IN FERNEM LAND

PLÁCIDO DOMINGO: SUMANT ROLS EN UNA CURSA SENSE SENTIT CAP AL NO RES


Plácido Domingo ha incorporat un nou rol a la seva carrera, el marquès de Posa del Don Carlo de Giuseppe Verdi.

El què porta a Domingo a insistir en aquesta cursa de rècord contra si mateix és un misteri inexplicable que entristeix a molts dels que varem admirar el talent d’una de les figures i personalitats artístiques més importants que ha donat la història de l’òpera i que ara, a banda de fer-nos patir (estic segur que també els succeeix a tots els que en acabar l’ària de la presó l’aplaudeixen i bravegen de manera desmesurada, pensant més en les glorioses nits de fa 30 anys que no pas en el que acaben d’escoltar) cal dir-ho clar, canta malament.

L’òpera i la manifestació artística i cultural que representa no hauria de ser el refugi vanitós d’un artista que no sap o no vol reconèixer que el seu lloc dalt de l’escenari ja no té cap raó de ser, cap sentit.

El fet musical i vocal operístic, per molt que l’emoció sobretot sorda però també cega dels fans, amagui la crua realitat d’una actuació lamentable que destrossa no tan sols la partitura, sinó l’enlluernadora credibilitat artística d’un nom tan il·lustre.

Podria fer recitals on la seva actuació, lamentable o no, només el comprometés a ell, però envoltat de professionals i artistes en plenes facultats, aquesta insistència em sembla també una immensa manca de respecte cap a ells.

Hi ha, suposo que durant poques hores, un parell de youtubes amb l`òpera sencera.

30 comments

 1. Francesc de castro

  És una llàstima que alguns grans cantants no sàpiguen retirar-se a temps. Acaben fent el ridícul i llencen el patrimoni d’una bona carrera. La Thaïs que ens va oferir al Liceu n’és un exemple del què no s’ha de fer.

  Liked by 1 person

 2. Retroenllaç: Noticias de julio 2017 | Beckmesser

 3. Xavier C.

  No m´acaba de carregar el link, però segur que tampoc ho fa tan malament…

  (p.s.: amb Domingo i l´òpera s´ha d´anar amb compte i no fer-lo enfadar, no sigui cas que digui allò de “el Scattergories es mio y me lo llevo” i ens quedem amb un pam de nas)

  M'agrada

 4. kàtia

  De la mateixa manera que ja no es ni podrà ser el que era potser tampoc s’adona de que el seu tempus s’acabat.Tot es deteriora amb el temps i el seu senderi segurament va pel mateix camí.El que no entenc es que se’l contracti sabent la seva forma o potser i no vull pensar malament es que ell mateix imposa a canvi de no sé qué la seva contractaciò.Em sap greu,de veritat

  Liked by 1 person

 5. OLYMPIA

  Fa més de trenta anys, a la televisió, li varen preguntar: i que passaria si ara perdés la veu?. Va respondre: Em sabria molt greu però estaria agraït a Déu i a la vida per la veu que ja he tingut molts anys. I ara no està prou lúcid com per retirar-se. Ho sento per ell, no era el meu tenor ideal però, a fe que era immens, un dels millors del segle.

  M'agrada

 6. Juan

  En mi caso particular he llegado a un extremo con este señor que no quiero ni verlo en pintura, y eso significa que evito todas las grabaciones en las que aparece su nombre… y es un universo de registros los que hay. Espero que algún día se e pase porque tengo mi fonoteca atestada de títulos en los que él está.

  M'agrada

  • Como tenor nos ha dejado recuerdos imborrables y grabaciones portentosas. Comprendo que no gustara como tenor y que como barítono hace un flaco favor a la ópera, pero que la historia recordará su grandeza no tengo ninguna duda.

   M'agrada

 7. Eduardo

  Como se dice en este Continente Austral, “no gastemos pólvora en chimangos”, escuchemos al Domingo tenor, inmenso que a muchos de nosotros nos regalado, noches inolvidables. Me pregunto, actualmente, él se oye a sí mismo? Que pasará por su cabeza?

  M'agrada

  • De acuerdo, pero si nos lo colocan en un reparto de un título que interesa rodeado de figuras interesantes, es penoso que por una operación mercantilista, tengamos que quedarnos en casa.
   Un abrazo Eduardo, hacía tiempo que no nos regalabas una reflexión.

   M'agrada

 8. Duran

  Quina manera de tira pedres en el seu propi nom, ¿a hon es aquella veu brillant, ferme, valente ham un colorit i una claredad extraordinaria? Quina pena qu’els grans divos (no tots naturalment), no sàpiguen retirarse a temps, jo crec que la fama, no els deixa veure que ja no tornan a ser el de les nits gloriosas. que hi farem. Seguiré escoltan els seus bons momens i les seves bones gravaçions. Al teu comentari m’ha fet tristó.

  M'agrada

  • Pensa que els principals “culpables” són aquells que continuen omplint els teatres i donant de menjar als empresaris que aprofiten el nom, encara que sigui sacrificant l’obra que interpreta, com és el cas.

   M'agrada

 9. Rai

  Penso que si no vol deixar l’opera escenificada no té perque fer-ho… hauria però d’acceptar les seves limitacions ja que com a marquès de Posa no cola ni per veu ni per edat… potser podria convertir-se en una figura entranyable fent papers tipo l’Altoum de Turandot… ben entranyable va ser veure a Franz Mazura com a preceptor d’Orest…

  M'agrada

  • Fer, el que és diu fer,, pot fer el que vulgui, però és clar, ara bé, si ens enganya o es passa per l’engonal la partitura, el mínim que pot rebre és un estirabot. El que mai farà serà Altoum, potser per celebrar el centenari si, però si fa el Rodrigo amb aquest desvergonyiment, com vols que canti un rol tan secundari per molt emperador, és més, abans encara haurem d’escoltar-li Timur, perquè quan no pugui ni amb les notes altes de baríton, abraçarà el rol de baix, i potser serà el primer cantant en haver fet Carlo, Rodrigo i Filippo, temps al temps.

   M'agrada

 10. julic_carbo @hotmail.com

  Ja fa temps que vaig dir que Placido Domingo s’hauria d’haver retirat de l’escena lírica.
  Val més una retirada plena de glòria que un fracas estrepitós.
  S’ha de reconèixer que ha estat un dels mes grans tenors actuals i que ha fet moltes coses bones tan per lòpera com per la sarsuela però arriba un moment que cal plantejara-se la realitat operística i musical. Jo crec que el que pretén és explotar la seva fama i el recolzament dels seus fans,
  Per allargar la seva trajectòria operística ha compaginat molt sovint la seva veu de tenor amb la da baríton per mes que a mi com a tenor mo m’agrada massa per molta veu que tingui,
  Jo culpo d’aquesta devallada als que l’han estat encoratjant erròneament la seva pròrroga tot i que ell mateix hauria de comprender que ja no està en condicions de ser una primera figura per l’òpera.

  M'agrada

 11. maria

  pues el jueves reponen en cine il trovatore en version grabada, no directo, claro, desde salzburg, con placido, la netrebko y meli etc … no veo de cuando es, pero no debe ser muy antiguo pero ojala lo fuera y el este todavia en algo de forma .. .. ya veremos. a ver si el montaje no es tan negro como el que dicen que sera el del liceo .. inspirado en desastres de goya etc …

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: