IN FERNEM LAND

RUNNICLES DIRIGEIX EL PRIMER ACTE DE TRISTAN UND ISOLDE (Stemme-Storey-Baumgartner-Daniel-Spence)


Donald Runnicles

El passat 27 de setembre tenia lloc en el City Halls de Glasgow, la inauguració de la temporada de concerts de la BBC Scottish Symphony Orchestra, que sota la direcció del seu director titular, l’escocès Donald Runnicles, va oferir un programa integrat per l’Illa dels morts de Seguei Rachmaninov i el primer acte de Tristan und Isolde de Richard Wagner, iniciant amb aquest concert l’audició de l’òpera íntegra que s’oferirà en tres concerts diferents i amb repartiment canviants per a cada acte. D’aquest peculiar i fins i tot discutible manera, inicien la commemoració del bicentenari wagnerià que celebrarem plenament al 2013.

Per aquest primer acte s’ha escollit una parella protagonista segura, la soprano sueca Nina Stemme, diríem sense por a equivocar-nos, que és la soprano dramàtica wagneriana més sòlida del moment, i el tenor anglès Ian Storey, que després de protagonitzar el rol de Tristan en la inauguració de la Scala de Milà, al costat de Waltraud Meier i dirigits per Chereau i Barenboim, ha consolidat aquest compromès rol en tot el món operístic a manca del Tristan somniat.

L’estel radiant és doncs Nina Stemme, que si fa ben poc ens meravellava amb una Sieglinde autèntica, d’una solidesa wagneriana admirable, ara ens ofereix la ja coneguda Isolde amb una seguretat admirable. El seu cant és potent, la seva interpretació en aquest primer acte és airada i temible, on la pretesa venjança es veurà sobtadament desfeta amb el fatídic filtre, i així ens ho transmet Stemme amb un contrastat esclat d’ira i imprevist i descontrolat apassionament, acompanyat per la seguretat vocal d’un instrument incisiu i ferm, suau i tempestuós segons convingui.

Al seu costat Ian Storey no es mostra tan variat, és clar que en el primer acte no té el desplegament expressiu d’Isolda, però potser una mica d’implicació per esvair una certa apatia interpretativa no li hagués anat malament.

Magnífica la poderosa Brangäne de la mezzosoprano Tanja Ariane Baumgartner, que ja tinc ganes d’escoltar en directa ja que sempre m’agrada,  i correcta el més aviat discret Kurnewal de Boaz Daniel. Bé el líric mariner cantat fora d’escena per el tenor Nicky Spence.

La direcció de Donald Runnicles m’agrada, té misteri i tensió, aconsegueix un so sumptuós i també és detallista subratllant frases i moments amb especial intensitat.

Escoltem a Nina Stemme, acompanyada per Tanja Ariane Baumgartner (Brangäne) cantant la celebre narració d’Isolde “Wie lachend sie”, dirigides per Donald Runnicles

Richard Wagner
TRISTAN UND ISOLDE
1er acte

Nina Stemme, Isolda
Ian Storey, Tristan
Tanja Ariane Baumgartner, Brangäne
Boaz Daniel, Kurvenal
Nicky Spence, Jove mariner

Men of the RSNO Chorus
BBC Scottish Symphony Orchestra
Director: Donald Runnicles
City Halls de Glasgow, 27 de setembre de 2012

ENLLAÇ:

https://rapidshare.com/files/2121440857/02 Tristan und Isolde Acte 1.mp3

Desitjo que ho gaudiu. Bon diumenge!

18 comments

 1. Xavier C.

  Què voleu que us digui, però jo diria…

  (bé. fins aquí per avui. un altre dia ja vindré a completar el tema. no garanteixo que vingui jo mateix. potser sigui algú altre. encara sortireu guanyant 😆 😆 😆 )

  M'agrada

 2. Como creo haber dicho en más de una ocasión y con la progresiva retirada de W.Meier, Nina Stemme es la mejor soprano wagneriana y straussiana del momento, en roles más que líricos ( Sieglinde, incluso ahora Brunhilde, Isolde, Elizabeth, Salomé, etc.)
  Espero presenciar in situ su anunciada Isolde en la Opera de Viena a finales de la próxima primavera. Stemme es las pocas voces y cantantes actuales para las que vale la pena, viajar y disfrutar de su arte.

  M'agrada

 3. Jan

  Qui completará els altres actes????
  Un gran regal Joaquim! La veritat és que la Stemme és la millor wagneriana del moment. Pero si en els altres actes la Isolde ha de ser una altra soprano, doncs hagués preferit Iréne Theorin en el primer, que per a mi va ser el que va cantar millor al Liceu. Esta clar que en el segon hi posaria a la Stemme, i al tercer a lo millor a la Meier, pero no se, que en creieu?

  M'agrada

  • La mejor, con prmiso de Theorin y seguro que de Westbroek cuando se decida. Meier tiene prevista una en Munich el próximo mes de abril, quizás su última Isolde.
   Urmana no la frecuenta, aunque tiene previsto cantarla en Berlín en marzo, dirigida precisamente por Runnicles, para mi es más Brangäne.
   De manera incomprensible Schnitzer será Isolde en el próximo festival de Munich, dirigida por Nagano y con Gary Lehman de Tristan. Ni loco!

   M'agrada

   • Jan

    Doncs per a mi, si la Théorin té un molt bon director d’orquestra que l’ajudi, crec que és millor que la Stemme. a més sap apianar, una cosa que la seva compatriota no sap fer.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: