IN FERNEM LAND

LICEU, OTELLO: SURT STUART NEILL i ENTRA MARC HELLER, I EL DESGAVELL DE LES TARIFES


Otello Liceu

I ara no es tracta d’una innocentada perversa.

Stuart Neill inicialment previst per cantar Otello els dies 27 i 31 de gener i el 5 de febrer en el Gran Teatre del Liceu, no cantarà cap representació. Els dies 27 i 31 cantarà Carl Tanner, i el darrer dia, el 5 de febrer, ho farà Marc Heller.

Qui és Marc Heller?

http://www.ascolta-artists.com/EN/person/42/

La seva biografia ja ens dóna una perfecta idea de la mediocritat del substitut, ni la mateixa pàgina de web del Liceu ens en parlen, perquè ens anuncien a Cura i Tanner per substituir a Antonenko, i ara en part a Neill. podria ser que tot fos un cúmul de fatídiques coincidències, però les substitucions no estan en cap cas, i dic en CAP CAS a l’alçada dels preus que s’han de pagar en aquestes representacions d’Otello

Les tarifes per veure les 9 representacions d’aquest Otello, inicialment ja eren un desori, 4 tarifes diferents per a dos repartiments, quelcom que no hi havia manera de pair-ho.

Possiblement trobar un Otello en pocs dies sigui complicat, però aleshores el que haurien de fer és un abonament de l’import excedit, perquè si els cantants del segon cast passen al primer i per a ells s’havien pagat els imports de la segona tarifa, perquè sense Antonenko, substituït per un Cura en fase de desconnexió i amb Jaho substituint a Giannastasio s’ha de fer un dispendi a l’alçada dels teatres europeus de primera divisió?.
Haurien de retornar la diferència no sense demanar perdó, així ho duc perquè així ho penso, i aquestes coses són les que fan que una direcció es guanyi el respecte del seu públic, dels seus clients. Podríem fins i tot entendre el cúmul de despropòsits que s’han acarnissat sobre aquest Otello, però no les solucions trobades i sobretot gestionades i anunciades o més ben dit, dissimulades, de la manera com s’està fent.
Però caram, quan he anat a veure quan s’hauria de retornar, no m’ho podia creure, les diferències de tarifa són inexplicables.
Aquí ho teniu:

 

El primer dia i només el primer dia (21 de gener) tarifa 2, ara amb Cura, Jaho, Vratogna. Preus molt alts que ja no es tornen a repartir en cap altre dia. El primer dia és el torn B i el dia de la setmana és un dijous, res de caps de setmana.

Zona 1: 299,00 €
Zona 2A: 199,00 €
Zona 2B: 187,00 €
Zona 3: 161,00 €
Zona 4: 117,00 €
Zona 5: 80,00 €
Zona 6: 56,00 €
Zona 7: 38,00 €
Zona 8: 14,00 €

 

Aquest mateix tercet de protagonistes coincideixen els dies 26 i 29  de gener i el 1 de febrer, però les tarifes canvien de manera  inadmissible i jo diria que difícilment argumentable.

El dia 26 (dimarts) la tarifa és la 7, la diferència és inexplicable.

Zona 1: 187,00 €
 Zona 2A: 122,00 €
 Zona 2B: 115,00 €
 Zona 3: 99,00 €
 Zona 4: 72,00 €
 Zona 5: 49,00 €
 Zona 6: 34,00 €
 Zona 7: 23,00 €
 Zona 8: 10,00 €
I el dia 29 (divendres, cap de setmana), amb el mateix repartiment (Cura, Jaho, Vratogna) la tarifa és la 3, una mica més econòmica que el dijous de la primera.
Zona 1: 286,00 €
 Zona 2A: 187,00 €
 Zona 2B: 176,00 €
 Zona 3: 152,00 €
 Zona 4: 110,00 €
 Zona 5: 75,00 €
 Zona 6: 52,00 €
 Zona 7: 36,00 €
 Zona 8: 13,00 €
I el dia 1 de febrer (dilluns), insisteixo,  amb Cura, Jaho i Vratogna, la tarifa és la 4. Entre dilluns i dimarts no té cap sentit aquest canvi.
Zona 1: 265,00 €
Zona 2A: 173,00 €
Zona 2B: 163,00 €
Zona 3: 141,00 €
Zona 4: 102,00 €
Zona 5: 69,00 €
Zona 6: 48,00 €
Zona 7: 33,00 €
Zona 8: 12,00 €

 

Carl Tanner, Maria KatzaravaIvan Inverardi coincideixen 2 dies: 27 i 31 de gener. Tots dos dies amb tarifa 7, la mateixa que el dia 26 amb Cura, Jaho, Vratogna 

Zona 1: 187,00 €
 Zona 2A: 122,00 €
 Zona 2B: 115,00 €
 Zona 3: 99,00 €
 Zona 4: 72,00 €
 Zona 5: 49,00 €
 Zona 6: 34,00 €
 Zona 7: 23,00 €
 Zona 8: 10,00 €
La resta de combinacions possibles tampoc segueixen cap lògica.
Hi ha coses que no tenen explicació i s’endinsen definitivament en una tercera dimensió de fenomens paranormals, això d’avui sense cap mena de dubte ho és.
Enllaç a la pàgina web del Liceu (Otello)

Un comentari

  1. Xavier C.

    Per explicar la diferència dilluns / dimarts només se m’ acut que els dilluns entrin dins del concepte “cap de setmana mal comptat”. Sense fer-ho tant exhaustivament, al seu dia també vaig mirar de voler veure i entendre si, realment i com se’ ns havia dit, anar dilluns/dimarts (jo sóc abonat d’ aquests dies) tenia tarifes més barates que altres dies. Al poc ho vaig deixar estar perquè tampoc li vaig saber trobar la lógica.

    M'agrada

  2. Retroenllaç: Noticias de enero de 2016 | Beckmesser

  3. Jordi

    És un insult als abonats i al públic.
    Aquests cantants substituts són de teatres en teoria molt inferiors al Liceu, només els ha calgut una temporada per desmuntar un prestigi guanyat amb molts anys.
    No hi ha res més imprudent que deixar alguna cosa en mans de inexperts, i el Liceu avui està en mans de inexperts gestors d’un teatre d’òpera
    Les tarifes jo crec que són denunciables, sobretot si no hi ha canvis entre els diferents dies.
    Potser hauríem de començar a arremangar-nos

    M'agrada

    • El desgavell de les traifes s’ha incrementat amb els canvis constants de cantants i si bé és cert que en un rigen el primer repartiment tenia 3 tarifes, 2,7 i 4, quelcom inexplicable, perquè de la 2 a les 7 hi ha molta diferència que no es pot explicar només pel dia de la setmana, però és que ara a part de sumar-se una noca tarifa, la 3, els canvis amb cantants de qualitat mot discutible, fan absolutament insostenibles aquests preus.

      M'agrada

  4. Àngel

    On no n’hi ha, no raja, i ho dic tant per la disposició actual al mon de cantants capaços d’enfrontar-se d’una manera més que digna a l’Otello verdià (tant de bo algú em contradigui), com la precarietat de pressupost (ínfim), sensibilitat (nula), talent (escàs) i prestigi (malbaratat) per part del Liceu per saber gestionar i encarrilar una crisis d’aquest calat que, precisament per no ser una raresa en el mon de l’òpera (ja s’ha dit que passa, ha passat i continuarà passant a tots els teatres del mon, MET inclòs), s’hauria d’haver resolt amb una certa elegància i, sobretot, el més mínim impacte sobre l’abonat-contribuent. Pel contrari, s’ha conduit de la manera més barroera possible i, com no venint d’un neoliberal, socialitzant el cost del nyap entre els associats. Això, malauradament, cada cop s’assembla més al Palau de la Música de l’Helga, on regnava l’arbitrarietat, però sense Mehta, és clar.

    Guasch va desembarcar al Liceu per posar ordre i ho està fent de l’única manera que un neoliberal ho sap fer, rebaixant els estàndars de qualitat, en aquest cas contractant cantants de marca blanca, qual vulgar Mercadona, i amb una manca de sensibilitat en un terreny que l’és completament aliè i en el qual tampoc sembla que tingui especial interés a aprofondir, per més Bohemes i Rigolettos que s’empassi en la intimitat. Malauradament per a ell (i de retruc per a nosaltres, que toquem les conseqüències), un teatre d’òpera no és ni Chupa Chups ni L’Aliança, i de tant en tant ja va bé relaxar-se, encara que sigui en privat, amb un repertori menys trillat que vagi fins i tot més enllà de Kitehz…

    Espero que ningú prengui aquest comentari com un exercici de cinisme. Estic realment descoratjat per la situació actual del teatre i la veritat és que ni em va fer il·lusió anar a la Lucia ni em fa tampoc anar a l’Otello ni em fa anar al Capvespre del devastat sr Ryan. És a dir, tinc un abonament que me’l van pujar escandalosament aquesta temporada i del qual, si ho hagués sabut abans, hauria renunciat al patètic Nabucco i a aquest maleït Otello, per posar només dos exemples. Només em queda un trist anhel de veure a la Di Donato en un recital i en un Capuletti que no figura entre les meves òperes preferides però on hauria matat per veure la Garança. Què trist realment. Espero almenys que els que aneu a l’Otello rossinià gaudiu amb la Julia Lezhneva, perquè em temo que serà la sensació (única, fora de Di Donato) de la temporada.

    Liked by 3 people

  5. Antes de los continuos cambios de cantantes y ya en fase de presenta, nuestro grupo ( somos 4 ) ya habíamos escogido el dia 26 ( con el teorico primer cast ) porque tal función ya estaba de oferta con la tarifa 6 o 7
    Cada vez entiendo menos esta gestión del equipo Guasch en como tratar el tema de tarifas, abonos y packs. Supongo que ” deben trabajar ya ” para el Corte Ingles y su agencia de viajes, dicho irónicamente

    M'agrada

    • El problema Alex es que los cantantes sustitutos son de tarifa 9, tarifa que curiosamente no existe.
      299 euros una plaeta son muchos euros y lo que te ofrecen es mediocre, pero poner a Tanner en Tarifa 3 es casi o si el casi, la inocentada atrasada. Por otro lado el señor Heller canta en el 2016, segun ópera base, en los teatros de Metz, Utah i un festival veraniego en Budapest, no creo que en toos estos reconocidos centros operísticos se paguen plateas a 187€. En definitiva nos toman el pelo y sin disimularlo, que es lo peor.

      M'agrada

  6. Rosa

    Molt bé el post, Joaquim. Series un excel•lent economista.
    La presa de pèl als abonats i al públic en general és massa gran per part dels responsables del Liceu. La diferència de preus per a un mateix repartiment no té nom. El poc respecte pel teatre i la seva qualitat artística cada vegada és més gran. Quan el Sr. Guasch va agafar la direcció ja vaig comentar a IFL que, després del que havia fet a L’Aliança, era de témer la seva gestió.
    Un altre error del Liceu. Les representacions d’ “Otello” comencen el 21 de gener, i no el 19, tal i com bé ha dit en Demo, i acaben el 7 de febrer, no el 5. El 7 és el dia que correspon al meu abonament. De moment la web del Liceu diu que canta Carl Tanner, cosa que no em satisfà gens pel preu que he pagat. Podria ser que el dia 7 de febrer ja hi hagi hagut un altre canvi.

    M'agrada

  7. OLYMPIA

    Tarifes vergonyoses. Els preus del Met i de molts grans teatres europeus són molt més assequibles. El Liceu no és un teatre democràtic i s’està creant una trista imatge amb tants canvis de repertori que solen anar de mediocres a directament dolents.
    Llàstima.

    M'agrada

    • La ignorància fa molt de mal benvolguda Olympia, i quan no es té cap experiència en la gestió cultural i el pitjor és que no hi ha cap altre projecte artístic que no sigui omplim com sigui, el que ens espera només és el desencís, l’enorme desencís de veure com des de la conselleria de cultura, que és el principal problema del assumpte, miren cap a una altra banda perquè el Liceu no els importa gens, l’únic objectiu és que no faci dèficit i si per això cal fer-hi calçotades, doncs calçotades.

      M'agrada

  8. Joan

    D’aquest desgavell de tarifes només recordo un precedent: Ariadna i Barbablava de Dukas, quan una substitució de darrera hora va comportar que primer i segon repartiment depengués tan sols de l’agenda dels cantants substituts i no pas de si era torn popular o no.
    Als preus d’enguany no els trobo tampoc cap lògica però no sembla que importin tant: la gent va al teatre el dia que li va bé més que el dia més econòmic, de no ser així algunes funcions estarien plenes mentre que en d’altres no hi hauria gairebé entrades. Segueixo pensant que els preus van més en funció del dia de la setmana que no pas del repartiment i que no només el públic va pagar el que va pagar per la Lucia de Flórez sinó que em sembla que si hagués estat substituit la gent hauria comprat igualment les entrades. Per entendren’s, si és un gran títol la gent va al teatre tant si Tosca és Edita Gruberova com si és Mariola Cantarero.
    Pel que respecta a mi que tinc dos abonaments, en el de temporada tornaré a escoltar (previsiblement, igual canvia un altre cop) a José Cura, qui fa 10 anys em va agradar molt i de qui espero que el que tuvo, retuvo i faci un bon moro si no vocalment almenys teatralment acompanyat per l’Ermonela Jaho qui amb l’Stuart Neil havia de cantar el segon repartiment. Com que això ja no serà així cediré la meva entrada a algun amic perquè em nego a veure títols populars amb repartiments de províncies amb un títol tan difícil de cantar i m’estimo més guanyar una tarda. La següent reflexió és si renovar aquest segon abonament em calia (em queda una bohème vocalment a conjunt) i la resposta és no.
    Tant de bo la crítica sigui demolidora i es repensin la fòrmula perquè si ens empassem aquesta sonda l’any vinent baixarem de categoria i enyorarem els anys de Matabosch

    M'agrada

  9. nachoferrer

    La Veritat, és que tot plegat és d’escàndol.
    Però jo crec que encara podem esperar alguna cosa de l’equip Guasch.
    Tanmateix, si han programat uns Otellos amb cantants de tan baixa qualitat, trobo que l’any que vé, potser tenim un altre títol amb un repartiment estel·lar. No trobeu?

    M'agrada

  10. Presa de pèl absoluta. Jo hi vaig el dia 31 i el dia 7 i em trobo amb que els dos dies canta Tanner.
    L’assumpte de les tarifes és de traca. Les tarifes 2 i 3, tot i ser excessives, podien tenir sentit amb Antonenko i Giannattasio, però amb Cura/Tanner i Jaho no hi ha justificació possible.

    M'agrada

  11. Ordet

    Doncs jo ja fa temps que vaig decidir que l’Otello el veuria amb els Amics de l’Òpera de Sabadell. Almenys no enreden al seu públic. El que estan fent al Liceu no té nom! Espero que amb les engrunes rossinianes no passi el mateix… Salutacions!

    M'agrada

  12. katia

    He trucat al Liceu per tal de que em diguessin qui canta el dia 4 i la contesta es Cura,quàn li dic que no pot ser ho torna a mirar,tarda una bona estona i diu que Tanner,no em conformo i demano confirmaciò,quàn torna al telèfon em diu” jo crec que es Tanner,Sra. però no li puc assegurar”.Apa,aguanta!! la gestiò a estat a un 902 amb una durada de 4 minuts.

    M'agrada

Deixa un comentari