IN FERNEM LAND

50 ANYS DE MONTSERRAT CABALLÉ AL LICEU: HÉRODIADE amb Carreras,Pons i Vejzovic (vídeo)


La temporada 1983-1984 farcida de grans títols i millors repartiments ens va reservar una inesperada sorpresa amb la programació d’Hérodiade l’òpera de Jules Massenet estrenada el 19 de desembre de 1881 al Théâtre dela Monaie de Brussel·les.

Aquesta òpera tan sols havia estat representada al Liceu la temporada 1924-1925 quan es va estrenar el 13 de desembre de 1924, no obtenint, malgrat un bon repartiment, gaire succés, motiu per el qual es va representar una altre vegada, el dia 16 del mateix mes, no tornat a aparèixer fins aquestes representacions de la temporada 1983-84. Per tant es tractava pràcticament d’una estrena.

A Montserrat Caballé haurem d’agrair un cop mes l’exhumació d’un títol pràcticament oblidat fora de França, i que tan sols es coneixia per una gravació de l’any 1963 amb un repartiment espectacular encapçalat per Regine Crespin, Rita Gorr, Albert Lance i Jacques Mars, sota la direcció de Georges Prêtre, una gravació que no es trobava al mercat nacional d’aquells anys i per tant que ens allunyava encara més d’una òpera de clares ressonàncies meyerberianes, en quatre actes, amb cinc grans rols (soprano,. mezzo, tenor, baríton i baix), amb variades escenes corals i la inserció de l’obligat ballet.

L’òpera ens va sorprendre per les voluptuoses i encisadores melodies, així com per el tractament sempre refinat de l’orquestra, si bé els personatges universalment coneguts d’ençà el drama d’Oscar Wilde i la genial transcripció operística que en va fer Richard Strauss va esborrar qualsevol altre intent de escenificar la tragèdia Bíblica. Potser per això l’òpera de Massenet esdevé d’un cartró pedra difícilment suportable si no fos per la categoria d’una música al servei d’uns personatges sense cap interès.

Al Liceu vàrem comptar amb un repartiment de la factoria Caballé, amb la soprano assumint el rol de Salomé, Dunja Vezjovic una mezzosoprano discutible i incomprensible anomenada en aquell moment gràcies a Karajan que la va “immortalitzar” en una anodina Kundry del seu fantàstic Parsifal de 1980 (DG) i l’horrorosa Senta del 1981-83 (EMI). Josep Carreras encara el en seu zenit cantant Joan el Baptista, el solid Joan Pons assumint l’Herodes i el baix nord-americà Roderick Kennedy el rol de Fanuel. En un rol molt menor va debutar Antoni Comas, el tenor que després esdevindria una de les peces fonamentals de les òperes del sempre desconcertant Carles Santos. La direcció d’orquestra va anar a càrrec de Jacques Delacôte, per aquells anys força actiu al Liceu, i la direcció escènica va anar a càrrec de Jacques Karpo, que sense una producció pròpia es va inventar amb quatre escales mòbils, una complexa i eficient escenografia, ben il·luminada i sobretot ben moguda, que semblava molt més del que realment era. El resultat va ser espectacular gràcies al bon estat vocal de pràcticament tot l’elenc, amb una Caballé molt implicada i dramàtica, al llindar de les seves possibilitats i segurament obtenint el darrer gran èxit de la seva llarguíssima col·laboració amb el teatre. Tot el que va venir després d’aquesta Hérodiade ja van ser mostres evidents del pas inexorable dels anys, malgrat que sempre ens reservés els seus grans moments, com podreu veure en l’apunt de demà.

Us deixo un YouTube que he extret de la copia que us he deixat i d’aquesta manera també podreu comprovar la qualitat de la gravació, de l’ària d’entrada de Salome, “Il est doux, il est bon”.

Em plau molt que el dia que celebrem exactament els 50 anys del debut de la gran soprano al Liceu, portar-vos aquesta magnífica representació que va suposar la primera retransmissió que va fer TV3 des de el Liceu, fins aquell moment patrimoni exclusiu de TVE. La copia és excel·lent i prové de l’arxiu Colbran.

Per baixar i descomprimir els arxius utilitzeu els mètodes habituals amb hjsplit per ajuntar i winrar per descomprimir.

ENLLAÇOS: (Aquests són els enllaços nous, espero que ara no hi hagi cap inconvenient i Lamento les molesties i la feinada que suposa tornar a baixar-ho tot)

https://rapidshare.com/files/2572211285/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.001

https://rapidshare.com/files/3793258577/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.002

https://rapidshare.com/files/4292052562/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.003

https://rapidshare.com/files/1569578391/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.004

https://rapidshare.com/files/2410247172/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.005

https://rapidshare.com/files/2064479227/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.006

https://rapidshare.com/files/2030873310/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.007

https://rapidshare.com/files/952262365/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.008

https://rapidshare.com/files/1437902933/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.009

https://rapidshare.com/files/4100570564/Massenet_Hérodiade_i_Liceu.rar.010

Demà us deixaré el darrer vídeo d’aquesta sèrie.

25 comments

 1. Xavier C.

  Descarregant-ho tot, gràcies !!!

  No te res a veure, però aprofito per oferir informació de servei que crec farà contents als aficionats a la sarsuela que sovintejen In Fernem Land: diumenge a les 22:00 a TVE La 2 “Los sobrinos del capitán Grant”.

  M'agrada

 2. juli carbó i montardit

  Gràcies C, on, per la informació. Segur que ho miraré. Aprofito la ocasió per a convidar que si algun altre infernemlaire sap quan transmeten o retrensmeteran alguna sarsuela tingui l’amabilitat de comunicar-ho.
  Moltes gràcis d’antuvi.

  M'agrada

 3. Concep

  Joaquim, quin magnífic homenatge estas fent a Caballé, és veritablement un recull preciós. Algunes de les òperes que ens has deixat aquests dies les teníem en vídeo VHS però fa molt temps que ja no podem veure’ls i en el seu moment no ho vam passar a DVD, poder recuperar-les ara ens produeix a tota la família una especial emoció.

  M'agrada

 4. Maribel i Victor

  Wow Joaquim, quin homenatge tan bonic feu a la Montserrat Caballé i quina quantitat de regals per a nosaltres!!!!!. Jo vaig sentir a MC per primera vegada en directe a “La Vierge” en versió concert i la darrera vegada a Henry VIII, on en (el nostre més intim ) ens varem acomiadar d’ella
  Ens afeigim a l’ Olimpia i Colbran i creiem que algú hauria de fer.li arrivar aquest homenatge tan meravellós ja que ens la recupereu en tot el seu esplendor.
  Gràcies Joaquim i gràcies Colbran

  M'agrada

 5. Rosa

  Gràcies, Joaquim per aquest vídeo. Quins regals ens fas aquests dies! La vaig veure dues vegades.En tinc molt bon record. M’agradarà veure-la una altra vegada. Erem afortunats de tenir aquests repartiments de luxe amb cantants de casa. Novament gràcies i bon cap de setmana, Joaqum.
  M’afageixo a l’agraiment per l’avís de la sarsuela per demà. A mi també m’agrada. No tant com l’òpera, però m’agrada. Bon cap de setmana a tothom.

  M'agrada

 6. colbran

  Cuando grabé esta “Herodiade” hacía dos años que la había visto en el Liceu, peroTV3 la programó en 1985, con unas cámaras claramente mejoradas. No obstante también tuve que retocar contraste, brillo y color y el resultado es patente como podéis observar. Me agrada saber que os gusta disponer de estas grabaciones que o no circulan por ahí o lo hacen en condiciones muy inferiores a las copias mías. Montserrat Caballé merece ser recordada en estos títulos que algunos ya habían olvidado que hubiera interpretado o que incluso se hubieran retransmitido.

  M'agrada

 7. nati

  Moltes gràcies Joaquim i Colbran per la vostra dedicació a mostrar la gran contribució artística de la Montserrrat Caballé. L’aportació documental que acompliu, és impagable.

  M'agrada

 8. Muchas gracias por toda la información y por los archivos Joaquim (gracias también a Colbran por los vídeos).
  No he tenido ningún problema con el “Giulio Cesare” y “La Forza…”, de hecho ya han reemplazado las copias de menos calidad que se consiguen por el “e-mule”…
  Lo que ocurre es que una vez unidos todas las descargas en el archivo de “Hérodiade”, el ‘winrar’ me dice que el archivo “VTS_02_2.VOB” está corrupto, y sólo descomprime los otros tres restantes, ¿se podría revisar este detalle? No me gustaría quedarme sin este otro documento de nuestra grandíma Montserrat Caballé.
  Gracias de nuevo Joaquim, y un abrazo…

  M'agrada

 9. KÀTIA

  Aquesta Herodiade la vaig gairebé de genolls,era als començaments de la meva entrada a l’òpera i vivía moments exultants,disfrutava com una “foca”.A més a més Carreras es el meu tenor preferit de tots els temps amb la qual cosa quàn diu “Si je suis ton fils” em va venir un cobriment que de poc m’hi quedo.
  Moltisimes,moltissimes gràcies,Joaquim.Saps que dones esperances a tots nivells a molts de nosaltres???
  Gràcies també a Colbran…

  M'agrada

 10. mercedesparera

  Yo tuve la suerte de poderla ver desde la platea del Liceo, junto a mi querida hija, los vimos a dos pasos, peró yo creo que se oye mejor desde arriba. No puedo daros información porqué =que cosa mas rara,= lo que más me viene a la memoria es aquel sayo o lo que fuese que llevaba puesto como hábito,JOSÉ CARRERAS, que barbaridad!!! no me pude concentrar ni un solo momento,no digais que esto es un absurdo increibie.Asi fué y asi os lo cuento. Adios amigos….Mercedes

  M'agrada

  • I tant que s’escolta millor des de els pisos més enlairats i en el Liceu nou encara més. Ara hi ha llocs de platea (llotges) que són lamentables per la visió i l’audició, inadmissible en un teatre fet, que no refet, a finals del segle XX.
   Si Mercedes, tens raó, el vestuari d’aquell Joan Baptista era per llogar-hi cadires. Tot plegat una mica Cecil B de Mille

   M'agrada

 11. Svetlana

  christieheather22:
  el ‘winrar’ me dice que el archivo “VTS_02_2.VOB” está corrupto, y sólo descomprime los otros tres restantes

  I’ve got is the same

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: