IN FERNEM LAND

CONCERT DE SANT SILVESTRE 2016 A BADEN-BADEN: SONYA YONCHEVA-PIOTR BECZALA;DOMINGO HINDOYAN


Fotografia Sonya Yoncheva Johannes Ivkovitz Fotografia Piotr Beczala, Gregor Hohenberg

Fotografia Sonya Yoncheva Johannes Ivkovitz
Fotografia Piotr Beczala, Gregor Hohenberg

Si ahir inauguràvem l’any musical amb el tradicional concert al Musikverein de Viena, abans d’ahir moltes sales de concert i teatres acomiadaven l’any 2016 amb concerts i representacions que durant aquesta setmana intentaré portar a IFL, i començo per Beden-Baden ja que en el Festspielhaus de la ciutat/balneari es van citar Sonya Yoncheva i Piotr Beczala (molt aviat esperat Werther al Liceu), per oferir un ampli concert  amb bàsicament obres del repertori francès si bé també inclou aproximacions a les operetes de Lehár i alguna que altra llicència verdiana per fer participar al públic i que s’haguessin pogut estalviar però que ja forma part d’aquesta mena de concerts, com la marxa Radetzky en el de Cap d’Any.

El concert compta amb Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern dirigida per el director veneçolà Domingo Hindoyan, marit de la Yoncheva.

Sonya Yoncheva, tret de l’havanera de Carmen que és per una altra mena de veu tot i que no té cap problema amb el registre del fragment o la llicència de cantar la Vie en Rose amb un estil impropi, canta, aquí sí, el repertori que li escau a la seva veu de soprano lírica, una veu que llueix en plenitud tot i que triga una mica a escalfar-se o denota un cert esgotament qui sap per aquest repertori de més exigència en el que jo crec que no assoleix els objectius. En cavi com a Margarite, Juliette o Manon, Yoncheva no té cap problema de registre, ni ha de forçar la veu per assolir intensitats poc apropiades. Si seguís els designis de la seva pròpia evolució vocal segurament la Norma acabaria arribant, però no ara, com tampoc em sembla oportuna la seva Elisabet del Don Carlos per l’any vinent a París, però tot això ja s’anirà veient, de moment escoltar.la com a Juliette o Manon és un luxe que s’agraeix.

Piotr Beczala va cantar al límit de les seves possibilitats,, va estar a punt de fer un gall estrepitós, evitat in extremis i amb destresa ja que és a l’inici de l’ària “Freunde, das Leben ist lebenswert” de l’opereta Giuditta de Lehár, però durant tot el concert denota problemes que esperem que quan arribi ben aviat a Barcelona, i amb una mica de descans, quedin solucionats.

El tenor polonès canta molt més entregat que anys enrere i això també ha pogut provocar algun desgast prematur, però la veu no oscil·la ni denota aparentment un desgast més enllà del possible cansament per l’activitat.

Està esplèndid en el repertori francès, quelcom que em fa albirar un Werther il·lusionant. És elegant en el fraseig i dota al seu cant d’un punt de passió molt adien, que s’agreix, però mai sense convertir el seu cant en descarnat verisme.

És un concert festiu, amb obertures (sortosament amb alguna novetat) que deixen descansar al cantants i per tant amb la formula mil i una vegada denunciada com poc estimulant, però que s’escolta amb interès gràcies a moments vocals de relleu.

Us deixo amb un tast, el sempre estimulant i bellíssim duo de la cambra de Roméo et Juliette de Gounod, un dels moments millors

Ferdinand Hérold :
ZAMPA oder La Fiancée de marbre
Obertura

Charles Gounod :
FAUST

acte III : Cavatina : “Quel trouble inconnu…Salut, demeure chaste e pure“
Acte III : Ària de Margarethe : “Oh Dieu ! Que de bijoux !…Ah! Je ris de me voir si belle”
Acte II : Vals  (només orquestra)
Acte III : Duet del jardí:  “Il se fait tard…Adieu”

Franz von Suppé :
DICHTER UND BAUER
Obertura

Jules Massenet :
MANON

Acte III: “Toi? – Vous? Oui, c’est moi… N’est-ce plus ma main”

2ª part :

Georges Bizet :
CARMEN

Acte I : Habanera : “L’amour est un oiseau rebelle”
Acte II : José’s aria : “La fleur que tu m’avais jetée“
Preludi del acte 3er

Charles Gounod :
ROMÉO ET JULIETTE

Acte IV : Duet “Va, je t’ai pardonné…Nuit d’hyménée”

Johann Strauss II :
DIE FLEDERMAUS

Obertura

Franz Lehár :
GIUDITTA
Ària Octavio : “Freunde, das Leben ist lebenswert“

Charles Lecocq :
LES CENT VIERGES

acte II : Bolero-Vals de Gabrielle: “Je soupire et maudis le destin qui m’enchaîne…Ô Paris, gai séjour”

Franz Lehár :
DAS LAND DES LÄCHELN

Acte II : „Dein ist mein ganzes Herz“

Marcel Louiguy/Edith Piaf :
“La vie en rose“

Propines:

Franz Lehar :
Die Lustige Witwe

duet Danilo-Hanna “Lippen schweigen, s’flüstern Geigen”

Giuseppe Verdi :
La Traviata

Acte I – Brindis : « Libiam’ ne’ lieti calici »

Sonya Yoncheva, soprano
Piotr Beczala, tenor,

Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern
Director : Domingo Hindoyan

Festspielhaus Baden-Baden 31 de desembre de 2016

En els propers dies, com ja us he dit aquí, tinc la intenció de parlar-vos del Fledermaus a Viena, del Concert de Thielemann a Dresden o del concert de Cap d’Any a La Fenice, sempre i quan trobi que són mereixedors de tenir l’apunt pertinent a IFL, és clar.

27 comments

 1. alex

  Ojo con Beczala que en lo último que le he escuchado y de eso hace ya un cierto tiempo, ha perdido cierta seguridad en el agudo ( que pierde color ) y está acometiendo algún rol que le hace esforzarse demasiado vocalmente
  También espero su Werther con interés, pero vocal y expresivamente no es ni Kaufman ni Alagna.
  Espero equivocarme, pero temo ciertas insuficiencias en el Werther de Beczala

  M'agrada

 2. Leonor

  ¡Ay, ay, ay, mi pobre Beczala! Ojalá se recupere o replantee o algo que le haga mejorar pues este no es su camino. Yoncheva, de lujo y sin despeinarse (alguna cosilla le he notado, pero solo una vez), espléndida.
  Y por otra parte, muy interesante las piezas de preludios e intermedios orquestales, bien dirigidas.
  Cpmp siempre, ¡gracias, Joaquim! ¡Besos a todos!

  M'agrada

 3. colbran

  Como todo el mundo parece ser que ha descubierto Marte con la Yoncheva, voy a discrepar. Considero que es una soprano lírica pura -y nada más- con una voz bonita y un canto que a veces no controla y con unas pretensiones de superdiva que le permiten atreverse a cantar una habanera de “Carmen” sin graves y cometer el “pecado mortal” de cantar una sosa y tergiversada “La vie en rose” sin un desgarro y una carencia de expresión absoluta, aupada por un arreglo de elevación lírica que piden a gritos quue resucite Edith Piaf y la cante como la cantó siempre y se ha de cantar, es una canción “de la calle” no de una sala de conciertos.

  Total a cada uno lo suyo y que se olvide la gran “diva” de las grandilocuencias de penetrar en el terreno de los roles de soprano dramática/mezzoprano y procure -además de cantar bien- expresar algo porque es más sosa que un caracol vacío (traducción del refrán catalán “mes sosa que un cargol buit”).

  En cuanto a Piotr Beczala lamento tener que decir que no tenía su día, desafortunadamente, o en caso contrario es que está comenzando a desfallecer, lo cual lamentaría profundamente.

  Y el caso es que el concierto tenía verdaderas perlas, las mejores para mi gusto las interpretadas por la orquesta y algunas cantadas por la Yoncheva, especialmente el bolero-vals de “Les cent vierges”. El dúo de “Manon” me gusta más visceral y sensual -por no decir sexual-, la corrección me aburre.

  M'agrada

  • Alex

   Amigo Colbran, como la Piaff y su ” vie en rose”, nessuna que dirían los italianos
   Insuperable e inolvidable la Edith P. !
   ( a ver cuando nos vemos para dejarte los highlights de aquella JUIVE de N. Orleans en audio )

   M'agrada

  • colbran

   No había escuchado el dúo de “Romeo et Juliette”. Lo acabo de hacer ahora mismo. Encuentro más implicado a Beczala que a la Yoncheva, pero ninguno de los dos me ha hecho olvidar a Alfredo Kraus/Catherine Malfitano ni a Roberto Alagna/Leontina Vaduva.

   Al Yelmo vamos los días 7 (“Nabucco”) y 21 (precisamente “Romeo et Juliette”) y el día 15 al Liceu , en este mes de enero. Coincide con alguna de tus fechas? Quizás podemos encontrarnos en el ensayo de “Werther”, si cae en viernes. En caso contrario ya te escribiré un mail para poder conseguir un encuentro. Muchas gracias de antemano por la grabación que mencionas.

   M'agrada

  • En qualsevol cas seria millor esperar a escoltar-la en directe, no fos cas que…
   És cert que canta coses que no li van i que les pretensions de cantar-ho tot, seguint a la diva Netrebko, la perjudiquen, però quan canta rols de lírica en a mi em sembla estupenda.

   M'agrada

 4. Retroenllaç: Noticias de enero 2017 | Beckmesser

 5. Alex

  Apreciado Fede
  Mis Werther en principio, serìan el 19 ( con Bros ) y el 31 ( con Beczala ), asì como posiblemente el 20 ( final del Viñas, que es viernes ). ¿ Coincidencia alguna fecha ?

  M'agrada

 6. Manuel

  P. Beczala tiene voz bonita pero en el concierto, como siempre, en el agudo se esfuerza al límite. La Yoncheva como casi siempre sobrada. Si la vie en rose que cantó en la gala aparece en YouTube, dentro de un año ya veremos el número de visitas que tiene, creo que a Edit Piaf le haría muy feliz escuchar lo que yo escuchè de la vía en rose.

  M'agrada

  • Alex

   Beczala ha cometido el error en su carrera de cantar roles verdianos y veristas que no le van , le hacen ensanchar la voz y esforzarse, con una zona de paso deficiente y con agudo que pierde calor
   Es un cantante musical y elegante que debería haberse limitado a cantar Mozart, repertorio de tenor eslavo lírico simplemente, cierto repertorio francés , lied y opereta
   Yo le he escuchado en vivo un muy notable y elegante Faust, pero dos insuficientes y deficientes Duca y Riccardo

   M'agrada

 7. jaumeM

  Me complace leer las opiniones de Joaquim, Colbran y Alex sobre Yoncheva y Beczala. Pensaba que yo no era capaz de apreciar “sus excelencias”. Me gustan, pero no me parecen tan extraordinarios.
  Gracias.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: