IN FERNEM LAND

UN NOTABLE EVGENI ONEGIN A MOSCOU


Avui us invito a assaborir una versió concertant de l’obra mestra de Txaikovski, Evgeni Onegin des de Moscou amb un repartiment jove i notable que dibuixa amb minuciós detall, talent i frescor, la personalitat dels personatges, tant que aviat ens oblidem que estem veient una versió  en forma de concert.

És clar que res és per que sí, i gran part del mèrit de l’estimulant versió és deu al veteraníssim Vladimir Fedoseyev, que als seus 83 anys fa palpitar l’orquestra amb passió i sentiments jovenívols, no exempts d’aquella llossa melangiosa i trista que aquesta òpera i la música de Txaikovski sempre arrossega si la versió és autèntica i sincera, i aquesta ho és molt.

L’orquestra és esplèndida, així com el cor, amb una brillantor i solidesa sonora d’autèntic luxe, però és l’equip de cantants el que captiva i del que caldrà memoritzar alguns noms perquè hi ha molt talent concentrat. Començo:

El baríton Boris Pinkhasovich (Sant Petersburg 1986) és membre de la companyia del Teatre Mikhailovsky de la seva ciutat nadiua i tot just comença a fer incursions a teatres d’Europa occidental. La veu és de timbre lluminós i color evidentment  baritonal tot i la clara i jovenívola emissió. Canta amb gran musicalitat i expressa amb precisió l’evolució dramàtica del seu complex personatge, fins arribar a conmoure en un tercer acte intensíssim. Un Onegin esplèndid

La soprano Yekaterina Scherbachenko va guanyà el prestigiós concurs de Cardif organitzat per la BBC, l’any 2009. Pertany a la companyia del Bolshoi de Moscou on canta el repertori més compromès de soprano lírica. La seva carrera, ençà del concurs de Cardif es va internacionalitzar i canta tant als Estats Units com a Europa. És una veu de timbre típicament eslau, ric en metalls  i el típic vibrato de l’escola eslava. És una Tatiana de timbre quasi adolescent en un primer acte d’una innocència  colpidora, mentre que en el tercer acte, en el intens duo amb Onegin treu tot el potencial més dramàtic, malgrat que la seva veu sempre manté un timbre eminentment blanquinós i els aguts no són el seu fort, ans al contrari.

Absolutament rellevant el Lenski del tenor Alexey Tatarintsev, amb una veu bellíssima, una línia elegantíssima i un fraseig emotiu i colpidor en les cabdals intervencions, òbviament en la gran ària del tercer acte excel·leix, però en el gran concertant del segon acte està emotiu i passional.

Una altra gran revelació és la Olga de Svetlana Shilova, mezzosoprano de veu bellíssima, timbre càlid i registre acontraltat, una altra veu que segur que no trigarà a traspassar fronteres. És una delícia escoltar una veu i una cantant com Shilova.

Al Gremin de Nikolai Didenko li manca encara, la noblesa i l’autoritat que atorguen els anys. La seva zona més greu no està del tot consolidada i la nota que remata la bellíssima ària, no la cobreix de la millor manera, però caldrà veure si es consolida, perquè materia primera n’hi ha.

Magnífics la resta de rols, tots bens cantants i amb veus adients, fins i tot el sempre irritant Monsieur Triquet i els seus cuplets, el moment prescindible d’una òpera imprescindible.

Pioyr Illiyx Txaikovski
IEVGUENI ONEGUIN

Yekaterina Scherbachenko (Tatiana)
Svetlana Shilova (Olga)
Boris Pinkhasovich (Oneguin)
Alexey Tatarintsev (Lenski)
Valentin Sukhodolets (Monsieur Triquet)
Maxim Orlov (Zaretski)
Nikolai Didenko (El príncep Gremin)
Yelena Yevseyeva (Larina)
Anna Viktorova (Filippievna)
Igor Kostolevsky (narrador)

Txaikovski Symphony Orchestra
Choir of the Choir Arts Academy
Kozhevnikov Moscow Region Choir
Director musical:  Vladimir Fedoseyev

Txaikovski Concert Hall, 12 de juny de 2016, versió de concert.

Us deixo un tast magnífic, la primera escena del tercer acte, amb Alexey Tatarintsev i Boris Pinkhasovich.

*

Com que aquí hi ha material per gaudir, no us entretinc més.

14 comments

 1. Ordet

  Joaquim, mai je entés aquest odi que li tens al pobre Monsieur Triquet. Jo el trobo un moment deliciós i lúnic moment en que Txaikowski deixa de torturarnos sentimentalment i ens permet respirar. Odoro aquesta òpera.

  M'agrada

 2. jaumeM

  Si la resta es com dius i com el tast, que ja he provat, serà dels millors que he escoltat, si no es el millor!
  Tindre un problema per seguir la carrera d’aquests joves prometedors,¡no podré recordar els seus “senzills” noms!
  Gracies.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: