IN FERNEM LAND

1 DE DESEMBRE: WORLD AIDS DAY o LA GALA ANUAL A LA DEUTSCHE OPER DE BERLÍN


 

Any rere any i ja en van 26, la Deutsche Oper de Berlín organitza una gala, sovint esplèndida, per recordar-nos que la lluita contra la SIDA continua necessitant de la generositat de tots.

La gala és pur glamur, amb catifa vermella, “postureig” i tot el que vosaltres vulgueu, però a banda de ser un aparador de famosos que serveixen òbviament de reclam, alhora també serveix per mostrar en aquesta ocasió, tota una jove fornada de cantants joves que en algun cas seran estels rutilants en el firmament operístic dels propers anys.

A banda de Spyers que ja es tota una figura i de la immensa Lise Davidsen que cada dia m’agrada més i el primer dia ja em va deixar bocabadat, hi ha una mezzosoprano italiana que no caldrà que memoritzeu el seu nom perquè no pararem d’escoltar-lo i llegir-lo, és Teresa Iervolino, que ja ha cantat a Bilbao (Orsini de la Lucrezia Borgia d’inauguració d’aquest any), entre molts teatres italians i que té previst cantar l’any vinent a la Scala, (La gazza ladra) i La Cenerentola a Paris.

També cal parar atenció al baríton italià Mattia Olivieri i al tenor sud-africà Levy Sekgapane, sense deixar de banda a la mezzo Maria Kataeva i al baix-baríton francès Erwin Crossley-Mercer, que si no fa carrera a l’òpera (aptituds en té) la podrà fer a les passarel·les de moda o al cinema.

En alguns casos la cosa està una mica per madurar, però hi ha matèria primera per donar alegries si també hi ha estudi, ja veurem, la majoria són joves o molt joves i per tant poden amb perseverança, estudi i també sort (participar a la gala ja vol dir que a Berlín els tenen a la llista), esdevenir figures importants.

La part solista del concert, abans del O Fortuna de Carmina Burana que la finalitza, la tanca una “veterana”, Patrizia Ciofi, com a únic exponent dels cantants ja consolidats des de fa anys, mentre que cal esmentar especialment la participació solista de Michael Spyers perquè com aquell qui no fa res d’especial, fa una demostració vocal estratosfèrica i portentosa que sobrepassa la comprensió raonada de les possibilitats humanes en el control de la veu, absolutament bocabadant. L’ària triada correspon a la que canta el personatge de Fernando al primer acte de l’òpera Bianca e Fernando de Bellini.

L’orquestra dirigida per el versàtil director croata Ivan Repušić sona meravellosament bé en tots els repertoris.

El presentador com cada any és Max Raabe que per a tots els que domineu l’idioma alemany possiblement us faci riure tot i el posat entre burleta i representant del cos diplomàtic durant la guerra freda, o potser aquest és el secret.  

DON GIOVANNI (W.A.Mozart)
Madamina, il catalogo è questo
Erwin Crossley-Mercer baix-baríton
Richard Wagner
TANNHÄUSER
Dich, teure Halle
Lise Davidsen soprano
Gioachino Rossini
IL BARBIERE DI SIVIGLIA
Largo al factotum
Mattia Olivieri baríton
Gioachino Rosini
L’ITALIANA IN ALGERI
Languir per una bella
Levy Sekgapane, tenor
Georges Bizet
CARMEN
Habanera
Maria Kataeva, mezzosoprano
LES PÊCHEURS DE PERLES
Au fond du temple saint
Michael Spyres, tenor i Erwin Crossley-Mercer baix-baríton
Giuseppe Verdi
LA TRAVIATA
Di Provenza il mar
Gezim Myshketa, baríton
Gioachino Rossini
LA CENERENTOLA
Nacqui all’affanno al pianto
Teresa Iervolino, mezzosoprano
Giacomo Puccini
TURANDOT
Nessum dorma
Stefano La Colla, tenor
Vincenzo Bellini
BIANCA E FERNANDO
A tanto duol
Michael Spyres, tenor
Gustav Charpentier
LOUISE
Depuis le jour
Patrizia Ciofi, soprano
Carl Orf
CARMINA BURANA
O Fortuna
Cor de la Deutschen Oper Berlin (dir:Raymond Hughes)

Orquestra de la Deutschen Oper Berlin
Director musical: Ivan Repušić

Presentador Max Raabe

Deutsche Oper Berlin 5 de novembre de 2016

La vetllada esplèndida!, es va celebrar fa 25 dies, però ha estat una veritable fortuna poder-la deixar aquí, just el dia de la lluita contra la malaltia. Gaudiu-la però aprofiteu per pensar en el motiu per el qual l’òpera berlinesa la celebra.

Un comentari

  1. Retroenllaç: Noticias de Diciembre 2016 | Beckmesser

  2. colbran

    Da plena satisfacción comprobar que van surgiendo nuevas voces, algunas interesantísimas como la mezzo italiana Teresa Iervolino que canta un rondó de “La cenerentola” de antología, con una endiablada direccion muy rossiniana de Ivan Repusic (yo no sé dónde encontrar todos esos acentos…) Me han gustado también Erwin Crossley-Mercer y Mattia Olivieri (barítono demasiado lírico para el Figaro rossiniano) y no tanto Stefano La Colla aunque obtiene gran éxito notable.

    No he escuchado a todos los cantantes de esta gala, sólo los mencionados y el para mí más sorprendente tenor/baritenor del momento el gran Michael Spyres que tan mala suerte tuvo en la desgraciada producción licdeísta de hace tres años de “Les contes d’Hoffmann”, ganando terreno a sus colegas de cuerda por su valentía y facilidad paral elevarse al registro sobreagudo o descender al grave y con un centro sólido. Fantástico en sus dos intervenciones e increíble en “A tanto duol” de “Bianca e Fernando” (revisión de “Bianca e Gernando”, primera ópera de Belliini estrenada profesionalmente dos años antes en 1826).

    Aquí os dejo otra versión del mismo Spyres, pero de julio del año pasado, probablemente para ser editada en CD. Volvemos a oir el impactante Fa sobreagudo y varios Mi sobreagudos.

    M'agrada

  3. Estic en xoc, lo del Spyers es espectacular, no se com fa el que fa, no ho se haha. La Davidsen és meravellosa, en Sekgapane m’ha agradat molt així com la Kataeva… Però la Iervolino m’ha deixat de pedra, encara m’estic recuperant.

    Una abraçada!!

    Xavi

    M'agrada

  4. colbran

    No puedo llegar a comprender como una gala tan interesantísima, con cantantes noveles -algunos ya consagrados- no ha conseguido interesar tanto como cualquier retransmisión del Met -algunas muy poco recomendables-. Parece ser que a la audiencia sólo le interesa escuchar a los mismos, cantando lo mismo. Bien, si se quiere seguir escuchando lo mismo por qué no con otras voces, algunas verdaderamente impresionantes? Es que se teme apostar por los que empiezan? Si yo fuera así no hubiera apostado un euro por Jonas Kaufmann cuando lo ví en DVD por primera vez en “Nina, pazza per amore” hace ya 14 años y me entusiasmó cuando nadie -o casi- lo conocía y por el Liceu casi pasó desapercibido cuando vino por primera vez a interpretar la “Missa Solemnis” de Beethoven en 2005…

    Cómo se puede comentar tan poco de una gala tan fenomenal con un Michael Spyres increíble, una portentosa Teresa Iervolino y una fabulosa Lise Davidsen, aparte de sus estupendos compañeros y una dirección musical con nervio y distinción según los compositores interpretados como la de este para mí desconocido maestro Ivan Repusic?

    No lo comprendo; otras galas mucho menos interesantes con nombres de relumbrón han tenido una retahila de comentarios. Enfín, vivir para ver. El “marketing”, por lo visto, lo puede todo.

    M'agrada

Deixa un comentari