IN FERNEM LAND

ELÏNA GARANČA, CONCERT A MUNIC


Elīna Garanča

No us negaré que el “magnífic” concert que us porto avui, no m’interessi gens, de fet els  concerts, que no recitals, amb orquestra i cantant acostumen a tenir un format d’obertura – ària – obertura, que m’acaba exasperant.

Però si el cantant a l’hora de triar les àries no es trenca gaire el cap i tira de repertori, del seu repertori, i el director tria les obres orquestrals com si es tractés de fer un disc de música clàssica per a tots aquells que odien la música clàssica, aleshores el interès és ínfim i tan sols queda el interès residual de comprovar certs aspectes d’evolució vocal i interpretativa dels cantants, poca cosa més.

La magnífica i enlluernadora mezzosoprano letona, Elīna Garanča (Riga 1976) ha organitzat la seva carrera artística compaginant les actuacions operístiques amb els concerts amb orquestra, la majoria de les vegades dirigida pel seu marit, el gibraltareny Karl-Mark Chinchón. Segurament, i deixeu-me ser dolentot, és la manera que té aquest senyor d’airejar sovint batuta i frac, ja que de no ser el marit de la cantant, de ben segur no ho podria fer tan sovint, al menys a les sales de concert i amb les orquestres que ho fa ara.

El passat 12 de juny de 2012 ambdós van oferir un concert a la sala Philharmonie im Münchner Gasteig, amb la Münchner Rundfunkorchester.

El programa em treu de polleguera, per fàcil i previsible:

 • Mihail Glinka Russlan i Ludmila –
 • P.I.Txaikovski La donzella d’Orleans
 • Jules Massenet: Meditació de Thaïs
 • Camile Saint-Saëns Samson et Dalila Bacanal
 • Charles Gounod: La reina de Saba cavatina de Balkis
 • 3 Pasodobles: España cañí de Pascual Marquina– Gerona de Santiago López – El Gato Montés de Manuel Penella
 • Georges Bizet: CARMEN
  • L’amour est enfant de bohème
  • Preludi de l’acte 1er
  • L’amour et un oiseau rebelle
  • Preludi acte 3er
  • Prés des remparts de Seville
  • Preludi acte 4at
  • ària de les cartes “En vain pour eviter”
  • Preludi acte 2on
  • Chanson bohème “Les tringles des sistres tintaient”
 • Ruperto Chapi: Las hijas del zebedeo “carceleras”
 • Agustin Lara: Granada

És molt probable que el concert que la mezzosoprano farà al Palau de la Música Catalana amb Karel Mark Chinchon dirigint l’Orquestra Simfònica del Vallès, serà idèntic. Almenys els autors esmentats en el programa previ són Txaikovski, Saint-Saëns, Gounod i Bizet.

Vocalment Garanča està esplendorosa, res a dir, ans al contrari, i per a mi ens ofereix tres moments de veritable interès. les àries de La donzella d’Orleans de Txaikovski, la de Charles Gounod provinent de l’òpera La reina de Saba, i sobretot “L’amour est enfant de bohème” que era l’ària original d’entrada de Carmen, i que Bizet va substituir per la havanera provinent del “arreglito” de Iradier, molt més seductora.

La resta del repertori vocal és previsible, amb l’enèsima vegada que escoltem las “carceleras” de Ruperto Chapí  (Chinchón li hauria de dir que hi ha més àries precioses de zarzuela per incorporar) i la incorporació de Granada d’Agustín Lara, una cançó que jo associo als tenors.

Us deixo doncs allò que m’ha agradat més, però al final trobareu tot el concert, pasodobles inclosos, per a tots aquells que vulgueu escoltar a Garanča cantant el de sempre.

M’encantaria que aprofités els concerts per incorporar belcanto, Verdi, altres àries d’òpera francesa o de repertori eslau, més enllà de la donzella.

P.I.Txaikovski: La donzella d’Orleans comiat als boscos

Charles Gounod: La reine de Saba, cavatina de Balkis

Georges Bizet: Carmen,  “L’amour est enfant de bohème”

ENLLAÇ

Espero que malgrat les meves dèries, el gaudiu.

25 comments

 1. Xavier C.

  Tot i el programa i el comte de Chinchón, crec que caldrà far mans i mànigues per mirar d´aprofitar al gener el doblet Netrebko-Garança. Oportunitats així no es poden deixar escapar.

  M'agrada

 2. Jo crec que hi ha alguna cosa nova en comparació amb algun dels darrers concerts d’EG que havia escoltat. De totes maneres, sigui el que sigui el que canti, escoltar-la es una plaer i ja espero amb candeletes la seva actuació al Palau.

  M'agrada

  • Jo crec que Garanca, amb un instrument tan privilegiat ja podria haver incorporat molts rols adients a una veu tan versàtil i homogènia. De fet pot fer un amplíssim repertori i que es dediqui en tot un concert a cantar la seva Carmen, a mi em sembla una mica, una pèrdua de temps.
   És clar que a molts el semblarà que com a Carmen és molt bona, no pas en a mi.

   M'agrada

 3. Estic dácord amb en Josep, respecte a aquesta noia ,te una veu meravrllosa i canta com els angels .Espero que al Gener hem pugui
  moure i procuraré anar-hi.El marit te solsament el paper de comparse.
  Gracies per haver dedicat el post a la meva cantant predilecta (després
  de la Fleming ) Adéu i fins un altre.

  M'agrada

 4. alex

  Yo creo Joaquim que nada hay que reprobarle a Garanca por reiterar ” las carceleras” de Chapí, ya que siendo una señora del Báltico ( de claras influencias ruso-escandinava ) ycon formación musical en Alemania en sus inicios, mucho hay que agradecerle que sienta y cante zarzuela y otra música española de modo más que notable y bastante mejor que muchos y muchas profesionales españoles de la lírica.
  Aunque algunos o algunas achaquen a Garanca que es algo fria en sus interpretaciones ( si lo fue en su Seymour liceistica, por causas achacables totalmente a la pésima reggia que se presentó ), puedo asegurar que lo presenciado por mí de ella en 2 funciones de CARMEN en distintos lugares y hace ya más tiempo una Cenerentola, no lo es ( para mayor prueba de ello, ver su extraordinaria CARMEN del Met en dvd, con Alagna, donde la letona – veraneante en Benalmádena -, canta , actúa , baila y da una muestra de entreg total)
  Tengo ya este audio de Munich, junto con el recital de alla Scala ( muy buena también Garanca en los lied de Schumann y Berg) del pasado 4 de julio y es vocalmente para mi gusto, la mejor o más interesante cantante de hoy en día en el mundo de la lírica junto a N.Stemme.
  Pocas ypocos cantantes existen hoy en día ( diría que casi ninguno o ninguna) que como Garanca, tengan la versatilidad de cantar ópera y similar, tanto del repertorio ruso, alemán, italiano, francés, español, inglés incluso ( y supongo letón) con tanto dominio y precisión en las dicciones idiomáticas; ello demuestra ( y me lo han asegurado quienes conocen profesionalmente a Garanca) que es una excepción que confirma la regla, no solo ejerce de guapa y mediática porque ya lo es, sino que es una profesional joven todavía ( 36 años) que se auto impone unas grandes exigencias y estudia tecnicamente un montón
  En este Conciert muniqués, especialmente es preciosa su interpretación rusa de LA DONZELLA DE ORLEANS.
  Que ahora esté combinando conciertos, lied y ópera pero algo menos, demuestra no “solamente que quiere ganar buenos contratos” sino su intligencia musical y me explico : E.Garanca ha estado de baja maternal desde el pasado junio 2.011 hasta marzo 2.012 más o menos, es decir unos 10 meses y con esta baja foorzosa, entiendo que para este 2012 y principios 2.013, ha preparado muy inteligente y profesionalmente su ” vuelta a los ruedos” para recomponer su voz ( muy bien asesorada por su manager operístico que es E.Palacio): lied, conciertos y operísticamente Mozart ( Sesto) y Strauss (Octavian) entre Viena y el Met, para retomar ópera francesa en el 2.013 ( Charlotte- no me la pienso perder junto con Alagna en Wien), Carmen y Didon/Cassandre), dejando de nuevo la ópera italiana para el 2.014 ( espero que pronto no solo vuelva a cantar roles demezzo belcantista, sino que espero y deseo que empiece pronto con los de mezzo lírica verdiana como la Eboli).

  En suma y si sigue como hasta ahora, es de las pocas cantantes más que interesantes vocalmente para seguir en los teatros y repito, no solo ejerce de guapa como otras que son solo eso y unas bluffs como cantantes
  Se nota que soy un fan admirador de Garanca! ( y desde luego, hay que empalmar en BCN próximo enero, el 10 Netrebko y el 11 su amiga Garanca; yo no pienso perdérmelos )

  M'agrada

  • Josep Olivé

   Se nota, se nota… 🙂 ..y comparto admiración sin duda. Y es cierto que su interpretación de “La doncella… ” es tremenda. Muy interesante tu entrada, que me ha hecho conocer aspectos (pasados y futuros) de esta gran artista que no conocía.

   M'agrada

  • Yo, cómo ya no practico las incondicionales adhesiones a ningún cantante, le reprocho cosas a ella y a quien haga falta.
   Si se presentara con arias de Donizetti, Bellini o Rossini, de aquellas que estrenaron cantantes con sus misma voz, es decir, que pueda cantar Norma o Adalgisa, las reinas de la trilogía Tudor o sus rivales, o aquellos roles que Rossini escribió para Isabel Colbran, nada tendría que reprocharle, al contrario.
   No digo que las cante en escena, pero si en un concierto.
   Su Carmen me parece muy bien cantada sin más. La del MET está bien, no así la que vi en Les Arts, que reconociendo los grandes méritos de la cantante, me dejó más frío que el hielo.
   Admiro más la voz que a la cantante, que siendo excepcional, me trasmite pocas vibraciones. A veces ocurre.
   Puede cantar un amplísimo repertorio y la zarzuela la canta muy bien, por ello podría cantar más a menudo otras obras que no fueran “las carceleras” o el “de España vengo”. Precisamente por qué lo hace muy bien y se puede permitir el lujo de cantar lo que desee.
   Recuerdo que cuando Caballé incorporaba en sus conciertos el “Salice” y el posterior “Ave Maria”del 4º acto de Otello, le pedíamos más variedad, no quisiera que con Garanca acabara sucediendo lo mismo.

   M'agrada

 5. Carlos R.

  En la actualidad hay una docena de cantantes, no más, que marcan la diferencia. Garanca es una de ellos.
  Te doy la razón en cuanto a la repetición hasta la saciedad de los programas de concierto que estos cantantes pasean por el mundo.
  Antes, cuando Internet y las redes sociales no nos permitían estar al día de lo que ocurre en cualquier rincón, no teníamos la misma sensación que ahora, a pesar que cuando los cantantes ofrecían conciertos repetían una y otra vez las mismas arias.
  Yo también prefiero los recitales a los conciertos, puesto que en ellos los cantantes no se escudan con las oberturas de siempre.
  En general hay una falta de originalidad y búsqueda de nuevas obras, eso es cierto, pero en la mayoría de los casos lo que se pretende es llenar teatros y auditorios con obras que atraigan al público. Es algo inevitable en una sociedad que ha sacrificado demasiadas cosas en aras del negocio.

  M'agrada

  • Quizás el problema sea ese, que tenemos todos o casi, los conciertos a disposición y de manera immediata. Es entonces cuando nos percatamos que en una gira de conciertos que pueden durar un año, las variantes entre los diferentes conciertos es mínima.

   M'agrada

 6. Josep Olivé

  Com tu dius esta esplendorosa! Quin goig de veu! Quina qualitat! Em desfaria en elogis! D’altra banda comparteixo la teva opinió crítica envers el format d’aquets tipus de concerts, pero renoi, si hi ha una figura actual capaç de fer-nos tornar a vibrar en àries prou conegudes, aquesta és Elïna Garanca.

  M'agrada

 7. colbran

  Espléndida como siempre Elina Garanca. La pena es que se siente inadecuada para Rossini (opinión que no comparto) pues haría verdadero honor a los 10 roles Colbran.

  Donde más me ha gustado -de estos tres cortes propuestos por Joaquim- es en el aria de “La reine de Saba”, página inspiradísima que invita a escuchar la ópera entera.

  Su esposo la acompaña desde el podio sin ningún sello especial, pero permite que la voz destaque en todo momento, con lo cual podemos disfrutarla en todo su esplendor en los tres registros.

  Estoy seguro que Garanca tiene preparadas diversas romanzas de zarzuela -algunas ya las ha cantado en conciertos y grabado-, pero yo creo que es su marido el que está fascinado por las “Carceleras” de “Las hijas del Zebedeo” de Chapí que tantísimas sopranos/mezzosopranos internacionales cantaron y grabaron desde su estreno y por ello aparece en todos los conciertos en que actúan juntos.

  Fede

  M'agrada

  • Fede,
   En alla Scala pasado 4 de junio y como uno de los bises a su Recital de lied y además de un par de arias de CARMEN, Garanca cantó de modo extraordinario la romanza de EL BARQUILLERO…Cuando está tan hondo…Anabel… ( no le había escuchado esa pieza a Garanca y me emocionó lo bien que la cantó ); puso al público de pie!
   (ojalá la cante el próximo enero aquí en el Palau)

   M'agrada

   • La preciosa romanza de “El barquillero” -que también es de Chapí, como las tan oídas “Carceleras”- la cantó Elina Garanca en una gala especial dedicada a España en 2008 en Baden-Baden y dirigida -cómo no!- por su gibraltareño marido Karl Mark Chichon, cuyo apellido iba en origen -con toda seguridad- acentuado en la “o”.

    M'agrada

 8. Josep Ramon

  A mi no m’agrada la zarzuela, segurament no és just dir-ho d’aquesta manera, però deu ser quelcom que he mamat de petit.
  L’espanyolisme musical no m’agrada, tant si el practica Ravel, Debussy o Glinka.
  Començar a escoltar folklore hispànic em produeix urticària. Ja ho sé, sóc jo que haig d’anar a un especialista, però tan sols voldria dir-vos que escoltar els tres pasodobles que van tocar en aquest concert, com si parléssim de tres grans obres musicals de la musica espanyola em fa venir basques. Dit això, la senyora Garanca canta de conya i per tant li haurem de perdonar que el seu marit tregui la peineta i la bata de cola, tan aviat el deixen.
  T’agreixo, benvolgut Joaquim, la paciència i també els enllaços que ens deixes.

  M'agrada

 9. rosetapiccina

  En general m’encanta Elina, però, ho sento, per Zarzuela no. Jo he crescut sentint Zarzuela i la porto molt dintre (sense ser cap experta). Em pregunto si els italoparlants tenen la mateixa sensació d’artificialitat quan senten la resta del món cantant les seves àries.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: