incondicional de l’Stemme. Aquesta Sieglinde és vocalment bellíssima, com tu dius pel seu color de veu quasi bé de mezzo. A mí em fa pensar una mica en Christa Ludwig quan feia papers de soprano. No obstant se m’antulla un pèl matronil com a Sieglinde. Al seu costat Botha fa un Siegmund més sòlid que els de Bayreuth i el de Viena el 2007, amb Welser-Möst. Amb tot, em quedo amb Kaufmann. Malgrat aquesta solidesa, la veu no li sona tan bonica com en els seus Lohengrins o a l’Emperador de Die Frau ohne Schaten que tan amablement ens vas penjar. En tot cas, un dels millors Siegmunds dels nostres dies.

  M'agrada

 5. mercedesparera

  Que maravilla| nó tengo palabras, sí las tengo, pero la emoción no me deja, además, salgo de un estado nada alentador para mi viejecito corazón,varios dias con solo 37 pulsaciones por minuto pero a Dios gracias estoy bien. Mas adelante volvere a ser más explícita. .un millón de gracias| te felicito……Tu si que eres el verdadero Heldentenor de este fantastico bloc. abrazos y saludos para todos los IFL Mercedes

  M'agrada

 6. gloria aparicio

  No he tingut mai la possibilitat d’escoltar en directe a N.Stemme , però m’encanta el seu color de veu i la força, tampoc he vist aquesta Opera…. d’en Wagner només he vist Lohengrin , Els Mestres Cantaires i Parsifal , però , i coneixent l’argument, i encara que sigui en versió concert, no m’he agut d’esforçar gens per imaginar-me aquesta imponent escena… tots magnífics, de nou, gràcies Joaquim , ha estat un plaer.

  M'agrada

 7. Carlos R.

  Estupendo primer acto.
  Yo también prefiero una Sieglinde más juvenil, aunque de hecho Brúnnhilde también es muy joven a pesar de requerir una soprano de voz dramática y robusta.
  Botha és un magnífico tenor wagneriano lastrado por un físico a contracorriente de lo que se pide e incluso de lo que las leyes sanitarias aconsejan y Petrenko es quizás más Gurnemanz que Hunding, pero que duda cabe que es un primer acto magnífico, gracias también a un Harding apasionado.
  ¡Bravo!

  M'agrada

 8. Me alegro que te haya gustado Carlos.
  Yo creo que a Petrenko (1975) le faltan unos años para consolidar una voz magnífica pero aún joven, ya que los bajos ofrecen lo mejor a partir de los 40.

  M'agrada

 9. joaquim

  El primer acte de Die Walküre, és un dels meus preferits.
  Gràcies, Joaquim.
  Nina Stemme está a l’alçada de les grans. (Varnay, Nilsson, Crespin etc.), no cal comparar.
  La resta, per a mi, correctes amb una orquestra que “sona” i una bona direcció.
  Un plaer escoltar Wagner en aquestes condicions.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: