IN FERNEM LAND

BALTIC SEA FESTIVAL: ELEKTRA (Stemme-Meier-Strid-Hakala-Pohjonen;Salonen)


Baltic Sea Festival 2016

Avui us porto la clausura del Festival del Mar Bàltic que va tenir lloc ahir per la tarda a Estocolm amb l’imponent Elektra de Richard Strauss protagonitzada per Nina Stemme, Waltraud Meier i Elisabet Strid en els tres rols principals i amb el director Esa-Pekka Salonen al capdavant de l’Orquestra de l’Òpera Nacional de Finlàndia.

La festa, com us podeu imaginar, esdevé festassa.

Coneixem prou bé l’exuberant mestratge d’Esa-Pekka Salonen davant d’aquest enorme repte que és dirigir l’Elektra i sabem que en totes les altres ocasions que l’hem escoltat i vist (Aix-en-Provence i MET), el resultats han estat més que esplèndids, definitius. i aquesta vegada torna a signar una direcció sensacional, intensa, brillant de colors, de matisos i de força.

Vocalment la representació en forma de concert també té garantit el nivell d’excepcionalitat ja que amb Nina Stemme, a qui li costa escalfar la veu i Waltraud Meier (Klytamnesttra), ambdues també triomfadores al MET amb Salonen dirigint, són dues personalitats immenses que s’han de gaudir en el teatre o la sala, ja que encara que no hi hagi acció escènica elles interpreten tan   intensament els seus rols que malgrat que la transmissió radiofònica també ens fa arribar la potent interpretació, ens quedem una mica orfes.

Les guspires, salten en la gran confrontació entre les dues immenses cantants

La gravació es esplèndida i ens descobreix a banda d’una Chrysothemis potser massa lírica i de timbre massa feble, Elisabet Strid (cantava Freia a Bayreuth en la primera edició de la “Castorfada”) a un reguitzell de veus, algunes imponents com la contralt Bonita Hyman que  impressiona amb el diàleg inicial i un Orestes tot d’un tros malgrat que a la veu li manca foscor i un Aegist de veu ingrata però menys caricaturesc que altres vegades.

No em vull estendre gaire més perquè vosaltres estic segur que esteu més aviat frisosos per capbussar-vos en aquest mar embravit que Salonen controla amb mestrívola destresa.

Els suecs, com suposo que us passarà a vosaltres, al final embogeixen.

Richard Strauss
ELEKTRA

Electra: Nina Stemme
Klytaimnestra: Waltraud Meier
Her confidante: Jenni Lättilä
Her trainbearer: Anu Ontronen
Chrysothemis: Elisabet Strid
Orestes: Tommi Hakala
Aegisthos: Mika Pohjonen
A young servant: Dan Karlström
An old servant: Jyrki Korhonen
Orest’s tutor: Esa Ruuttunen
An overseer: Jenni Lättilä
First maid: Bonita Hyman
Second maid: Anu Ontronen
Third maid: Sari Nordqvist
Fourth maid: Pauliina Linnosaari
Fifth maid: Kirsi Tiihonen

The Finnish National Opera
Gustaf Sjökvists Chamber choir
Mikaeli Chamber choir
Director musical: Esa-Pekka Salonen

The Berwaldhallen Concert Hall, Estocolm 4 de setembre de 2016

Ja ho sé que és una manera massa potent de començar la setmana, perquè fent-ho amb aquest nivell, qui gosa i qui s’arrisca a prometre que aquí continuaré, a banda de sense defallir que a vegades em costa molt, amb aquesta engrescadora categoria?

18 comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: