IN FERNEM LAND

TRIEM 4 VOI CHE SAPETE


teyte-cherubino

Maggie Teyte (Cherubino) dibuix de George Cecil Wilmshurst (1873/1874-1930)

La tria d’aquest més de novembre és una pura delícia, un bàlsam, una delicatessen que fa de molt bon escoltar i no tant de triar perquè les 12 versions que us proposo tenen molta, però molta malicia, ja que quan acabeu d’escoltar cadascuna de les versions estic segur que la triaríeu i no en podeu triar 12, només 4.

Hi ha sopranos i mezzosopranos barrejades, alguna antiga i altres més del moment, la majoria glòries del passat recent i algunes una mica més llunyanes, totes elles me les enduria a casa, totes elles m’han fet gaudir molt, per motius ben diferents però totes admirables.

Aquí les teniu, us garanteixo que es tracta de tot un repte, perquè descartar-ne 8 us resultarà molt dolorós:

Voi che sapete che cosa è amor,
donne, vedete s’io l’ho nel cor.
Quello ch’io provo vi ridirò,
è per me nuovo, capir nol so.
Sento un affetto pien di desir,
ch’ora è diletto, ch’ora è martir.
Gelo e poi sento l’alma avvampar,
e in un momento torno a gelar.
Ricerco un bene fuori di me,
non so chi’l tiene, non so cos’è.
Sospiro e gemo senza voler,
palpito e tremo senza saper.
Non trovo pace notte né dì,
ma pur mi piace languir così.
Voi che sapete che cosa è amor,
donne, vedete s’io l’ho nel cor

Voi che sapete 1

Voi che sapete 2

Voi che sapete 3

Voi che sapete 4

Voi che sapete 5

Voi che sapete 6

Voi che sapete 7

Voi che sapete 8

Voi che sapete 9

Voi che sapete 10

Voi che sapete 11

Voi che sapete 12

Després d’escoltar aquesta dotzena de perles teniu temps de triar fins la mitjanit del proper diumenge 6 de novembre. Jo publicaré el resultat de la tria el mateix dilluns que tindrà lloc la primera representació de la temporada 2016/2017 de Le nozze di Figaro al Liceu.

Ja sabeu que em podeu triar fins a 4 i s’han de marcar al mateix moment abans de marcar vote.

Gaudiu de la proposta perquè l’ària és una delícia i les 12 cantants que l’interpreten, també.

55 comments

 1. XavierCat

  Be Joaquim, molt be!!…ha estat un plaer participar perque mes que escoltar ha estat gaudir-ne de les dotze versions totes elles molt bones amb els seus matiços i varietats interpretatives propies de les seves respectives epoques penso…m’ho he passat d’alló mes be escoltant-les mes de la meitat dues i tres vegades per esser el mes equanim possible i et confesso que si, que quan ja en portava vuit ja estava patint per classificar-les sense deixar-ne alguna joia fora del ranking…però son les normes i després d’emprar algo mes d’una hora de la matinada d’avui (no m’he pogut resistir a escoltar-les totes)…m’ha costat molt descartar-ne dues però la meva elecció ha estat aquesta i per aquest ordre: 12 – 8 -3 -9. Fins la propera moltes gràcies pels comentaris, crítiques i consells realment ens donen un motiu molt bó perque la Opera sigui una part molt important i un alicient en la nostra vida.

  Liked by 1 person

  • M’encanta aquest comentari i no cal que digui el perquè, has aplicat fil per randa l’objectiu d’aquestes tries per esbrinar quina és la teva tria, sense prejudicis. Gràcies.
   Ña propera serà heavy, Elektra ens espera.

   M'agrada

 2. rosetapiccina

  Sóc fora i dubto que trobi temps per participar, cosa que em farà molta ràbia, perquè tinc una relació especial amb aquesta cançó (tot i haver declarat de forma temerària que no m’agrada Mozart).

  M'agrada

 3. Tòpic

  Molt interessant escoltar diferents versions seguides. Encara que totes molt ben cantades, la conexió personal amb la interpretació de les que he triat la podria canviar per dues o tres per molt poca diferència.
  M’ha agradat aquesta proposta encara que el resultat serà quantitatiu i no sabrem mai que ha inclinat el resultat.
  Bé, potser sí, les emocions que ens desperta escoltar-les.

  M'agrada

 4. Grazie Joaquim.
  Scelta molto difficile perme. Nessuna m’agradava veramente. O per il timbro troppo sopranile, o per il vibrato, o per l’nterpretazione o per l’italiano. ho scelto quelle per me meno peggio. ma ci sono e ci sono stati dei Cherubini migliori, ne sono sicuro, li ho ancora nelle orecchie.
  alla prossima!
  giorgio

  M'agrada

  • Ti faccio i miei commenti in breve, non so e per ora non voglio sapere i noi, è il bello dei tuoi “triem … ”
   1- canta benissimo ma è troppo soprano con poca passione e senza lato oscuro.
   2- buona interpretazione , voce così così ok
   3- interpretazione generica, forse non conosce sempre il significato di quel che canta.
   4- troppo “donna”. timbro eccessivamente femminile
   5- febbrile e languida! voce da inizio ‘900.
   6- un cherubino molto dubbioso, appassionato e introverso ok
   7- effetto waw-waw. no
   8- cherubino nobile uffiziale dalla nascita. e’ troppo altero.
   9- corre corre. e’ freddo con la voce di sua madre.
   10- canta bene. potrebbe essere una brava Susanna
   11- vibra vibra vibra. timido liceale degli inizi ‘900.
   12- sognante, cantato benissimo. il primo di tutti ok

   scusa la lungaggine e il disturbo. giuro che è l’ultima volta che lo faccio.

   saluti affettuosi

   M'agrada

  • colbran

   Per me quella que vibra, vibra, vibra é un mezzo-soprano pieno de grazia, come in questo Cherubino. e ricordato grazie a la gran varietà d’incissioni que sono il gaudio di tanti melomani.

   Timido liceale? Prego, piuttosto la voce che sorride.

   Liked by 1 person

 5. colbran

  Ya he votado y sólo he reconocido a 2 intérpretes, para mí las mejores y puedo asegurar que el hecho de reconocerlas no ha influído para nada, pues las otras dos me gustan muchísimo. No pienso detallar los números porque creo que hacerlo puede influir en los indecisos y lo considero un error darlos a conocer antes de que se haya sabido el resultado.

  Maravillosa canción/aria para la que tiene que estar muy bien disciplinada la voz de la cantante sea soprano mezzo (para mí mejor mezzo).

  Un nuevo acierto de selección de voces por parte de Joaquim.

  Liked by 2 people

 6. Leonor

  Magnífica elección y todas son grandes intérpretes como mínimo; ya realizada, me callo las escogidas (salvo dos, todas reconocidas) y verdaderamente un remanso de paz, angélico, recogiendo un éxtasis teresiano o la versión “soberbia” en algunos casos.
  ¡Gracias, gracias, Joaquim! ¡Días mozartianos! ¡Que no falten!
  ¡Un saludo, infernems!

  M'agrada

 7. Guillem R

  Grans veus, Joaquim, sens dubte. Mai em canso d’escoltar aquesta ària. Sembla fàcil però no ho és gens, Jo he votat la 2, 4, 8, 9. Crec saber qui són si més no la 2 i la 4, dues de les meves preferides , fins i tot la 2, l’adoro.

  M'agrada

 8. Adoro a Cherubino, uno de los personajes más tiernos y achuchables de la historia de la ópera. Hacían falta dos genios de la talla de Mozart y da Ponte para crear un personaje tan redondo y perfecto en una ópera coral de tantos protagonistas con tan solo un par de arias (aunque también ayudan a dar buenas pinceladas de su carácter esas otras dos joyas que le dedican Figaro y Susanna, Non più andrai y Venite inginocchiatevi). Ha sido dificilísimo escoger solamente cuatro. Descarté las que me sonaban demasiado a “señora” y las menos expresivas. Mi Cherubino ideal tiene que tener una voz cálida, preferiblemente de mezzo, y sobre todo saber expresar esa efervescencia hormonal de un adolescente atraído por todo lo que se menea. Así que los demasiados elegantes, los descarto también. En este caso concreto, me llega más una voz expresiva que una voz perfecta.

  Liked by 1 person

 9. Pere

  Ja he votat. Bones versions però no he sabut endevinar alguna de les meves preferides que ja comentaré quan se sàpiguen els resultats, si és que no m’he confós i hi eren però no les he pescat. De tota manera les quatre que he votat em semblen meravelloses i, llàstima, la que vibra, vibra i vibra m’ha quedat cinquena i no l’he pogut votar tot i que m’encanta.

  M'agrada

 10. gloria aparicio

  Per a mi Querubino ha de ser també una mezzo o be una soprano amb veu càlida i amb expresiva tendresa com be senyalo amb la meva elecció, tot i aixó, he escollit com última preferencia a ua soprano que no correspon ben bé a aques criteri però, es que m’encanta la seva interpretació del personatge , el color de la veu suposso que d’alguna manera no s’escolta prou pur per el pas del temps, sembla una gravació antiga o a mi m’ho sembla………
  Jo també penso que no hauriem de mostrar la numeració dels escollits, es respetable però resulta més sorprenent al final no ?
  gràcies Joaquim ho he passat molt bé, com sempre….

  M'agrada

 11. katia

  Quin plaer escoltar aquestes veus!!.No he conegut cap s’elles pero he votat a conciencia de que son segur que les meves orelles volien escoltar-les precisament a elles. 3-4-9-10
  Gràcies Joaquim,com sempre,ara em llenço de cap a escoltar el recital Tucker

  M'agrada

 12. Joaquim

  Ja he votat. Ha estat molt dificil, dons totes son de “reclinatori”.
  Quina meravella gaudir d’aquestes interpretacions d’una bellesa extraordinària.
  Felicitats, Joaquim per la teva sensibilitat al regalar-nos aquest “devessall” de bon gust.
  Immortal MOZART !!!

  M'agrada

  • Quan la programin al Liceu ho faré. Les tries sempre van associades a l’òpera que està a punt de presentar el Liceu en cada temporada, vist la programació no crec que triguem gaire a tornar a veure una Carmen…

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: