IN FERNEM LAND

CARAM QUIN BALLO!!!


UN BALLO IN MASCHERA ACT III MARIO MARTONE

UN BALLO IN MASCHERA ACT III MARIO MARTONE

L’experiència d’anar al cinema per veure una representació d’òpera, en directa ha estat una experiència molt positiva en si mateixa. Una experiència interessant que estic segur que amb el temps esdevindrà una formula molt més habitual i normalitzada.

He anat als cinemes Icària. La sala no era plena del tot però amb molt amés gent que altres diumenges que hem anat al cinema i érem quatre gats. Avui no. Potser tres quarts d’entrada, que no està gens malament.

El públic força respectuós, fins hi tot un espectador que ha comprat les maleïdes crispetes, se les ha menjat a fora, tot un detall. Pocs comentaris fluixets i tímids aplaudiments al finalitzar alguna de les àries més famoses i al final. Amb el temps jo crec que la gent es deixarà anar una mica més, tot i que aplaudir a una pantalla queda una mica friqui.

Pel que fa als aspectes tècnics, hem tingut algunes caigudes de senyal en moments estratègics i algun problema amb els micros dels cantants, que s’han solucionat ràpidament. Lo de la caiguda de senyal no sé si és evitable, però de no ser-ho pot ser un motiu per deixar d’anar al cinema, sobretot si en mig d’un ària et quedes sense senyal.

El so no m’ha semblat tan bo com la imatge (quan no cau la senyal) i és l’aspecte més discutible d’aquestes retransmissions. Per tal de que tots els cantants arribin igual, el so es manipula de tal manera que perd la sensació de directa, però jo crec que això és millorable. Per la resta una iniciativa magnífica que dona moltes possibilitats a la difusió de l’òpera. Ara cal que els espectacles que es triïn estiguin a l’alçada, el Ballo in Maschera d’avui, complia moltes de les grans expectatives i estava a l’alçada d’una retransmissió que per via satèl·lit arriba a tot el món.

Notabilíssim nivell musical el d’aquest Un Ballo in Maschera que inaugura la temporada del Teatro Real de Madrid. Principalment perquè tractant-se d’una òpera verdiana hi havia lo essencial, veus, molt bones veus.

Violeta Urmana és la cantant vocalment més perfecte de l’actualitat. Tot sembla fàcil quan ho canta ella, i l’Amelia del Ballo té molts esculls que per a ella no ho semblen. Veu preciosa, cant expressiu, amb aquella fredor que ja sabeu que jo li trobo i que crec que es degut a la perfecció de l’emissió. Tots els moments que intervé ella ha estat un goig i és una cantant que dona molta seguretat, deu ser fàcil cantar amb ella. Boníssima aquesta Amelia.

Marcelo Álvarez m’ha agradat molt. Bona línea i molt musical, atenent les indicacions de la partitura, cantant piano quan calia i molt valent en el duo. Si haig de retreure-li alguna cosa és la manca de registre greu, que fa que la veu literalment desaparegui, però el centre i l’agut son excel·lents. Segurament el millor tenor que pot fer avui en dia i d’aquesta excel·lent manera, el Riccardo.

La substitució de Carlos Álvarez per Marco Vratogna s’ha saldat més positivament del que pensava, tot i així aquest baríton italià, de bona línea, utilitza massa el nas per cantar, a vegades m’ha recordat al Manuguerra.

També m’ha agradat el Oscar (personatge força odiós), de la soprano italiana Alessandra Marianelli i sobretot la Ulrica de Elena Zaremba, una veritable mezzo dramàtica, amb el registre greu necessari per baixar a les cavernes del mal.

La resta a un bon nivell, tot i que potser a la sala les veus no s’escoltaven amb la presència del cinema.

Jesús López Cobos no és un director que m’agradi especialment en el fossar del teatre, m’agrada més a les sales de concert. Sempre em sembla que li manca el punt de inspiració divina per fer que les grans frases orquestrals m’arribin a fer esborronar. En el Ballo ni ha unes quantes i la veritat és que no m’ha passat res d’extraordinari, però haig de reconèixer que l’orquestra ha sonat magnífica, amb moments especialment lluïts de la corda.

La tasca de Mario Martone no m’ha molestat tot i que en alguns moments no precisament còmics m’ha fet riure. Capricis del regisseur que fa fer uns passos de ball a l’Amelia i el Riccardo en mig del “orrido campo”, en ple èxtasi amorós, o per no posar una taula a l’escena de Riccardo al tercer acte, aquest ha d’escriure amb un boli (anacronisme que en el teatre potser no es veu gaire però en el cinema és un pla mig molt evident, doncs no hi ha ni tinter ni ploma. Una posada en escena que no molesta a ningú, potser no hi estem acostumats. Decorats foscos i no sempre reeixits i vestuari del ottocento, que sempre llueix molt bé. La difícil escena segona del primer acte, massa il·luminada i amb personatges inspirats en els Gangs of New York de Scorsese.

El segon acte si no hagués estat pel “ball” del duo, absolutament ridícul, sobretot tenint en compte el volum de la parella protagonista, és el que m’ha suggerit més l’acció de l’obra.

Finalment una anècdota. La insistència del Gabilondo a parlar del gran vals (sic) i la cara de López com dient Iñaqui no te metas en berengenales que aquí no hay ningún gran vals, i ell, dale que dale.

Hi tornaré al cinema a veure òpera en directa.

15 comments

 1. Tosca

  Si, esto de la ópera en cine es muy buena idea. Hemos visto lo mismo en lugares distintos y he de decir que en Cinesa Diagonal la sala si estaba llena. No hemos sufrido cortes en el audio que, no tan bueno en el primer acto (se oía un molesto ruido de fondo), ha mejorado en el segundo y tercero. Me ha encantado Álvarez, en los piano, en los agudos y en su manera de presentar el personaje, de verdad he disfrutado con él, al igual que con todas las voces femeninas sin excepción. Sin embargo he echado en falta a Carlos, francamente casi no he oído a Renato ! La cosa ha mejorado en el “Eri tu” (ha sido mejor de lo que me esperaba) pero no ha bastado para compensar su ausencia. Bien por la orquesta, regular tirando a mal la puesta en escena, no molesta de tan convencional y poco arriesgada como es.
  Repetiré la experiencia, sin duda !

  M'agrada

 2. Testa maledetta! (i ara sembla que suri). M’ha sabut greu el “plantón” perquè ja ho tenia coll avall, tant és així que ahir me la vaig repassar. Celebro que hi disfrutéssiu!

  Una abraçada.

  M'agrada

 3. Tosqueta és estrany això del so molest, nosaltres no, però si que s’ha tallat la senyal visual i auditiva, momentàniament, però emprenyador.
  Assur, una llàstima, estic segur que us hagués agradat. Hi hauran properes ocasions, segur.

  M'agrada

 4. Tenia ganes de anar-hi però no vaig poder per altres obligacions. Ja hi aniré la propera vegada per saber com va això. Sabent que al CINESA Diagonal no hi ha interrupcions, ja se on aniré.
  Vaig escoltar a la tele que les entrades eren de 15 euros; és cert això? L’entrada més barata al Liceu és de 8 euros em sembla; clar que no veus res de res, però l’audició és en directe que sempre és millor, i tens el monitor per a veure l’escena. Jo n’he comprat en alguna ocassió per a repetir alguna opera que ja havia vist.
  Si és així, això val la pena per a gaudir de les operes que facin al Covent Garden o al Real, però les del Liceu, millor anar al teatre.

  M'agrada

 5. dandini

  Una bona funció que va començar al meu entendre bastant discreta.Jesus Lopez Cobos va fer una versió correcta amb uns canvis de tempo força arbitraris i alguna desincronització fossat-escenari.Per mi el millor va ser Violeta Urmana que és una cantant intel·ligent amb molt bona veu,expressiva i que s’adapta de forma perfecte al estil italià.Em va agradar molt Alessandra Marianelli com Oscar un rol que dona un contrapunt molt interessant a l’obra.Veu ampulosa per la Ulrica de Elena Zaremba.Per fi hauré de parlar d’en Marcelo Alvarez que gaudeix de la veu i de la seguretat adient pel personatge pero que va començar discret i amb un fraseig poc interessant.Al 2º i 3º acte va estar esplendid vocalment peró a mi és un cantant que no em transmet massa emocions.Haig de dir que la seva forma d’actuar no ajuda gens i sembla vinguda del túnel del temps.Finalment correcta i prou en Marco Vratogna que va semblar el menys favorit per la proximitat dels micros.

  M'agrada

 6. colbran

  La experiencia de poder disfrutar de óperas en directo en el cine, al propio tiempo que se interpretan en origen, sobretodo si es en otra ciudad que no es la tuya, tiene su aquél y le veo un extraordinario futuro si sigue adelante la idea.

  Yo no soy un fan die hard (tres anglicismos seguidos) de “Un ballo in maschera”. Su trama y desarrollo los encuentro falsísimos y huecos, quizás sea debido a que no me sustraigo a la idea de que se ha falseado la verdad histórica del asesinato del rey Gustavo III de Suecia, acaecido en 1789. Lo único para mí creible es el desenlace, con la muerte del rey (por motivos de censura gobernador de Boston) asesinado.

  Musicalmente no es, ni mucho menos, lo que prefiero de Verdi, pero contiene un aria que me chifla desde que la escuché en 1955, en una grabación RCA a cargo de Marian Anderson, la eminente contralto de color norteamericana que con “Un ballo…” debutó en el Met, siendo la primera cantante negra que lo hacía. Se trata de la para mí inmensa invocación al demonio “Re dell´abisso” y subsiguiente cabaletta “E lui…”.

  El resto de la obra me gusta menos. El famoso duo que tánto impresiona, me agrada, pero prefiero el original de Valentine y Raoul de “Les huguenots”, en que dicho duo se “basa”. Verdi se “fijó” mucho en Meyerbeer, tanto en esta obra como en “I vespri siciliani”, “Don Carlos”, etc…De acuerdo que Verdi le da un “caire” más sanguíneo, pero yo siempre prefiero lo original, por ejemplo el estremecedor duo “Dio ti giocondi” del “Otello”, absolutamente original del propio Verdi.

  La orquesta me sonó muy bien y la dirección de López.Cobos, discutible como siempre en los tiempos, pero muy efectiva.

  En cuanto a los cantantes: Violeta Urmana por encima de todos, con ese pelín de frialdad al que alude Ximo, pero con una facilidad pasmosa en todos los registros. Marcelo Alvarez me gustó vocalmente, con cierta carencia de graves, pero escénicamente estuvo algo patoso, como la Urmana y es que el volumen corporal de ambos cantantes comienza a ser muy notorio y en los tiempos que corren esas ampulosidades ya no se llevan. El barítono Vratogna que se maquilla o le maquillan como Antonino Siragusa (pelado a cero incluído), se movía ágil por escena y compuso su personaje correctamente; vocalmente sólo me interesó en el “Eri tu?”, en el resto de sus intervenciones me pareció que hablaba más que cantaba y su registro grave no corresponde a un barítono dramático, como señaló López.Cobos que era la vocalidad de Renato. En cuanto a la Alessandrini, yo me pregunto: es necesario importar a una extranjera para el rol de Oscar? Secundarios y coro correctos y la producción no molestaba

  M'agrada

 7. colbran

  He olvidado mencionar a Elena Zaremba que estuvo extraordinaria en la invocación al demonio y es una pena que el rol de Ulrica se reduzca a un solo cuadro porque cuando se escucha a esta gran mezzo, dan ganas de que su intervención sea más importante. Lo mismo me pasó en la “Khowantschina” del Liceu, aunque en esta ocasión su rol estaba más repartido en el discurso de la obra.

  M'agrada

 8. Que envidiaa, que me perdi esta apertura de temporada en el cine 😦 Es que en todo Londres solo lo hacian en un cine y no pude llegar ayer. Me alegro que haya sido tan agradable la experiencia, a mi tb me gusto ir para las transmisiones de Met y la de ROH y creo qjue volvere, asi tenemos la oportunidad de probar un poco de lo mejrocito de las mejores temporadas 🙂 Y salvo que el sonido ande mal y haya muchos fallos la experiencia es agradable y el publico hasta mas respetuoso que en el teatro a veces. Espero si poder escuchar ese Ballo, puesto que es una obra que echo mucho en falta! La haran en ROH en verano pero ahi la va cantar Vargas, a ver que tal… Me hubiera hecho ilusion epnsar que estoy viendola con todos vosotros 😦 pero espero que si a la proxima!

  M'agrada

 9. Carme

  Aplaudeixo la inicitaiva de les retransmisions d’opera als cinemes. Ahir vaig anar al Cinesa Diagonal i vàrem tenir la sort que no es va tallar ni una vegada. L’obra em va agradar molt, m’ho vaig passar molt be. Sobretot em van agradar els dos protagonistes, el seu cant era esplendit, sobretot ella, i la mezzo Elena Zaremba en el paper d’Ulriva
  És fantàstic que en un viatge en bus urbà et puguis traslladar a Madrid, London o a qualsevol altre punt del planeta. Crec que seré una asidua a aquestes projeccions.

  M'agrada

 10. assai

  El ballo es una de mis obras favoritas, pero coincido con Colbrán en lo artificioso del argumento. El magnicidio es sólo creíble – o posible- en una trama de conspiración política, y difícilmente como solución a un triángulo sentimental. La historia nos ha ilustrado sobradamente que las “nobles pasiones” siempre se han solucionado “intentando organizarse los tres, si puede ser” En caso contrario, el tercero en discordia -el marido por lo común- tenía lo que se dice todas las de perder. Hay una canción antigua francesa “Le roi a fait battre tambour” que cuenta como se solían ventilar estas “reales” cuestiones, de una forma didáctica y sencilla, vamos, para niños.

  Por eso quizás resulta algo increíble el vehemente personaje de Renato -al menos en nuestra cultura europea- que pasa en un plis plás de ser amigo a enemigo y no me ha gustado nada de nada como lo ha cantado el sustituto, Vratogna. Tiene una voz opaca, algo nasal y con falta de protección, si a eso lo unimos su aspecto un tanto extraño a lo moro de Venecia de gimnasio depilao. Pues, qué queréis que os diga, que he echado de menos a Carlos Álvarez y su inoportuna laringitis, que en mi modesta opinión es muchisimo mejor, a pesar de esas mandangas que dicen los técnicos de que aflauta la voz.

  Oscar- con Marianelli, me encantó- No sé si habrán voces españolas, pero lo hizo impecable. Es un personaje al que tengo cariño, me recuerda a mi infancia; el “Oscar lo sa, a nol dirà, Tra la la lá” solía cantarlo alguien que yo adoraba, qué cosas.

  La Urmana y Marcelo Álvarez están orondos, pero es que lo queréis tó. A mi él me pareció bien, correcto, y ella espléndida, como siempre.

  Me encantó la experiencia, el cine estaba medio lleno. Conforme me iba fijando, descubría entre las filas a muchos de mis amigos, qué gracia. En síntesis, una tarde estupenda

  M'agrada

 11. Sería mejor hacerlo en diferido. Me he perdido el don Giovanni de Keenlyside y este Ballo (aunque como Marcellino no me mata, pues tampoco pasa nÁ, XD) pero de la siguiente no pasa, ÑAM!

  Mks.

  M'agrada

 12. Jo estic d’acord amb el Ferran, si son òperes del Liceu, m’estimo més per 8€ anar al teatre, l’ambient és el de veritat i el directa és el directa.

  Ara bé, si es tracta d’òperes d’altres teatres, la cosa està clara TOTS al cinema i tots, com l’Assai vàrem trobar amics i coneguts. De mica en mica, estic segur que tots acabarem a la mateixa sala i juntets.
  Inconvenients del cinema:
  Mai en un teatre, ni estan a la primera fila, veus aquelles papades suades a punt d’esquitxar-te la camisa neta que t’acabes de posar.
  Si els cantants no son gaire bons actors, pots riure o plorar, quan et toca plorar o riure.
  Que el públic acabi agafant confiança i en lloc de crispetes i coca cola, els cinemes ofereixin marrons glacés i copes de Möet. Temps al temps.

  M'agrada

 13. alex

  Sobre Marcelo Alvarez, tenor de este BALLO y que particularmente me gustaría escucharlo y tenerlo pronto en el Liceu, ” se despacha a gusto” en declaraciones al Cultural del ABC contra su dirección artística.

  No sé si será cierto y cual será la versión del Teatre, pero reproduzco lo que se publica al respecto :
  ————————————————–

  Marcelo Álvarez: “No volveré al Liceu hasta que la dirección artística cambie su actitud”

  Marcelo Álvarez
  © Opéra National de Paris / Eric Mahoudeau

  El Teatro Real de Madrid inauguró ayer domingo día 28 su temporada 2008-09 con un Ballo in maschera en el que el personaje de Riccardo fue interpretado por Marcelo Álvarez. El tenor argentino vuelve con esta producción al coliseo que considera su “teatro de cabecera en España”, tal como explicó en una entrevista publicada el pasado sábado en ABCD, suplemento cultural del diario ABC. Para Álvarez, el Real “es un teatro que me encanta y al que quiero volver cada dos años”.

  Bien diferente es su relación con el Gran Teatre del Liceu de Barcelona y con sus gestores artísticos: “Me parece que no tienen respeto hacia el cantante y eso me da pena, porque el que pierde es el público”. Álvarez explica en la entrevista las circunstancias de su último desencuentro con el coliseo barcelonés, cuando éste contactó con él para sustituir a Vincenzo La Scola, de baja por enfermedad, en Luisa Miller a finales de la temporada pasada. Según el tenor sudamericano, “me llamaron, y yo tenía otro compromiso en otro teatro, que debía cancelar para ir a Barcelona. Les pedí negociar eso (yo perdía económicamente) y me contestaron que ellos no hacían ningún favor. No hubo buena intención. Después me llamaron para una sola función”.

  ————————————————

  M'agrada

 14. Álex, jo crec que el temps col•locarà les coses al seu lloc.
  Recorda que Alagna va dir que no vindria mai al Liceu i ja ha vingut i tornarà.
  M’agradaria que les posicions entre el Liceu i Marcelo ÁLvarez s’arreglessin, però si em d’esperar una mica esperem. Ara, no crec que tota la culpa sigui del dolent Matabosch (no ni passes ni una, eh?), Álvarez també sembla que vagi una mica de divo insuportable, però con que jo no sóc testimoni de les relacions entre les dues parts, m’estimo més romandre a l’espera d’una solució beneficiosa pel públic.

  M'agrada

 15. Eleonora

  Bueno, desconozco la experiencia en el cine de “Ballo”pero conozco de primera mano la función en el mismo teatro; tuve como sustituto de Carlos(ya se confirmaba su ausencia en las representaciones)a Tezier quien compuso con su voz muy lírica el Renato(ay Carlos, cuídate, que sé que muchos te echaban de menos,en voz y actuación habríamos ganado);muy bien Álvarez(eso de la gordura etc, me da igual, yo quiero que un cantante cante bien e interprete)y aseguro que lo hizo porque lo tenía a menos de dos metros y le veía bien(costó la “barcarola”es que es complicada); bien Óscar, sin más. Violeta Urmana genial, cuando cantaba acompañada claro porque fue fría e inexpresiva(vocal y escénicamente)en su”Ecco l’orrido campo”. A olvidar a Ulrica que ni interpretaba y poseía un vibrato horroroso. La dirección musical estuvo muy bien, al menos ese día. Si recuerdo algo más, lo comento.Saludos!

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: