IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE LA GALA BJÖRLING A ESTOCOLM 2011


Jussi Bjórling (5 de febrer de 1911 – 9 Setembre de 1960)

El 5 de febrer de 1911 naixia a Borlänge, el mític tenor suec Jussi Björling, per tant durant aquest any es celebra el centenari d’aquest esdeveniment amb diferents concerts i homenatges per diferents teatres on ell va actuar. Com és natural a Suècia, el seu país, el passat 2 de setembre van organitzar una gala homenatge amb l’assistència de les testes coronades i un reguitzell de cantants de la casa (als països nòrdics van ben assortits de veus), més dos tenors invitats, ja que bàsicament es va interpretar peces que Björling havia cantat al llarg de la seva carrera.

Els dos tenors invitats van ser l’interessant novaiorquès Charles Castronovo i l’eminència alemanya, Jonas Kaufmann, que com podreu veure va fer aixecar literalment de les butaques al presumptament fred públic suec, amb les seves apassionades i perquè no dir-ho sensacionals versions.

El programa de la TV sueca que avui podreu baixar-vos en versió vídeo, en tan sols dos arxius que espero que no us donin cap problema, fa un parell de dies que es pot veure prement la fotografia de Jussi Björling que tinc en l’apartat de recomanacions a la columna de l’esquerra i està format per els següents fragments i artistes:

Salm núm 4 de David (G. Wennerberg, arr P Olofsson)
membres del Adolf Fredrik’s Boys Choir

MARCHING TUNE & Polish from Big Tuna
membres de la Royal Opera Orchestra

Manon Lescaut (G.Puccini)
Klas Hedlund (tenor)

Tosca (G. Puccini)
Lars Cleveman (tenor)

Rigoletto (G. Verdi)
Catherine Leoson (mezzosoprano), Klas Hedlund (tenor), Lena Nordin (soprano), Jesper Taube (baríton)

Romeo et Juliette (Ch. Gounod)
Charles Castronovo (tenor)

Les pechêurs du perles (G. Bizet)
Charles Castronovo (tenor), Jesper Taube (baríton)

Cavalleria Rusticana (P. Mascagni)
Jonas Kaufmann (tenor)

La Bohème (G. Puccini)
Paulina Pfeiffer (soprano), Charles Castronovo (tenor)

Il Trovatore (G. Verdi)
Lars Cleveman (tenor)

Lohengrin (R. Wagner)
Jonas Kaufmann (tenor)

Turandot (G. Puccini)
Yinjie Gong (tenor)

Pagliacci (R. Leoncavallo)
Jonas Kaufmann (tenor)

At Sea (G. Nordqvist)
Lars Cleveman (tenor), Jesper Taube (baríton), Klas Hedlund (tenor)

Carmen (G. Bizet)
Katarina Dalayman (soprano), Jonas Kaufmann (tenor)

Kungliga Hovkapelle – Orquestra de l’Òpera Reial d’Estocolm

Director musical: Stefan Solyom

La Mattinata (R. Leoncavallo)
Jussi Bjorling (gravació de 1950)

La Gala és ben distreta, malgrat que la Sra. Birgitta Svendén, en el seu moment notable mezzo wagneriana, parla molt i amb suec, és clar, allà no tenen els problemes que tenim aquí, amb la qual cosa diguem que la majoria no en rasquem ni una, i quan ella calla, parla l’estrambòtica, divertida i interessantíssima mezzosoprano Malena Ernman.  Quan canten podreu escoltar al costat de coses realment “curioses” com al tenor Klas Hedlund que m’ha posat una mica nerviós, o el Tannhäuser bayreuthià d’enguany, Lars Cleveman, que cantant Puccini o Verdi, no millora la impressió que quan canta Wagner, al baríton Jesper Taube, o les soparnos, Paulina Pfeiffer i Lena Nordin.

El gran nivell el porta Jonas Kaufmann que està en un moment especialment brillant i el públic suec ho agraeix i l’aclama amb justícia. L’altre estel de la nit és Charles Castronovo, que per acabar de consolidar-se, encara ha de millorar algunes coses, principalment de l’emissió i la precipitació en el atac als aguts, però la veu és molt interessant, malgrat que crec que li manca passar la barrera per acabar transmetent l’emoció deguda.

Escoltar i no veure, ja que sembla la mare de Don José, la Carmen de Katarina Dalaymann no deixa de ser una curiositat exòtica, i és clar el Calaf de Yinjie Gong, resulta un experiment, més que un luxe, asiàtic, això si.

Són curiositats que de ben segur no us molestaran i que acaben per farcir un homenatge local, a una de les grandioses figures del món de l’òpera.

Us deixaré dos YouTubes que he pujat al meu canal, i ambdues amb Jonas Kaufmann:

La primera cantant “Mamma, quel vino è generoso”, el comiat a la mare de Cavalleria Rusticana

I ara, per completar el programa verista, el “Vesti la giubba” de Pagliacci de Ruggero Leoncavallo.

Oi que us agafen ganes de tenir tota la gala?, doncs aquí teniu els enllaços.

ENLLAÇOS

Tot desitjant que us agradi, us emplaço demà a In Fernem Land, és possible que us deixi quelcom que us pugui interessar.

27 comments

 1. Vaig veure les intervencions del Jonas Kaufmann en aquest concert i la veritat és que el vaig trobar en molt bona forma vocal en cada una de les seves diferentes interpretacions.
  Les àries de la Cavalleria i del Pagliacci per mi molt més ben executades que en el disc del “Verismo”.
  Brillant també en Carmen i Lohengrin. En fi, realment espectacular i no és per menys que el públic suec es posi de peus, segurament, jo de ser-hi, hagués fet el mateix.

  Salutacions,

  M'agrada

 2. Mercedes Parera

  Hola Joaquim y amigos, hace dias que no digo nada pero os queria saludar a todos, para que veais que si que estoy aquí lo que a veces no me va bien hacerlo. Muchas gracias un magnífico concierto este Kaufmann es una maravilla!!! Desde cuando es aleman?….yo tenia entendido que era de Sud Africa de todos modos es maravilloso. Gracias por los magníficos apuntes que nos dejas es lo primero que hago despues de desayunar, saludos a todos y para ti Joaquim un fuerte abrazo.Mercedes.

  M'agrada

 3. nati

  Anava a posar-me també dempeus després de sentir al Kaufmann però, just en el moment, he tingut un rampell de seny y m’han vingut al cap els usos i costums del nostre blog i llavors … m’he reclinat .
  Gràcies Joaquim per aquests moments .

  M'agrada

 4. No me cansaré nunca de decir, que Kaufmann cantando Cavallería . es la perfección personificada…..bueno ya sabes lo exagerado que soy con mi Jonás, pero creo que muchos pensáis así…..

  Por cierto…… Kaufmann…..y ….Castronovo……la pareja perfecta…. de voces, claro….

  Salutacions a tots/es

  PS… Mi Kaufmann….. sudafricano????? Munich-Baviera-Alemania-Europa-Paraíso………

  M'agrada

 5. tristany

  He estat a punt d’escriure en alfabet rúnic per no desentonar amb les últimes tendències del blog, però, atesa la precària situació que travessa la nostra estimada llengua catalana, he decidit mantenir-me ferm i seguir fent-ne bandera.

  Vaig veure fragments de la gala fent ús de l’enllaç que amablement ens has facilitat i no es pot negar que Kaufmann està en un moment especialment dolç (per cert, per què sempre em fa l’efecte que li cal passar per la dutxa amb urgència?). Fa ràbia i tot, especialment sabent que per aquí no se l’espera.

  Molt interessant, com dius, Charles Castronovo. Tot i les mancances, que em penso que són superables, crec que pot arribar a ser un molt bon tenor. Em va cridar força l’atenció el seu Alfredo d’Aix.

  M'agrada

 6. Josefina

  La magnífica veu de Jonas Kaufmann no pot deixar indiferent a ningú, ni tan sols a persones que, com jo, sense entendre d’òpera però aprenent al teu bloc i reflexionant en els comentaris, voldríem arribar d’una manera més tècnica a gaudir d’aquesta modalitat de la música i les seves veus que, per la meva part, arriba facilitada per l’especial sensibilitat que sento per tot el bell.

  Estic impressionada per la veu d’aquest tenor, em sembla meravellosa i m’agradaria gaudir quan pogués veure-ho o sentir en directe. M’agradaria entendre, saber …

  Gràcies Joaquim per encendre la flama d’aquesta il.lusió. Petons.

  M'agrada

 7. Ja vaig mirar-me el programa sencer a l’enllaç esquerra ahir i a Jonasito, a més de la babita habitual (seva, és clar) l’he trobat un pel entubadet. Petits peròs d’un gran gala austera i molt agradable.

  M'agrada

 8. Montserrat tur

  A mí tambè en cau la baba (la meva es clar) cuant sento en Jonàs Kaufmann , canti el que canti, meravellós, per cert no sé hon vaig llegir que l’hi havian d’extirpar un nódul de les cordes bocals, algú m’hen pot fer cinc centims, moltes gràcies. També m’ha sorprés força positivament Castronovo, penso que amb una mica més de temps i corregint algún que altre defecte pot ser un molt bon tenor .

  M'agrada

 9. villalobos, Anita i José Luis, a disposar
  Hola Brunilda, era fàcil entusiasmar al públic cantant d’aquesta manera.
  Leonora, seguro que encuentras cosas que te gustan
  Hola Mercedes, ja veu que cada vegada que comenta ens posem ben contents. Com ja li han dit en Kaufmann és un alemany de socarrell.
  nati, veig que també t’has deixat seduir per el brillant moment de kaufmann.
  Emilio-Bcn, no existe la perfección.
  Elvira, encantat d’acontentar als amics dels meus amics.
  tristany, i tant que bruteja, fins i tot quan es muda, el seu aire és brutejant, però aqu8esta sensació d’acabar-se d’aixecar del llit sense passar per la dutxa, provoca tsunamis.
  Josefina, sou fàcilment combustibles i m’encanta encendra la metxa.
  Kalamar, ara em diràs que amb la seva babeta no es barrejava la teva. No m’ho crec i alguna cosa et deu haver passat a l’aparell auditiu, ja que trobo que has trigat molt a adonar-te que en JK entuba l’emissió, no?
  Montserrat, els grans cantants de veritat, no paren d’estudiar, millorar, corregir, rectificar, per tant, Castrono, però també Kaufmann no ha d’adormir-se i ambdós han de romandre sempre amatents a l’evolució i progressió de la carrera, tan sols així, podran fer-nos gaudir del seu cant, molts més anys.

  M'agrada

 10. Montserrat tur

  Moltes gràcies Kenderina per la teva informació,espero i desitjo que sigui una cosa lleu i ben aviat ens faci disfrutar amb el seu cant. Joaquim , estic d’acord amb tú que tot bon profesional , sigui music, cantant , metge, etc………..no pot deixar mai d’estudiar i perfeccionar-se, peró sempre n’hi han d’afortunats que amb un minim esforç aconsegueixent millors resultats.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: