IN FERNEM LAND

CESARE SIEPI EL MILLOR ZACCARIA


Cesare Siepi (2)

I amb aquesta tercera tria i els apunt a l’entorn de Nabucco arribem al dia de la inauguració de la temporada 2015/2016 del Gran Teatre del Liceu.

Aquesta tercera tria amb la segona de les tres àries que canta el personatge de Zaccaria ha estat per a mi, o així vaig voler que fos, la més difícil perquè les 10 versions escollides tenien un gran nivell, i jo diria que com a mínim en la meitat el nivell era excepcional.

Segurament perquè demanar-vos en tres ocasions tan seguides la vostra participació i complicitat, ha fet que aquesta hagi estat de les tres tries “nabuccaires”, la menys participada, tot i que les tries han superant el centenar (112). També és cert que heu tingut menys temps per trair que en les altres dues. També podria ser que quan és tan complicat escollir, us desanimeu i acabeu no triant, però en realitat si les heu escoltat totes ja s’ha acomplert l’objectiu principal que no era altre que aproximar-vos amb 10 versions excel·lent al personatge de Zaccaria.

Fins a darrera hora estaven empatats el número 1 i el número 5, però finalment ha estat aquest darrer qui s’ha endut l’honor de ser el Zaccaria més triat, i aquest no és altre que Cesare Siepi en la gravació comercial d’un recital de la DECCA dirigit per Alberto Erede. Una versió majestàtica

Aquí teniu el repartiment de tries:

Zaccaria-page-001 (2)

I ordenats ha quedat així, amb un triple empat a la tercera posició, tots molt ajustats tret de la versió setena que fins a darrera hora no s’ha estrenat, ja pensava que ningú l’acabaria votant.

Zaccaria 5 18 16%
Zaccaria 1 17 15%
Zaccaria 4 13 12%
Zaccaria 6 13 12%
Zaccaria 8 13 12%
Zaccaria 9 12 11%
Zaccaria 10 11 10%
Zaccaria 2 9 8%
Zaccaria 3 5 4%
Zaccaria 7 1 1%

I qui hi ha al darrera de cada versió? Doncs aquí ho teniu seguint el mateix esquema anterior, i com ja és costum, si premeu sobre el seu nom anireu a parar al youtube que ha servit de banda sonora.

Zaccaria 5 Cesare Siepi 18
Zaccaria 1 Bonaldo Giaiotti 17
Zaccaria 4 Boris Christoff 13
Zaccaria 6 Tancredi Pasero 13
Zaccaria 8 José Mardones 13
Zaccaria 9 Nazareno de Angelis 12
Zaccaria 10 Ferruccio Furlanetto 11
Zaccaria 2 Samuel Ramey 9
Zaccaria 3 Nicolai Ghiaurov 5
Zaccaria 7 Nicola Rossi-Lemeni 1

La llista fa goig, eh?, i encara me’n vaig deixar uns quants…

Ha estat una tria immensa, amb unes veus i uns cantants de llegenda, que impressionen per la calidesa i profunditat del instrument vocal però també per la sensibilitat i la cura en dir el text, quelcom essencial en la valoració final.

Jo per sort no he hagut de desempatar i si h hagués tingut que fer segurament no hagués variat el resultat ja que entre les meves tries hi havia el 1, el 5 i el 6.

Moltes gràcies a tots els que heu participat i el que finalment us heu decidit a triar malgrat l’evident dificultat.

Demà us parlaré de la primera de Nabucco i aquesta setmana encara insistiré amb Verdi, Il Trovatore i el MET…

Un comentari

  1. alex

    Encantado de haber votado al medalla de plata y a los dos bronces ex aequos ( la nª 4 y al legendario Mardones nº 8)
    A Siepi ( inconfundible por su siempre línea majestuosa y por su “erre ” afrancesada o moscia “, no lo voté simplemente por decantarme prioritariamente, por versiones en vivo y no en estudio

    A partir de esta noche, esperemos que vocalmente este NABUCCO no nos trastorne demasiado, aunque al menos tendremos el lucimiento de la orquesta y coros, donde he recibido “rumores ” que vienen muy bien preparados

    M'agrada

    • alex

      Me olvidaba decir que lo único sorprendente para mi de estas votaciones es que el “actual” aunque ya más que veterano Furlanetto y que veremos la próxima primavera como Fiesco ( alternando con Domingo y Nucci, es decir todo el “frente de juventudes”), alcanzara 11 nominaciones cuando de largo, era el bajo más flojo de los 10 propuestsos empatado por el sobrevalorado pero rutinario Nicola Zaccaria

      M'agrada

  2. Fuentes

    Yo, Giaiotti. Lo escuché (por la radio) en el Nabucco de 1976/77 y estuvo glorioso. Un auténtico “patriarca”; “El Patriarca”, vamos. Siempre quedarán en mi recuerdo de aquella función, su gran escena “Sperate, o figli” y la prodigiosa actuación del gran Franco Bordoni, entonces en su momento más glorioso. Ambos, dos cantantes “de los de antiguamente” (antes lo parecían, ya, realmente, lo son). A Siepi, reconociendo su estupenda versión, no le voté por ser grabación “de estudio”, ahí todo suena redondo y grande: salvo las versiones de los que “no pudieron”, por razón de su antigüedad, aparecer en registros en “vivo” (y porque los discos de 78 rpm tampoco tienen la trampa y el cartón de los modernos), siempre “primo” lo cantado en teatro. Es una opinión. Elegí también a Pasero y De Angelis, gran estilista y enorme voz, respectivamente.
    ¡Ah! Y esperaba más de los búlgaros. El “vivo”…

    M'agrada

  3. marcozincone

    Me alegro mucho!!! Yo también voté 1 y 5, pero con esperanza para Siepi, a quién reconocí por su “r”, y que también me encanta en otros papeles! (el 1 no lo había reconocido)
    Maravillosos también los demás, por supuesto. Esta noche me toca Maestri, veremos. Yo también estuve en el ensayo del lunes y las voces no me parecieron tan terribles, por lo menos comparadas con la puesta en escena, que encontré espantosa!
    Gracias por todo, como siempre!!!

    M'agrada

  4. colbran

    Estas versiones van de maravillosas a buenas. No encuentro ninguna mala, pero las que menos me han gustado han sido las tres últimas clasificadas, es decir Ramey, Ghiaurov y Rossi-lemeni, por este orden.

    Sólo he reconocido una voz: la del indiscutible Nazzareno de Angelis y he intuído la del gran Bonaldo Giaiotti que junto con Siepi han sido los tres “aparcados”. Mi preferido absoluto ha sido el increíble bajo aragonés José Mardones, ex-aequo con Boris Christoff y Tancredo Pasero, es decir los 8, 4 y 6.

    Qué elección más difícil! Seguro que con lo que se vea y oiga en el Liceu no habrá discusión posible…

    M'agrada

  5. SANTI

    Per a mi una tria impossible però vaig fer els deures.
    Per aquest ordre 9, 1 i 6
    També hagués volgut triar 4, 5 i 2 o 8,10 i 3. o qualsevol altra combinació
    Sensacionals

    M'agrada

  6. Kàtia

    Vaig votar 1/2/3.El 1 em va captivar i dels altres només puc dir que les veus em van arribar totes.Quin luxe poder escoltar aquestes meravelles.Vaig reconeixer Ramey i Guiaurov i cap més,evidenment.
    Ja estic esperant la propera trïa.Gràcies

    M'agrada

Deixa un comentari