IN FERNEM LAND

INAUGURACIÓ TEMPORADA BSO Andris Nelsons-Jonas Kaufmann i Kristine Opolais


BSO 27/09/2014 Jonas Kaufmann, Kristine Opolais i Andris Nelssons. Foto Chris Lee a The ARts Fuse

BSO 27/09/2014 Jonas Kaufmann, Kristine Opolais i Andris Nelssons. Foto Chris Lee a The Arts Fuse

Avui us porto la part vocal del concert inaugural de la temporada 2014/2015 de la prestigiosa Boston Symphony Orchestra, concert que suposava la presentació del seu nou director titular del letó Andris Nelsons.

Nelsons ha triat un programa quasi íntegrament operístic, quelcom que no deixa de ser sorprenent en una formació de tanta tradició simfònica. És clar que per fer-ho ha comptat amb Jonas Kaufmann, el tenor del moment, i amb la seva pròpia esposa, la soprano Kristine Opolais, Ambdós cantants van revolucionà les feromones operístiques del públic, com bé recordareu, a la Manon Lescaut de fa pocs mesos a la ROH.

Kaufmann l’escoltareu una vegada més amb els seus fragments més celebrats, In fernem land, el comiat a la mare de Cavalleria Rusticana i l’apassionat duo del segon acte de Manon Lescaut. La “curiositat” kaufmaniana la tenim en el duo del primer acte de La Bohème, una òpera que no sovinteja gaire i no col fer gaires elucubracions del motiu.

Per el que fa a la seva companya de concert, la també letona Kristine Opolais, sorprèn que comenci el concert amb una obra que desconec si l’havia cantat abans, però que segons el meu parer és poc apropiada per a ella, si més no ara. Es tracta del Liebestod de Isolde. No sé si tindreu la mateixa sensació que vaig tenir jo, però en escoltar-la vaig pensar que mai Isolde havia tingut tantes ganes de morir-se i de manera tan ràpida. Pateix i em va fer patir. A la segona part canta una ària que en principi li va molt millor a la seva veu, però no sé si serà degut a la transmissió de ràdio o bé realment la veu està com sona, però sembla denotar uns signes perillosos de crispació en el pas de la veu i la zona aguda. Potser es tracta de la conseqüència de fer front a obres pocs apropiades. La veu té una zona sumptuosa i plena, amb un greu considerable que potser l’ha enganyat fins i tot a ella, creient que fins i tot podria amb Isolde i la sensació per allò que transmet la ràdio és que ni Isolde, ni en prou feines Butterfly, ni Mimi. Caldrà veure com evoluciona tot plegat.

Nelsons demostrarà amb una orquestra tan important com la BSO el perquè de la seva emergent carrera, però potser les obres escollides per aquest concert només van deixar-ho intuir. Triomfarà!

A l’enllaç que teniu al final, teniu tota la part musical del concert i les opinions dels comentaristes radiofònics.

Sé que molts gaudireu del concert i si és així jo me n’alegraré.

Bon profit!

Richard Wagner
Tannhäuser, obertura
Lohengrin, In fernem land. Jonas Kaufmann

Tristan und Isolde
Preludi
Liebestod. Kristine Opolais

Pietro Mascagni
Cavalleria Rusticana: “Mamma, quel vino e generoso, Jonas Kaufmann

Giacomo Puccini
Madama Butterfly: “Un bel di,” Kristine Opolais

Pietro Mascagni
Cavalleria Rusticana: Intermezzo
Giacomo Puccini
Manon Lescaut, “Tu, tu, amore?” Jonas Kaufmann i Kristine Opolais

Giacomo Puccini
La Bohème: “O soave fanciulla” Jonas Kaufmann i Kristine Opolais

Ottorino Respighi
Pini di Roma

Andris Nelson, concert inaugural
Boston Symphony Orchestra

Kristine Opolais soprano
Jonas Kaufmann, tenor
27 de setembre de 2014

Una vegada més el format del concert operístic tradicional ens demostra que caldria ser una mica més imaginatius, també amb les peces escollides, si més no hi ha uns quants preludis operístics més que no pas el de Cavalleria rusticana, i fins i tot obres orquestrals de Wagner poc programades, i no cal dir que aquí que la tria dels fragments vocals tampoc han estat gaire originals.

19 comments

 1. SANTI

  Ell com sempre, potser que canvií una mica el repertori i ella no m’ha agradat, com a Isolda gens, i cantant Puccini méws adient però sembla la veu d’una soprano amb molts anys de carrera

  M'agrada

 2. Xavier C.

  I Kaufmann amb l´Opolais?!?!? Joaquim, si els secretaris generals poden trucar al Sálvame,amb més raó pots fer tu un especial Corazón-Corazón a IFL. Als tafaners de mena no pots tenir-nos més temps així, llegint entre línies per assabentar-nos de com es mou el cotarro… ¡Queremos saber!!!

  M'agrada

  • No, o si, no ho sé, hi ha qui especula, ella és l’esposa de Nelsons, per això dic que Nelsons ha triat un programa operístic i per fer-lo ha comptat amb Jonas Kaufmann, el tenor del moment, i amb la seva pròpia esposa (de Nelsons).
   Ja que vols crònica rosa, t’agradarà saber que en JK s’ha separat de la que fins ara era la seva esposa…i després de les escenes de Manon Lescaut a la ROH, hi ha que com que no té gaire feina, en lloc de pentinar el gat, fa allò tan antic d’embolicar la troca.

   M'agrada

 3. Vista la teva crònica poques ganes em fas venir d’escoltar el recital.
  Si JK s’ha separat podria ser que tingués un romanço amb Opolais. Aquests comentaris mai m’han semblat fora de lloc si no es converteixen en el centre d’atenció quan del que es tracta és de parlar de música.
  Ei! Fan una bona parells.

  M'agrada

 4. alex

  JK siempre en forma vocalmente; ella KO es para mi gusto y de todo lo que le he escuchado ( no demasiado en los últimos 2/3 años) una soprano lírica justita y sobrevalorada

  M'agrada

 5. Kàtia

  Però si fan tan bona parella i ara resulta que ella es la senyora d’un altre senyor i per postres el poca-solta de Jonas va i es separa de la seva senyora oficial.Mecachis,independenment d’aquest rotllo Kauffmann m’agrada moltissim en aquest recull que ens ofereixes i en canvi ella no m’entusiasma però sì que m’agrada escoltar-la.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: