IN FERNEM LAND

EL VÍDEO D’ARIADNE AUF NAXOS A BADEN BADEN AMB THIELEMANN I FLEMING


Renée Fleming (Ariadne) a Ariadne auf Naxos a Baden Baden 2012. producció de Philippe Arlaud

Renée Fleming, potser la soprano straussiana més genuïna de l’actualitat ha incorporat un del rols que li mancaven del repertori del compositor bavarès, Ariadne d’Ariadne auf Naxos en el prestigiós i luxós festival d’hivern de Baden Baden, la localitat termal alemanya que s’ha proposat ser un referent tant al hivern com a l’estiu en l’àmbit del glamur musical i operístic.

Per l’ocasió s’ha envolta a la diva nord-americana del bo i millor, o quasi, començant per la més straussiana de les orquestres, la fabulosa Staatskapelle de Dresden sota la direcció del sumptuós Christian Thielemann i d’un repartiment quasi perfecte, amb Robert Dean Smith com a Bacchus, la magnífica Sophie Koch com a compositor ideal i ai las! amb l’anodina Jane Archibald com a Zerbinetta.

Per la producció es va optar per una proposta escènica del sempre poc interessant i colorista Philippe Arlaud, del que ja coneixem al Liceu un Andrea Chénier amb l’omnipresent tall de la guillotina que ens amargava cada final d’acte.

L’embolcall musical és  luxós gràcies a l’extraordinària paleta orquestral que Thielemann serveix amb tot luxe de detalls, des de la visió més cambrística del pròleg a l’explosió sonora del final de l’òpera, amb la calidesa de la Staatskapelle de Dresden per reafirmar un cop més que és l’orquestra ideal per interpretar a Richard Strauss.

Renée Fleming sembla també especialment escollida per cantar Strauss i la seva veu, que en altres repertoris mostra unes deficiències d’estil i sonoritats tibades (la darrera Rodelinda de Handel al MET), es mostra esplèndida en l’exigència vocal d’Ariadne amb aguts segurs i lluminosos i greus ben recolzats com el famós “Totenreich” que pràcticament inicia la seva famosa ària “Es gibt ein Reich”. La veu ha perdut part dels harmònics que lluïa anys enrere però encara denota bellesa a dojo i sobretot adequació estilista, cosa que en altres repertoris no succeeix. Desconec si té prevista cantar-la gaire sovint, però és sense cap mena de dubte0 la cinquena heroïna straussina al costat de la Marschallin, Arabella, Madeleine i Daphne, que mancava per aquest repòquer luxós.

Us deixo el seu “Es gibt ein Reich”, gentilesa de asdfopera

Robert Dean Smith, com acostuma a passar sempre que assoleix rols heroics, en principi no adients a la seva vocalitat eminentment lírica, se’n surt de manera triomfal. És un cantant molt intel·ligent que canta parts heroiques sense força la veu i assoleix Tristan i Tannhaüser, poca broma!, doncs bé el seu Bacchus és magnífic, segur i de bona línia sense oscil·lacions i altres molèsties habituals en els tenors, tradicionalment maltractats per les exigències de Strauss.

Sophie Koch és un compositor ideal, amb aguts esclatants i aquí quasi amb aparença villazonera. En els darrers anys ha fet una ampliació de repertori que sembla que hagi deixat algun vibrato  en el registre central, però aquest és un rol que li va com un guant i que canta de meravella-

La Zerbinetta de Jane Archibald no pateix de cap problema vocal, fa totes les notes de la dificilíssima part amb aparent facilitat, però aquest rol és molt més que col·locar bé les notes al seu lloc i la soprano canadenca queda com una soubrette i poca cosa més. Després d’haver vist interpretacions com les de Gruberova, Archibald és una aprenent de cover.

En rols menors trobem a l’excel·lent Eike Wilm Schulte com a Musiklehrer, al veteraníssim René Kollo com a Majordom o el jove i prometedor David Jerusalem, fill del gran Siegfried, com a parruquer, entre una llarga llista de cantants que tret d’alguna que altre llacuna (Nikolay Borchev com a Harlekine) mostren un gran nivell.

ës una veritable llàstima que una oportunitat tan maca com aquesta, hagi estat encarregada a Arlaud amb una proposta tan erràtica i confosa, on els personatges del pròleg tornen a sortir barrejant-se en l’acció de l’òpera en un idea que potser ben servida podria donar els seus fruits.

Us deixo els enllaços per baixar-vos el vídeo de la retransmissió televisada, d’alta definició que sota la privilegiada direcció de Brian Large ens indica que aviat tindrem el DVD oficial a les botigues. Avui a can IFL

ARIADNE AUF NAXOS
R Strauss – Hugo von Hofmannsthal

Philippe Arlaud Director d’escena
Philippe Arlaud escenografia
Andrea Uhmann disseny de vestuari

Staatskapelle Dresde
Durector musical Christian Thielemann

Eike Wilm Schulte Haushofmeister Ein Musiklehrer
Sophie Koch Der Komponist
Renée Fleming Ariadne / Primadonna
Robert Dean Smith Bacchus / Der tenor
Jane Archibald Zerbinetta
Nikolay Borchev Harlekine
Kenneth Roberson Scaramuccio
Steven Humes Truffaldino
Kevin Conners Brighella
Christian Baumgärtel Ein Tanzmeister
Roman Grübner Ein lakai
David Jerusalem Ein Perückenmacher
Michael Ventow Ein Offizier
Christina Landshamer Najade
Rachel Frenkel Dryade
Lenneke Ruiten Echo
René Kollo Der Haushofmeister

Festival de Baden Baden 25 de febrer de 2012

ENLLAÇOS

https://rapidshare.com/files/1313152013/AuN_2012_BB_Thielemann.mkv.001

https://rapidshare.com/files/3581942953/AuN_2012_BB_Thielemann.mkv.002

https://rapidshare.com/files/465986058/AuN_2012_BB_Thielemann.mkv.003

https://rapidshare.com/files/544318665/AuN_2012_BB_Thielemann.mkv.004

https://rapidshare.com/files/1043468736/AuN_2012_BB_Thielemann.mkv.005

13 comments

 1. Alex

  Gracias Joaquim.
  En estos roles , Fleming no tiene rival hoy en dia aunque la Stemme ya está empezando con alguno de ellos, como la Marsicala ( proximo abril en Viena , con la reaparición de la ya mamá Garanca como Octavian)
  Espero disfrutar del video y también en junio de la propia Fleming en Paris como Arabella

  M'agrada

 2. dandini

  Els punts forts de la Fleming són Strauss,Mozart i el repertori francès.En aquesta Ariadne la trovo fabulosa.El proper debut serà l’Opera de Viena on cantarà el seu segon rol wagnerià: Elsa al costat de Jonas Kaufmann i sota la direcció de Christian Tielemann. La Jane Archibald (1977) té una veu lluminosa i penetrant que recorda lleugerament a Diana Damrau.La Olympia que li vaig veure a Ginebra va assolir un èxit enorme.La propera temporada debutará a l’únic teatre important que li manca al seu curriculum,el ROH de Londres, cantant la Zerbinetta.

  M'agrada

 3. Carlos R.

  Estupenda Fleming y lujazo Thielemann con la Staatskapelle de Dresde.
  Me hubiera gustado asistir a esta primicia pero tuve que conformarme con la emisión por Medici. Ahora podré volver a visionarla cuando quiera, ya que no la grabé.
  Realmente la parte musical está muy por encima del espectáculo teatral que es más bien ridículo.
  Una vez más hemos de agradecerte los regalos que nos ofreces.
  Buen fin de semana Joaquim

  M'agrada

 4. Josep Olivé

  He escoltat ja tres vegades “Es gibt ein Reich” i quina delicia! Ben veritat que l’idoneitat de Renée Fleming per les heroïnes straussianes que cites és proverbial. I quina presència la seva!

  M'agrada

 5. M.A.

  Vaig tenir la fortuna de presenciar-la in situ a Baden-Baden el dia de l’estrena, el 18 de febrer, i com sempre passa, les retransmissions, per més ben fetes que estiguin, no acaben de fer justícia al que se sent i es veu en directe. El refinament de la Statskapelle de Dresde i sobretot de Thieleman és soberbi. Com ja em va succeir amb el Rosenkavalier de fa tres anys de Baden Baden (també amb Thielemen, Fleming i Koch, però amb la Filharmònica de Munic), vaig sentir “coses” i detalls de la música orquestral que no havia sentit mai, malgrat ser dues obres que em sé de memòria. Penso que Thielemann és el gran straussià del nostre temps i que farà grans coses amb la Staatskapelle, amb la que comença titularitat aquest any. Estava expectant per veure la Fleming en aquest nou rol i la veritat és que no va defraudar: el paper li va com anell al dit. Robert Dean Smith, amb aguts exultants, va realitzar una prestació que pel que recordo encara va ser millor que la que ens va oferir al Liceu fa deu anys. En fi, d’aquelles vetllades que et queden en el record per sempre.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: