IN FERNEM LAND

PRESENTANT A LISE DAVIDSEN


Lise Davidsen Foto: Ole Jørgen Bratland Statoil

Lise Davidsen
Foto: Ole Jørgen Bratland Statoil

L’Albert Garriga diumenge passat em va parlar de la soprano Lise Davidsen i de l’impacte que li va produir en una representació de Der Freischütz on cantava el rol d’Agathe, i com que la tenia pendent de portar-la a IFL ençà que la vaig veure en uns vídeos provinents del Operalia del 2015, quan el va guanyar, que em van deixar garratibat, vaig creure convenient portar-la a IFL, ja que disposo d’un liderabend del mes de maig passat, on acompanyada de l’eminent Helmut Deutsch (que no acompanya a qualsevol) ofereix un recital que estic segur que no deixarà indiferent a ningú.

Lise Davidsen és una soprano líric-dramàtica que ençà d’aquella participació en l’Operalia del 2015 no deixa indiferent a ningú. Va néixer a Stokke, un poble rural del sud-est de Noruega. Va començar a estudiar guitarra i el cant als quinze anys. Al principi es decantava molt per la guitarra, però posteriorment es va abnar decantant cap al cant. Els seus primers mestres van ser Mona Skatteboe i Runa Skramstad.

Va aconseguir la seva llicenciatura en cant clàssic a l’any 2010 a l’Acadèmia de Música de Grieg a Bergen (Noruega). Durant aquest temps va treballar amb molts cantants, com Bettina Smith i Hilde Haraldsen Sveen i va entrar a formar part del Cor Solistes Noruecs com a mezzosoprano, sota la direcció artística Grete Pedersen.

Mentre estudiava per obtenir el títol de mestre a la Reial Acadèmia Danesa de Música, la mestre de Lise, Susanna Eken, la va instar a desenvolupar la seva veu per al món de l’òpera, però com a soprano. El primer concert com a soprano va tenir lloc l’any 2011 en el concert de nous talents de Bergen, on va cantar obres de Richard Strauss i Richard Wagner, acompanyada de la Filharmònica de Bergen sota la direcció de Rory Macdonald.

Lise va fer el seu debut a l’Òpera Reial de Dinamarca a la temporada 2012/13 com el gos i el mussol a La petita guineu astuta de Leos Janacek. Des d’aleshores hi ha tornar diverses vegades per cantar el rol de Emilia a l’Otello Emilia i la Rosalinde Die Fledermaus, i va ser guardonada amb el Reumert Talentpris. En la mateixa temporada va participar com a resident al Festival d’Aix-en-Provence i hi v atornar l’any següent convidada per Waltraud Meier en la residència com a tribut a Patrice Chéreau.

En 2014, Lise es va graduar de l’Acadèmia Opera a Copenhaguen i va tenir l’honor de rebre el premi Léonie Sonning talent i cantants Danis Award 2014. També va rebre el suport financer del Skipsreder Tom Wilhelmsen, Karen i fundacions Arthur Feldthusens i Sine Butenschøns.

2015 va ser un any destacat per Lise; ja que va guanyar el primer premi, Premi Birgit Nilsson i Premi del Públic al concurs Operalia a Londres, a més del primer premi, el premi a la millor interpretació de la música de Noruega i una Beca Ingrid Bjoner en la competició reina Sonja Internacional de Música. L’any passat també va guanyar el Concurs de Cant 2015 Hans Gabor Belvedere a Amsterdam, el HSBC a Aix-en-Provence i el Premi Nobel Statoil Talent.

A l’òpea de Frankfurt i dirigida per Sebastian Weigle ha cantat la Freia a Das Rheingold i la tercera Norna a Götterdammerung (2015). El mes passat i en aquest més d’octubre ha cantat a Zuric aquesta Agathe que tant va colpir a l’Albert (em va dir que recordava a la jove Flagstad), mentre que els propers mesos de desembre i gener del 2017 cantarà Santuzza a Oslo i Ariadne auf Naxos a l’opera Nordnorsk de Tromsø. Té previst també cantar Isabella a Das Liebesverbot al Teatro Colon de Buenos Aires, la part de soprano del Requiem de Verdi sota la direcció de Edward Gardner al Royal Festival Hall, London, els quatre últims lieder de Strauss amb la  Netherlands Radio Philharmonic Orchestra dirigida per Edo de Waart al Concertgebouw d’Àmsterdam i participar en l Rosenblatt Recital Series del Wigmore Hall de Londres, on també debutarà al Royal Opera House Covent Garden. També té contractes futurs per cantar al Festival d’Aix en Provence, a la Wiener Staatsoper, a la Den Norske Opera i al Teatro Real de Madrid.

Si no la coneixeu veureu ben aviat que la veu, malgrat ser una cantant jove, ja té un cos i un registre que fan preveure una gran soprano dramàtica, d’aquelles que surten de tant en tant i que deixen una gran petjada. És clar que en el món de l’òpera poden passar moltes coses, però una veu d’aquesta categoria i personalitat, d’aquesta densitat, d’aquest temperament i dimensió dramàtica sembla impossible que no hagi arribat aquí per quedar-se definitivament.

El recital que va oferir a Bergen el 29 de maig passat n’és una prova més que fefaent d’aquestes virtuts. Certament hi ha sons que encara necessiten un cobriment més carnós, així com superar alguna que altra fixació, quelcom força habitual en les veus nòrdiques i el repertori germànic.

El programa va ser preciós, començant per un passional Sibelius que dóna pas a Mahler, Strauss i Grieg a les propines.

JEAN SIBELIUS (1865–1957)

Säf, säf, susa, op. 36, nr. 4

Våren flyktar hastigt, op. 13, nr. 4

Flickan kom ifrån sin älsklings möte, op. 37, nr. 5

Var det en dröm, op. 37, nr. 4

Svarta Rosor, op. 36, nr. 1

GUSTAV MAHLER (1860–1911)

Fire sanger fra Des Knaben wunderhorn

Rückert Lieder

RICHARD STRAUSS (1864–1949)

4 Lieder, op. 27

Propines:

Grieg i Strauss

Lise Davidsen sopran
Helmut Deutsch piano

Håkonshallen Bergen 29-05-2016

Així va cantar els 4 Lieder, op. 27 de Richard Strauss

Més informació sobre Lise Davidsenhttp://lisedavidsen.com/

Aquí em penso que tindrà un lloc fix, ja que de seguir així no m’extranyaria que fins i tot portés reclinatori.

16 comments

  1. jaumeM

    M’ha agradat molt, quin sentiment! La veu es molt bella i amb el piano tan clar i precís fan un duo perfecte per a mi. No coneixia les cançons de Sibelius, precioses.
    Gracies pels 2 descobriments.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: