IN FERNEM LAND

JAVIER CAMARENA, UNA RETROSPECTIVA (2008-2017)


Javier Camarena al Liceu Fotografia de ®A Bofill. gentilesa del departament de premsa del Gran Teatre del Liceu

Potser no hi haurà millor moment que ara per fer una retrospectiva de la meteòrica carrera de Javier Camarena que abraça la darrere dècada del tenor mexicà.

Sense més preàmbuls perquè l’apunt és intensament pràctic, us deixo el bo i millor del tenor que ja sabem que és molt més que els 18 Do, però per si de cas algú te ganes de comprovar-ho us deixo la possibilitat de gaudir-lo en generosos fragments de representacions memorables i molt ben acompanyat en la immensa majoria dels casos:

1 – La Cenerentola (Rossini): Tro Santafe, Camarena; Minkowsky; Bruselas 2008
2 – La Sonnambula (Bellini): Dessay, Camarena; Pido; Paris 2010
3 – Il Barbiere di Siviglia (Rossini): Leonard, Mattei, Camarena; Benini, Met 2011
4 – Le Comte Ory (Rossini): Bartoli, Camarena, Olvera;  Muhai Tang, Zurich 2011
5 – Otello (Rossini): Osborn, Camarena, Bartoli; Muhai Tang, Zurich 2012
6.1 L’Elisir d’Amore (Donizetti): una furtiva lagrima, 2012 Liceu
6.2 Falstaff (Verdi) 2013: Dal labbro il canto
7 – La Sonnambula (Bellini): Damrau, Camarena, Pertusi; Armiliato, Met 2014
8 – La Cenerentola (Rossini): Camarena, DiDonato,Corbelli; Luisi, Met 2014
9 – Maria Stuarda (Donizetti): DiDonato, Tro Santafé, Camarena; Benini, Liceu 2014
10 – Don Pasquale (Donizetti): Maestri, Buratto, Camarena, Molnár; Benini, Met 2016
11 – I Puritani (Bellini): Damrau, Camarena, Teste; Pidò, Madrid 2016
12 – Il Barbiere di Siviglia (Rossini): Priante, Camarena, Mack; Henrik Nanasi; ROH 2016
13 – Rigoletto (Verdi) Camarena, Álvarez, Rancatore, Kemoklidze, Frizza Liceu 2017
14 – La Fille du Régiment (Donizetti) Liceu 2017 (els 18 Do de rigor i una mica més)
Si ja des d’un inici el encara ara jove Camarera enlluernava l’estat actual ens fa preveure un futur esplendorosament estratosfèric, tan de bo no m’erri i tan de bo en pugui parlar aquí.

37 comments

 1. Miquel Gamell i Moya

  Ahir vaig repetir després d’haver assistit a l’estrena, i des de la meva total incultura operística vaig tornar a disfrutar d’aquesta bèstia d’en Camerera, la Puertolas i la resta. Això si vaig percebre un cert cansament en alguns moments, però tot i això vaig sortir molt satisfet…
  Per cert: “Necessitem” la teva crítica de l’ópera!

  M'agrada

 2. kàtia

  Vaig cedir la meva entrada de La fille du Regiment a uns amic que estan de visita a Barna,després tot van ser corredisses en donar-me compta que cantava Camarena i per sort vaig trobar una entrada.No m’ho volia perdre i no sabeu com vaig disfrutar.Es que a més a més de que canta molt i molt bé, Camarena, disfruta fent la seva feina.Escoltare aquestes meravelles ja mateix.Moltes gràcies.

  M'agrada

 3. Mercè

  Hola!!
  Ahir vaig poder escoltar en Camarena al Liceu: fantàstic!!! Els aplaudiments el van obligar (pobret meu!) a bisar el “Ah, mes amis”; Va demostrar que no només és capaç de fer aquests Do d’esgarrifança, sinó també d’entendrir la veu i a qui l’escolta. Es va lluir com a actor, amb desinvoltura i sentit de l’humor; un humor fresc, sense recança ni regust i del que el públic vam gaudir al llarg de l’obra gràcies també a la senyora Podlès (Déu! quina força habita en aquesta dona!) i a la Sabina Puértolas, que em feia pensar, en cada moviment, amb la Maria de Nathalie Dessay (no tant en la veu incomparable de la francesa, plena de lluminositat, que és el que vaig trobar a faltar en l’aragonesa)
  La resta de cantants, i el cor, a parer meu, van estar a l’alçada dels dos protagonistes; i l’orquestra, que no se’m va tirar al damunt com en altres ocasions, va ser còmplice de la bona actuació dels cantants, arrodonint un treball de conjunt que recordaré molt de temps.
  Salut!

  M'agrada

  • Gràcies Mercè, només una puntualització, els aplaudiments no obliguen a res, els cantants bisen perquè volen, alguns amb més facilitat que altres. Crec que Camarena ho va fer generosament i amb raó, però no està obligat. Altres cantants, com Nucci, s’ho exigeixen els hi demanin o no, en el cas del baríton italià en la vendetta del Rigoletto, on per amés pena, obliga si o si a la soprano, qui li dirà no?
   Gràcies per deixar les teves impressions

   M'agrada

 4. Rai

  Moltes gràcies Joaquim! Has triat un moment ben oportú! Encara estic disfrutant de la “ressaca” de la nit d’ahir al Liceu. Em vaig quedar amb ganes de més i això que aquestes obres amb tant poc de misteri harmònic no em criden gaire, però amb aquests cantants, i aquest cop sí, la producció encertadíssima… llàstima que ahir fos l’última representació, si no et ben asseguro que hi hagués tornat!

  M'agrada

  • Més val quedar-se amb gana que empatxat. L’obra esdevé una meravella quan els integrants ho fan possible, No cal dir que una obra meravellosa com Der Fliegende Holländer pot ser maltractada fins a la mediocritat precisament pel contrari.

   M'agrada

 5. Marta Bach

  Gràcies per aquest regal…l´estic escoltant mentres treballo… i recordant passatges que he vist al Liceu i d´altres que un dia potser canti aqui…per exemple I Puritani no estaria gens malament amb la matixa Damrau!

  M'agrada

  • No sé si a Damrau li convé gaire seguir cantant l’Elvira, al menys com si fos una lleugera perquè la veu s’ha eixamplat molt i més val que es dediqui a altres rols, perquè si cantés l’Elvira original de Bellini estic segur que la massacrarien, ara bé l’Arturo de Camarena si que és una necessitat quasi imperiosa.

   M'agrada

 6. alex

  Ayer noche, Camarena ( con bis incluido que incluyó alguna varición como por.ej. el do sostenido de…militaire et marit ..),estuvo impecable, dando una lección de canto fácil y de belcantismo de altísimos quilates
  Excelente incluso en lo más difícil que es el..pour me raprocher de Marie…del segundo acto
  De largo , el mejor cantante anoche sobre el escenario,muy por encima del resto
  Puértolas, excelente escénicamente, no le llega vocalmente a la Nathalie D. ni a la altura de los tobillos : bien en sus partes más belcantistas, pero agudos problemáticos y chillados sobre todo en el..salut a la France ..del segundo acto)

  M'agrada

 7. maria

  siiiiiiiiiiii gracias mil, fue fantastico y asi podemos ampliarlo mas . y lo de i puritani, la pasaron en el cine, la del teatro real con la damrau etc .. y tambien estuvo muy bien aunqeu no lo estratosferico de los famosos 18 do ¡¡¡¡ y en television la dieron el domingo, pero a la 1 de la madrugada … y en la pequeña pantalla television .. la verdad.. bastante birria . en cine por lo menos, es un buen sucedaneo, pero con pantalla grandisima, audio bueno etc ec … en la tele… buffff.

  M'agrada

  • Depende de la TV que tengas en casa,, hay pantallas que no caben en un comedor o sala de estar normal 😉 y puestos a ser puntillossos, nos evitamos las “crispetas” y las latas de refresco que ya se empiezan a introducir en la representacuones operísticas de los cines.

   M'agrada

  • alex

   lirico…ligero, junto a JDF, sin duda los dos mejores de la actualidad
   ( recuerdo que cantando il Duca verdiano, Camarena que debutaba el rol pasó sus apuros y se mostró menos expansivo en su canto, ya que su peso y o volumen vocal no está para traspasar la orquestación verdiana ).
   Con Rossini, Donizetti o Bellini puro belcantismo, Camarena demuestra que sí está en su terreno

   M'agrada

 8. Retroenllaç: Noticias de mayo 2017 | Beckmesser

 9. Retroenllaç: Noticias de junio 2017 | Beckmesser

 10. nochap

  Després de sentir la seva furtiva i, veure que no es trobava en un bon moment al 2012, el seu duca és molt millor tècnicament. Esperem que no es relaxi amb tant d’èxit.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: