IN FERNEM LAND

PROMS 2015:The John Wilson Orchestra homenatja Frank Sinatra


L’extraordinària vitalitat i l’eclecticisme de la vastíssima programació dels PROMS londinencs fa que en un mateix dia puguin coincidir per la tarda un concert amb Stravinsky, Messian i Ravel, mentre que per la nit la imprescindible The John Wilson Orchestra ofereixi un homenatge al centenari del naixement de Frank Sinatra, que es complirà el proper 12 de desembre. La BBC retransmet tots els concerts dels PROMS per ràdio i alguns els transmet per TV, i com succeeix cada any el concert de la la John Wilson Orchestra es troba entre els escollits, quelcom que em va permetre passar una magnífica tarda d’estiu “desintoxicant-me” de tantes viandes amb excés de calories i greixos. Les aportacions als PROMS de John Wilson i la seva prodigiosa orquestra les espero any rere any perquè sé que sempre atresoren perles magnífiques del teatre musical, de les grans pel·lícules musicals del Hollywood més daurat  o com succeeix aquest any un reguitzell escollit del repertori de Frank Sinatra amb el meticulós escrúpol de respectar els grandiosos arranjament orquestrals que determinen aquell so Sinatra (trompetes esplendoroses i corda vellutada que acompanya les melodies amb luxosa discreció) i que s’identifiquen al primer acord, obres mestres dels arranjaments orquestral degudes  sobretot a Nelson Riddle, però també a Johnny Mandel, Billy May, Robert Farnon o  Axel Stordahl, per fer lluir les eternes melodies de Berlin, Gershwin, Wayne, Arlen, Kern, Campbell, van Heusen, Carmichael, Rodgers, Porter,  Haggart, Loesser, Coates i Lowe. El resultat orquestral és enlluernador, ja que aquell so mític de les grans orquestres, net i esplendorós torna a omplir el RAH per homenatjar a “La Veu” i no hi ha millor manera que amb una orquestra així, és clar que manca la “Veu” i Sinatra no és gens fàcil de substituir. Per l’ocasió s’ha reunit al nord-americà i multi-disciplinar Seth MacFarlane, dibuixant, guionista, productor, director i doblador de veus,  al cantant i actor anglès Jamie Parker i a la cantant anglesa Claire Martin, per recrear el món sonor de Sinatra. Tots tres canten molt bé. Però és clar, per homenatjar a Sinatra manca alguna cosa més que cantar bé. MacFarlane és un crooner com tants hi havia en l’època daurada, però un de tants, és difícil per tant donar suport a la immensa orquestra amb una personalitat no  excepcional. Ell figura que és la estrella del concert i en canvi el crooner local, Jamie Parker crec que de manera més discreta, guanya la partida sense tanta empenta mediàtica i una mica més d’aparent modèstia, sense gaires pretensions i sabent que l’estrella és l’altre, interpreta millor, de manera més intensa i potser com que ni l’un ni l’altre poden pretendre emular a Sinatra, el que acaba “triomfant” és el que versiona amb més sentiment les cançons que interpreta. Claire Martin fa bé el seu rol de suport cantant a duo amb MacFarlane “This Can’t Be Love” que Rodgers va escriure per a una senyora, pertanyent a “The Boys from Syracuse” i que Sinatra, com tants d’altres ( Dinah Washington, George Shearing, Tony Bennett, Johnny Mathis, Natalie Cole, Rufus Wainwright, Michel Legrand, Diana Krall o és clar, Judy Garland) va incloure en el seu repertori, la seva amb arranjaments de Axel Stordahl que John Wilson òbviament recupera, i en solitari canta una cançó preciosa de Kern “The Folks Who Live on the Hill” que Sinatra en la seva faceta de director d’orquestra va incorporar al repertori. El concert no cal dir que és magnífic i passa volant, en primer lloc perquè les cançons són joies autèntiques, en segon lloc perquè el treball de John Wilson és prodigiós, ja sigui en la recuperació de les orquestracions que identifiquen immediatament a Sinatra, com en el treball de la seva entusiasta orquestra en els fragments només orquestrals: El tres preludis de Gershwin i l’entusiasta obertura de High Socity de Porter, i finalment perquè Seth MacFarlane, Jamie Parker i  Claire Martin sense tenir la llum, el geni, la dicció perfecta, el sentit del ritme i aquella personalitat irrepetible, canten bé i en estil. 

Berlin
Let’s Face the Music and Dance (Trilogy) (arr. Billy May)
Gershwin
A Foggy Day (arr. Johnny Mandel)
Wayne
It Happened in Monterey (arr. Nelson Riddle)
Arlen
Ill Wind (arr. Nelson Riddle)
Berlin
Cheek to Cheek (arr. Billy May )
Kern
I Won’t Dance (arr. Nelson Riddle)
Jimmy Campbell
If I Had You (arr. Robert Farnon)
Gershwin
Three Preludes (arr. Nelson Riddle)
Van Heusen
Come Fly with Me (arr. Billy May)
Carmichael
I Get Along Without You Very Well (arr. Nelson Riddle)
Rodgers
This Can’t Be Love (arr. Axel Stordahl)
Kern
The Folks Who Live on the Hill (arr.Nelson Riddle)
Porter
High Society – overture (arr. Conrad Salinger and Lloyd ‘Skip’ Martin)
From This Moment On (arr. Nelson Riddle)
Haggart
What’s New? (arr. Nelson Riddle)
Loesser
Guys and Dolls (arr. Nelson Riddle)
Carroll Coates
No-one Ever Tells You (arr. Nelson Riddle)
Porter
I’ve Got You Under My Skin (arr. Nelson Riddle)
Lowe
Put Your Dreams Away (arr. Nelson Riddle)

Seth MacFarlane
Jamie Parker
Claire Martin

John Wilson Orchestra
Director John Wilson

Jo us vull deixar un tast amb Seth MacFarlane i Jamie Parker cantant Guys & Dolls de Loesser, que Sinatra va cantar al costat de Marlon Brando en la pel·lícula dirigida per Joseph L. Mankiewicz l’any 1955 basada en el musical del mateix títol.

Enllaç al web de la BBC per accedir al concert, vídeo i àudio de visió i audició disponible durant 30 dies http://www.bbc.co.uk/events/ej48gw#b064jgwv En el cas que us interessi insistir sempre podeu intentar-ho aquí, teniu dues possibilitats de immortalitzar-ho. Desitjo que us ho passeu tant o més bé que jo, és un parèntesi genial i molt recomanable.

2 comments

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: