IN FERNEM LAND

EL PRIMER CALAF DE ROBERTO ALAGNA: TURANDOT A ORANGE (vídeo)


Roberto Alagna com a Calaf (Orange 31 de juliol de 2012)

S’esperava amb quelcom més que expectació el primer Calaf de Roberto Alagna.

En tenor francès va ampliant el seu repertori i tot mirant un impossible Otello, ara ha volgut fer front a Calaf i ha triat com era de preveure, un terreny favorable per si de cas.

El festival estiuenc d’Orange és una de les cites obligades del tenor amb el seu públic. En dos dies el veuen 16.000 persones i si aquestes són incondicionals, el bany de masses està garantit.

El primer dia, el dissabte 28 de juliol va tenir lloc la primera representació i la cosa no va anar gens bé. Si és o no per una medicació que el tenor va prendre per una infecció bucal, no ho sabrem mai, però segons es pot llegir Le FIGARO i fins i tot el sempre benvolent Roger Alier a La Vanguardia, la primera va ser un desastre.

Per la segona representació, efectuada dilluns passat dia 31, Roberto Alagna va prendre precaucions i va fer un gran èxit, però el resultat ja ho jutjareu vosaltres mateixos, ja que la veu està al límit i a punt de trencar-se en diversos moments. Segurament la excessivament morosa direcció del veteraníssim mestre Michel Plasson, no el va ajudar gaire, amb uns temps amplíssims que encara posaven més al límit el fiato i el legato del tenor i en algun moment la concertació de l’òpera. En el duo final hi ha moments extremadament perillosos que voregen l’accident.

L’espectacle és fastuós i el públic fidel al tenor després de “Nessum dorma” li fan un exitàs, suposo que també hi havia molt de suport davant de la reacció de part del públic del primer dia que el va protestar. Però ni Alagna tenia el dia (el segon tampoc), ni sembla que aquest Calaf l’hagi agafat en un bon moment o suficientment preparat.

La resta del repartiment, encapçalat per la punyent i poc entenedora (dicció impossible) Turandot de la soprano Lise Lindstrom, és discutible, qui no té un nap té una ceba. Tampoc la Liu de la jove soprano italiana, Luigia Borsi, Mimí en algunes representacions de les darreres Bohème del Liceu, em va semblar gaire esperançadora, ja que una massa notòria oscil·lació vocal em fa témer una breu carrera. El Timur és perfectament descriptible i el que queda de Chris Merritt és ja historia.

Alagna pot fer Calaf, de fet fa Manrico i Radamés, sota el meu punt de vista molt bé, i per tant Calaf està també al seu abast, ara bé, si no estava bé motivat per una medicació, el millor que hagués hagut de fer era cancel·lar. Si el problema és un altre, de poca preparació del rol, o de poc descans, aleshores Alagna haurà de pensar seriosament en fer les coses d’un altre manera. El rol és molt exigent i és quelcom més que un “Nessum dorma”, ja que hi ha molts passatges d’exigent tessitura central i greu que si no ho canta amb intel·ligència poden passar-li factura, de fet els aguts són sempre al límit del crit, però Alagna, no cal tornar-ho a dir, és un gran cantant, musical i amb suficients recursos expressius per salvar una representació  molt millorable.

Us deixo el vídeo i l’àudio de la representació de dilluns. El vídeo té una gala addicional feta a Orange i emesa durant l’entreacte, amb la participació de Ruggero Raimondi, Salavatore Adamo, Inva Mula, Nathalie Manfrino i Julie Fuchs, entre d’altres.

Òbviament aquí teniu el “Nessum dorma” del segon dia

AQUÍ el youtube de “Nessum dorma” i AQUÍ el de “Signore Ascola” i el “Non piangere Liú”

Què vagi de gust

TURANDOT
Giacomo Puccini
Giuseppe Adami i Renato Simoni
Choregies d’Orange, 31 Juliol 2012

Turandot : Lise Lindstrom
Calaf : Roberto Alagna
Liù : Maria Luigia Borsi
Timur : Marco Spotti
Altoum : Chris Merritt
Ping : Marc Barrard
Pang : Jean-François Borras
Pong : Florian Lacani
Mandarino : Luc Bertin-Hugault

Orchestre National de France
Ensemble Instrumental des Choregies d’Orange
Chœurs des Operas d’Avigon, Nice, Toulon, Tours
Ensemble vocal des Choregies d’Orange
Maitrise des Bouches du Rhone
Conductor : Michel Plasson
Producer : Charles Roubaud

ENLLAÇOS:

VÍDEO

https://rapidshare.com/files/3608993246/Turandot_Orange_2012.avi.001

https://rapidshare.com/files/2953528112/Turandot_Orange_2012.avi.002

https://rapidshare.com/files/3449585108/Turandot_Orange_2012.avi.003

https://rapidshare.com/files/4253656134/Turandot_Orange_2012.avi.004

https://rapidshare.com/files/240397731/Turandot_Orange_2012.avi.005

https://rapidshare.com/files/562801607/Turandot_Orange_2012.avi.006

ATENCIÓ: Sembla ser que els enllaços del vídeo han donat algun problema, us deixo els nous enllaços tot esperant que no perjudiquin a ningú. Perdoneu els inconvenients i molèsties que us hagi pogut ocasionar:

https://rapidshare.com/files/3442597003/Turandot_Orange_2012.avi.001
https://rapidshare.com/files/2639946912/Turandot_Orange_2012.avi.002
https://rapidshare.com/files/892024286/Turandot_Orange_2012.avi.003
https://rapidshare.com/files/3015080105/Turandot_Orange_2012.avi.004
https://rapidshare.com/files/3963117287/Turandot_Orange_2012.avi.005
https://rapidshare.com/files/2773938411/Turandot_Orange_2012.avi.006

ÀUDIO (mp3)

ACTE 1er: https://rapidshare.com/files/1617687510/Turandot_01.mp3

ACTE 2on: https://rapidshare.com/files/1226816185/Turandot_02.mp3

ACTE 3er: https://rapidshare.com/files/3756076776/Turandot_03.mp3

63 comments

 1. Xavier C.

  No sé si perquè estem tots de vacances i calia celebrar-ho d´alguna manera o perquè vas anar ahir a la platja i et va tocar molt el sol al cap, el fet és que avui, per fi i sense que serveixi de precedent 🙂 , dius una cosa que em sembla interessant i m´agradaria posar a primera línia de debat: “ si no estava bé motivat per una medicació, el millor que hagués hagut de fer era cancel•lar ”. Sí? De veritat? Tan lògic ens sembla que ja hi som tots d´acord? Sí? O.k. Llavors, si realment és així… per què li fotem tots tanta canya a alguns cantants quan fan precisament això? Per què veiem immediatament coses rares dels representants, problemes amb la direcció, enveges amb els cantants del segon repartiment,…? Per què li retraiem no haver previst el seu estat de salut d´aquell dia quan ho va contractar tres anys abans? Per què tres mesos abans comencem a fer befa de la professionalitat d´aquets cantants que a la més mínima que veuen que no hi són no surten i posem en dubte que realment hagin de venir a cantar finalment a causa del seu divisme? Apa! Digueu la vostra, que n´he dit de molt grosses com per deixar-les passar!

  M'agrada

  • SANTI

   Sempre volem veure els cantants al màxim de les seves possibilitats i per altre part hi ha cantants que són especialistes en cancel·lar.
   Nosaltres paguem una entrada amb un any d’antelació com bé dius, i no podem entendre que un dels cantants previstos i potser el que ha motivat la nostra compra, falli. Ho podem acceptar un dia, dos o tres com a màxim.
   Roberto Alagna, com la Daniella Dessí ja han demostrat en alguna altre ocasió que els hi apareixen malalties en moments especialment complicats.
   Si el Sr. Kaufmnann no canta a Peralada, com algú ja s’encarrega de dir, el Sr. Kaufmann haurà guanyat un nou detractor.
   Els cantants són especialment sensibles a qualsevol alteració, física o anímica, però fixa’t bé que el centre de les polèmiques sempre el concentren uns quants cantants, no tots.
   Algú ha dit mai alguna cosa en contra de Beczala o Flórez, si és que algun dia han cancel·lat?, algú ha dubtat de la seva professionalitat?. I estic segur que també algú dia han sortit a cantar sota els efectes d’alguna medicació.
   Aquesta Turandot era polèmica abans, durant i després, senzillament perquè Roberto Alagna no és un tenor per cantar el Calaf, ni Radames, ni Il Trovatore, però és tenor i ja se sap que aquesta especie és una mica curta de gambals.

   M'agrada

    • Va fer una única funció perquè el van contractar per a una. Jo en això no hi veig problema.
     La Sra. Helga Schmidt volia omplir la temporada de Les Arts amb molts noms i en gran mesura ho va assolir, en aquest sentit res as dir. Kaufmann coneixia segurament la producció i sinó tant és, surt, canta, cobra i marxa, l’endemà cantava un altre i el dia abans un altre tenor. No crec que aquest sigui un problema de professionalitat.
     Sincerament ho crec així.

     M'agrada

  • Com diu en Santi, benvolgut Xavier, la canya sempre la fotem a uns determinats cantants, afortunadament no tots són iguals. Ja qui s’abona a ser centre de totes les polèmiques.
   Ves a saber si tornar als braços de l’Angeleta no l’ha tornat a desestabilitzar, ara que el teníem tan centradet.
   Comentari totalment estiuenc propi d’un IFL de Luxe 🙂

   M'agrada

   • A Flórez sí le han dado caña cuando ha cancelado, no creo que sea precisamente un ejemplo de cantante intocable. Beczala ha dado pocas ocasiones para ello. A Kaufmann también le han tirado al cuello insinuando desde enfermedades terminales hasta cobardía pura y dura.
    ¿A Alagna le han dado más?. Posiblemente sí. Primero porque igual ha cancelado más y luego porque sus puntuales salidas de tono chulescas han motivado más a los críticos a hacer sangre.

    Por cierto, no me gusta este Calaf.

    M'agrada

    • Cancela poco Flórez, pero a Flórez incluso le dan caña cuando canta como los ángeles, es lo qu tiene ser buenísimo y un poco raro. 🙂
     Alagna tiene “un punto o dos”, de meriodinalidad que lo hace tan asequible como vulgar y eso algunas veces le pierde, y encima es tenor -)
     A mi tampoco me gusta

     M'agrada

   • alex

    Miss Gheorghiu es siempre, un peligro, je…je…je… ( pero más lista que los y las demás). Esta si no está bien o no está fina del todo, no arriesga y cancela seguro

    M'agrada

  • Josep Olivé

   Per les seves cancel.lacions els coneixereu… Si un cantant no està bé ha de cancel.lar, per respecte al públic i per respecte a ell mateix. I un cantant que li sap greu cancel.lar es nota, i molt, en les seves explicacions, en el seu afany de tornar el més aviat possible… Són coses que no sé com dir-ho, vull dir que es noten. Els exemples esmentats per Santi són de calaix. La Angeleta, a la que admiro com a cantant, de la que no em perderé mai una actuació seva sempre que pugui (i que la senyora no cancel.li) és un exemple d’informalitat per dir-ho suau. Planta tota una producció (Traviata a Madrid) perquè diu que no li agrada. Vaja jeta. O sigui, què es presenta en el teatre sense saber de quina producción es tracta? Pitxor encara! Resulta que al cap de dos dies estava fent un bolo al MET amb el seu estimat Plàcido. En Kaufmann ens va cancelar un recital Schubert al Liceu. Schubert en la veu de Kaufmann, quí no espera un recital aixi? Estava malalt, sembla ser. Res a dir. Però és que després no té ni un sol dia en dos anys (estem parlant d’un recital amb piano) per a contentar un públic que l’aplaudiria encara que cantés afónic. És un dir, és clar. L’Edita queda malalta per una Lucia i fa tot el possible per a contentar al públic del Liceu que l’adora al menys en l’última funció, en un cas surrealista de comportament per part del públic precisament, que va fer pagar injusta i lamentablement la tos de la diva a la pobre Ciofi. Res, que per una banda vull dir que es nota bastant l’artista que li sap greu cancel.lar i qui passa de tot i per l’altra, com humans que sóm, o sigui irracionals, tambè pequem de perdonar-li tot a qui ens agrada i no deixar passar ni una a qui no ens fa tilin.

   M'agrada

   • Hi ha cantants propensos al escàndol i altres no. Hi ha cantants que promocionen els escàndols i altres no. Hi ha cantants que han jugat tantes vegades amb el risc, que alguna vegada que deu ser veritat que un medicament o qualsevol altre imprevist els priva de donar el millor de si mateixos, han de patir les conseqüències d’accions anteriors i credibilitat dubtosa.
    Alagna, cantant que admiro moltíssim per molts motius, també em provoca un cert enuig quan ens vol fer combregar amb rodes de molí, i malgrat que puc creure perfectament que una medicació i una infecció li podia treure moltes facultats a una veu i un artista valent, crec que aquestes representacions no es van preparar com calien.
    Masses dubtes i sobretot una sensació de bolo estiuenc malgrat la pretensió chauvinista dels francesos de fer d’aquest esdeveniment una cosa excepcional. Ni la direcció de Plasson, nio els companys de repartiment fan d’aquest Turandot quelcom “excepcional” com s’entesta a dir els locutor de la Televisió francesa davant la perplexitat del director del propi festival que deu haver suat el que no està escrit durant aquest dies.
    Estic segur que Alagna tornarà a cantar Calaf en un teatre i en unes condicions molt millors que aquestes, i ho farà bé perquè s’haurà preparat a consciència.

    M'agrada

    • Josep Olivé

     Home, Joaquim, 100% d’acord. Absolutament. No pensava en tu (ni amb mi) en la meva última frase. Crec coincidir amb tu si dic que a qui més profesionalitat exigim és precisament als artistes que més admiració els hi profesem.

     M'agrada

 2. Rosa

  Només he llegit la notícia de “Le Figaro” que tu vas penjar, Joaquim i la crítica de’n Roger Alier. No he escoltat res encara.
  Penso que es pot tractar de manca de preparació del paper. Alagna cantava “Adriana Lecouvreur” el mes de maig i començament de juny a Barcelona, “La Bohème” a Londres el juny i amb molt poc temps s’ha posat a cantar el Calaf. Quan de temps feia que el preparava? Jo no sé res de preparació d’òperes amb papers nous i difícils per la seva tessitura per part dels cantants. Però alguns admeten que han estat un temps sense cantar, dedicts a preparar un nou paper difícil. Penso que, com tu dius Joaquim, Roberto Alagna pot arribar acantar bé Calaf, però que necessita d’una acurada preparació que en aquesta ocasió no ha portat a terme. Només és un parer personal.

  M'agrada

   • Jaume de Peralada

    L´any passat el Sr Alier es va adormir a la butaca del costat meu tot i que era un recital de un famos i acreditat tenor (inicials PD) i l´endemá la crítica ve ser boniiiissima.
    Val a dir, que el dia després el vaig veura dret al passadis de l´Esglessia del Carme aplaudint com un boig a la Sondra Radvanovitch (merescudiiiiiiisimamentI) i a la crítica la va posar per els nuvols.
    Per cert: aquesta Sra fa que, ara, no m´agradi ara cap soprano. Cástig de Deu?

    M'agrada

    • Josep Olivé

     En l’última frase m’he perdut… Només t’agrada la Sondra i cap més? Sondra ha fet que et desegradi la tesitura de soprano? Sondra no t’agrada gens i fa que no t’agradi cap més? jejejej…ja veus, estic espès…tanta calor…buf… 🙂 🙂 🙂

     M'agrada

    • Jaume de Peralada

     Si que m´agraden les sopranos, valguem Deu.!!

     Pro Ell m´ha castigat enviant la Sondra al Món, i ha fet que ara m´ agradin poques de les damés sopranos (modifico el “cap soprano” per “poques”) 🙂
     (La calor em fa exagerar, … ja sé.)

     L´any passat em va cantar a pocs metres, i encara se´m esborrona la pell de pensar-hi (gallina de piel que diría el Cruyff)

     🙂

     M'agrada

 3. Jan

  A mi Alagna l’altre dia no em va agradar gaire, perque els aguts eren casi cridats, i es notava que no es notava segur, per a mi només es salva el nessun dorma, pero tampoc va ser cap meravella.
  La resta molt normalets, la Liu horrorosa, la veu més lletja que mai he sentit. I la Turandot

  PD. Els divos no estan gaire fins, la Netrebko desafina a Salzburg, el Beczala ens fa patir molt, i Alagna…

  M'agrada

   • Josep Olivé

    Les dues coses. Jo crec que passa les dues coses alhora, i totes dues es retroalimentan. Una persona amb la que no has intercanviat ni una sola paraula a la vida, que no coneixes gairebé res de la seva vida ni ella de la teva, però que és capaç de fer-te sortir d’aquest mon només amb el seu cant, o amb un piano, o amb una batuta, per força l’has de veure especial. Si, ja ho sé, és com nosaltres….però no la veiem com nosaltres. I això val tan per quan el seu contacte ens fa augmentar encara més l’encanteri, com quan ens llença al damunt un jerro d’aigua freda.

    M'agrada

   • Jan

    Doncs a mi personalment la Netrebko em va fer patir una mica, jo que em pensava que m’agradaria més que l’Angie al Liceu… i veritablement els que vam poder presenciar la funció de la Gheorghiu i el Pirgu vam ser uns afortunats! 🙂

    M'agrada

 4. alex

  Tuve el placer de ver la función en directo por la tv. francesa TF3 y en líneas generales, estoy más o menos con Joaquim :

  – La USA Lindstrom con muy deficiente dicción italiana y carente di gamos de italianidad en cuanto a estilo, me parecía una poderosa voz con un buen centro y con agudos fáciles pero con sonido demasiado metálico y a veces chillados. En cuanto al grave, pérdida de color y hasta de volumen

  – La Liu de Borsi, me gustó solamente en la escena de su muerte, ya que anteriormente mostró un vibrato descontrolado a veces y un fiato muy limitado. No obstante,mostró matices de gusto en las medias voces

  – Alagna ( me lo han confirmado unos amigos franceses) no hizo cuento y cantó indispuesto bajo tratamiento médico cierto. ¿Porqué pues no canceló? Me autorespoondo, suculentos honorarios o cachet me imagino y quiso probarse en este debut del Calaf que NO ES PARA TENOR LIRICO, sino para SPINTO
  Robertino cantó eso si con pasión y valiente todo el rato, pero la voz no salió demasiado brillante a ratos , canto esforzado al inicio aunque estuvo notable en el…non piangere Liu, al límite en los enigmas y a punto del gallo en el oppure del tutto ardente.
  Lo mejor suyo y aquí estuvo muy notable,fue su Nessun dorma donde el sí natural del vincerò resultó espléndido. Luego como dice Joaquim, justito en el duo final y algunos portamentos en los ataques al agudo.
  Espero que si es inteligente, Alagna aparque el rol durante un tiempo, se reponga y sobre todo, esté recuperado y no me cancele el 10 sept. el D.CARLO de Viena

  – Espantoso y totalmente arruinado de voz Merritt que debería “colgar las botas” definitivamente y muy desafinado el Altoum de Spotti.

  Bien los 3 ministros, en especial el barítono Barrard

  La producción muy interesante ( salvo la vestimenta inicial de la Turandot – que parecía la Cruela de los 101 dálmatas, salvo también la coletilla o moño de Alagna), con notables movimientos de actores.

  La orquesta sonó bien aunque el gran Plasson que se dedique a la ópera francesa y no a estos Puccini tan monumentales : tiempos muy lentos que más parecían para dirigir Debussy.

  M'agrada

  • Tu crees que el “Nessum dorma” estaba cantada a tono? 😯
   Plasson desconcertó más que concertó, hay muchos momentos concertantes que rozaron el desastre y en el duo final se perdieron como mínimo dos veces.
   Foso y escenario iban totalmente a su bola.
   No sé si hubo muchos ensayos, pero la sensación de la segunda es de un pre general.

   M'agrada

   • Medio tono, bajado.
    ( como está el panorama tenoril, de líricos a spinto dramáticos!) Fuggiam..!
    Y la gente o muchos todavía criticaban hasta no hace mucho a Domingo que si hacía bajar partituras , que si no era un lírico spinto, etc… ( me descoj…. de risa y él mismo lo debe hacer con la mayoría de los tenores de la actualidad )
    Saludos y buenas vacaciones a todos y todas!

    M'agrada

    • Beczala en cambio canto la “gelida manina” a tono y hay que ver lo complicada que resulta la dolce speranza y como la resolvió.
     Ayer Beczala me gustó mucho: intenso, pasional, con estilo y musicalidad, Ah! y arriesgando. Un gran Rodolfo, sin duda.

     M'agrada

    • El año que viene repite BOHEME en Viena, con Opalais ( no la he escuchado todavía) como Mímí. El mismo fin de semana, WERTHER con Alagna y Garanca.
     Desplazamiento apetecible

     M'agrada

 5. Tinc la convicció de que l’Alagna, recolzat en la seva veu bonica i melodiosa així com en el seu aspecte picaresc, és un cantant superficial que, com que pot abordar amb certa facilitat algunes òperes, es pensa que allà on hi cap un Turiddu també hi cap un Calaf. I és clar, no és això.
  Com que em cau bé espero que les coses se li arreglin i millori el paper. Per a mi Alagna ha estat un Turiddu i un Don José esplèndits i, en canvi, li he vist un Faust que tan de bo oblidéssim ell i jo.
  Estupenda crònica d’un Calaf que no venç.

  M'agrada

  • Ell va provant, ara Canio, ara el Paolo de la Francesca de Rimini, ara un Calaf, Le Cid, i vol, perquè ho ha dit, acabar fent Otello, que sense dubte el provarà de cantar al banc de proves d’Orange.
   D’alguns reptes se’n ha sortit prou bé, però ha d’anar amb compte, jugar amb foc pot portar-lo a cremar-se.

   M'agrada

   • Joaquim, tal como está el mundo tenoril hoy en día, todo es posible.
    Con solo recordar que Kunde tiene programado en La Fenice el Otello verdiano ( sí..el de Verdi, no el de Rossini), pues no me extraña que Alagna trate también de cantarlo

    Y como el público ( o bastante público) hoy en día lo traga todo, la ópera a veces podría convertirse en un circo

    M'agrada

 6. Carlos R.

  No diré nada del moño que le han puesto, pero le despoja de toda dignidad heroica y le convierte en un personaje de sainete.
  Está claro que no estaba en forma para superar el reto. El riesgo no era muy grande tratándose de un festival veraniego y con el público arropándole. Jugaba en casa.
  De haber sido en un teatro importante como el Metropolitan, la Scala, la Staatsoper de Viena, París o el Covent Garden, se lo hubiera preparado mejor y de haber estado realmente afectado por una medicación, hubiera cancelado.
  Ya corre por la red un audio, por supuesto pirata, del primer día, es lamentable. En este segundo salva el Nessum dorma por los pelos y el resto debe mejorar mucho si quiere afrontar este rol y hacer un triunfo.
  El Otello mejor que lo deje para otra vida.
  Vi la función por satélite y te agradezco los archivos como si los fuese a bajar.
  El resto realmente mediocre y la señora Lindstrom, si es la Turandot de nuestros días, vamos listos.

  M'agrada

 7. anna

  Jo crec que si no va cancel.lar va ser degut a altres motius i no pas pel cachet (penso que no hi havia cover o bé no estava preparat). Quan un cantant està realment malalt ha de cancel.lar perque el públic ha pagat uns quants diners per la funció. Jo tinc molt mal record d’Orange.
  Ell està decidit a cantar Otel.lo i per això està fent òperes que, en la meva modesta opiniò, no són les més adecuades a la seva veu. Mal aconsellat, excessiva autoestima, les seves arrels de sicilianes….No ho sé, però pot perjudicar la seva carrera.

  M'agrada

 8. rosetapiccina

  Ja ha cancel.lat compromisos.

  La veu de la principiant: a mi els greus que fa a Nessum Dorma em resulten mot lleitjos, no sé, com un to nasal, em recorda quan cantava Celeste Aida. I això que, com li deia al Jan, jo si fa galls no els sento, perquè amb el Don José em va fer un encanteri, i ara sempre em sembla meravellós.

  M'agrada

  • Jan

   La veritat és que sí, però per Don José per a mi el millor del moment és Jonas Kaufmann, que com deia la rosetapiccina va ser el moment en que jo vaig fer-me fan nº1 del Kaufmann en canvi de l’Alagna, tot i que tinc que dir que el CD de Carmen que tinc a casa és amb l’Alagna 😉 .

   M'agrada

   • El millor?, el millor poden ser dos, tres, quatre o cap.
    El Don José d’Alagna és meravellós, com ho és el de Kaufmann o com ho van ser Domingo o Carreras. Quan vegi el Don José de Kaufmann en directe també tindré més elements de judici. En DVD ens manca una dimensió

    M'agrada

    • Jan

     És que per a mi el Kaufmann és el Kaufmann… i l’Alagna… és l’Alagna, per a mi estan a un nivell diferent (per mi millor Kaufmann, menys en gounod i alguna cosa de Verisme)
     I parlant d’aixó… que us semblaria un calaf de Kaufmann???? 😉

     M'agrada

 9. He escuchado el audio del “Nessun dorma” y parece que Michel Plasson no “hace caso” de la orden y se duerme… porque el tempo es super-irritante de lento. Un aburrimiento de dirección musical.

  Roberto Alagna no tiene los graves que requiere Calaf. Canta “in extremis” y con sonidos algo feos y esa lentitud de la orquesta…Pero sale adelante con el aria, con algunos trucos de pausa para poder respirar y atacar los agudos. Quizás esa lentitud de Plasson estuvo concertada con Alagna porque éste no podía cantar a un tempo más vivo. Yo creo, no obstante, que en un próximo futuro Roberto Alagna cantará un mejor Calaf, pero olvidémonos de los graves porque nunca los tendrá.

  M'agrada

  • Si el treballa una mica més no veig impediments per no cantar-lo.
   Pavarotti, un dels Calaf d’absoluta referència no era cap spinto, era un líric pur i els greus no eren pas el seu fort, però el va estudiar molt bé. Alagna podria seguir l’exemple.

   M'agrada

 10. Isolde227

  Hello Joaquim,
  Always so happy I found your site, because you upload so many great operas and other musical events for us! And now by pure chance I found this on worldpress: Turandot with Roberto Alagna!!! But unfortunately it’s on Rapidshare and you have to be a paying member to access, which I am not … Is there any chance that you could upload it in some other way so I could download it??? That would be so wonderful!!!
  Anyway, thanks for all the beautiful things you share with us, even if this doesn’t work out.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: