IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE JAN


Avui us dono a conèixer el qüestionari de Jan, un dels exponents més joves i en altres temps més assidu dels infernemlandaires tot i que ja no el més jove.

En Jan m’ha sorprès i molt amb les seves contestes perquè allà on esperava llegir Netrebko he llegit una altra insigne soprano i el mateix m’ha succeït amb el tenor, la mezzo, el baríton i el baix. Em vaig quedar de pedra i no us avanço res to i que l’encapçalament us donarà moltes pistes. Res, absolutament res a dir sobre el que ha respost i la maduresa habitual de les respostes i els raonaments, és tot un crack.

Aquí ho teniu:

 1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? La primera vegada va ser l’any 2009.
 2. A quin teatre? va ser a l’Opernhaus de Zürich
 3. Quina òpera vas veure? L’òpera va ser Turandot
 4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? Els meus pares no hi havien anat més que una o dues vegades cadascun. Per tant, no.
 5. Quin compositor operístic t’estimes més? Richard Wagner
 6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? Les veus, sens dubte.
 7. Quin és el teu tenor predilecte? Plácido Domingo
 8. Quina és la teva soprano predilecta? Renata Tebaldi
 9. Quin és ell teu baríton predilecte? Ettore Bastianini
 10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Ebe Stignani
 11. Quin és el teu baix predilecte? Boris Christoff
 12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? La Royal Opera House
 13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? Sens dubte no, o millor dit, hauria de tenir òpera aprop, molt aprop. 
 14. Quina és la teva òpera predilecte? Tristan und Isolde
 15. Quina òpera detestes? Pelléas et Mélisande. Em sap greu però fins a dia d’avui no puc jajaja. 
 16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística En principi ho considero totalment secundari. A veure, si el 10/10 ha d’incloure també la música ho considero un 2/10 i un 8/10 la part musical. Per mi té molt més pes, per això ens comprem cd’s. Si és per donar-li una rellevancia x doncs potser diria que perque surti un espectacle total hauria de ser de rellevancia 7 com a mínim. M’he fet una mica un lio jajajaja
 17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? a Londres
 18. Quin és el llibretista operístic preferit? Édouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann. Els llibretistes de Werther, que em sembla que té un llibret d’una qualitat extraordinaria.
 19. Quin és el teu heroi de ficció operística? El meu heroi crec que és Tristan. 
 20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Sens dubte, Brünnhilde.
 21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? El Tristan und Isolde de Bohm amb Nilsson, Windgassen i Ludwig.
 22. El director d’orquestra operístic preferit? Antonio Pappano, així honorem  algú de l’actualitat.
 23. El director d’escena preferit? Dmitry Tcherniakov, pel que va fer amb Kitege
 24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? A l’Aida de Mèxic de l’any 1951. Aquella nit no hagués dormit.
 25. L’òpera barroca que més t’agrada? No en tinc cap de preferida perquè quasi no n’escolto. 
 26. L’òpera clàssica que més t’agrada? Don Giovanni
 27. L’òpera romàtica que més t’agrada? Tristan und Isolde
 28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? Elektra
 29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada? No la puc contestar, la veritat. No he tingut interès per escoltar gaires òperes contemporànies. 
 30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? Perquè no somiar? Doncs tenor. 
 Moltes gràcies Jan!
Deixo per a tots els infernemlandaires aquella representació a la que t’haguès agradat assistir, l’any 1951 al Teatro Bellas Artes de Mèxic

El proper qüestionari, el del 6 de novembre, serà el de Jesús Giralt

33 comments

 1. Jan

  Gran iniciativa aquest questionari, tot i que triar fa molt de mal jajaja
  Bé, Netrebko hagués pogut ser una opció però no em sembla (encara) que puguem dir que està al mateix graó que les 4-5 més grans del passat. Crec que encara ens ha de demostrar moltes coses i que ho està fent fantasticament bé. És la soprano dels nostres dies, tot i que tinc dubtes que segueixi sent la meva preferida. La cosa està entre ella, la Iréne i la Sondra.
  Vaig dubtar molt entre la Callas o la Tebaldi. Pero em vaig decantar per la Tebaldi perquè el so de la veu en el vinil (que es força més verídic crec) em sembla inigualable. Bé, en tinc un de la Flagastad que s’hi aproxima. En aquest moment és la Tebaldi, en un altre en serà una altra.
  Sobre la mezzo vaig dubtar molt. Vaig dubtar entre la Stignani, que coneixia de fa temps pero que no havia valorat gaire fins fa molt poc, i la Zajick, que crec que és una de les veus més espectaculars de la història recent de l’òpera i que no sé perquè no es valora al nivell de una Cossotto o una mateixa Stignani. Potser no és una gran artista pero com a veu és de les que creen afició.
  Fins aviat amics!! 🙂

  Liked by 2 people

  • Moltes gràcies Jan.
   Triar és complicat, tant que potser avui els noms serien uns altres però ni que així fos, està clar que aquests triats en aquesta ocasió ja t’acompanyaran sempre.
   Tret de Stignani, per la qual no sento gaire devoció, tant els cantants com l’òpera que t’enduries a l’illa o la representació que t’hagués agradat veure en directe també podrien ser meves tot i que jo en respondria d’altres, però està clar que en l’imaginari de molts malalts d’òpera són escenaris comuns que ens uneixen.
   Zajick és una gran i del seu temps, la millor, han de passar uns anys per tal de que se la valori amb la justa mesura. També cal dir que la seva gran carrera la va fer al MET i només quan ja era més gran va tornar a Europa. De fet Muti ens la va fer conèixer en aquell R+equiem de la Scala i la Forza amb la Freni, ens varem quedar bocabadats.

   Liked by 1 person

  • XavierCat

   Ei Agustí quan de temps sense saber-ne res de tu!!!!….coi el que fa l’opera i en Joaquim…jo també soc adicte a In fernem land.
   I per cert molt interessant la selecció Jan…tot i que la meva seria quasi en la totalitat diferent..només per escollir a la Tebaldi, en Domingo i en Christoff ja podria ser part de la meva alguns dies o temporades i aauesta versió de Tristan und Isolde jo me l’enduria fins i tot a unaltre mon!

   M'agrada

 2. Eduardo

  Gran Jan por compartir tus gustos, pero me has sorprendido y mucho.Mira con solo ver que tu soprano favorita es Tebaldi, a la isla te llevas a Nilsson y tu función preferida es con Callas…… que mas te puedo decir? Felicitaciones!!!!!!

  M'agrada

 3. OLYMPIA

  No sé el perquè però les respostes destil·len joventut. Potser les he llegides amb el valor afegit de la informació que ens dónes, Joaquim. És un operàtic profund no com jo que vaig viure uns quants anys sense atrevir-me a passar dels “Grans Èxits”.

  M'agrada

 4. Guillem R

  Hola Joaquim, sóc el fill de la Kàtia. No havia participat aquí mai però llegeixo sempre el teu blog fins i tot abans d’anar al Liceu.
  La majoria de les vegades coincideixo amb tu i acabo dient a la Kàtia: ” In fermen land” tenia raó.
  Conec el Jan del Liceu i és veritat que és un “crack”, un apassionat de l’òpera, un amant de les grans veus i a la vegada de les veus grans.
  Quan veus tan d’ entusiasme en algú tan jove t’adones amb alegria que l’òpera encara no és morta.
  En veure les respostes del Jan m’han vingut ganes de participar-hi …no sé si encara sóc a temps de respondre el qüestionari, ja em diràs… però coincideixo amb el Jan en moltes de les seves tries: jo també adoro Tristan und Isolde i Elektra.
  També m’emportaria el Tristan a una illa deserta però la de Furtwängler… No dic res més per si de cas encara pogués fer el qüestionari.

  Per cert, com deies el segon repartiment del Macbeth era millor, llevat del baix. La Serjan per mi , fantàstica.

  Fins aviat!

  M'agrada

  • Tots en estat joves i és un goig veure que encara hi ha gent jove que s’entusiasma amb l’òpera. mai hem estat molts, quan jo ho era tampoc, però l’òpera és un art que necessita anar madurant i penso que es gaudeix molt durant tota la vida, si bé els anys fan fer una tria severa en moltes coses que de jove per a mi eren imprescindibles.

   M'agrada

 5. nachoferrer

  Carai! Jo que pensava que era l’únic jovencell per aquestes contrades! Jan, crec que t’he pres el títol d’Infernemlandaire més jove que fins ara ostentaves.
  Quin qüestionari més sorprenent. Jo de les wagnerianes que comentes, em quedo amb la Flagstad. Tot i que la Nilsson no ho feia malament. (Això és dir poc). Respecte a l’Aida… Quina Aida! Quina tarda he passat! L’estic escoltant per segona vegada i me l’he descarregat (Ups! No sé si això es pot dir), però tens raó. Jo tampoc podria dormir si a les vuit de la tarda em planten aquella catarsi al davant. Del Monaco està extraordinari, i això que jo no en sóc gaire entusiasta, però, com diu en Joaquim, trec el reclinatori i no el retiro per reverenciar la Callas i la resta del repartiment. BRAVO!! Quina pena que l’orquestra i el cor no siguin res de l’altre món. Per cert, no tenim el nom de l’Apuntador? Hauria de sortir, és a qui més es sent! Només em queda treure’m el barret davant teu, Jan. Tens el ca molt bén posat. No et conec, però estic segur que tota aquesta gent que diu que ets un Crack, no ho diu per dir. Em quedo tranquil sabent que no sóc l’únic jove a qui apassiona l’òpera.

  M'agrada

  • XavierCat

   Hola Nacho comentes que a la histórica Aida l’has escoltada dues vegades…com jo no me’n he resistit (feia us quants anys que no l’havia revisat) però el que mes m’interessa es que dius que “t’has fet una cópia de seguretat” (aixi suposo que si que es pot dir)…em podrias dir com ho has fet i on?…moltes gràcies …tots aprenem de tots a In fernem land!!!

   Liked by 1 person

   • nachoferrer

    Hola Xavier!,
    Has de agafar el vídeo i posar-lo al Youtube. Un cop el tinguis posat, obres una nova pestanya i busques la següent pàgina web: “https://www.onlinevideoconverter.com/es”. Un cop siguis allà, torna al Youtube, on has de tenir posat el vídeo i copia la Url del mateix. (La Url és a la barra de dalt del navegador). Un cop ho hagis fet, torna a la pàgina i selecciona “convierte un enlace/Url de Vídeo”. Al clicar això, et sortirà una barra en la que hauràs d’enganxar l’Url del vídeo. Després selecciona el format (en aquest cas .mp3) i després prem “Comenzar” et surtirà un diàleg dient que el vídeo s’està convertint. Un cop acabi, et donarà l’opció de descarregar. Si al apretar el botó de descarregar et surt una pestanya/finestra de publicitat, no passa res. Tanca-la i torna a prèmer el botó. A partir d’aquí s’et descarregarà com qualsevol descàrrega normal.
    Això es pot fer amb qualsevol vídeo de Youtube. Jo recomano aquesta web perquè no té un límit de durada pels vídeos. Altres només deixen 30 minuts o una hora; però aquesta, no en té.
    Espero que t’hagi sigut útil, Xavier.

    M'agrada

  • colbran

   Hay otra solución más sencilla. Descargar el programa gratis A-Tube Catcher. Hay un montón de óperas completas y películas, documentales, especiales, etc. que duran más de 5 horas en algunos casos (recopilatorios musicales, etc.) y se bajan sin problemas con ese programa. Al efectuar la selecciòn de archivo escoges el que prefieras. Yo utilizo el mp4 o wmv porque lo paso a DVD y lo veo y escucho en un lector que me lo permite, pero los que sabéis lo suficiente de Informática (no es mi caso) sabéis cómo apañaros con los pen-drive y “tutta la roba del genere”.

   M'agrada

 6. XavierCat

  Moltes gràcies Nacho per la informació detallada i les instruccions pas a pas…perfecte m’has solucionat dubtes i facilitat l’accès a moltes gravacions dificils de conseguir!!..molt agraït, de ben segur que molts mes se’n beneficiaran com jo mateix.

  Liked by 1 person

 7. XavierCat

  Muchas gracias también a ti Colbran por tu ayuda siempre es bien recibida y puedo dar fé de las ya varias ocasiones en que he podido contar con ella (dvd Macbeth Liceu Alvarez-Ghulegina)…ademas de tus inestimables comentarios que sigo siempre como consejos.
  Reitero lo que ya dije en IFL “Tots aprenem de tots”

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: