IN FERNEM LAND

EL CONCERT DELS REFUGIATS A BERLÍN: Barenboim-Fischer-Rattle-BPh.


Ahlan wa-sahlan

“La música no és només una cosa per al gaudi, com es diu en anglès d’entreteniment, sinó que té una funció espiritual i vull que tots els refugiats que acudeixin al concert obrin no només les orelles, sinó també la seva ànima”

Amb aquestes paraules de Daniel Barenboim dirigides al insòlit públic que omplia la sala Philarmonie de Berlín, el genial, compromès i solidari músic donava la benvinguda als refugiats convidats per Alemanya, Berlín i les seves orquestres.

Quan parlem de cultura i de música també parlem d’això. Què lluny quedem nosaltres, no tan sols de l’acolliment efectiu, sinó de mostrar als acollits el millor que els podem oferir: CULTURA.

Al darrere és obvi que hi ha potser el país més culte i per tant un país que porta en el seu adn el seu bagatge cultural i en aquest cas el musical, com a tarjeta de vista als nouvinguts, quelcom que diu, no molt, sinó ho diu tot el que són i com són, i em dolor  constato una vegada més la immensa distància que ens separa.

A banda de la importància de l’acollida, la cancellera, amb la que no comparteixo políticament gairebé res, apadrina la iniciativa  musical i en a mi no se’m passa pel cap que cap dels nostres estadistes ho fes, i ho fes així.

Tres de les orquestres berlineses, però encara n’hi podria haver també d’altres de nivell inabastable com la Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin (RSB) amb Marek Janowski o l’Akademie für Alte Musik  Berlin de René Jacobs, van regalar als acollits el millor que pot regalar la terra d’acollida, el millor que té, la seva música, la seva cultura i la seva humanitat.

Barenboim, el director jueu que se’m fa tips de llençar ponts de diàleg i enteniment mitjançant la música, inicia el concert donant la benvinguda en àrab i després es posa al capdavant de la “seva” orquestra, la Staatskapelle Berlín per oferir com a director i pianista el concert per a piano en Re menor de Mozart.

Tot seguir va ser Iván Fischer, el director hongarès que al capdavant  de la Konzerthausorchester Berlin, els va oferir la simfonia clàssica de Prokòfiev  i finalment la totpoderosa Berliner Philharmoniker i Simon Rattle va oferir 2 moviments ( el 2on i el 4at) de la setena simfonia de Beethoven.

El immens nivell musical queda minimitzat per l’immens nivell humà d’aquesta tarja de visita d’una cultura envejable. Un exemple a seguir no, l’exemple a seguir.

Wolfgang Amadeus Mozart
Klavierkonzert d-Moll KV 466

Staatskapelle Berlin
Piano i direcció: Daniel Barenboim

Sergej Prokofjew
Sinfonie Nr. 1 D-Dur op. 25 – Symphonie classique –

Konzerthausorchester Berlin
Girector: Iván Fischer

Ludwig van Beethoven
2. und 4. Satz aus der Sinfonie Nr. 7 A-Dur op. 92

Berliner Philharmoniker
Director: Simon Rattle

Berliner Philharmonie 1 de març de 2016

L’emoció que em produeix reviure el concert aquí, s’incrementa amb la immensa satisfacció que significa compartir-ho amb tots vosaltres.

Gaudiu-ne!

12 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de marzo 2016 | Beckmesser

 2. Barenboim, todo lo que pueda tener de gran artista musical ( director de orquesta segùn lo que dirija y pianista ), lo puede tener de oportunista en la temática político/religiosa.
  No todo es oro lo que reluce en la personalidad de D. Daniel

  M'agrada

  • marcozincone

   Baremboim tiene el pecado original de haber abandonado a su ex-mujer porque tenía esclerosis múltiple y se hizo demasiado pesada de cuidar … para uno que iba a tener una gran carrera profesional (Por ciero, creo que fuera Jacqueline Dupré y que tuviera un carácter insoportable). Pero creo que haya expiado y hace mucho tiempo que sólo oigo cosas admirables de su vida. En todo caso, nadie es perfecto, no?

   M'agrada

  • Millor ell que segons qui, després de Kissinger…o l mateix Obama, jo crec que Barenboim se’l mereix molt més i no crec que només s’impliqui com s’implica per aconseguir-ho, potser fins i tot s’ho creu.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: