IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE WOZZECK A MUNICH (Keenlyside, Denoke, Sadnik, Ablinger-Sperrhacke;Kriegenburg-Koenigs)


Wozzeck a Munich, producció de Andreas Kriegenburg

Wozzeck a Munich, producció de Andreas Kriegenburg

Avui us porto el vídeo de la producció de Wozzeck que es representa des de l’any 2008 a la Staatsoper de Munich, deguda a Andreas Kriegenburg i que us garanteix una experiència teatral potent i opressiva. La producció ha esdevingut un èxit que justifica les continues reposicions, primer dirigides musicalment per Kent Nagano, director titular de la casa, i ara per Lothar Koenigs , amb un resultat esplèndid.

També pel que fa als cantants hi han hagut canvis respecte als originals (Volle i Schuster) i ara la parella protagonista va a càrrec del baríton anglès Simon Keenlyside, que ha fet d’aquest torturat i torturant rol, una de les seves especialitats (ja va ser motiu d’un apunt a IFL arran de la producció vienesa que va protagonitzar, si bé en aquella ocasió el suport que us oferia era l’àudio) i la seva Marie és la soprano alemanya Angela Denoke, que ha fet d’aquest rol un dels seus cavalls de batalla (també al Liceu amb l’imponent producció de Calixto Bieito), i malgrat que la veu comença a denotar signes de  defalliment preocupant en altres rols, aquest encara el defensa amb escruixidora teatralitat i dramatisme.

La resta del repetiment és homogeni, sense gaires excepcionalitats, però dramàticament l’espectacle funciona de manera mil·limètrica.

Sé que la proposta no serà del gust de molts infernemlandaires, però us puc garantir que tant la producció, no apte per a reumàtics, com Keenlyside, Denoke i Kriegenburg i Koenigs en les vessants escènica i musical feran les delícies de olts d’altres..

Quan l’altre dia li preguntaven al Sr Joaquim Molins si VIKTOR SCHONER, el director artístic de Munich podia ser el substitut de Joan Matabosch, i ell fent-se l’interessant va dir que podia ser un dels noms. Jo crec que pel que va dir després (òperes de repertori i posades en escena més aviat senzilles) el nom de Schoner és impossible, queda automàticament descartat, sense aturar-nos ni tan sols a valorar si és el director que convé al Liceu..

Aquí us deixo els enllaços i ja em sabreu dir que us ha semblat.

ALBAN BERG
WOZZECK 

Wozzeck – Simon Keenlyside
Drum Major – Roman Sadnik
Andres – Kevin Conners
Captain – Wolfgang Ablinger-Sperrhacke
Doctor – Wolfgang Bankl
Marie – Angela Denoke
Margret – Heike Grötzinger
El idiota – Dean Power
1 aprenent – Scott Wilde
2 aprenent – Matthew Grills

Bayerisches Staatsorchester

Chor und Kinderchor der Bayerischen Staatsoper.

Director musical – Lothar Koenigs
Direcció escènica – Andreas Kriegenburg
Escenografia – Harald B. Thor
Vestuari – Andrea Schraad
Disseny d ellums – Stefan Bolliger
Coreografia – Zenta Haerter
Director del cor- Sö ören Eckhoff
Dramatúrgia – Miron Hakenbeck

ENLLAÇ (vídeo – 8 enllaços)

http://rapidshare.com/share/C891B5A1EA0C948B165991D371D135E8

Caldrà donar un gir urgent, els darrers apunts són preocupants, jo mateix me  n’he adonat.

Aquí teniu el youtube per veure-la la representació sencera i així podeu decidir si voleu baixar-vos-la sencera.

14 comments

 1. Rosa

  Gràcies, Joaquim per l’òpera.
  El director artístic del Liceu no serà VIKTOR SCHONER. Impossible, la perspectiva és massa “convencional”.
  Vaig veure en directe per streaming aquest “Wozzeck”. Era la primera vegada que veia representada aquesta òpera. Em va agradar.

  M'agrada

  • És una òpera molt dura, que s’ha de veure, ja que la part teatral és tan important com la cabdal música de Berg.
   L’espectacle teatral de la producció de Munich és molt potent.
   Pel que fa al director artístic del Liceu, i tenint en compte el poc que ja ha dit Molins, no té cap sentit que sigui Schoner, no l’imagino fent temporadetes. 😦

   M'agrada

   • Rosa

    És una òpera molt dura, però molt maca.
    Jo tampoc imagino VIKTOR SCHONERN al Liceu. Les posades en escena de la Bayerische Staasoper que he vist per streaming no les imagino al Liceu que estan preparant per desgràcia del mateix Liceu i nostra..

    M'agrada

    • A mi no m’agradaria que totes les produccions fossin com a Munich, que consti, però si que m’agradaria un director artístic que programés les òperes que es programen a Munich, amb els repartiments de Munich, que és quelcom lleugerament diferent.

     M'agrada

 2. Josep Olivé

  Sí, no fa pas massa vaig poder constatar en directe un Simon Keenlyside fent un Wozzeck absolutament creible, tant des del punt de vista vocal com sobretot escènic. Transmet perfectament l’engoixa vital d’aquest soldat desclassat, malaltís, resignat, cautiu de si mateix i fustigat pel seu entorn més proper, d’aquest soldat, en definitiva, abocat sense remei a l’esquizofrènia. I ho fa amb naturalitat, aquesta naturalitat tan característica dels grans actors anglesos. És curiós el cas de Keenlyside, capaç de plasmar amb tant de rigor personalitats tan diferents com la d’un Wozzeck i un Papageno, i en canvi capaç tambè de deixar-me fred quan interpreta un Oneguin o un Marquès de Posa. Quelcom tindrà a veure el grau de sintonia sicològica entre el personatge i el seu intèrpret que facilita, o no, l’adaptació al medi.

  M'agrada

  • Keenlyside, com quasi tots els cantants té un rols que li escauen millor que altres. Per a mi Onegin és un d’ells, El Posa, com tots els seus Verdi ja és una altra cosa. De fet Onegin és un personatge fred i en el darrer acte i sobretot en el darrer duo, crec que Keenlyside ho transmet força bé.

   M'agrada

 3. Josep Olivé

  Moltes coses haurien de canviar, i a molt curt plaç, per a que Schoner acceptés venir al Liceu i per tant no farà aquest pas enrera professional. I efectivament, entre les declaracions de Matabosh argumentant la seva marxa, i les increibles declaracions de Molins, el futur que ens espera pot ser demolidor.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: