IN FERNEM LAND

L’ANY VINENT S’INICIA EL BARCELONA OBERTURA SPRING FESTIVAL


A partir de l’any vinent, l’Auditori, el Palau i el Liceu han decidit posar-se d’acord i no fer-se la competència durant dues setmanes i fer un festival de música clàssica que concentri en una quinzena un estol d’artistes que capti l’atenció del públic, sobretot l’internacional, per intentar posar la ciutat en un panorama internacional que actualment no té.

L’any vinent el festival s’iniciarà el 4 de març i finalitzarà el dia 17, en aquests 14 dies la ciutat acollirà 15 concerts que inaugurarà Matthias Goerne i el pianista Leif Ove Andsnes interpretant en tres dies, els tres cicles més famosos de lieder de Schubert, és a dir Die Schöne Müllerin, Winterreise i Schwanengesang i continuarà amb un habitual any rere any a les tempoardaes de Barcelona, el director Valery Gergiev al capdavant de l’Orquestra del Mariinski que en aquesta ocasió comptarà amb el famós pianista Daniil Trifonov. Les obres escollides la Cinquena de Mahler i el Concert per a piano núm. 2 de Rakhmàninov, El segon concert dels “marinskis” comptarà amb la participació de l’Orfeó Català per interpretar l’Alexander Nevsky de Prokófiev i també  el Concert núm. 3 de Rakhmàninov. Irene Théorin i el pianista Grigory Sokolov seran els protagonistes d’un liederabend al Liceu i el teatre també acollirà una versió en concert de l’òpera Hamlet d’Ambroise Thomas amb Diana Damrau, Carlos Álvarez i Celso Albelo, que ho tindran difícil per fer oblidar Dessay i Keelyside, així com la Rodelinda de Handel en una producció de Claus Guth que ja s’ha vist a Madrid (no anem bé), amb Bejun Mehta dirigint Josep Pons. El festival també acollirà a la música de cambra amb el trio format per Daniel Sepec, Jean-Guihen Queyras i Tabea Zimmermann, L’OBC podrà enorgullir-se de ser dirigida per Kent Nagano, alhora que pel seu director titular Ono , mentre que Jonathan Nott ens visitarà amb la Gustav Mahler Jugendorchester. L’excepcional Rias Kammerchor de Berlín, interpretarà el Rèquiem de Tomás Luis de Victoria i estrenarà el de Bernat Vivancosm per fí una estrena i d’un compositor d’aquí, mentre que la Capella Reial de Catalunya  interpretarà Els vespres de Sant Jordi de Joan Pau Pujol i encara l’OBC serà l’encarregada, juntament amb l’Orfeó Català de fer una Novena de Beethoven amb una proposta visual de l’Agrupación Señor Serrano.

L’ajuntament hi aportarà 300.000€ per tal de que hi hagi una sèrie de concerts alternatius i complementaris dispersats per a tota la ciutat, des de la Casa Batlló, passant per Fabra i Coats, el MACBA, el MNAC el Museu Picasso o centres cívics, tot amb l’intent de fer que  Barcelona sigui un pol d’atracció de la música clàssica com ho és l’exitòs cap de setmana del Primavera Sound. El cost global és de 1,4 milions d’euros.

Tot això està molt bé, però jo no seria jo si no trobes que tot no és tan maco com sembla.

En primer lloc trobo fantàstic que els tres principals equipaments musicals de la ciutat per fi s’hagin posat d’acord per col·laborar, quelcom que sempre havia dit que era una qüestió essencial per millorar l’oferta i aprofitar les sinergies, ara bé, perquè només concentrat en 14 dies?

Si aquesta concentració d’activitats ja va inclosa en l’activitat habitual i no suposa en realitat un nou abonament encobert, si aquesta oferta suposa uns beneficis per a cadascun dels abonats als cicles del Palau, Liceu i Auditori en vers les altres temporades, em semblarà molt bé, però em temo que les tres institucions buscaran concentrar el bo i millor de les respectives temporades durant aquest període per atraure a la ciutat un públic internacional que en el mes de març roman orfe d’esdeveniments de caire internacional.

Tampoc em queda gaire clar si els concerts seran tots de producció pròpia, és a dir, res a veure amb els concerts de gira de les grans orquestres o solistes, que tant es poden veure a Barcelona, com a Londres, Milàn o Madrid.

Veure ja en la primera temporada a Gergiev i l’orquestra del Mariinski no és precisament gaire engrescador, no perquè no tinguin qualitat, sinó perquè en una temporada o altre els veiem cada any i està clar que les agències acaben sent les inventores d’aquests d¡’un esdeveniment que si no ofereix concerts veritablement únics  i irrepetibles a qualsevol altre sala o teatre del primer món musical, no cridaran l’atenció del públic potencial a qui vol atraure.

Què Barcelona és una ciutat cultural i musicalment provinciana que no pinta res en el panorama internacional, no cal que ho digui Martínez Izquierdo, ho sabem i patim els d’aquí. Només cal veure els programacions i els artistes, per tant és per això que incloure en el primer festival, la cinquena i la tercera de Mahler, el concert núm 2 de Rahmàninov, la consagració de la primavera o la novena de Beethoven em fa pensar que estem davant del mateix de sempre, això sí, amb un vestit diferent.

Caldrà veure si els preus als concerts del Festival es mantenen en la mateixa franja que la resta de concerts, o són escandalosament més cars. Caldrà veure també si el festival només serveix per engreixar el calaix dels agents o acaba sent un veritable festival de caire internacional amb obres, artistes i propostes pròpies exportables posteriorment a altres teatres i sales de concert del món, com succeeix amb el de Salzburg. Caldrà veure si hi ha coproduccions de caire internacional i si la col·laboració entre institucions només acaba sent una concentració d’activitats amb una etiqueta que els uneix però cap altre vincle de sinergia i cap coherència programàtica.

En definitiva tal i com ho he llegit en els diferents diaris de la ciutat, em crida l’atenció però em crea masses dubtes que espero que en els propers anys ens vagin esvaint i acabi creient que no es tracta d’una enganyifa més, si no que estem davant d’un veritable projecte cultural nou, innovador i atractiu també per el públic autòcton perquè al cap i a la fi la ciutat és majoritàriament dels barcelonins i dels catalans, si el que fem aquí atrau a moltes persones a visitar-nos, millor que millor, però les nostres institucions públiques que participen en aquest nou projecte haurien de buscar per sobre de tot que siguin els barcelonins i catalans els que se sentin cridats i motivats a omplir les sales de concerts i teatres, perquè si només busquen al públic internacional i aquest ens acaba barrant el pas, el fracàs serà majúscul i si aquest no se sent motivat a desplaçar-se fins a Barcelona perquè el que s’ofereix en aquests dies és si fa o no fa el que pot veure i escoltar a casa seva, aleshores el ridícul serà espantós.

Tant de bo tot es faci bé, tant de bo la proposta sigui un èxit, tant de bo la creativitat i la producció dels nostres artistes i formacions tingui cabuda en aquest festival de primavera, que ben mirat era un bon títol i no calia anar a buscar l’anglicisme que els provincians acaben buscant sempre per tal de fer la proposta més “cool”.

16 comments

 1. Ordet

  Jo quan he llegit els programes i els noms he pensat que no crec que hi hagi gaires disposats a agafar un avió, un tren o un vaixell per anar a escoltar l’enèssima novena, cinquena o els concerts de Rachmaninov.
  Pel que fa al Liceu, Hamlet en concert? Si us plau! Encara tremolo recordant com corria la sang pels braços de la Dessay. I la Rodelinda? El meu Händel favorit (dixit en el meu qüestionari). Una producció ja vista a Madrid. Però em costa molt imaginar-me a Josep Pons ficat al barroc… Metha estarà genial però qui serà la protagonista?
  No sé, jo que sóc de Girona i ja em fa mandra, qui vindrà de França, Itàlia, Regne Unit… Com no sigui pel menjar…

  M'agrada

 2. jaumeM

  Tret del Liederabend amb Theorin i Sokolov, el trio de cambra, el Rias de Berlin i la Capella Reial, la resta a mi no m’atreuen. Si els preus son adequats i ja que estem a prop… .

  M'agrada

 3. Això dona per molt, però només faré quatre ratlles centrat en el assumpte econòmic haurem de veure quin son els preus que ens posen, a Dresden per veure i escoltar Die tote Statd fa res costaba entre 80 i 15 euros, habia’m si ens posen preus EU. Concentrar ho tot en 14 dies no em sembla gens be, esta pensat per foranis, els autòctons si volem assistir a varies propostes haurem de fer un dispendi considerable i per tant haurem de seleccionar molt be que es vol veure i com serà el mes cas haure de desestimar propostes d’interès, no es pot estirar mes el braç que la màniga, ja m’enteneu.

  M'agrada

 4. Pere

  Per mi és un festival innecessari. Dirigit a un potencial turista que dubto molt que es mogui per aquest tema. El festival de Pasqua d’Aix en Provence ofereix programes més interessants i a millor preu (De 10 a 71 euros, amb unes Noces de Figaro protagonitzades per Carlos Alvarez, per ex.). I ja no diguem el de Salzburg o altres equivalents. Gergiev i companyia els veiem cada any a Ibercamera, a Trifonov o Sokolov (meravellosos) també. No vull dir amb això que el programa general d’aquest festival no tingui qualitat peró no li veig cap valor afegit al que es veu cada any en les temporades habituals de la ciutat. El que potser m’engresca més és poder veure Kent Nagano.
  Per cert si entreu en aquest link http://www.barcelonaobertura.com podreu comprovar que aquest festival ja existeix i que per aquest any (cal clicar a dalt a la dreta on diu SEASONS) han escollit cinc concerts oferts en les temporades estables de Palau, Auditori i Liceu. Es tracta d’un abonament de mínim dos espectacles. Vaig fer la prova i curiosament vaig comprovar que hi havia entrades de platea per l’Andrea Chenier del dia 15 mentre que a la web del Liceu consten com venudes. També em va cridar l’atenció que el concert d’en Blechaz valgui 38,5 euros quan en la venta directa a la web del Palau és de 35 euros. Intueixo que els melòmans estrangers si veuen aquestes coses no tinguin massa temptacions.
  Tant de bo, com bé dius, la cosa vagi millor i el festival tingui un caràcter propi i singular i ofereixi alternatives més engrescadores. Perque mentre això passa les sales continuen presentant sovint un aspecte força desolador pel que a l’assistència de públic es refereix.
  Per cert, voleu dir que la Sra. Pires no es retira el desembre d’aquest any i no el de l’any passat? Està programada amb l’OBC per aquesta setmana i no han comunicat la seva absència. Potser ho vaig entendre malament i em creia que no la tornariem a veure més als escenaris. Crec que és una bona noticia que encara poguem seguir gaudint del seu mestratge.

  M'agrada

 5. alex

  Temo lo mismo que dice Joaquim y veremos los precios estratosféricos que intentan colarnos
  ( para este marzo 2019, prefiero utilizar mi “mini abono a la carta de 4/5 funciones” en Opera de Paris, más barato y con programación más interesante )

  M'agrada

 6. MERITXELL Tena

  Ja està bé que les entitats es coordinin però no veig gran cosa que aporti valor afegit. Com diu el Joaquim, l’enèsima ocasió de veure tal o qual cosa. No acabo de veure en què es diferencia de les programacions normals, si no és l’excusa de pujar els preus. Res original, cap eix temàtic. És clar que agraeixo tenir tres vegades Goerne però fer venir la producció de Rodelinda? Feta fa res a Madrid? Què aporta Guergiev de diferent respect al que veurem la setmana vinent? Ja veurem si es consolida i si hi ha temps de plantejar-ho millor i amb una mica més d’atractiu.

  M'agrada

 7. Joan

  Penso el mateix que en Pere, perquè a Ibercamera segueix tb. anunciada la Pires. Se.m fa molt molt estrany per no dir impossible que sigui Sokolov qui acompanyi al piano a Theorin. O que, segons diu l.abc, Savall dirigeixi el Rèquiem de Victòria amb els RIAS. Penso que aquestes presentacions als mitjans amb noticies sesgades són un error. Jo faria com l.ONP: presentació de la temporada i simultàniament tota la programació ja penjada a la web. Tampoc penso que es tracti de cap nou festival, més aviat d.un avanç de les programacions d.ibercàmera, Auditori, palau i liceu. Com sempre, sense molestar.se en que no coincideixin dos esdeveniments i calgui escollir entre el papa i la mama.A part de la molt lloable iniciativa privada de fer un calendari unificat de la temporada, no hi podria haver algú de l.administració que es preocupés de fer.ho x la gent de casa, que al cap i a la fi és el públic a qui es deuen els equipaments i no només x intentar captar gent de fora durant un parell de setmanes?

  M'agrada

 8. Salvamolins

  Estic d’acord amb el teu comentari sobre aquest festival. Potser em faig gran o vell, però el Hamlet últim, una de les nits més màgiques, viscudes al teatre, no la poden superar.

  M'agrada

 9. Joan

  Això és el que tinc entés:

  Barcelona Obertura Spring Festival (Del 4 al 17 de Març de 2019)

  Dilluns 4 de Març · Matthias Goerne, baríton · Leif-Ove Ansdnes, piano · Schubert: Die schöne Müllerin · Palau de la Música.
  Dimarts 5 de Març · Matthias Goerne, baríton · Leif-Ove Ansdnes, piano · Schubert: Schwanengesang · Palau de la Música
  Dimecres 6 de Març · Rias Kammerchor · Victoria: Requiem · Vivancos; Requiem (estrena)· L´Auditori
  Dimecress 6 de Març · Grigory Sokolov, piano · Programa per determinar · Palau de la Música
  Dijous 7 de Març · Thomas: Hamlet (versió de concert) · Diana Damrau, soprano · Carlos Álvarez, baríton · Celso Albelo, tenor · Daniel Oren, dir. · Gran Teatre del Liceu
  Dijouss 7 de Març · Matthias Goerne, baríton · Leif-Ove Ansdnes, piano · Schubert: Winterreise · Palau de la Música
  Divendres 8 de Març · Händel: Rodelinda · Bejun Mehta, contratenor · Claus Guth, dir. escena · Josep Pons, dir. musical · Gran Teatre del Liceu
  Dissabte 9 de Març / Diumenge 10 de Març · OBC · Kent Nagano, dir. · Jean-Yves Thibaudet, piano · Debussy, Saint-Saëns, Stravinsky:La consagració de la primavera.· L´Auditori
  Dilluns 11 de Març · Mariinsky Orchestra · Valery Gergiev, dir. · Daniil Trifonov, piano · Rachmaninov: Concert per a piano nº2, Mahler: Simfonia nº 5· L Auditori
  Dimarts 12 de Març · Mariinsky Orchestra · Orfeó Català · Valery Gergiev, dir. · Daniil Trifonov, piano · Rachmaninov:Concert per a piano nº3, Prokofiev: Alexander Nevski · Palau de la Música
  Dimecres 13 de Març · Daniel Sepec, violí · Tabea Zimmermann, viola · Jean-Guihen Queyras, cello · Beethoven: Trio per s cordes nº2 en Do major “Serenata”Op.8:, Sándor Veresss: Trio per a cordes., Mozart: Divertimento per a Trio de corda en Mi bemol major K.563 . · L´Auditori
  Dijous 14 de Març · Gustav Mahler Jugendorchester · Orfeó Català · Jonathan Nott, dir. · Mahler :Simfonia nº. 3 · Palau de la Música
  Dijous 14 de Març · Irene Théorin, soprano · Pianista y programa per determinar · Gran Teatre del Liceu. (aprofitant la seva presencia a Barcelona pels assajos de Katia Kabanová)
  Divendres 15 de Març/Dissabte 16 de Març/Diumenge 17 de Març · OBC · Orfeó Català · Cor de Cambra del Palau · Kazushi Ono, dir. · Beethoven: Simfonia no. 9 · L´Auditori
  Diumenge17 de Març · Jove Capella Reial de Catalunya · Jordi Savall, dir. · Joan Pau Pujol: Vespres de Sant Jordi · L´Auditori
  A més de 40 audicions gratuïtes en centres cívics i espais emblemàtics com el Museu Picasso, MACBA, MNAC o la Casa Batlló.

  M'agrada

 10. Manu

  Barcelona és Barcelona. Salzburg és Salzburg. Comparar aquest festival amb Salzburg és tirar-nos padres al propi terrat i a més, resulta una actitut provinciana. Es una bona iniciativa, d’entrada. I pot ser un primer pas en la bona direcció.

  M'agrada

  • Pere

   Lluny de mi això de ser “provincià”. Amb quina facilitat qualifiquem amb un cert menyspreu a qui no coneixem. No era la meva intenció comparar Barcelona amb Salzburg. Ho he fet en el sentit de que el festival de Pasqua de Salzburg té una certa tradició i un sentit diferent del d’estiu. Igualment crec que passa amb Aix-en-Provence. Tant de bo fos així amb el de Barcelona, però tinc els meus dubtes i suposo que és legítim exposar-los.
   Segons el meu parer, engegar un nou festival a Barcelona si no aporta elements de novetat o de valor afegit no té massa sentit. Però em temo que aquest Festival de Primavera de Barcelona serà, com algú ja ha apuntat, un conjunt d’espectacles que formen part de les temporades habituals de les tres sales i que, per coincidència de dates, les han agrupat i en diuen Festival. Potser m’equivoco i m’agradaria fer-ho perque darrerament sóc de mena pessimista. Qui em va fer saber la notícia em va dir que estava adreçat a un turisme de qualitat. En aquest sentit subscrit totalment el que diu en Joaquim en el penúltim paràgraf del seu text.

   M'agrada

 11. Joan

  Quan acabi l’Spring Festival es podria fer l’Autumn i el Winter. (El Summer és l’únic que portaria feina extra). N’hi ha prou amb buscar un parell de setmanetes atapaïdes a l’auditori/liceu/palau i que Ibercamera hi tingui programats alguns noms atractius Argerich/ Gatti/Noseda… i ja el tens muntat!

  M'agrada

 12. Mercè Pardo

  Marededéu senyor!! Encara no s’han enterat que aquestes produccions ja ni les fan a Europa perquè seria repetir-se tontament. I tampoc no s’han enterat que el 99,9% del turisme no vindrà per veure el que ja han vist a França, a Alemanya o a Holanda.
  Perquè no portenla Rodelinda que va fe a Madrid el nostre Xavier Sabata? I consti que no tinc res en contra de’n Mehta que és magnific.
  Perquè no treballen per portar el Siroe i el Germanico in Germania amb en Cencic, la Lezhneva, en Sancho…??
  No pensen que potser unes representacions amb les grans veus del Barroc que encara tenim, sí que podrien atraure, si no turistes, sí public local, tip de programes mediocres??
  Els turistes ja tenen l’extensa programació de flamenco que el Palau de la Música Catalana (??) dedica cada estiu als visitants de xancleta, shorts i barret de palla.
  Aquests directius musicals estan ben mancats d’idees brillants que puguin entusiasmar el públic i difondre la bona música i l’òpera entre la població.
  La pela és la pela… i es lo que hay!
  Salut!!

  M'agrada

 13. colbran

  Y a qué esperan para contratar al mayor fenómeno barroco de la actualidad: el contralto Franco Faggioli? A que pierda la voz como ya les ha sucedido a otros falsetistas?

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: