IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE RUSALKA AL MET (Fleming-Beczala-Zajick-Relyea-Magee;Schenk, Nézet-Séguin)


rusalka_met

A tots aquells que no vareu poder anar al cinema, als amants de les produccions clàssiques, dels comptes i de la fantasia waltdisneyana, de la tradició de les produccions luxoses, de les grans escenografies i del cartró pedra ben convincent, a tots els que només llegir el nom de Renée Fleming ja us posi catàrtics, als fans de Beczala, als amants de l’òpera eslava, als fascinats per Rusalka i als nostàlgics d’una manera d’entendre l’òpera en fase d’extinció, als interessats en els direccions de Yannick Nézet-Séguin, als col·leccionistes de vídeos,  als mitòmans i als qui creuen que amb Dolora Zajick s’extingeix la mezzosoprano de raça dramàtica, als que cerquen motius i proves per abominar de la tradició, als que són feliços portant-me la contra, als que s’estimen més no pensar gaire, als que detesten i als qui idolatren a Herheim, als que ja la van veure tot just fa una setmana i volen insistir,  a tots ells és molt probable que l’apunt d’avui els faci feliços.

Si no pertanyeu a cap del col·lectius que es poden identificar a l’anterior paràgraf us ho hauríeu de fer mirar , però també podria ser que tot hi així aquesta representació novaiorquesa  us agradés molt  o més aviat tot el contrari, possiblement també us podria deixar raonablement satisfets o indiferents, però en tot cas, com que jo ja conec a una persona que em va dir que l’interessava i a aquesta persona no li faré pas un lleig, aquí la teniu, feu amb ella el que més us plagi.

Anton Dvorák-Jaroslav Kvapil
RUSALKA 

Rusalka……………..Renée Fleming
Príncep………………Piotr Beczala
Princessa…………….Emily Magee
Jezibaba…………….Dolora Zajick
Esperit de les aigües……………….John Relyea
Ajudant de cuina………….Julie Boulianne
El cuidador de la caça…………..Vladimir Chmelo
Primer esperit…………Dísella Lárusdóttir
Segon esperit………..Renée Tatum
Tercer esperit…………Maya Lahyani
Caçador………………Alexey Lavrov

Director musical……………Yannick Nézet-Séguin

Direcció escènica…………..Otto Schenk
Escenografia…………Günther Schneider-Siemssen
Disseny de vestuari……..Sylvia Strahammer
Disseny de llums…….Gil Wechsler
Coreografia………..Carmen De Lavallade
Direcció d’escenari……….Laurie Feldman

Metropolitan de Nova York, 8 de febrer de 2014

ENLLAÇ VÍDEO (3 arxius, un per acte. Format mkv) NEW LINK!!!

http://rapidshare.com/share/31A532C5DEC19E43819D8288055D83C9

APUNT RELACIONAT:

Bon dissabte amics!!!

28 comments

  • N m’ho prenc malament, que algú em porti sistemàticament la contraria m’esperona molt, em dóna energia i em puja l’autoestima, el pitjor que et pot passar és que t’ignorin, però sistemàticament la contrària vol dir que estan molt pendent de mi.

   M'agrada

   • Regí

    Moltes gràcies. Ja me l’estic baixant. Trobe que l’escena, pel que es veu a les fotos, és preciosa. Falta veure el treball d’actors, la música i el cant, clar. No crec que el meu cas siga una rara avis. Anit, després de l’actuació de la Meier en l’acte I de la Walky, vaig poder parlar amb ella en una espècie de taula redona amb Yaron Traub. Entre altres coses li vaig preguntar que li pareixien les posades en escena de Bayreuth. Ella va ser diplomàtica i respongué que ella es ficava en l’acció i feia abstracció d’allò altre. Vaig insistir preguntant-li quina interpretació donava a les rates de Lohengrin i el conill podrit de Parsifal. Va dir: “Sense comentaris”.

    Un altra dona li peguntà si el fet d’aquestes extravagàncies, com ara, Walkiries vestides de rates penades, era qüestió de pressupost. Va respondre que no, que eren coses del escenògraf.

    Segons sembla, les òperes eslaves s’han salvat d’aquests enfants terreibles, de moment, Les produccions del Mariinski són semblants a aquesta Rusalka.

    Tant de bo passaren de “moda” o imposició els Bieitos and company i la part visual estiguera d’acord amb la musical.És la meua opinió.

    M'agrada

    • Ja he dit moltes vegades que sóc més de propostes escèniques modernes més que d’aquestes tradicionals que no aporten res més que estètica, és clar que que en tote shi ha de tot i en nom de la modernitat s’han fet veritables bestieses, però si em dónes a escollir entre el Ring de Chereau o el de Schenck, Chereau, els de Kupfer o Schenck, els de Kupfer; el de Kasper Bech Holten o el de Schenk, el de Kasper Bech Holten… i així amb quasi tots, ara bé, comprenc que quan una producció t’explica fil per randa allò que el compositor i el llibretista van acotar, tot resulta summament fàcil, sovint avorrit i sobretot ja ho hem vist. Estem parlant també de teatre i de creació artística i mentre no es traeixi l’essència, jo crec que fins i tot es pot donar la volta al mitjó, com va fer Herheim en aquesta òpera i sense explicar el compte de la sireneta i el príncep, no trair-la, malgrat la bufetada que suposa per a la majoria del públic. En a mi que em fotin un clatellot creatiu, m’agrada.

     M'agrada

    • Regí

     Jo no em nege per principi a les posades modernes, sempre que tinguen coherència i siguen adients a l’esperit de l’obra. Parlant d’Anells, el de la Fura em va agradar molt. Hi havia creativitat i no es traïa l’obra Això és una cosa i els ratolins de Lohengrin, una altra.

     D’altra banda, si l’argument és que és fàcil seguir les indicacions del llibret que això és avorrit, el mateix raonament podríem aplicar a la partitura i dir que resulta avorrit tocar sempre el mateix, de fet, i parlant de teatre, Bieito ja ho fa, canvia la lletra de les obres, fins i tot ha arribat a dir, que s’haurien de canviar les partitures i canviar-les la música. Això seria un desastre. Una cosa és la llibertat interpretativa i una altra traspassar certes línies roges que la desvirtuen.

     Imagina’t. Com que la música de la Cavalgada de les Walkiries ja la tenim massa sentida, Perico de los Palotes, la canvia per un tango.

     M'agrada

    • La de La Fura, per a mi, és una de les pitjors Tetralogies modernes que he vist. És una traïció al teatre d’actors, on desapareixen enmig d’estructures gegantines, grues, estructures de mecano-tub i cap importància al treball dramàtic dels personatges que són comparses que sovint desapareixen de l’angle de visió de l’espectador. Quan la Fura “dirigeix” Padrissa, no m¡interessa gens, ja ho hem vist tot, que sempre és igual, sigui quina sigui l’òpera que fan

     M'agrada

 1. Marc Busquet

  Bona nit Joaquim, com s’ha de fer per descarregar els videos?
  Intento descarregar-ne un i em diu que he superat les meves gigues diaries i no m’el deixa descarregar.
  Gracies

  M'agrada

  • Bona nit Marc, doncs la veritat és que no ho sé. Suposo que no has fet més descàrregues, però malgrat això et surt aquest missatge, i això ho fan per tal de que perdis la paciència i acabis pagant un període de descarrega. RapidShae abans deixava descarregar a tothom, malgrat que la descàrrega lliure era molt més lenta, però ara van a sac. Jo ho lamento ja que no tinc altre possibilitat d’emmagatzemar els arxius que us deixo en una altra plataforma que mantingui la capacitat de RS durant un període llarg de temps. En a mi això em costa diners, però garanteix que vosaltres pugueu disposar de molts arxius durant un període ampli de temps, quan esgoto el límit o estic a punt d’esgotar-lo, elimino els arxius més antics, i aleshores com que la llei de Murphy és real, sempre m’escriu algú dient que volia descarregar tal o qual arxiu i que ja no està vigent… És complicat gestionar tot això..
   lamento no poder donar-te solucions, o segurament la solució no t’agradarà gaire, però no depen de mi, ans al contrari, en a mi mantenir el blog obert em costa uns quants calerons….
   Si tens paciència i els de RS et deixen, potser ho aconseguiràs de manera lliure.
   Ànims

   M'agrada

 2. willy

  Ya he bajado el video, muchas gracias Joaquin por compartir esta función, la disfruto igual sin importarmme mucho si la puesta en escena es old-fashioned, en otras ocasiones criticamos El trovador, La forza o La traviata de La Scala por sus excentricidades.Hay gusto para todos.

  M'agrada

 3. Juan

  Hola Joaquim. Felicidades por tu magnífico blog que sigo desde hace tiempo. Serías tan amable de volver a subir esta Rusalka? Verás, las dos versiones que tengo en dvd son visualmente espantosas, y me gustaría poder ver esta puesta en escena del Met, que a juzgar por las fotos, es más impresionante.
  Te mando un abrazo desde Canarias.
  Juan

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: