IN FERNEM LAND

LUISA MILLER A HAMBURG (Machaidze, Magri, Petean, Martirossian;Young)


Avui us porto una representació verdiana d’actualitat, amb el que significa això de risc.

En alguns casos veus poc adients o no suficientment formades, en altres casos veus amb possibilitats amb carències tècniques, veus joves i tendres fent rols molt exigents, que amb gosadia i entusiasme tiren endavant una representació amb més voluntat que qualitat.

Machaidze és una soprano que sembla que no hagi acabat de trobar el seu lloc on es trobi realment còmode, ja que les sonoritats sonen cada vegada més crispades, ajudades per una veu purament eslava de tonalitats metàl·liques que l’allunyen del color verdià.

Luisa Miller és un rol per  a una soprano molt complerta,, quasi un proper antecedent de Violetta Valery, com ella ha de dominar el cant d’agilitat i com ella ha de mostrat els aspectes més dramàtics d’una veu àmplia de registre i de intenció. Sembla que Machaidze  s’apunta a la falsedat d’emissió per fer-nos creure el que no és. La veritable Luisa de Machaidze la trobem a la primera escena del primer acte, on demostra els seus orígens més lírics i amb un cert domini de les agilitats, però a la segona part no pot amagar unes carències de registre evidents. Hi posa moltes ganes i en el teatre deu fer el seu impacte, però escoltada amb la lupa, no deixa gaire empremta i tampoc la seva dicció ajuda a fer el seu cant intens i comprensible.

Us deixo aquí la seva escena, amb la intervenció d’un perfectament descriptible Wurn.

El pare de Luisa és el baríton George Petean que ja ens ha visitat alguna vegada, la darrera en el Don Carlo de Viena. És un baríton interessant, amb una vocalitat molt aguda, tot i que el color és baritonal, i el seu cant és noble, en contra del que acostuma a passar.. és un cantant que només escoltat guanya, ja que la seva capacitat teatral és nul·la.

El tenor Ivan Magri ni és la veu verdiana que esperem ni està suficientment preparat per garantir una regularitat digne.

Tigran Martirossian és una veu que s’ha de fer i el Wurn de Oliver Zwarg hauria de canviar les estratègies vocals per esdevenir el dolent dramàticament i no com a cantant.

Hi ha, no només en aquesta representació, una sensació generalitzada d’oblit de l’elegància i la noblesa en el cant verdià, quelcom que no succeeix en altres repertoris anteriors on els cantants han treballat més els aspectes estilístics.

Us deixo amb Magri, cercant com a model tenors que han perdut el nord. Hi ha una veu, no gaire bonica, amb un tremolo una mica inquietant, però no és aquest el problema. Alhora escoltareu  la “noblesa” de Martirossian, tot plegat és un simulacre de cant verdià.

I finalment amb Petean, el “millor” i així teniu una idea força aproximada del que us trobareu amb aquesta representació hamburguesa.

La directora musical d’Hamburg, Simone Young no acaba de treure els accents i el tremp a una partitura que no hauria de ser mai plana.

Giuseppe Verdi
LUISA MILLER
Opera en 3 actes, Llibret de Salvatore Cammarano

Il Conte di Walter: Tigran Martirossian
Rodolfo: Ivan Magrì
Miller: George Petean
Luisa: Nino Machaidze
Wurm: Oliver Zwarg
Federica: Cristina Damian
Laura: Ida Aldrian
Un Contadino: Daniel Todd

Philharmoniker Hamburg
Chor der Hamburgischen Staatsoper

Director musical: Simone Young
Director del cor: Eberhard Friedrich

Staatsoper Hamburg, 16 de novembre de 2014

ENLLAÇ mp3

https://mega.co.nz/#F!4hoVDbrT!CXhJDEYAmfAj1GeudeVfYA

Demà intentaré ser més positiu.

6 comments

  1. alex

    Gracias Joaquim.
    Veo a priori un reparto muy poco o casi nada verdiano ( Machaidze no lo es y Magri menos todavía)
    A Magri que ha cantado bastante por Valencia ( fue el desgraciado Alfredo que por indisposición tuvo que ser sustituido en una función después de su aria..dei mi bollenti.. y sustituido por Shukoff que estaba ensayando un Wagner creo), también le escuché no recuerdo donde un Duca y está más verde que el césped de un estadio futbolístico! Tiene cierta voz pero parece un cantante amateur de conservatorio. Vamos, un bluff mediático

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: