IN FERNEM LAND

LA GALA DEL MARIINSKI II (VÍDEO)


La sala del nou Mariinski de Sant Petersburg, / DMITRY LOVETSKY (AP)

La sala del nou Mariinski de Sant Petersburg, / DMITRY LOVETSKY (AP)

El passat 2 de maig tenia lloc la inauguració (polèmica) de la segona sala del mític teatre Mariinski de Sant Petersburg. Un teatre nou amb forma de ferradura, amb capacitat per a 2000 espectadors, amb una sala recoberta de fusta clara i construït amb materials nobles i altament sofisticats, una llotja reial incomprensible, quasi una provocació i amb tota la pompa i circumstància que els nous tsars de Rússia han promocionat de manera espectacular amb una gala magnífica que combina l’òpera i el ballet, amb els grans artistes de la casa, l’enlluernadora Anna Netrebko com a madrina, invitats com Plácido Domingo, amb forma vocal discutible i René Pape fent de dimoni d’aquella manera que fa ell, això si, tots ells sota l’estricta i brillant direcció del gran mag del nou Mariinski, qui sens dubte l’ha fet ressorgir de les cendres, el grandiós Valery Gergiev, veritable ideòleg d’aquest complex musical, classificat com a obra quimèrica i faraònica.

El cost del nou teatre, construït al davant del teatre històric, a l’altre banda del canal Kriukov, és aproximadament de 530 milions d’euros, si bé ningú s’atreveix a certificar aquesta xifra. Inicialment s’havien pressupostat 200 milions.

Us deixo el vídeo amb la gala sencera que ja s’ha penjat a Youtube, alhora que l’únic enllaç que us permetrà baixar-vos-la, poc a poc però de manera senzilla, aquest és gentilesa de IFL.

Com podreu veure sorprèn que a la gala de inauguració, suposo que reservada a selectes invitats, no s’omplís la totalitat de l’aforament.

Sorprèn també el protagonisme de Putin i també em va sorprendre que no ocupés aquesta llotja que si no és per a ell i el seu seguici, no té cap sentit. Me’n faig creus!

No comprenc que s’hagi utilitzat per un teatre modern, una estructura que no garanteix a tothom una perfecta visió. Entenc que Gergiev busqués un equip d’arquitectes expert en la construcció de teatres, i per tant que no experimentés, amb el perill d’esgarrar-ho tot, però crec que calia trobar una solució més idònia als requeriments actuals, que garantissin la perfecta visió, alhora que l’acústica perfecte.

Artísticament la gala ofereix moments esplèndids, els de dansa són meravellosos, amb un inici del segon acte de La Bayadere màgic, que després de la magnífica entrada dels convidats del Romeu i Julieta de Prokofiev, inicia aquesta gala.

Olga Yésina i Alexandr Serguéiev Mariinski 2 © RIA Novosti. Alexei Danichev

Olga Yésina i Alexandr Serguéiev Mariinski 2 © RIA Novosti. Alexei Danichev

Però també amb actuacions solistes com les de Olga Yésina i Alexadr Serguéiev fent un pas a dos amb músics de Bach, senzillament sensacional, o l’espectacular aragonesa de l’opera Carmen de Bizet, ballada per Diana Vishneva, entre moltes perles que trobareu.

Diana Vishniova ballant Carmen

Diana Vishniova ballant Carmen

L’apartat operístic té de tot, però ha commocionat Anna Netrebko cantant el recitatiu,. ària i cabaletta de Macbeth de Giuseppe Verdi. A mi no m’ha agradat, no ho canta gens verdià,  va confondre la Lady amb la Bolena de Donizetti, i a més a més, va tenir serioses dificultats en resoldre bé les coloratures i agilitats, que ni ajudada per una orquestra al seu servei, va resoldre bé. No cal dir que el registre greu és inexistent per a aquest rol i que malgrat que ella pot amb tot, per això és la reina absoluta de l’òpera avui per avui, faria bé o en deixar el rol per uns quants anys més endavant, i si continua entossudida en fer-la, que estudia i s’aplica més. El seus fans es rendiran als seus peus, però cal exigir-la el màxim, que per això és la millor.

Com que ella és la reina, canta “La ci darem la mano”, acompanyada per tots els homenots que li regalen flors i es rendeixen a les seves exuberàncies, més aviat sembla més l’Anna Glavary que la Zerlina, ella és Donna Anna Netrebko i per això canta més que ningú.  On realment està esplèndida és en el final de Iolanta de Txaikovski, com ja ens va demostrar al Liceu. Final que serveix per acabar aquesta gran demostració de que no tot el món està en crisi, i si parlem del món cultural, tampoc.

Plácido Domingo cantant Winterstürme de Die Walküre

Plácido Domingo cantant Winterstürme de Die Walküre

La retransmissió no anuncia res del veureu, per tant haureu d’anar esbrinant, jo he intentat detallar-ho, però hi ha coses que se’m escapen, si algú les identifica us agrairia m’ajudéssiu a completar el programa oficial.

La resta de intervencions operístiques, tret de la Netrebko, estan bé, però a part de la intensa Borodina i la seva poderosa i coneguda Dalila, o l’excel·lent calumnia del seu marit, la resta, sobretot amb Domingo lògicament aplaudit abans de començar i Pape inclosos, no passarà a la historia de les nostres vides, del Mariinski, si.

La demostració tècnica de les capacitats de l’escenari, així com la utilització de totes les noves tecnologies és un altre punt d’envejable admiració, que faran del nou teatre un centre potent de creació audiovisual i de ben segur aviat assistirem a les retransmissions cinematogràfiques.

Si a la gala de la re-inauguració del Bolxoi l’admiració ja va ser total, en aquesta, amb el talent i la força que Gergiev, que el mateix dia complia 60 anys, li donarà una activitat frenètica, com és habitual tractant-se de casa seva. Ell ha manifestat que vol que les dues sales, més l’auditori, que conformen el luxós equipament, funcioni els 365 dies de l’any.

Actualment al Mariinski hi treballen 2500 persones, entre els equips artístics  tècnics i administratius, si bé el projecte preveu arribar als 3000.

La sala del Mariinski des de l'escenari, amb la vista de l'incomprensible llotja central que priva d'unes quantes excel·lents localitats al públic. ALEXANDER DEMIANCHUK (REUTERS)

La sala del Mariinski des de l’escenari, amb la vista de l’incomprensible llotja central que priva d’unes quantes excel·lents localitats al públic. ALEXANDER DEMIANCHUK (REUTERS)

Teatre Mariinsky de Sant Petersburg

Romeo i Julieta (Prokofiev)
La Bayadere (Ludwig Minkus)
Ave Maria (Bach/Gounod)
La calumnia (Rossini)
Variacions del largo al factotum
Boris Godunov: escena de la coronació (Mussorgski)
Recreació de Pávlova i Cecchetti
Carmen: chanson bohemienne (Bizet)
Fantasia Carmen: aragonesa
Iolanta: ària (Txaikovsli)
La mort del cigne (Saint-Saëns)
Els remers del Volga
La consagració de la primavera (Stravinski)
Faust: Le vau d’or (Gounod)
Il viaggio a Reims: concertant (Rossini)
Sanson et Dalila: mon coeur s’ouvre a ta voix (Saint-Saëns)
“La Leda i el cigne” (Bach)
Die Walküre: Winterstürme (Wagner)
*
Macbeth:Nel di de la vittoria Io le incontrai…(Verdi)
Don Giovanni: La ci darem la mano (Mozart)
Iolanta:final (Txaikovski)

Anna Netrebko (soprano)
Olga Borodina (mezzosoprano)
Ekaterina Gubanova (mezzosoprano)
Plácido Domingo (tenor)
Sergei Semishkur (tenor)
Alexei Markov (baríton)
Yevgeny Nikitin (baix-baríton)
Ildar Abdrakazov (baix)
René Pape (baix)
Mikhail Petrenko (baix)
Denis Matsuev (piano)
Leonidas Kavakos (violin)
Yuri Bashmet (alto)
Orquestra, Ballet i Chor drl Teatre Mariinsky
Director musical: Valery Gergiev
Director escènic: Vasily Barkhatov

ENLLAÇ vídeo

http://rapidshare.com/files/3332140781/Mariinski2_Gala_2013.flv

Estic segur que ho gaudireu molt.

Bon diumenge

61 comments

 1. Avui m´has deixat en fora de joc (cap novetat. Una més. I van…). Demanes ajut per identificar i em dic “¡ahí voy yo, a veure si podem redimir-nos una mica!”. Perquè… saps què passa? Que aquí (i ja no parlem dels que la toqueu com en Colbran, Dandini, Alex, Elio, Lluis Emili, Olivé i companyia) un dia comenta Òscar Boada, l´altre Jaume Tribó, dema-passat en Garcia Demestres,… I clar: als que estem aquí explicant acudits ( 😕 ), ens venen unes ganes de plegar el dia menys pensat i deixar-ho estar que… Bé: el tema és que m´he dit: “calla: a veure si toca el burro la flauta i per fi avui pots fer una aportació ‘decent’ ”. I sense haver-me descarregat el vídeo, he anat directe al youtube a veure si podia identificar el que venia després del Winterstürme, i que sembla que és l´única cosa que t´ha quedat penjada sense poder identificar i has marcat com * . I llavors… ❓ Diamond (Jewels), de Balanchine, amb música de la tercera simfonia de Txaikovski. Però no entenc res. Perquè… no sé com serà al link, però al youtube la retransmissió va subtitulant tot el que va sonant… Me lo explique.

  M'agrada

 2. He començat el pastis (moltes gracies!) per una cirereta: El Largo que ballen de Bach (a 1:51:00), que molts coneixerem sobre tot del concert per teclat 1056, es creu que prové d’un concert per oboè (i els altres moviments d’un per violí) i Bach va emprar aquest Largo per la Simfonia d’una cantata (la 156) a la qual el solista també es l’oboè sol. Al Youtube nomes diu que es música de Bach amb la coreografia de Roland Petit, que he trobat amb violí, pero Gergiev ha dirigit una orquestració que no havia sentit mai, per oboè i cello, ballarina i ballarí.. M’estimo mes el piano i es un Bach atchaikovskiat, però per aquest ballet queda força be.

  M'agrada

  • En aquest moment has perdut la categoria, :-)no sé si n’ets conscient. De fet ja ho sabies, però tu mateix t’has posat de peus a la galleda i has perdut, per si algú s’ho havia cregut, la categoria palanganeril
   Si t’escoltes el preludi al Winterstürme, amb una exagerada presencia de l’arpa, te’n adonaràs que aquesta txaikovskització també es produeix a Wagner, o sigui que el Tsar Gergiev de mica en mica ho està russificant tot 🙂

   M'agrada

 3. Alex

  Por lo leido en otros medios de comunicaciòn y a diferencia de lo que dice Joaquim, sí existe visibilidad y buena en todos los lugares del Mariinsky II con ademàs, excelente acùstica. Habrà que estar alli pues ( lo digo ironicamente ), para comprobarlo.
  De estas Galas exhibicionistas, hago caso màs que relativo y sobre Domingo con sus màs de 72 años, siempre digo lo mismo : por mucho que se le critique sobre todo en nuestros propios lares, recuerdo sigue siendo un ídolo en todo el mundo y agota las entradas de cualquier teatro sea cual sea su estado vocal y lo màs importante ( corroborado por la mayoría de sus propios colegas ), sigue siendo un rey midas o quizàs la persona màs influyente en el actual mundo de la òpera-business

  M'agrada

  • No sé que entens tu per visibilitat bona, però si has de tenir el cap torçat per veure tot l’escenari o el camp de visió no és del 100%, el teu concepte i el meu són diferents. És clar que sempre pots tenir ulls d’insecte amb un angle de visió de més de 90 graus que et permet mirar de front i veure el que et passa al costat, o no ho entenc.
   Quan estàs a un lateral, encara que sigui amb visió molt bona, veus l’escena esbiaixada i si tens en compte que els directors d’escena no s’acostumen a moure de la seva butaca de platea amb visió frontal i del 100% aleshores entendràs el que vull dir, segurament en un moment on les filmacions en vídeo son quasi d’obligada utilització en els muntatges, és impossible que des de una butaca lateral (mirat la foto si us plau), ho puguis veure bé, i ja non et dic res si la pantalla està al fons de l’escenari.
   En fi, que encara que tots els mitjans diguin que és de visió perfecte (pobre del que gosi dir el contrari, m’atreviria a dir!), després de gastar-se més de 500 milions d’euros, jo crec que haguessin hagut de prescindir d’una estructura que només tenia sentit quan el públic trobava més interessant el que feien a la llotja del davant que no a l’escenari, on puntualment era motiu d’atenció.
   L’acústica perfecte es pot garantir amb visió frontal, copiant Bayreuth ho tenien resolt, però és clar, potser era massa democràtic.
   Pel que fa a Domingo: He tingut un mal moment i és cert és el millor Winterstürme que actualment es pugui escoltar, amb una frescor, un legato, i una projecció fantàstica, no sé que em va passar, perdona, perdona senyor per haver gosat dir que Domingo hagués hagut de cantar de baríton, que és el que ara s’estila, no sé si hagués estat una bona idea cantar “Wehvolles Erbe, dern ich verfallen” o “Ja wehe! Wehe! Weh über micht!” que potser seria molt apropiat, ja que de tenor…

   M'agrada

   • Alex

    Yo no he hablado de lo que Domingo cantó en la Gala, sino lo que es Domingo en el mundo de la ópera y que siempre aparece invitado a todos los más importantes teatros y eventos internacionales

    M'agrada

    • Pues yo lo valoro por lo que cantó, no por los royalties que aporta y ya debería saber que si no puede con Winterstürme que no lo cante, que se le aplaudirà igual si canta “Madrileña bonita”, si dirige el tango de la Menegilda o simplemente sube al escenario a cantarle Happy Birthday al zar Nicolás, pero que el único fragmento wagneriano de la gala esté así servido, francamente…

     M'agrada

 4. Alex

  Me olvidaba decir y ya en plan irónico/sociològico, si en el palco real / imperial que se ha habilitado en el nuevo Mariinsky, se iban a alojar los futuros o nuevos zares o màs bien el entorno del gran jefe Putin y sus multimillonarios oligarkas, todos ellos descendientes de la desintegraciòn de la ex URSS y su aprovechamiento de todo lo que deshizo el conocido en su dia Eltsin, creo último Secretario del PCUS

  M'agrada

 5. Concep

  Quan vaig llegir que havien fet aquesta gala per televisió vaig pensar que no m’havia de preocupar gaire, aviat la veuria al blog.
  No he hagut d’esperar gaire i ja s’està baixant lentament, doncs quan els arxius són tan grossos triga la tira.
  He vist el youtube i ho he trobat tot molt maco, però potser m’han agradat més els fragment ballats que els cantats.
  Passeu un bon diumenge, jo amb aquest regal que t’agraeixo, segur que el passaré. ja que aquesta tarda m’ho miraré a la tele, si ja ha baixat del tot.

  M'agrada

 6. A la pàgina web del Teatre Mariinky podreu trobar un extracte de 10 minuts on parlen Gergiev i l´arquitecte mentre es fa un “tour” nou Teatre. Allí entre altres coses, asegura que totes les localitats tenen visió completa de l´escenari.
  Per cert, els invitats, a part dels selectes de torn i havia molta gent invitada, com mestres dels conservatoris…
  Em dona una enveja brutal!….les sales d´assaig de cor i orquestra amb llum natural i exteriors. Com aqui, que passetges per la Rambla i confundeixen el Liceu amb un edifici d´oficines!.
  Aqui no saben que fer amb la cultura i per això em sembla que l´eliminien poc a poc. A més ,per què hi ha gent que enten de números i diners inmediants que no pas de reconeixements i èxits al cap d´un temps.
  L´èxit del Mariinsky ha estat en donar-li poder absolut a Gergiev fa 25 anys, en un nomenament polèmic aleshores però que ara ha donat uns resultats indiscutibles. En 25 anys ha posicionant la seva orquestra dins de les 5 primeres del món. Un segon Mariinsky, ja el veieu, la creació d´una quarta orquestra ( actualment) per donar servei a tota la feina i…no sé on arribarà. No cal parlar de que ell i el Teatre han sigut els creadors de la cantant més solicitada actualment, Netrebko. Ha conservat el cos de ballet i ha produït unes últimes versions increïbles amb, sense dubte, és millors ballarins del món. Crec que és l´exemple de que si deixes fer a una persona inteligent, les coses surten moooolt bé.
  Si penseu que la construcció del Nou Mariinsky ha estat per aportacions privades majoritariament ja us dic que us equivoqueu. No dubte de les aportacions privades però majoritariament son de l´estat.
  Gergiev, millor que ningú, sap fer ballar als polítics al seu son. Si té que recorrer tot el planeta per treure diners, ho fa i us el dic amb plena seguretat.
  També és veritat que la cultura en tots els països està rebent dels diferents governs la seva part de menyspreu però Gergiev ha conseguit que a San Petersburg la cultura continui siguent un dels eix principals en l´educació de les families.

  Bo!, seguirem esperant que algun dia….

  M'agrada

  • No esperis, aquí no.
   Si llegeixes el que he dit a l’Alex, ho dic per no repetir-me, entendrà que el format de ferradura no és bo, i si es veu bé de tot arreu, independentment de l’angle del cap, quelcom que després d’un Wagner t’asseguro que ho notes, també deu ser per que han desaprofitat els laterals, un espai mort. Van sobrats de diners, i per això han posat fins i tot Svararowkis a les làmpades, en fi, m’interessa molt més el projecte artístic que no pas els aspectes decoratius.
   La cultura, fins i tot en els moments més obscurs de la historia de Rússia no ha deixat mai de ser un dels motors nacionals i per tant, fins i tot la dictadura ho tenia clar, ans al contrari del que succeeix a casa nostra, en èpoques obscures i en les democràtiques.
   Segurament hi ha problemes socials greus a resoldre a Sant Petersburg, no conec la situació, però m’imagino per la manera de fer política i el que ens arriba, que gastar-se aquesta fortuna per a una segona sala no deu estar ben vist mentre hi ha moltes precarietats socials, per tant tampoc tot deu ser tan idíl·lic. Potser els musics tenen queixes de la sobreexplotació, de les gires i la frenètica activitat, no ho sé, és parlar per parlar, però més enllà de l’admiració que produeix el que ha fet Gergiev allà, també hi deuen haver llums i ombres, com a tot arreu.
   Qualsevol comparació amb l’Europa occidental del sud no es preveu a llarguíssim termini

   M'agrada

 7. Moltíssimes gràcies Joaquim!!! La dansa, realment meravallosa… Oh Deu meu!! Només les sombres se’m han fet extranyes sense la rampa pero tot i així una passada… I la Lopatkina?!!! Els fragments de dansa realment exquisits 🙂 Un enorme plaer….
  I ara una mica off topic, si em permeteu, ¿anireu a veure La Gioconda en directe desde Bastille als cinemes? Ballen Àngel Corella i Letizia Giuliani. Tant aclamat arreu el nostre Corella i aquí totalment ignorat… som realment patètics… tant de bó tinguéssim mecenes poderosos i preocupats per la Cultura, com els rusos, quin nivell!

  M'agrada

 8. El vaig veure en directe el dijous i no vaig ser capaç de deixar-la en cap moment. D’acord amb tú respecte les obres vocals, absolutament increïble tot el ballet. Siegmund molt penós, i quin decorat! Espero que facin bon ús de tanta tecnologia..Annita, com sempre, fent molt bé l’òpera russa (horrorosament vestida) Gergiev i l’orquestra van treballar de valent, estava més seriós que el Putin caracera, que s’avorria amb tanta bellesa.
  Amb la ferradura, segur que hi ha seients que tindran angles morts de l’escena. I la llotja central? Quina mania amb la tradició!

  M'agrada

  • I els seients buits que hi ha a la primera fila i única d’amfiteatre lateral?, és impossible que allà vegis el que passa a l’escena lateral.
   Ningú pensa que la visibilitat i l’audició òptima és la frontal?. Escoltar l’orquestra des de un lateral desvirtua els plans sonors i l’equilibri, però a més parlem de teatre i només que al director se li acudeixi centrar l’atenció a un lateral, com tu be saps 😥 adéu

   M'agrada

 9. Jan

  Doncs jo vaig veure fins que va sortir Petrenko. La resta la vaig veure després. Tenia Liceu a les vuit… (si, no em vaig equivocar de dia! jejeje, als contes d’hofmann si! 😦 ).
  Doncs a mi aquest teatre visualment no em va agradar… molt fred, però a la vegada molt luxós. Segurament si veiessim com viu la gent a Rússia pensaríem que tot aquest projecte del Mariinsky II és una bestiesa! I a més… ho sento molt, però a Rússia tene un president, el Sr Putin, que segueix sent una persona poc democràtica com ja sabem… (per dir-ho suau) en fi…
  Domingo… horror! Que li ha passat? Doncs que té 72 anys (76 segons el Colbran jeje) i que s’ha de retirar ja! A mi em costa molt dir això, però és que el winterstürme va ser per posar-se a plorar! És la primera vegada que sento veritable pena pel seu estat vocal… 😦
  I que voleu que us digui… a mi la Netrebko m’encanta! Lady Macbeth no l’hauria de cantar, no li toca… però és que a mi faci el que faci m’encanta! Reconec que li faten les agilitats, algun greu, i la dramatització del personatge, però per ser un concert per quatre polítics russos (una festeta patètica, perquè no hi havia ningú del poble)… la veritat… ja m’està bé que no s’impliqui a fons! (a la tatiana no m’està bé). I jo li dono un vot de confiança amb la Lady, s’haurà de veure com ens fa la mateixa ària al Palau, i si en directe ens arriba o no. I quan la faci sencera a Munich ja ho podrem jutjar al 100%. A mi no em va desegradar (però la meva opinió no conta, sóc un super fan seu 🙂 ).
  La Iolanta fantàstica! Llàstima que per rematar la festa no fes l’agut que va fer el dia 13 al Liceu… jejeje però el Putin & cia no s’ho mereixen! jajajajajajaja! 😀

  Ara a descarregar!!! No hi ha dubte! 😉

  M'agrada

 10. Josep Olivé

  Com en el Liceu han optat per mantenir la ferradura i alliberar tots els espais tancats dels diferents pisos. La forma de ferradura té inconvenients evidents i és anacrònica, però com aqui, cert sentimentalisme històric i modernitzador ha estat la millor opció donat que intentar fer un teatre còmode i de plena visió per a tothom significa sencillament canviar d’emplaçament. És curiós l’amplada dels passadissos de platea. El que és un insult a tots els súbdits és l’espai reservat per a la llotja. Però no cal anar massa lluny. Només a 600 km tenim un llotja reial que és un autèntic despropòsit i d’una insensibilitat insultant. A més sempre, sempre l’he vist buida. Si almenys a la Corinna li agradés l’òpera! Pel que fa a l’espectacle doncs queda ben manifest que en saben un rato de fer aquestes coses.

  M'agrada

  • Però el Liceu es va voler construir al mateix lloc i l’espai no permetia gaires estructures tret de l’original, va ser un error garrafal aquell com era i on era, ja que com tothom sap no és com era.
   En el cas del Mariinski 2 és de nova planta, de fet el Mariinski 1 està al costat, no s’entén que hagin fet com una rèplica del teatre tradicional, i si a Madrid, el Teatro Real és ridícul que tingui una llotja reial, encara que tenen reis, reines i amigues entranyables per omplir-les, a Sant Petersburg sembla que la historia no els hagi ensenyat res. Ho trobo fora de lloc, però qui paga mana, oi?

   M'agrada

 11. Marta B

  Fa un parell de dies que vaig llegir al diari la inauguració del Marinsky II i avui ja tenim el vídeo, moltes gràcies com sempre.

  Vull fer una matizació sobre el que ha dit en Bernardo, no puc parlar d’òpera, però pel que fa al ballet al teatre Marinsky, la tradició parteix del corèograf Marius Petipa a la 2a meitat del SXIX i s’ha mantingut fins a l’actualitat. Des de l’època dels tsars, passant per la revolució i l’època soviètica, la dansa al Marinsky, així com al Bolshoi sempre ha gaudit d’un gran respecte i estima.L’escola de dansa del Marinsky, l’escola Vaganova, és mítica dins del món del ballet. Almenys aquest camp, Gergiev, ja el va trobar ben sembrat i productiu. El que ha fet ha estat fer-ne una gran difusió a nivell mundial.

  Tot i que diuen que la visibilitat és del 100% des de qualsevol localitat, és dificil de creure d’un teatre en forma de ferradura. El que trobo al·lucinant en ple S XXI és la megallotja principal, entenc que l’haguéssin conservat en el teatre antic, però tractant-se d’un teatre de nova planta això fa pensar molt, i no precisament coses bones. De què els hi ha servit a Russia tants anys de comunisme?

  M'agrada

  • La matització és correctíssima. Ja havia dit conservat…Vull dir que altres directors tal vegada haguessin deixat de banda algunes coses importants, Gergiev no ho ha fet amb res. Les últimes produccions de ballet sota la seva direcció son la repera!….No se n´ha oblidat dels grans arrels del gran ballet rus, indubtablement.
   Els periodes de crisi estan per a tots i com bé diu el Joaquim, en tots els llocs hi han ombres i llums. Gastar-se tal quantitad de milions en un Teatre….però es que allí ho volen i ho fan, aqui ni ho volen ni ho fan, mireu el Corella, ni suplicant el deixen entrar al Liceu, per dir algun lloc…..
   Però be….qui sap si hi ha una super revolució a casa nostra,ens tornem bojos com a San Pertersburg i fem el Liceu II al Moll d´espanya….que per mar no serà….jijijijiji! i igual podriem acompanyar a la sede de l´Hermitage que volen fer al Port de Barcelona….ja posats! 🙂

   M'agrada

  • És impossible que les localitats més enlairades i laterals tinguin una visió del 10%, veuran tot l’escenari, però el 100% no m’ho crec. Veient la fotografia que encapçala l’apunt es veu prou clar.
   Gràcies per aquest comentari tan instructiu

   M'agrada

 12. Marta B

  Perdona, Bernardo, ara torno a llegir el teu comentari i me’n adono que de tant depressa que havia llegit no m’havia fixat que en el cas de la dansa havies posat “conservar” Les meves disculpes.

  M'agrada

 13. dandini

  L’Anna Netrebko és la diva(més desitjada i suposo que més ben pagada) del moment.La seva veu és gran bonica ,exhultant.La seva habilitat en aparentar espontaneitat en una opera escenificada és molt admirable i la seva imatge malgrat que li critiqueu els seus vestits o algun quilet de més segueix estan a anys llum dels venerables dinosaures.
  Dit aixó la seva aria de Lady Macbeth exhibeix molt palmito sonor i visual pero ben poc aprofundiment.
  L’estil no té massa de verdià.
  La impostació de la veu és massa uniforme i no permet fer surar els diferents angles de la personalitat de la temible Lady.
  La dicció en un fragment com aquest ha de ser molt més incisiva i alhora subtil.
  Les agilitats tant importants com a mostra de la maldad del personatge són poc precises i diferenciades.
  Liudmyla Monastyrska i Tatjana Serjan hi estan les dues(i segurament alguna altre) bastant millor.Aquesta darrera és una cantant habitual del mestre Riccardo Muti ,aquí la teniu cantant a La Scala sota la direccio de Pier Giorgio Morandi fa uns 17 dies.

  M'agrada

 14. SANTI

  A la que et despistes una mica l’acumulació de feina t’acaba ofegant.
  Ja he vist el vídeo.
  El teatre és magnífic però anacrònic, com bé dieu alguns.
  La gala de ballet és excel·lent, la d’òpera no tant.
  L’espectacle i la realització són impecables.
  La presència de Putin és inquietant i la de la senyora del costat, suposo que una ballarina emèrita i directora de la companyia, sembla treta de Cortina rasgada de Hitchcock.
  No sé que ha passat però les baixades d’arxius es poden fer a qualsevol hora sense dificultats

  M'agrada

 15. Roberto

  Ayer noche transmitieron la gala por la 2 y la verdad es que nos resultó bastante anodina. El coro de niños cantando el Ave María era patético. Putín aplaudía como de compromiso. Muchos asientos vacíos, ¿en una inauguración? No nos acabaron de gustar los momentos bailados y sólo al final la cosa se animó un poco. En fin, una inauguración pasada por agua, no sabemos si valdrá la pena haber gastado tanto dinero.

  M'agrada

  • No comparteixo la vostra opinió, ja m’agradaria que les nostres gales tinguessin aquest nivell.
   Certament hi ha moments discutibles, però el conjunt és molt brillant. El que passa fora de l’escena no m’interessa gens. Putin em provoca pànic.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: